ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:719/2705)

Rolada bezowa z kremem śmietankowym i frużeliną malinową 129

Rolada czy Pavlova ? zawsze mam dylemat gdy zostaje mi nadmiar białek po pieczeniu kruchych ciast czy ciasteczek. Jedno i drugie smakuje obłędnie i jest gotowe do zjedzenia od razu po przełożeniu. Choć rolada bezowa nie jest łatwym wypiekiem to warto się skusić, jeśli dobrze ubijemy białka i damy drobny cukier do przygotowania nie ma opcji by nie wyszła. Smak(...)beza nie wyjdzie) Gdy cały cukier zostanie pochłonięty przez białka, wlać ocet winny lub sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną, całość ponownie krótko zmiksować. Blachę taką od wyposażenia piekarnika , posmarować cienko olejem, wyłożyć papierem pergaminowym, wyłożyć bezę, zostawiając po 0,5 cm od krawędzi   papieru z każdej strony, rozsmarować tak aby beza była równa. Włożyć do nagrzanego wcześniej

Wanilia i Kardamon
TARTA RABARBAROWA Z BEZĄ 163

połącz składniki opuszkami palców, domieszaj jajko i odrobinę wody. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz.     Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki natłuszczonej i lekko posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy do tarty, starannie dociskając je do brzegów formy(...)ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni. Przykryj papierem do pieczenia, na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 15 min. Zdejmij papier z fasolką i piecz ciasto jeszcze przez około 10-15 minut, aż nabierze lekko złotego koloru. Pozostaw do ostudzenia. Rabarbar odcedź

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezową pianką 80

kruche. Na warstwę budyniu, wyłożyłam bezę z dodatkiem kisielu, miałam nadzieję, że będzie różowa ale jak widać na zdjęciach wyszła szarobura, niestety jakoś ostatnio nie mogę trafić na kisiel, który ma ładnie barwi ciasto i chyba pomyślę o jakiś naturalnych barwnikach.  Wracając do ciasta to jest to po prostu pyszne, dość proste domowe ciasto, na które składniki na pewno(...)tylko zapraszam na przepis. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 200 g masła (może być margaryna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, 1/3 ciasta umieszczamy w zamrażalniku, a pozostałe schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia na wielkość blaszki

Cynamonowe szczęście
Kruche ciasto z pianką i owocami 151

bez cukru 120 ml oleju 400 g borówek amerykańskich Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do robota lub malaksera i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli nie posiadamy robota składniki umieszczamy na blacie i najpierw siekamy je nożem, a potem szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, 60% i 40%, obydwie wkładamy do zamrażarki. Formę wykładamy papierem do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Jak zrobić idealne kruche wegańskie ciastka? Przepis podstawowy. 317

pieczenia, dodaj sól. Zagnieć ciasto formując ostatecznie kulę. Zawiń kulę ciasta w folię spożywczą i umieść w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto podziel dla ułatwinienia sobie pracy na części. Rozwałkuj ciasto na grubość nie większą niż 5 mm i wykrawaj dowolne kształty ciastek. Przełóż uformowane ciasta za pomocą łopatki (w sumie to bez tego też się(...)blatu odkleją) na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka w temp. 170-180 C 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika początkowo ciastka są miękkie, ale po wystudzeniu twardnieją i staja się idealnie kruche. Smacznego!     Artykuł Jak zrobić idealne kruche wegańskie ciastka? Przepis podstawowy. pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Ciasto z malinową pianką jogurtową i truskawkami 123

Ciasto  z jogurtów naturalnych zwane też sernikiem z jogurtów lub sernikiem bez sera. P rzygotowane jest na kruchym cieście maślanym, z malinową pianką jogurtową na pianie z białek, świeżymi truskawkami oraz tartym ciastem na wierzchu.  Proste i pyszne ciacho, które faktycznie trochę przypomina sernik.  Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, z puszystą i lekką pianką malinową(...)naturalnego 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 budyń malinowy bez cukru (40 g) szczypta soli Dodatkowo: 300 g truskawek cukier puder po posypania Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w większą kostkę. Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, żółtka, zimną wodę oraz pokrojone

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto kruche ze śliwkami 100

Przepis na przepyszne jesienne ciasto z dużą ilością śliwek. U mnie w wersji bezglutenowej i smakowało nieziemsko. Ciasto jest bardzo kruche, wręcz rozpływa się w ustach

Słodki Blog
Babka ponczowa Savarin 119

babka ponczowa Savarin pochodzi z Francji i oryginalnie pieczona jest w foremce z kominkiem (ja wybrałam foremkę bez kominka) i zalewana syropem z dodatkiem alkoholu. Ponieważ u mnie w domu nie znajdę amatorów ciasta z alkoholem, to przygotowałam własną wersję babki ponczowej Savarin z syropem pomarańczowym. Świetna drożdżowa babka nasączona pomarańczami jest lekka, zaskakująca i warta wypróbowania. Składniki

Słodki sentyment
Oczy carycy - pyszne ciasto na wyjątkowe okazje 247

pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szkl.oleju Żółtka, jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, proszek, kakao, wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Oba ciasta wykładamy naprzemiennie na blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm, tak by uzyskać coś na kształt szachownicy ciasto. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 st.C. Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez(...)galaretki czerwone ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy (u mnie z 1 łyżeczki bezkofeinowej) Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto kroimy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy kremem, na wierzchu układamy zamoczone w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Biszkopty zalewamy mocno tężejącą galaretką i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta można oblać polewą

Cynamonowe szczęście
Chlebek ziołowy bez wyrastania [PRZEPIS] 110

pyszne pieczywo, które idealnie będzie pasować jako dodatek do greckiej sałatki. Przygotowanie tego chleba jest bardzo szybkie, nie wymaga ono wyrastania, tylko zaraz po wyrobieniu ciasta możemy je piec. Chleb będzie rósł podczas pieczenia. Do przygotowania nadzienia ziołowego wykorzystajcie Wasze ulubione zioła – natkę pietruszki, bazylię, oregano, tymianek, po prostu to co najbardziej lubicie. Składniki na chleb 300g mąki(...)łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Ciasto od razu po wyrobieniu rozwałkowujemy i zwijamy. Po przełożeniu do blaszki nacinamy z góry. Chleb pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 st. C. Ja zaraz po upieczeniu włączam jeszcze funkcję „przypiekania” aby był chrupiący z góry. Jeśli nie macie tej funkcji to pieczcie go chwilę dłużej. Powinien być rumiany

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bananowe tosty z cukinii, bez cukru i białej mąki 128

Dojrzały banan wystarczył by wyszły odpowiednio słodkie, a dodatek cynamonu fajnie podkreśla tą słodycz. Na blogu znajdziecie także wytrawne wersje tostów bez chleba: Zielone tosty ze szpinakiem i groszkiem Tosty z cukinii BANANOWE TOSTY Z CUKINII, BEZ CUKRU I BIAŁEJ MĄKI Czas przygotowania około 20-25 minut Z podanych składników wyszło 6 tostów (pojedynczych trójkątnych) Pół cukinii(...)drobnych oczkach, odcisnąć z wody Banana rozgnieść widelcem i połączyć z jajkiem Dodać cukinię, mąki, cynamon i wymieszać Nakładać porcje ciasta do rozgrzanego opiekacza do kanapek Piec około 15 minut, otwierając ostrożnie sprawdzić czy tosty są ścięte i odchodzą bez problemu od blaszki opiekacza, w razie potrzeby trzymać je w opiekaczu jeszcze kilka minut

HealthyCreations
Moja teoria względności z chałką w tle 157

pora ponownie zająć się nim. Robimy "Pauza" i wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Ciasto dzielę na 3 części. Formuję podłużne wałki.  Łączę je sklejając u góry. Następnie splatam klasyczny warkocz. Końcówkę lekko podwijam pod spód. Gotową plecionkę umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Można też wysmarować ją masłem i oprószyć mąką. Przykrywam ściereczką na 30 minut(...)płatkami i grubym cukrem. Wcześniej należy rozgrzać też piekarnik do 180 stopni. Chałkę piekę 30 minut. Bez nawiewów, oczywiście ponieważ piekarniki są różne, najlepiej wykonać próbę suchego patyczka drewnianego, np. do szaszłyków. Studzę na kuchennej kratce.  Ta porcja jest tak duża, że często dzielę ciasto na dwie mniejsze chałki i piekę odrobinę krócej. Smakuje pysznie lekko ciepła

I tu będę miała takie te
Sernik z jogurtów naturalnych - styropian z truskawkami 119

Sernik bez sera, wykonany z jogurtów naturalnych. To ciasto znane jest również pod nazwą "styropian". Proste i pyszne ciacho, które zarówno z wyglądu, jak i w smaku przypomina tradycyjny sernik. Przygotowane jest na kruchym cieście maślanym, z malinową masą jogurtową na pianie z białek, świeżymi truskawkami oraz tartym ciastem na wierzchu. W wersji tradycyjnej malinowy budyń można zamienić(...)naturalnego 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 budyń malinowy bez cukru (40 g) szczypta soli Dodatkowo: 300 g truskawek cukier puder po posypania Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w większą kostkę. Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, żółtka, zimną wodę oraz pokrojone

Kuchnia MagdaLeny
Torcik z truskawkami 144

zamierzam zrobić to ciasto z mrożonych truskawek, wówczas ten orzeźwiający smak będę mogła poczuć także zimą. Składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka maki pszennej 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżka) Krem – masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy bez cukru, w proszku(...)sobą. Po wsypaniu mąki do białek, całość wymieszałam za pomocą szpatułki, delikatnie tak aby piana nie opadła. Masę biszkoptową wylałam do tortownicy, piekłam 40 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu). Krok 2. Masa budyniowa. W czasie pieczenia biszkoptu przygotowałam masę budyniową. Budyń ugotowałam z dodatkiem cukru, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu, budyń studzę w temperaturze pokojowej

Ania gotuje
Puszysty sernik z bezą orzechową na kruchym cieście ze smalcem 156

bardzo lejące się. Składniki: Ciasto 30 dek mąki 10 dek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dek masła 1 łyżka smalcu 1 jajko 2 żółtka Ser 1,20 kg sera 30 dek cukru cukier wanilinowy 8 dek budyniu 1 szklanka śmietany 30% 1 szklanka mleka 4 łyżki oleju 2 cale jajka 4 żółtka Beza 6 białek(...)budyniem. Następnie wlać śmietanę, mleko, olej, 2 jajka i 4 żółtka dalej ucierać. Całość wylać na ciasto kruche. Białka ubić na sztywno z cukrem następnie mieszać w to orzechy z bułką tartą i łyżką wyłożyć bezę na ser tak aby nie utonęła. Piec godzinę

Pychotkaaa