kcal! Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Dzisiaj mam dla Was prosty serniczek pieczony na czekoladowym spodzie z herbatników. Nie dużo pracy, trochę smakowych dodatków i wychodzi nam bardzo aromatyczny deser. Możecie pominąć spód i zrobić śmiało bez niego, nie wpłynie to na masę. Sama zrobiłabym go bez spodu, ale miałam do wykorzystania herbatniki(...)budyń waniliowy (u mnie bez cukru) ▪ laska wanilii lub aromat waniliowy ▪ ok 400 g owoców na wierzch (u mnie borówka i malina) Przygotowanie: 1. Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w garnuszku. W tym czasie mielimy herbatniki i wrzucamy je do rozpuszczonej masy czekoladowej. Mieszamy do połączenia składników i studzimy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
zdrowo i aktywniekcal! Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Dzisiaj mam dla Was prosty serniczek pieczony na czekoladowym spodzie z herbatników. Nie dużo pracy, trochę smakowych dodatków i wychodzi nam bardzo aromatyczny deser. Możecie pominąć spód i zrobić śmiało bez niego, nie wpłynie to na masę. Sama zrobiłabym go bez spodu, ale miałam do wykorzystania herbatniki(...)budyń waniliowy (u mnie bez cukru) ▸laska wanilii lub aromat waniliowy ▸ok 400 g owoców na wierzch (u mnie borówka i malina) Przygotowanie: 1. Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w garnuszku. W tym czasie mielimy herbatniki i wrzucamy je do rozpuszczonej masy czekoladowej. Mieszamy do połączenia składników i studzimy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
Zdrowie i pysznie na talerzumasła 82% 1 czubata szklanka dość drobnego brązowego cukru 2 łyżki kakao lub czekolady w proszku 4 jajka 1 1/3 szklanki mąki pszennej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag świeżych mrożonych malin Sposób przygotowania: Masło przełożyć do rondelka podgrzać i rozpuścić. Do ciepłego dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 3 minuty, po czym wymieszać do uzyskania(...)ubić na puszystą masę, wlać płynną czekoladę z masłem, zmiksować na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na blaszkę o wym 23/27 cm, na wierzchu rozsypać świeże lub mrożone maliny (bez rozmrażania). Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30/35 minut. Wyjąć z pieca, wystudzić. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonmimo, że moich Najbliższych już nie ma. Uratowałam kilka kawałków do zdjęcia, bo uwierzcie mi dzieci uwielbiają to ciasto!. Z pewnością do jego zrobienia zachęci Was fakt, że robi się go w pół godziny i jest zupełnie bez pieczenia, a zatem smacznego!. Składniki: - 70 dag mielonego sera białego, może być z wiaderka - 15 dag masła - 6 łyżek cukru
Apetyczna babeczkasmacznie. Polecam! prosty przepis na słodką tartę krucha tarta bez podpiekania spodu minimalna ilość składników szybkie ciasto na każdą okazję Składniki: Na kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej (160 g) 80 g masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru (około 50 g) 1 żółtko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli opcjonalnie 1-2 łyżeczki zimnej wody(...)ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez godzinę. Formę o średnicy 24 cm wylepiamy ciastem. Odrywamy kawałki i wylepiamy nim dno i brzegi formy. Ciasto można też rozwałkować pomiędzy dwoma papierami do pieczenia na średnicę około 30 cm. I takim płatem ciasta wyłożyć formę. Owoce odsączamy na sitku. Nakładamy do formy z ciastem. Przygotowujemy kruszonkę. Składniki
Słodkie okruszkichyba wtedy w Polsce nie słyszał. Tak więc było to też najdłużej pieczone ciasto w moim dorobku. A jednak mimo, iż rozbiłam Mamie pół dnia pracy, a sama z opuchniętym od dzwonienia palcem doprowadziłam przejętą we władanie kuchnię do stanu UWAGA! NIE WCHODZIĆ- REMONT!, to jednak ciasto się udało, a ja po raz pierwszy poczułam tą trudną do opisania radość(...)soku nie zaszkodzi chrupkości ciasta. Ciasto filo rozmrozić, a następnie rozdzielić na arkusze. Każdy z nich posmarować stopionym masłem i ponownie nałożyć na siebie. Z tak przygotowanego ciasta wyciąć prostokąty lub kwadraty - kształt zależy od Was:) . Na każdy nałożyć plastry rabarbaru i posypać odrobiną cukru trzcinowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. 10-15 minut
KUCHARNIAmasła szczypta soli skórka otarta z 1 dużej cytryny 3 łyżki soku z cytryny 1 jajko 1 żółtko 250 g mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia do obtoczenia 50 g cukru pudru Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Cytrynę dobrze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Do przygotowania ciastek używam jajek średniej wielkości. PRZYGOTOWANIE: Do miski(...)oraz większą szczyptę soli. Chwilę miksuję, następnie ciasto wyrabiam łyżką do połączenia. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Do miseczki wsypuję 50 g cukru pudru. Z ciasta formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Obtaczam każdą w cukrze pudrze, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczam. U mnie były
Zasmakuj Kuchniczasie wyrośnięte ciasto wyrabiam dłońmi ponownie, około 2 minut. Natłuszczam blaszkę do pizzy, układam na środek kulę ciasta i rozciągam dłońmi na boki tak by ciasto wypełniło formę. Jeśli nie macie blaszki wyróbcie ciasto i ułóżcie na wysmarowanej oliwą blaszce z wyposażenia piekarnika, możecie rozwałkować. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu(...)ciasto rozsmarowuje sos pomidorowy, układam kulki mozzarelli, posypuję tartym parmezanem. Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika przez około 25 minut. Gotową dekoruję świeżymi listkami bazylii. Smacznego Pizza Margherita Zasmakuj Kuchni Polecam wiele innych wypróbowanych przepisów na pizzę, z tradycyjnej mąki pszennej. Ciasto na pizzę – przepis Pizza prosciutto z kaparami Pizza mozzarella z oliwkami i suszonymi pomidorami. Pizza wege
Zasmakuj KuchniPrzepis dosłownie na ostatnią chwilę, łatwy, szybki i nie wymaga użycia miksera! Czas przygotowania: 55 min Składniki: (na keksówkę 22×8 cm) 1 i
Słodki Blogmasy, wszystko wymieszać widelcem - formę wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170-175 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka - jeśli po tym czasie patyczek włożony do ciasta jest nadal mokry, wydłużyć czas pieczenia o kolejne 10 minut - po upieczeniu chlebek(...)kroić w plastry Chlebek bananowy smakuje wspaniale bez żadnych dodatków, miłośnikom bardziej słodkich połączeń polecam przygotować z niego kanapki z masłem i dżemem. W oryginalnym przepisie użyto większej ilości sody, jednak w takich proporcjach była ona dla mnie zbyt wyczuwalna w cieście, więc zmniejszyłam jej ilość, dodając oprócz niej proszek do pieczenia
Smakołyki BerenikiCiasto na kruszonce z beza i porzeczkami to idealne ciasto kawy lub herbaty. Ciasto to możecie zrobić z każdymi innymi owocami i cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Składniki: Kruszonka: 3 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 4 białka 1/2 szklanka cukru(...)masę z dodatkiem soli i cukru. Do ubitej piany dodać opakowanie budyniu i całość dobrze wymieszać za pomocą miksera. Tak ubita piane wyłożyć na owocach. Całość posypać pozostałą kruszonka. Ciasto piec w 180 st. C. Funkcja piekarnika góra – dół przez około 50 minut. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Pani M - kuchnia smakowitapierniczków, ciast, muffinek, wafli itd. Spróbujcie. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, idealne na każdą okazję Nic tylko robić i… jeść Piernikowe bajaderki – prosty deser bez pieczenia Składniki: 180 g pierniczków bez lukru* 20 g suchych połamanych wafli* 2 łyżki masła extra OSM Radomsko 3 łyżki dżemu wiśniowego z kawałkami wiśni 2 pełne łyżki żurawiny Bakalland(...)wówczas należy dostosować ilość alkoholu) czekolada na polewę – u mnie około 180 g czekolady Stracciatella zmielone orzechy laskowe do posypania kulek #WspierajmyNasze Rada: Można użyć różnych kawałków ciast np. muffinki, biszkopta itd Ale w wersji piernikowej powinny przeważać pierniczki lub piernik Przygotowanie: Pierniczki i wafle wkładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Dodajemy suszoną żurawinę, jeszcze chwilę miksujemy
Słodkie okruszkirozpuszczamy i wlewamy do mąki. Dodajemy żółtka oraz słodziło. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wykładamy na formę do tarty i pieczemy przez około 20 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Wykładamy na tarte. Beza Do białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę. A pod koniec dodajemy słodzidło(...)przygotowaną pianę wykładamy na owoce. Ponownie pieczemy w piekarniku przez około 15 - 20 min aż beza się zarumieni. Pozostawiamy do wystudzenia. Dodatkowo moja tarte polałam polewą na bazie naturalnego jogurtu oraz odżywki białkowej o smaku kokosowym. Na wierzch ułożyłam kawałki truskawek i borówek. Wystudzone ciasto przechowujemy w lodówce jednak przed podaniem dobrze jest wyciągnąć je chwilę wcześniej. Smacznego
Health-Fit-Lifeciasto jest nieco podrośnięte i powinno tak właśnie wyglądać, jak na zdjęciu. 9. Rozwałkowujemy je na blacie podsypując mąką. Staramy się by miało kształt prostokąta, ale jak widać na zdjęciu, jest to cokolwiek niemożliwe. Grubość ciasta to około 5 mm. Na rozwałkowane ciasto układamy kawałki miękkiego masła, które następnie rozsmarowujemy. 10. Gdy masło jest już rozprowadzone to składamy ciasto(...)Słodkiej Babeczki . Niestety, nasze rogale nie będą ani tak duże ani tak zgrabne, ale będą tak samo pyszne :-) i bez glutenu! 10. Układamy rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zabieramy się za drugą część ciasta, którą rozwałkowujemy na coś na kształt prostokąta i postępujemy podobnie, dzielimy na pół, wykrawamy trójkąty, smarujemy farszem. I zawijamy
Kawa z mlekiemszklanki mąki około 1/2 l mleka (tu dawałam na oko) 1 kopiata łyżeczka cynamonu (ja lubię, można mniej lub bez) 1 łyżeczka proszku do pieczenie żurawina (ilość wedle uznania) cukier puder do posypania olej kokosowy do smażenia Ciasto robimy dokładnie tak ja na naleśniki, czyli do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, miksujemy, dodajemy mleko
kruche babeczkiprzepis oczywiście zgłaszam do akcji) uroczyście nadaję to szczytne miano moim drugim w życiu muffinkom: Pomarańczowe Dominisie Składniki: 200 g mąki 90 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy 1 cukier waniliowy 120 g roztopionego masła 150 g gęstego jogurtu (ja dałam grecki z 10-procentową zawartością tłuszczu(...)blaszce do 2/3 wysokości, w środek każdej muffinki wkładam cukierka. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20-25 minut bez termoobiegu. Cukierki pięknie się rozpuszczą uwalniając sok do środka i nasączając ciasto w trakcie pieczenia. Baaardzo pomarańczowe. Ciasto wychodzi nie za słodkie, dlatego dekoruję dużą ilością ciemnej czekolady. Jeszcze trochę nie mam wprawy, mam nadzieję
Kuchnia Prezydentowej