powtórzy.A tymczasem zapraszam na pyszne ciasto. Lekkie, delikatne i musowe, które pachnie wanilią i kawą. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. (zmiany - smak kawy i wanilii oraz proporcji niektórych składników - pomysł autorski.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia(...)waniliowego 1 szklanka cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką, aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam. Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta
W kuchni Karmel-itkiDanie to smakuje wyśmienicie, nieważne czy jest podane na ciepło czy na zimno. Może być daniem głównym obiadu lub dodatkiem do śniadania
IzaGotujePrzeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto(...)dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mleka, przesianą mąkę i sól. Lekko zagnieść. Dodać kawałki margaryny i przesiekać nożem aż ciasto połączy się. Kiedy będzie już tworzyło w miarę zwartą bryłę, w której będą widoczne drobinki tłuszczu, zagnieść w kulkę. Starać się jak najmniej zagniatać rękami, żeby tłuszcz nie rozpuszczał się pod wpływem ich ciepła
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli jeszcze nie piekliście pierników, to ten przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich
Kuchnia domowa AniRacuszki bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Składniki: szklanka mąki 4 jajka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy(...)białek i soli ubijamy pianę. Porządnie mieszamy pianę z bananami i ciastem. Konsystencja ciasta jest jak gęsta śmietana. Smażymy placki na rozgrzanym oleju (lub oleju z masłem). Z obu stron na złoty kolor na średnim płomieniu. Wykładamy na papier kuchenny by odsączyć nadmiar tłuszczu. Możemy posypać cukrem pudrem.Smacznego
prawdziwe jedzeniePropozycja na smaczne ciasto z galaretką, do której nie potrzeba żelatyny. 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek masła 1
MarcinChefI znowu sałatka, w moim domu robi się je dość często. Większości wam nie pokazuję bo być może je znacie. Chociaż lubię eksperymentować nawet z najbardziej
Niezły Młynekbiałego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto 70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka(...)Mąkę przesiać do naczynia z robota, dodać szczyptę soli, rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko i utarte żółtka z cukrem. Wyrobić robotem aż ciasto będzie sprężyste Dodać roztopione, zimne masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt
Ala piecze i gotujemokry piasek). Dla mnie obie wersje są smaczne i warte wypróbowania, jeśli jednak boicie się goryczy, która może być nieco wyczuwalna po dodaniu białej skórki, bezpieczniejsza jest opcja bez niej. Babka cytrynowaSkładniki:25dag mąki pszennej 4 jajka25dag masła lub margaryny 20dag cukru pudru1 duża cytryna1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli Wykonanie:- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową- masło, oddzielone(...)proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i zmiksować tworząc jednolitą, gęstą konsystencję- białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się obu struktur (masy i piany)- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto do 2/3 wysokości formy, wyrównać i piec przez 40-45 minut w 180-190 stopniach, sprawdzając
Smakołyki Berenikipuch. Dodaj kakao i budyń czekoladowy, miksując dolewaj olej. Masę połącz z mąką tortową i białkami delikatnie mieszając. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy. Piecz 45 minut w 180 st.C. Krok 23. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia, następnie przekrój na 4 krążki. 4. W 0,5 szkl. mleka wymieszaj budyń waniliowy. Resztę mleka zagotuj(...)Krok 35.Posiekaj orzechy. 6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto. Krok 47.Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki syropu karmelowego. Wyłóż ją na ciasto. Na ubitą śmietanę wyłóż bezy. Przykryj wszystko trzecim blatem ciasta. 8. Ponownie
CoolinarniePLBatoniki te są mega zdrowe- bez białej i bezwartościowej mąki, bez cukru, bez mleka, bez utwardzonego tłuszczu, bez konserwantów i polepszaczy, a mimo to baaardzo smaczne! ;)Jak najbardziej można dosłodzić cukrem, miodem bądź innym słodzikiem- tak, żeby były jeszcze słodsze, bo w tej wersji słodycz nadają tylko bakalie. Idealne do pracy- jako przekąska(...)smakiem i to bez żadnych wyrzutów sumienia!!! :)))* płatki owsiane- 2 szklanki* bakalie- 2 szkl. (u mnie to rodzynki, żurawina, pestki słonecznika i dyni)* woda- 1 szkl.*** opcjonalnie: czekolada gorzka- 100 g + 1 łyżka oleju kokosowegoPiekarnik nastawić na 180 stopni.Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo dolewać wodę.Konsystencja ciasta powinna być nie za rzadka
Kraina Miodem PłynącaPodstawowy przepis na ciasto drożdżowe bez mleka - proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na deser jak i na drugie śniadanie ponieważ jak na ciasto nie jest przesadnie słodkie. Składniki: pół kg mąki pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy(...)masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Formujemy jedno większe lub dwa mniejsze ciasta. Przekładamy do foremki. Najwygodniej użyć foremki z silikonu, której nie trzeba niczym wykładać. Inne foremki smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia przed włożeniem ciasta. Na środku ciasta robimy podłużne nacięcie. Pieczemy
prawdziwe jedzenieprzedstawiać. Ten pyszny deser doczekał się wielu odmian i wariacji, a ja dziś chciałabym pokazać Wam odchudzoną i zarazem łatwiejszą wersję. Taką, którą można od czasu do czasu zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Ze względu na składy rzadko używam sklepowych gotowców. W związku z tym biszkopt, czyli serce tiramisu, postanowiłam przygotować od zera. Nie jest to zbyt skomplikowane. Skoro(...)kropli żółtka, tłuszczu czy nawet wody. Pilnujcie też, żeby ich nie "przebić". Składniki (6 porcji - jeśli użyjecie jednego większego naczynia, zamiast kilku mniejszych, deser będziecie mogli podzielić wg własnego zapotrzebowania): Biszkopt (znaleziony tutaj ): 1/2 szklanki drobno zmielonego ksylitolu 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (nie można pominąć, odpowiada za sprężystość ciasta) 5 jaj (żółtka i białka osobno
Powiedz dietom nietylko do momentu pierwszego spróbowania- później przepada każdy. Niemniej jednak nic w tym złego, bo tym smakołykiem możemy zajadać się bez żadnych wyrzutów sumienia i obaw o nadwyżkowe kalorie. Po prostu ideał! Gdyby ktoś poczęstował mnie tym ciastem, nigdy nie wpadłabym na to, z czego mogło zostać przygotowane. Smakuje jak najprawdziwsze, mocno czekoladowe brownie. Wilgotne, puszyste, a dzięki dodatkowi(...)MĄKI?! Ani mąki, ani margaryny, ani białego cukru. Zajadajcie się na zdrowie! Z podanej ilości składników otrzymacie 16 porcji. Jedna to 90kcal w tym 4g białka , 3,6g tłuszczu oraz 10g węglowodanów . Wartość energetyczna całej masy to 1440kcal w tym 63g białka , 57,6g tłuszczu oraz 162,6g węglowodanów . SKŁADNIKI: 440g czerwonej fasoli konserwowej po odsączeniu- 2 puszki 85g banana
peanutbuttermonsterShanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, jednak bez problemu można go przygotować latem. Można też obsuszyć shanklish w lodówce, chociaż w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata