natomiast na tyle satysfakcjonujący, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie i pamiętać o wykonaniu ciasta najlepiej dzień wcześniej, jeśli robimy je na specjalną okazję czy wizytę gości.Moje ciasto kawowe zostało wykonane w formie o wymiarach 24x24cm. Kostka kawowaSkładniki:biszkopt5 jajek5 łyżek cukru9 łyżek mąki pszennej1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki ponczu kawowegoszczypta soli poncz kawowy3 łyżki(...)niepełną szklanką (około 230ml) gorącej przegotowanej wody- napar pozostawić do wystygnięcia BISZKOPT- piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki pozostawić bez niczego (nie smarować tłuszczem) - składniki powinny mieć temperaturę pokojową- białka oddzielić od żółtek, ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę- do piany dodać cukier, ponownie ubić, następnie dodawać
Smakołyki BerenikiKolejna odsłona dietetycznych muffinek :) Gruszek zabrakło (tak jak w poprzedniej wersji), ale w zamian są jabłka :) Słodkie, wilgotne i mięciutkie. SKŁADNIKI: - 2 średnie jabłka - 1
Zdrowie na języku :Pbez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. / źródło: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na blaszkę 25x20 cm ok. kilograma mączystych jabłek sok z 1 cytryny 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz + bułka tarta(...)miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru, kilka kropel ekstraktu z wanilii, jajka i zimną margarynę. Siekam nożem składniki, następnie dokładnie zagniatam. Formuję z ciasta kulę, wkładam na 30 minut do lodówki, by stwardniało. Blachę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę na 2 równe części. Połową wylepiam blaszkę, układam
W kuchni Karmel-itkioleju podanego z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Tak zestawione smaki są niepowtarzalne i niestety nie jesteśmy ich w stanie opisać słowami ani przedstawić na zdjęciach.Składniki:-filety z dorsza bez skóry w ilości, zależnej od potrzeb-przyprawa do ryb-sól-1 i 1/3 szklanki mąki-1 szklanka bardzo zimnej wody-1 jajko-olej do smażenia Filety płuczemy(...)mąki dodajemy 1/4 łyżeczki soli, wodę i jajko i dokładnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej.Filety moczymy w cieście i wkładamy do głębokiego oleju. Smażymy do zrumienienia z obu stron.Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Jak już wspominaliśmy, najlepiej smakuje z dużą ilością ćwikły z chrzanem.Smacznego
Maminek kulinarnyPierniczki Katarzynki...Tradycyjne, niezbyt słodkie pierniczki.Wymagające kilkutygodniowego leżakowania.Wykrawane specjalną foremką.Delikatne i rozpływające się w ustach.Bez dodatku tłuszczu.Zapraszam!Składniki:200 g płynnego miodu
Gospodyni Miejskaminut. Nagrzać piekarnik do 190℃. Przygotować foremki do babeczek o średnicy 10 cm. Wysmarować je dobrze tłuszczem. Wyjąć ciasto. Odrywać kolejno po małym kawałku i wyklejać nim cienko foremki do babeczek (fot.1). Bokiem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta. Widelcem podziurkować spód. Piec przez około 20 minut na złoty kolor, ostudzić. Truskawki wymyć i pokroić na drobną kostkę(...)chłodne miejsce. Przygotować polewę z Tortenguss rot wg instrukcji na opakowaniu. Jest to czerwony zagęstnik do zalewania owoców. Dzięki niemu owoce na cieście będą pięknie lśniły i długo zachowają świeżość. Jest on dostępny bez problemu chociażby na allegro, a opakowanie wygląda tak. Na babeczki ułożyć pokrojone truskawki (jak najwięcej się zmieści :) ) (fot.3) i każdą z osobna polać lekko zastygniętą
Świat Ciastaprzesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oraz zimną herbatę, wszystko dokładnie zmiksować/utrzeć- ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką- piec przez 50-60 minut w 180 stopniach, pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone (suche)- zimną babkę można udekorować lukrem lub polewą czekoladą, ja swoją polałam polewą przygotowaną(...)herbata, mimo że jej smak jest dość specyficzny i uzależniony też zapewne od rodzaju użytej herbaty i tego, jak mocną esencję zaparzymy. Dodatek rodzynek trochę "dosłodziłby" ciasto, lecz wersja bez również smakuje dobrze i warto ją upiec. Dużą zaletą tej babki jest jej szybkie przygotowanie, z użyciem miksera zajmuje maksymalnie 10-15 minut
Smakołyki BerenikiUwielbiam serniki i mogłabym je piec i jeść bez końca. Przepisów jest bardzo dużo, a ten na biszkoptach z brzoskwiniami, kojarzy mi się z czasem gdy miałam naście lat i odwiedzała nas znajoma, która miała w zwyczaju przyjeżdżać z sernikiem, fajni tacy znajomi, a serniczek przepyszny :) Składniki: 750g twarogu półtłustego 1 1/3 szklanki cukru 15 dag masła 6 jajek(...)mielimy malakserem. Białka oddzielamy od żółtek. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26cm, można ją tradycyjnie wysmarować dobrze tłuszczem (spód i boki). Ja tym razem spód tortownicy wyłożyłam papierem pergaminem, a boki wysmarowałam delikatnie margaryną i również wyłożyłam papierem, co sprawiło, że boki ciasta były gładkie i nieuszkodzone przy wyjmowaniu. Wystarczy wyciąć prostokątny pas papieru, nieco wyższy niż tortownica, następnie przyłożyć
Smakowy Rajświęta. Nie zawiera jajek, dużej ilości tłuszczu, zawiera tylko jedną łyżkę ksylitolu zamiast ogromnej ilości cukru (nawet można ją pominąć), a podstawą nie jest mąka pszenna, tylko żytnia. Więc na co czekacie? Bierzcie się do pracy i róbcie zdrowe, dyniowe ciacho! Forma o średnicy 20cm, ok. 10 porcji, jedna ok. 170kcal. Składniki na ciasto: - 300-350g puree z dyni(...)otrzymania jednolitej masy. Całość przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. W tym czasie możemy przygotować krem, ale ciasto smakuje wspaniale i bez niego. Składniki na czekoladowy krem daktylowy : - 100g daktyli namoczonych w gorącej wodzie na czas pieczenia - 100ml mleka sojowego - 30g kakao bez cukru Daktyle zalewamy
Be Fit Be Strongniezwykle sycące, prawdopodobnie ze względu na ilość zawartego w nim tłuszczu. Przez to nie mogłam w pełni docenić ich smaku. Jednak kibinai tak mnie zafascynowały, że postanowiłam zrobić je u siebie, ale w zdecydowanie odtłuszczonej wersji :) Zamierzam wziąć je jutro do pracy na drugie śniadanie. Składniki (na 8 kibinów): Ciasto 420 g mąki + mąka do podsypania 135 g miękkiego masła(...)smarowania 150 ml śmietany(użyłam jogurtu greckiego) pół łyżeczki soli Farsz 400 g siekanego drobno mięsa (użyłam filetu z indyka) 2 cebule 40 g posiekanej kapusty (użyłam pekińskiej, bez głąba) sól pieprz mielony Mąkę wymieszać z solą, masłem pokrojonym na kawałki i rozbełtanymi dwoma jajkami. Stopniowo dodawać śmietanę/jogurt i wyrabiać ciasto - powinno być jednolite i plastyczne. Ciasto zawinąć
Weekendy w domu i ogrodzieczereśnie, więc bez ciasta nie mogło się obyć... Składniki:około 0,5 kg czereśni250 g mąki5 jajcukier waniliowyszczypta soli1 szkl cukru125 g masła3-4 łyżki tartych orzechów laskowych BACK MITszklanka kwaśnej śmietanyZ mąki, 1 jajka, łyżeczki cukru waniliowego, soli i 0,5 szkl cukru, masła pokrojonego w kostkę oraz 3 łyżek orzechów zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce min pół(...)godziny. Czereśnie wypestkować.Śmietanę wymieszać z pozostałymi jajami, cukrem i cukrem waniliowym.Ciasto rozwałkować, blachę ( 28 cm średnicy) posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wykleić nią ciastem dno i boki formy. Ponakłuwać widelcem.Na ciasto wyłożyć owoce, zalać śmietaną z jajkami.Piec 50 minut w 175 stopniach C.Ciasto zostawić do ostygnięcia. Jeśli potraficie się oprzeć :) ja nie wytrzymałam... kroiłam jeszcze ciepłe i trochę
kolorowotorcikowoszybki, prosty, dietetyczny i możliwy do wykonania w przerwie kawowej. Składniki (na porcję ze zdjęcia): 3 duże łyżki otrąb owsianych 1 jajko serek homogenizowany (np. anasowy) z niską zawartością tłuszczu (np. z Miechowa - tylko 3%) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Otręby, jajko, proszek do pieczenia i 1 łyżkę serka homo wymieszać na jednolitą masę, wylać na płaski talerz(...)porcje, na każdą wyłożyć łyżkę serka homo, udekorować owocami, zaparzyć pyszną kawkę i bez wyrzutów sumienia delektować się dietetycznym deserkiem:)Jego dodatkową zaletą jest różnorodność, którą zapewniają dowolnie wybrane owocowe dodatki i smaki serka homogenizowanego, jak również wzbogacanie samego ciasta łyżeczką cynamonu, przyprawy do piernika bądź kropelką dowolnego aromatu do ciast. Dzięki temu taki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJeśli chcesz, aby danie było bardziej dietetyczne, użyj składników o niskiej zawartości tłuszczu, zaś sam sos zagęść skrobią jęczmienną (polecam jęczmienną, gdyż w przeciwieństwie do skrobi ziemniaczanej jest ona znacznie delikatniejsza w smaku i niemalże niewyczuwalna w potrawie). UWAGA: Sos z tego przepisu można bez wysiłku przekształcić w pyszną i aromatyczną zupę korzeniową. Wystarczy, że zwiększysz(...)zachowała rzadszą konsystencję. Sos korzeniowo - pieczarkowy Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 50 sek Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Ciasto naleśnikowe gryczane (na ok. 10 szt): Składniki 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mleka pełnotłustego lub innego 1 szklanka zimnej wody 2 małe jajka, rozmąć 2 łyżki oleju rzepakowego sól Przygotowanie
Szybko Szybkowarjuż wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Ja z takiej porcji robię około 8-9 bułek. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły.Górę przed pieczeniem można posmarować rozbitym jajkiem i posypać na przykład sezamem. Ja upiekłam bez dodatków.Kiedy(...)bułki się pieką bierzemy się za smażenie mięska.Formujemy płaskie, okrągłe kotleciki o grubości zbliżonej do grubości placków ziemniaczanych. Smażymy je na rozgrzanej dość mocno patelni na minimalnej ilości tłuszczu. Jeśli mamy patelnię z nieprzywierająca powłoką, wtedy można bez tłuszczu. Ciepłe bułeczki przekroić, posmarować obie części majonezem. Na dolnej ułożyć kotlet i dodatki:-plaster żółtego
Codzienna kuchnia niecodzienna