ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:718/2705)

PIERNIK BERNARDYŃSKI 254

Wyrastają zawsze ponad miarę i możliwości blaszek.Oto ten , musiałam podzielić na pół bo wyrosnął potężnie, weź tu człowieku piecz , jak ci wyrastają kolosy.Jednak smak tego piernika jest niesamowity, i o dziwo nie trzeba czekać , aby zmiękł.Jest od razu gotowy .Bez masy może leżeć zapakowany i czekać do dnia , w którym go przełożyć powidłami i masą, i z każdym(...)jajku,dodac sodę ,przyprawy,orzechy i smażona skórkę pomarańczową.Wlać śmietanę i wsypać tyle przesianej mąki pszennej ,aby ciasto był gęste,wymieszać ,po czym ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem.Pieczemy ok.1 godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.Podajemy go  bez  przekładania lub przełożyć powidłami śliwkowymi i masą jak ja ,a najlepszy jest podany do kawy.Smacznego. Masa

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sernik na cieście marchewkowym 275

posmarować grubo masłem. Wyjąć z lodówki wszystkie składniki na sernik. Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i odrobinę soli, wszystko wymieszać. W trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objętości(...)Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak poprzednio.  Piekarnik nagrzać do 175°C (grzanie góra-dół). Ciasto  wyłożyć do formy (fot.1) , wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.  teraz czas na masę serową.  Piekarnik ustawić tak jak poprzednio

Świat Ciasta
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 144

malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli

Moja Delicja
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 188

malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli

Moja Delicja
Ciasto z borówkami 505

Ciasto z borówkami i kruszonką to mój zamiennik jagodzianek, których nie mogę tutaj kupić. Nawet jak chciałabym zrobić to nie mogę znaleźć tu jagód. Ale przynajmniej borówki są. Ciasto z borówkami to nic innego jak ciasto ucierane plus kruszonka. Czyli poszłam w sprawdzony przepis, który zawsze mi wychodzi. Chociaż tym razem miałam pewne obawy. Nałożyłam tyle owoców, że trochę bałam(...)wszystkie składniki. Na czas przygotowania ciasta, przechowujemy w lodówce Dodatkowo: 300 g borówki amerykańskiej łyżka mąki ziemniaczanej Umyte i osuszone borówki. Obsypujemy mąką i delikatnie mieszamy Ciasto: 140 g miękkiego masła 140 g mąki 100 g cukru 3 jajka 30 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masło miksujemy, aż będzie jaśniejsze

Relaxtime
Ciasto cukiniowe 131

borówkę lub kawałek czekolady i to ona da efekt mokrego patyczka, a tak naprawdę ciasto będzie ok i pozostawiając w piekarniku tylko je przesuszycie. Jeśli stwierdzimy, że ciasto na pewno jest upieczone- wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika ale nadal- do momentu aż przestygnie pozostawiamy w blaszce. Za każdym(...)choć wcześniej było wszystko ok 🙈 Wolę teraz tego przestrzegać :) Ciasto przestudzone polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem śmietanki 30% i czekamy aż ta się lekko zastygnie. Podsumowując- ciasto jest pyszne, ale pośpiech może nas zgubić ;) Najlepiej zabrać się za pieczenie wieczorem, tak by nazajutrz można było bez problemu pokroić i zjeść ze smakiem! Normal

Kuchnia w czekoladzie
Ślimaczki z masą makową czyli Słodki Czwartek odc.140 225

masło oraz uprażona na suchej patelni płatki migdałowe oraz odcedzone namoczone rodzynki.Mieszamy dokładnie. Gotowa masę rozkładamy na rozwałkowanym cieście i zwijamy w ścisłą struclę. Zawijamy ją w papier do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie bez problemy możemy ja pokroić na ślimaczki. Krojone plastry powinny mieć ok 1 cm grubości. Układamy je ślimakiem(...)góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut, smarujemy białkiem (pozostałym z przygotowania ciasta). Pieczemy w piecu nagrzanym do 180 st.C ok 14 minut. Studzimy na blaszce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z kremem i owocami - malinami i jeżynami 179

jeden na drugim, na każdym brzegu kwadratu). Surowe ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kwadratem, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem lub mniejszą formą do tarty - tylko środek, brzegi pozostawić nie obciążone) piec ok 15 - 18 minut.  Zdjąć obciążenie i papier, i  podpiec bez obciążenia jeszcze parę minut ( ok 5 -10 minut

Stare Gary
TARTA Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ WANILIOWĄ 171

cukru pudru 500 g truskawek 1/2 - 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru masło lub margaryna do nasmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Ciasto kruche -   mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić

Ciastka - domowe słodkości
Jagodowe ciasto z kokosową kruszonką 156

piekę, pozostałe dwa to ciasto czekoladowe i dyniowe ciasto drożdżowe. Jagody w tym cieście można zastąpić borówkami, śmiało można też użyć mrożonych, bez uprzedniego ich rozmrażania. Składniki: ciasto 400 g mąki pszennej (użyłam 300 g białej i 100 g razowej) 200 ml oleju roślinnego 100 g brązowego cukru 250 ml mleka sojowego 1 banan 2 łyżeczki proszku do pieczenia

greenscarf
Muffiny bananowe z masłem orzechowym 178

wystarczy widelcem. Do miski z sypkimi składnikami dodaję banany, płynną margarynę (zimną) mleko i jajko, całość mieszam łyżką, bez miksowania! Wykładam po łyżce ciasta, do przygotowanych foremek, nakładam łyżeczkę masła orzechowego i znowu nakładam na wierzch łyżkę ciasta. Muffiny piekę około 35 – 40 minut w 185 st C Na gorących układam po pół kosteczki czekolady i posypuję kolorowymi posypkami

Takie tam pichcenie
Ciasto z malinami i waniliową pianką 53

Lubicie ciasta z owocami sezonowymi? My bardzo, dlatego też zrobiliśmy ciasto kruche z malinami. Przepis jest bardzo prosty, nie jest bardzo czasochłonny, a ciasto smakuje rewelacyjnie. Polecam spróbować, puki są maliny. Oczywiście jeśli ich nie lubicie możecie zastąpić je np. borówkami :-) Blaszka: 22 x 32 cm Składniki ciasto kruche: 400 g mąki pszennej tortowej 5 jajek (żółtka, białka do pianki(...)masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka budyniowa: 5 białek 150 g drobnego cukru  1 opakowanie cukru waniliowego 2 budynie waniliowe bez cukru (2 x 40 g) 120 ml oleju świeże maliny 1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść. Do ciasta kruchego dajemy tylko żółtka, białka zostawiamy

kruche babeczki
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 165

szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 250 g ziemnego masła 5 jajek L (do ciasta żółtka, białka do pianki) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 5 białek 2 budynie truskawkowe bez cukru (2x40g) 3/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju szczypta soli Dodatkowo: truskawki cukier puder do posypania (niekoniecznie) 1. Mąki z proszkiem(...)pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części 60% i 40%. Tą mniejszą część wkładamy do zamrażarki, a tą większą wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez 15 minut. 2. W międzyczasie przygotowujemy piankę

kruche babeczki
Jogurtowe ciasto pomarańczowe 253

cukrowy syrop. Lekko, bez użycia siły, poziomujemy ciasto łopatką silikonową po tortownicy – kiedy włożycie je do piekarnika rozpłynie się i wyrówna, ale wcześniej trzeba mu w tym lekko pomóc – jest gęste, a nie chcemy go też za bardzo zmieszać z syropem na dnie. Wkładamy ciasto od razu do już nagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy w 190⁰C przez(...)SKŁADNIKI NA WIERZCH CIASTA 5 małych pomarańczy sycylijskich 100g białego cukru 50ml wody lub świeżego soku z pomarańczy SKŁADNIKI CIASTA 200g mąki pszennej tortowej, typ 450 120g miękkiego masła, 82% tłuszczu 65g białego cukru (albo 80g jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) 65g brązowego cukru demerara (albo 80g jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) 2 jajka rozmiaru L, w temperaturze pokojowej

Karo in the Kitchen