ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:705/2671)

PLACEK UCIERANY Z CZEREŚNIAMI 135

ostatnie czereśnie. Pomału już ustępują miejsca wiśniom, które  również  z powodzeniem można użyć do tego ciasta. A ciasto zrobicie błyskawicznie, bez użycia miksera, wystarczy dobrze przemieszać.    Składniki: 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 50 g cukru 1/4  szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 kg czereśni ( poza sezonem możemy(...)cukier puder Wykonanie: *Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cukier, olej i jogurt. Wszystko mieszamy. . Do formy od tarty  o średnicy 25 cm wylewamy ciasto.  * Czereśnie przecinamy na połówki, drylujemy. . Wciskamy w ciasto wybrzuszeniem do góry * Pieczemy ok 50-60 minut w 170 st. Sprawdzamy patyczkiem- do suchego patyczka. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.  Możemy

Z Majeczką w kuchni
CIASTKA MAŚLANE Z ORZECHAMI 136

łyżeczki proszku do pieczenia gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany                                                                    DODATKOWO :  200 g orzechów ziemnych bez soli ( lub innych(...)kroimy w kostkę, na stolnicę przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy, elastyczne, kruche ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, posypując je mąką i wycinamy foremką ciasteczka które układamy na blaszce do pieczenia. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i orzechy, ogrzewamy mieszając, następne wlewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Kruche ciasto z pianką i borówkami 192

soli, 2 budynie waniliowe bez cukru, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju rzepakowego o smaku masła Olandia .  150 g borówek amerykańskich. Przygotowanie:       Na stolnicy zagniatamy ciasto z podanych składników. Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą i zamrażamy na 20 minut. Blaszkę (20x25cm) wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem

Aga w kuchni
Pani Walewska zwana też Pychotką 230

jednak przyrządzić ją samemu. Spód: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3/4 kostki margaryny 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabiera kruchości. Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki(...)koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 25x33 cm. Oba smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy po połowie bezy i posypujemy bakaliami (można również ostrożnie wymieszać bakalie z bezą i dopiero wykładać na placki). Pieczmy w temp 160 st. C przez ok 35 minut. Posiadacze

Cynamonowe szczęście
Cynamonowe ciasto z bezą i śliwkami 129

Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie warto je przygotować:) Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 8 łyżek cukru 150 g masła 1/2 szkl. letniego mleka 2 jajka 3 żółtka 1 op. cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny Beza: 3 białka 140 g cukru Dodatkowo: 500 g śliwek(...)drugim. Dodajemy skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i cynamonem. Na końcu dodajemy masę karmelową. Tak przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i podpiekamy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i delikatnie rozprowadzamy na powierzchni powidła śliwkowe. Białka ubijamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto bezowe ze śliwkami 132

Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie warto je przygotować:) Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 8 łyżek cukru 150 g masła 1/2 szkl. letniego mleka 2 jajka 3 żółtka 1 op. cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny Beza: 3 białka 140 g cukru Dodatkowo: 500 g śliwek(...)drugim. Dodajemy skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem i cynamonem. Na końcu dodajemy masę karmelową. Tak przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i podpiekamy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i delikatnie rozprowadzamy na powierzchni powidła śliwkowe. Białka ubijamy

Smaki Na Talerzu
MURZYNEK Z MASĄ JOGURTOWĄ 297

ciasto: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła/margaryny 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wystudzoną masą kakaową, a następnie wsypujemy do niej  mąkę z proszkiem do pieczenia(...)obie mąki i miksujemy, aby masa była gładka. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej najpierw ciemne, czekoladowe ciasto, a na nie delikatnie masę jogurtową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą, lukrem lub zostawiamy bez polewy

Walijskie Pichcenie
Babka z bakaliami i kokosem 73

Babka z bakaliami i kokosem – prosty przepis Lubicie babki? Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis. Pyszna babka z bakaliami i kokosem to idealne ciasto na święta. U nas taka wielkanocna babka zawsze szybko znika ze świątecznego stołu Zostają po niej tylo słodkie okruszki Babka z bakaliami sprawdzi się też doskonale jako deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Taka(...)Wszystko krótko mieszamy mieszamy. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki (u mnie 31x11x7 cm, ciasto można też upiec np. w formie z kominkiem). Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 180 st piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około 40-45 min, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności

Słodkie okruszki
Śląski chlebek pszenno – żytni 127

skleiły.  Gotowe ciasto w foremkach lub na blaszce odstawiamy, na około pół godziny by wyrosło. Po tym czasie  smarujemy wierzch chlebka zimną wodą (pędzelkiem lub ręcznie) i  wkładamy do nagrzanego do 200°C piernika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 180°C i chlebek w foremkach pieczemy jeszcze około 55 minut. Chlebek pieczony bez formy upiecze(...)się szybciej, bo za około 40 minut.   Czas pieczenia zależy od tego jak grube mamy ciasto, więc jeśli nie jesteście pewni czy ciasto jest już gotowe, najlepiej je sprawdzić wbijając wykałaczkę. Jeśli ciasto lepi się do wykałaczki, pieczemy je jeszcze, co pewien czas sprawdzając wykałaczką, czy jest już gotowe. Upieczony chlebek wyjmujemy z foremek i pozostawiamy, by odparował

Smakowy Raj
Szarlotka z pianką 160

łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka: 6 białek 1/2 szklanki cukru 1 budyń bez cukru (proszek budyniowy) Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej ewentualnie cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto:  Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do mąki, mieszać do momentu, aż masa będzie grudkowata. Dodać

talerz przyjemności
Sernik królewski-najlepszy przepis,zawsze się udaje 4488

udaje, i pięknie wygląda. :-)   SKŁADNIKI: *przepis na dużą blaszkę około 22x35cm  KAKAOWE CIASTO: -3,5 szkl. mąki   (szklanka 250ml) -4 żółtka (białka odkładamy do masy serowej) -czubata szklanka cukru -3 czubate łyżki śmietany 12% lub 18% -3 łyżeczki proszku do pieczenia  -3 łyżki kakao -około 300g masła lub margaryny  MASA SEROWA(...)tłustego  -5 jajek -250g masła lub margaryny -szklanka cukru -2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka) -łyżka cukru waniliowego DODATKOWO -kilka kostek białej czekolady  CIASTO Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę oraz pokrojoną na małe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bezglutenowe burrito 233

ciasto ręką. 14 Ciasto dzielę na 4-5 kulek. 15 Na stole rozkładam papier do pieczenia w formacie mniej więcej 30x30cm. 16 Na środku papieru kładę jedną kulkę i delikatnie rozpłaszczam ją ręką. 17 Kładę na niej worek foliowy i rozwałkowuję ciasto do grubości 1,5 - 2mm. 18 Aby pozbyć się poszarpanych krawędzi wycinam w cieście kółko mniej więcej(...)wielkości spodu patelni (można to zrobić miską z ostrymi rantami, formą do pieczenia ciasta, albo położyć okrągły talerz i odciąć krawędzie nożem). 19 Jeżeli w cieście zrobią się jakieś dziurki to trzeba je zakleić ciastem, które pozostało po odcięciu krawędzi. 20 Rozgrzewam patelnię na średnim ogniu bez tłuszczu. 21 Ostry nóż wsuwam pomiędzy placek a papier do pieczenia

Book of spells
1474. Orzechowiec z masą budyniową 193

budyń  firmy  Wodzisław .Budynie tej firmy są produkowane bez sztucznych barwników i bez cukru [ słodzimy sami według własnego gustu]..ja do tego ciasta wykorzystałam pięknie pachnący budyń waniliowy. ciasto kruche 30 dkg mąki 20 dkg cukru 12 dkg margaryny szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław krem budyniowy 1 budyń waniliowy Wodzisław

Moje domowe kucharzenie
Krucha tarta z kremem cytrynowym i bezą 191

grubość około 0,5 cm, przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i obsypaną mąką, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki na około 0,5 godziny. 3. Po tym czasie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 200°C i pieczemy przez około 15 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy spód do tarty(...)masę do wystygnięcia. Beza: 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli za pomocą miksera na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy porcjami cukier cały czas ubijając. Ubijamy jeszcze przez około 10 minut. Ma powstać gęsta, biała masa bez wyczuwalnych drobinek cukru. Tarta cytrynowa: 1. Na upieczony spód do tarty wykładamy masę cytrynową. Równo rozsmarowujemy. 2. Ubitą bezę przekładamy do rękawa cukierniczego

W kuchni Katie