masy kakaowej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 35 minut w 180 stopniach. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Ciasto następnie dobrze studzimy. Po wystudzeniu z ciasta wydrążamy wgłębienie o grubości około 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzegu. Wydrążone kawałki ciasta kruszymy na mniejsze cząstki i przekładamy do miski. Krem Żelatynę(...)kilka minut do lodówki. Składanie ciasta W czasie kiedy krem się jeszcze chwilę chłodzi, przygotowujemy banany. Obieramy je ze skórki i każdego przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Pokrojone banany skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wydrążony spód ciasta kładziemy na tacy/talerzu/desce (czyli na czymś, na czym bez trudu możemy później nasz
Analiza SmakuSezon na szparagi trwa w najlepsze. Dlatego dzisiaj trafiły na mój talerz Oprócz tego, że są bardzo zdrowe i małokaloryczne, stanowią świetny dodatek do wielu potraw
Mostek w kuchnicukru 1/2 łyżki oleju Ciasto drożdżowe zaczynamy robić od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże, wodę, oliwę i zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. Ciasto drożdżowe musi wyrosnąć, zajmie mu to około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 8 równych(...)części. Każdą z nich formujemy w okrągłą bułeczkę. Bułki drożdżowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je jeszcze ściereczką na około 10 minut, żeby się napuszyły. W tym momencie również zaczynamy rozgrzewać piekarnik do 190 stopni C. Ze składników na białą masę robimy gęstą pastę, którą smarujemy nasze bułki (pasta musi być gęsta, ale tak, żeby dała
MamaOskarkaUrodziny to szczególny dzień w roku, zwłaszcza urodziny kogoś bliskiego;) Dlatego ten tort był wyjątkowy- dopasowany szczegółowo pod ulubione smaki, męskie smaki J Główną rolę gra
Domowe ciastaKilka dni temu miałam jeden z tych momentów, gdy zwyczajnie nie chciało mi się uruchamiać piekarnika, ba nawet nie chciało mi się gotować budyniu do wykonania
Domowe ciastaOstatnio mam smak na wszelkie wypieki i dania z jabłkami, a że w weekend obowiązkowo wypada przegryźć coś słodkiego postanowiłam więc zrobić sprawdzone i szybkie ciasto
Healthy food explorersama nazwa wskazuje zawiera krówkową masę, mnóstwo masła i bezę. Chyba rozumiecie, że taki krem musi być bardzo smaczny, a tort bananowy po prostu przepyszny! Upiekłam ten tort na Sylwestra. Jak myślicie, goście będą zadowoleni? Tort bananowy Składniki: na 12-14 porcji 3 tortownice o średnicy 26 cm Ciasto bananowe na spód 4 banany 2 łyżeczki soku z cytryny + otarta(...)pomocą szpatułki. Podziel masę na 3 formy, około 430 gram. Jeśli chcesz mieć wyższy tort użyj forem o średnicy 22-23 cm. Wstaw formy do piekarnika i piecz przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Ostudź placki. Krem kajmakowy 750 g masła, miękkiego 300 g cukru 100 g wody 4 białka, 150 g 800 g kajmaku Dodatkowo owoce
codojedzeniauroczystości, a świąt wręcz bez niego nie wyobrażam. Zobaczcie również: najlepsze serniki . Składniki: (foremka o średnicy 28 cm) 750 - 1000 g białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego 100 g masła 200 g cukru pudru 5 żółtek 1 jajko 500 ml mleka 2 łyżki śmietany 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru (80 g) Beza kokosowa: 5 białek(...)wymieszać z budyniem i dokładnie łyżką wmieszać w masę serową, na koniec można bardzo krótko zmiksować. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę serową i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 45 minut. Następnie wyłożyć na sernik bezę kokosową i piec jeszcze około 15 minut, do czasu delikatnego przyrumienienia się wierzchu. Sernik wystudzić i najlepiej
Kuchcik gotujeOd kiedy pojawiły się wszędzie śliwki węgierki, rosła moja ochota na placek z tymi pysznymi owocami. Zrobiłam eksperymentalne ciacho i całkiem się udało, więc podaję przepis
Quinoa Raz!Nowy tydzień, nowe plany i marzenia. Niestety poniedziałkowy poranek nie rozpoczął się zbyt dobrze. Co prawda ciężko powiedzieć, że się nie wyspałam (spałam przeszło 8 godzin
365 dni dookoła kuchnizamiast wydawać fortunę na kolejne prezenty weźcie dzień wolny w pracy albo zorganizujcie dzień dziecka w weekend i ugotujcie wraz z dzieciakami coś dobrego i spędźcie ten dzień razem bez telefonów, maili i pracy...a Wasze dzieci będą najbardziej szczęśliwe! Lody...Gofry...Słodko.... Moja propozycja by osłodzić ten dzień i wspólnie przyrządzić coś co kochają dzieci to chałwowe Gofry(...)dodaj jajko, sol, cukier brązowy oraz rozczyn drożdżowy mieszaj i stopniowo dodaj masło. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Etap III - Cukier perlisty Dodaj cukier perlisty i delikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną gofrownicę wyłóż łyżką gęste ciasto. Piecz wg zaleceń producenta swojej gofrownicy. Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę do wystygnięcia. Etap IV - Lody Chałwowe Na każdym gofrze (może
Wylizany Rondelserowej, dzięki czemu sernik jest bardziej pulchny i wilgotny. Beza na wierzchu i chrupiąca kruszonka są dopełnieniem całości. Sernik to takie ciasto, które sprawdzi się zawsze. Czy są to święta, urodziny, imieniny czy po prostu niedzielne spotkanie z najbliższymi przy kawie. Jeśli nie masz więc pomysłu na ciasto na jutro, wykorzystaj ten przepis. Pamiętajcie, że serniki najlepiej kroją(...)pokrojone drobno brzoskwinie, na wierzch dajemy pianę ubitą z 5 białek ze szczyptą soli i szklanką cukru, a na końcu ścieramy pozostałą, mrożoną 1/3 ciasta. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160st C i pozostawiamy sernik jeszcze przez 55 minut. W trakcie możemy go przykryć folią aluminiową, co zapobiegnie
Kuchnia w czekoladziebez makowca :) lubię ciasta makowe w każdej postaci, a to ciasto jest jednym z moich ulubionych, gdyż cały jego urok tkwi w prostocie :) Święta z reguły kojarzą się z przepychem, "zawalonymi" stołami od jedzenia i pachnącymi wypiekami. To ciasto gości na naszym stole od lat, gdyż cały urok tkwi w jego prostocie. Kiedy mam już dość potraw, słodkich ciast(...)pieczenia, cukrem oraz makiem. Dodaj pokrojone masło i rozcieraj je z mąką do powstania kruszonki. Następnie wlej olej, sok wiśniowy i wymieszaj mikserem do połączenia składników. Następnie dodawaj po jednym jajku i krótko wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę posmaruj olejem lub masłem i posyp mąką. Ciasto przełóż do blachy i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze
Kulinarna (nie)codziennośćpieczenia i rozłożyć ciasto – ja robię kulę, kroję na plastry i układam na dnie łącząc ze sobą, w ten sposób nie muszę używać stolnicy i wałka. Jeśli macie dwie jednakowe blaszki to można to robić równocześnie, jeśli jedną to najpierw pieczemy pierwsze ciasto, potem drugie. • Ciasto posmarować połową(...)sztywną pianę, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. • Połowę piany wyłożyć na ciasto, posypać połową orzechów włoskich po wierzchu. Mają powstać dwa takie same ciasta – kruche ciasto, powidła, piana, orzechy. • Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut. Krem • Zagotować połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. • W reszcie mleka roztrzepać żółtka
To co kochamgryczany jest niebywale łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piecze się go bez dodatku mąki, drożdży czy zakwasu. Chleb ten mogą jeść osoby uczulone na gluten. Zastanawiacie się, czy chleb ma bardzo gryczany smak i aromat? Nie, ten specyficzny smak nie jest tak intensywny, ponieważ do pieczenia używa się kaszy niepalonej. Chleb jest dosyć wilgotny, więc w ciepłe(...)masę do foremki do pieczenia, wysmarowanej olejem. Ciasto jeszcze trochę wyrośnie, więc powinno wypełniać foremkę do połowy lub 3/4 wysokości. Foremkę nakryć ścierką, wstawić do szafki na cały dzień lub całą noc (8-10 godzin). Gdy powierzchnia ciasta lekko się wybrzuszy, jest ono gotowe do pieczenia. Chleb piec 45-50 minut w temp. 200 stopni
Codziennik Kuchennysię rozpuszczą. Masło rozpuszczamy i studzimy, a mleko lekko podgrzewamy (wtedy ciasto szybciej wyrośnie). Dalej sprawa jest prosta wrzucamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy ciasto, jeśli klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok godzinie dzielimy ciasto na równe części, każdą część rozgniatamy w dłoni wkładamy łyżeczkę albo 2 jagód(...)ktoś musi sobie dosłodzić to proponuję wymieszać jagody z 1-2 łyżkami miodu). Bułeczki smarujemy dokładnie jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Zostawiamy je na 10 minut by podrosły, a następnie pieczemy przez ok 25 minut w 170 st. C. Smacznego
Cynamonowe szczęściełyżka mąki pszennej luksusowej Młynomag Ponadto papier do pieczenia do pokrycia dna tortownicy oraz do podwyższenia jej brzegów. Robimy ciasto. Z przesianej mąki, masła i pozostalych składników wyrobić ciasto , i pokrojone w kawałki i zawinięte w folie spożywczą, włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aby się kompletnie zamroziło. Zamrożone ciasto łatwiej się nam zetrze na dużych oczkach.Pomógł(...)połączą.Dodajemy po trochu ser ciągle miksując. Wyciągamy połowę ciasta i ścieramy na dużych oczkach do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy- nie zapominajmy o podniesieniu brzegów tortownicy za pomocą papieru do pieczenia. Unikniemy stresu, związanego z "być może mi sernik wykipi". Nagrzewamy piekranik do 180 stopni. Na starte ciasto wylewamy masę, rozkładamy ją równo za pmocą łopatki
Z Kuchni Do Kuchnigęstą papkę. Odstaw na 20 minut. Masło stop w rondelku. Zagrzej mleko. Jajka roztrzep trzepaczką z cukrem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w pierwszej kolejności mleko i jajka. Na samym końcu stopione ciepłe masło. Ciasto wyrabiaj bardzo energicznie, tak aby jak najbardziej je napowietrzyć. Ja ciasto ( a raczej mój K. ;-)) ) wyrabiałam 25 minut. Tak wiem dużo. Ale jeśli chcesz mieć(...)Obrane orzechy włoskie zalej ciepłym mlekiem i stopionym masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy. Zawijamy w papier do pieczenia jak cukierka czekoladowego pozostawiając luz około 5-6 cm. Makowce układamy obok siebie
SMYKWKUCHNItrzymać jest uzyskanie konsystencji klejącej się do łyżki ( inaczej ciasto się "nie podniesie"). Tak wyrobione ciasto wkładamy do dwóch, wyłożonych pergaminem, foremek, napełniając je mniej niż do połowy chlebowym ciastem. Wierzch ciasta przesypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na cztery godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, smarujemy wierzch chleba(...)wodą i wkładamy je ostrożnie do piekarnika ( uważamy by ciasto nie siadło). W piekarniku nagrzanym do 200 stopni pieczemy bochenki przez 50 minut. Przy pierwszych wypiekach warto sprawdzić przed wyjęciem chleba, czy na pewno jest wypieczony w środku ( robimy to patyczkiem). Upieczony chleb zostawiamy jeszcze przez piętnaście minut w foremce, po czym go wyjmujemy i studzimy. Do chleba możemy dodawać
Miód i pieprzBrownie z masłem orzechowym to połączenie klasycznego ciasta czekoladowego typu brownie z pysznym masłem fistaszkowym. Jeśli wykorzystacie masło z dodatkiem orzechów, to dodatkowo wzbogacicie ciasto o
Smakołyki BerenikiW końcu udało mi się znaleźć idealny przepis na sernik na zimno. Lekki, delikatny, pamiętajmy tylko żeby użyć sera dobrego gatunku (czytajmy skład). Zapraszam do wypróbowania
To co lubię - gotuję i polecamOstatnio nie mam zbyt wiele czasu na pichcenie. Dziś korzystając z dnia wolnego postanowiłam zrobić naleśniki czekoladowe i dżem z pomarańczy, ale o nim innym razem
Niebieski kubek z kawaDzisiaj przepis na niedzielne ciasto, które jest bardzo smaczne, a co najważniejsze bardzo zdrowe. Ciasto to można robić na wiele różnych sposobów, można do kaszy
zdrowa vege kuchniaCzekoladowy batoniki z płatków owsianych. Dzięki tym batonikom owsianym , każdy dzień będzie wyjątkowy i słodki. Te proste, domowe słodkie batoniki z gorzką czekolada i masłem orzechowym
Zdrowy Styl JoannyPięć tygodni temu zagniataliśmy ciasto na pierniki dojrzewające, a dziś pora by je upiec :-) Zgodnie z obietnicą, nie będę piekła dużego piernika, ale małe serduszka oblane
Czary - gary w kuchniKrólowa serników znów wkracza do akcji! Co tym razem? Sernik z białą czekoladą i malinami. Mistrzowskie połączenie, które sprawia, że nie sposób skończyć na jednym kawałku
Ostra na SłodkoI znowu to samo – muffinki Musicie mi to wybaczyć, ale uważam, że to genialna, słodka przekąska, szczególnie by ładnie przywitać gości. Łatwo je podzielić, a
Ania i Marcin gotująŚwięta bez piernika?! O nie nie!Tak być nie może!Oprócz serników ( TU macie ich mnóstwo! ) zawsze jest też piernik!Dziś mam dla Was przepis
Ostra na SłodkoOstatni wypiek z bananami dziwnym trafem bardzo szybko zniknął z talerzy, a że rodzinka bez słodkiego żyć nie może, postanowiłam upiec tym razem coś co
Smaczne ZdroweZapraszam do upieczenia kolorowej ryżowej zapiekanki, której bezglutenowość zależna jest od parówek - muszą być oczywiście bezglutenowe i takowe dostępne są już w sklepach. Zapiekanka jest nie
Kawa z mlekiemS zarlotki zwykle piekę w sezonie letnim i na pocz ą tku jesieni, kiedy dostępne są , najlepsze moim zdaniem, jabłka do tych ciast czyli kwaśne antonówki
Bon appetit mon amieSernik, bez tego ciasta nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Uwielbiam sernik w każdej postaci, ale mam kilku swoich faworytów. Prawdziwy sernik powinien być przygotowany na białym serze tzw. twarogu, jakość sera jest bardzo istotna. Zamarzył mi się sernik z czekoladą, lekko wilgotny i kremowy, delikatny i mocno czekoladowy. Idealny do kawy, do świętowania ważnych okoliczności, sprawdzi się wyśmienicie(...)mąki pszennej - 1 jajo - 2 łyżki cukru pudru DIAMANT - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagnieć na miękkie ciasto. Ciastem wylep średnią tortownicę o wysokim brzegu. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 160 stopni C i piecz przez 13 -15 minut na słomkowy kolor, wyjmij z piekarnika i przestudź. Na podpieczony spód wylej masę serową i wstaw
SMYKWKUCHNIowoce. Jeśli wybierzecie jędrne i świeże truskawki nie powinny wam sprawić żadnego problemu. Dla dorosłych mini drożdżówki można posypać cukrem pudrem. Dzieci zajadają się nimi nawet bez słodkiej posypki. Z podanych proporcji ciasta wychodzi 16 małych drożdżówek. 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka roślinnego(...)środku układamy kilka kawałków truskawek i zaklejamy ciasto. Bułeczki układamy zaklejeniem do dołu na papierze do pieczenia. Zostawiamy między nimi odstępy, by drożdżówki mogły wyrosnąć. Blachę z uformowanymi drożdżówkami ustawiamy w ciepłym miejscu na kolejne pół godziny. Gdy bułeczki trochę podrosną wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Gotowe drożdżówki możemy posypać cukrem pudrem
Dieta bez mlekaDzielę się z Wami moim najnowszym przepisem na rewelacyjne pierniczki marchewkowe bez dodatku białego cukru, jajek czy miodu. Dzięki marchewce pierniki są mięciutkie, więc nie trzeba ich piec z wyprzedzeniem, aby zmiękły na święta, a daktyle robią genialną robotę, bo zastępują cukier i miód. Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu i mam nadzieję, że Wy również będziecie. Myślę(...)połączenia składników. 5. Ciasto przełożyć do miseczki, przykryć folią i odstawić na noc w chłodne miejsce. 6. Na drugi dzień podzielić ciasto na kilka porcji i wałkować na ok. 0,5 cm, podsypując matę obficie mąką (najlepiej wałkować przez folię spożywczą), wykrawać pierniczki dowolnymi foremkami. 7. Piec w 190 ° C przez ok. 15 minut (pierwsza blacha
Domowa Cookierenka Agipieczarek kapary w zalewie Przygotowanie Ciasto: Mleko roślinne lekko podgrzewamy, następnie 50 ml przelewamy do małego słoiczka, dodajemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na około 15 minut, aż do momentu jak mieszaninie zaczną pojawiać się bąbelki. W osobnej miseczce mieszamy nasiona lnu z wodą. Wymieszać i pozostawić na parę minut. Po chwili do mieszanki z nasionami lnu dodajemy(...)Małymi porcjami dodajemy do przesianej mąki mieszankę z nasionami lnu oraz drożdże. Ugniatamy na gładką masę. Mieszamy sodę oczyszczoną z octem jabłkowym, dodajemy szybko do ciasta. Ciasto wykładamy na płaską formę do pieczenia pokrytą wcześniej papierem do pieczenia skropionym oliwą z oliwek. Ciasto powinno mieć grubość około 2 cm. Gotowe pizzę pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem
Moja Mama GotujeNastępnie przerzucamy ciasto na omączony blat i zagniatamy. Zagniata się w miarę wdzięcznie. Można delikatnie podsypywać mąką, ale nie za dużo. 4. Następnie formujemy z ciasta wałek, obsypujemy trochę mąką i wkładamy do woreczka i do lodówki na 30 minut. 5. Po pół godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na pół. Blat obsypujemy mąką, ciasto trochę rozgniatamy w rękach(...)następnie obsypane mąką z obu stron wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Drugą połowę ciasta możemy nadal trzymać w lodówce. Z jednej połowy ciasta wychodzi jedna blacha herbatników. Bierzemy foremkę i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut
Kawa z mlekiemciasteczka🍪 dla dzieci. Takie zdrowe słodycze🍩🍭, najlepiej bez cukru, bez konserwantów, bez barwników, bez innej bliżej niezidentyfikowanej chemii... 😀 Dziś wersja Light ❗ Bez dodatkowych węglowodanów takich jak miód (czy inne słodzidło) lub banan. Właśnie dokładnie dla dzieci...👸 Chociaż jak znam życie będą wolały te w wersji Strong❗ , czyli batoniki energetyczne z zastosowaniem(...)napęcznienia na ok. 20-30 minut (jak się zagapimy i postoją dłużej to nic się nie stanie). Po tym czasie dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub jeśli nie mamy to trzeba blaszkę delikatnie natłuścić, w zależności jaki chcemy kształt ciasteczek - jeśli okrągłe to nabieramy porcję ciasta łyżką, formujemy kulkę, spłaszczamy i kładziemy
Dieta Rozdzielna i Zdrowieżeliwa, bez plastikowych elementów. W takim garnku można piec zarówno chleby na drożdżach jak i zakwasie. Warto aby ciasto na chleb pieczony w garnku miało nieco luźniejszą konsystencję, dzięki czemu uzyskamy miękką i delikatną konsystencję miąższu. Garnek nie wymaga specjalnych przygotowań, musi być tylko czysty i suchy w środku. Nie trzeba smarować go tłuszczem, czy obsypywać mąką. Ciasto włożone(...)ciasta. Dodajemy pozostałe składniki na zakwas, mieszamy, przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Zakwas jest gotowy gdy ma napowietrzoną gąbczastą strukturę i lekko kwaśny zapach. W DNIU PIECZENIA: Odmierzamy 350 g zakwasu, resztę przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki. Do zakwasu dodajemy pozostałe składniki ciasta na chleb, mieszamy przez kilka minut
Smakowity Blog Kulinarnystrzela” między zębami ze względu na wykorzystanie mielonej wersji. Ciasto nie zawiera zbyt wielu dodatków oprócz niewielkiej ilości migdałów i skórki z pomarańczy. Jeśli lubicie bakalie, możecie śmiało dodać też drobne suszone owoce albo posiekane orzechy Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem 3/4 szklanki mąki gryczanej lub innej bezglutenowej 3/4 szklanki suchego maku mielonego 3 jajka 3 łyżki oleju(...)Banany rozgnieść widelcem i wmieszać delikatnie do ciasta. Suche składniki zmieszać ze sobą i połączyć z mokrymi. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Piec na foremce wyłożonej papierem do pieczenia około 40-45 minut do lekkiego zrumienienia. Po przestudzeniu można dowolnie udekorować wierzch lub przełożyć ciasto ulubionymi powidłami. Artykuł Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem pochodzi z serwisu
FitkotCzas ucieka mi przez palce. Godziny mijają, a ja z zachwytem wpatruję się w kolorowe obrazki. Na szczęście ciągle jeszcze potrafię wrócić do rzeczywistości. I idę do kuchni piec ciasto, którym nakarmię prawdziwych, żywych ludzi. Chyba straciłam na chwilę głowę... Dzisiaj mam dla Was przepis na jedne z najlepszych lodów, jakie zdarzyło mi się jeść. Smakują wyjątkowo(...)zmiksować tak, żeby nie było grudek. Dodać mus owocowy, zmiksować. Partiami dodawać kremówkę, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać bezę, delikatnie połączyć. Masę przelać do formy, wyrównać wierzch. Zamrozić minimum przez 3-4 godziny. Wyjąć z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem. Smacznego! Z mojego wyczekiwanego, wolnego weekendu zrobił się weekend pracujący, i to na wysokich obrotach. Padam z nóg
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiernik w wersji dla zapracowanych - błyskawiczny, bez użycia miksera, wystarczy podgrzać i wymieszać składniki rózgą kuchenną. Piernik jest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej własnej roboty, długo zachowuje świeżość i można go przechorowywać do 7 dni. Także jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający to ten wypiek może być jego godnym(...)pieczenia i wysmaruj olejem. W garnku rozpuść masło, miód, cukier, przyprawę piernikową, kawę zbożową oraz kakao. Zdejmij masę z ognia, wlej mleko i pozostaw całość do lekkiego przestudzenia. Następnie dodaj roztrzepane jajka. Całość dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną. Teraz przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i wsyp do masy. Ponownie dokładnie zamieszaj. Masę przelej do keksówki piecz około 60 - 65 minut
Słodko-Słony Świat Ilonywyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na prostokąt, 2/3 jego powierzchni smarujemy miękkim masłem (rozsmarowujemy całą kostkę na raz). Składamy na 3 części, najpierw zaginamy tę część bez masła, a potem koniec z masłem, obracamy o 90 stopni i wałkujemy na prostokąt takiej wielkości jak poprzednio (jeśli masło wam gdzieś wychodzi, to podsypcie odrobiną mąki i wałkujcie dalej(...)Przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Wyjmujemy wałkujemy składamy i znów chłodzimy i tak jeszcze 2 razy, ja swoje ciasto po ostatnim składaniu pozostawiłam w lodówce na całą noc. Mak zalewamy wrzątkiem, parzymy 30 minut, a potem odsączamy na sitku. Orzechy, figi i migdały również parzymy, a migdały dodatkowo obieramy ze skórek. Następnie wszystko to mielimy dwukrotnie
Cynamonowe szczęściepieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Do pieczywa z mlekiem dodajemy 2/3 startego sera, podsmażone pieczarki, przesmażony połamany boczek i szpinak z cebulką. Całość dokładnie razem mieszamy. Przekładamy masę do formy i wyrównujemy wierzch. Posypujemy pozostałym tartym serem i rozkładamy pokrojone drobniej plasterki boczku. Przykrywamy formę kawałkiem folii aluminiowej (możecie z niego zrobić pokrywkę) i pieczemy(...)stratę na środkowej półce piekarnika przez 30 minut. Zdejmujemy z góry folię i dopiekamy kolejne 15-20 minut, aż wierzch zacznie być widocznie złoty i przypieczony a środek zapiekanki będzie mocno buzował. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 5-7minut aż całość dobrze się zestali i podajemy na gorąco, krojąc jak ciasto – w kliny. To duża porcja, wystarczy
Karo in the Kitchenpieczenia szklanka oleju/rozpuszczonej margaryny Przygotowanie ciasta Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę. W misce wymieszać suche składniki. Mąkę dobrze przesiać. Dodać jajka i tłuszcz. Wyrobić ciasto. Może być mikserem, ale i też ręką. Gdy mamy już gotową masę, to dodajemy szpinak. Wymieszać ręcznie. Piec w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyka". Sprawdzić po ok. 15-20 minutach(...)Ciasto można też przygotować w formie przekładanego tortu. Należy wtedy skroić wierzch i spód oraz boki ostudzonego ciasta, by odsłonić jego zieloność. Przełożyć kremem lub wyłożyć go na górę a następnie pokruszyć odkrojone skrawki i obsypać nimi masę. Na koniec zielony mech można przyozdobić pestkami granatu lub drażami. Całość dobrze jest wykonywać w tortownicy, by utrzymać pierwotny kształt ciasta
Karczma Honoriettypowidłami jabłkowymi bez cukru i kruszonką z płatków owsianych. Dodam, a w zasadzie pochwalę się, że pomysł jest mój, w 100% autorski zainspirowany ostatnimi eksperymentami z wypiekami. Czego użyliśmy? Do ciasta. -1 i 3/4 kubka mąki pełnoziarnistej pszennej -1 kubek mąki pszennej TYP550 -1/2 kubka mleka do rozczynu -1/2-1 kubka ciepłego mleka do ciasta -szczypta soli -dwie(...)odstawiamy na 10 minut. Do mąki wlewamy rozczyn, dodajemy miodu i pasty z cukrem i wanilią. Wyrabiamy ok 10 minut, podlewamy ciepłym mlekiem. Wyrabiamy podsypując mąką. Ciasto powinno być bardzo delikatne i pulchne. Nacieramy je oliwą i przekładamy do szklanego naczynia. Odstawiamy na 40 minut. Wszystkie składniki z kruszonki wyrabiamy palcami do konsystencji kruszonki. Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami podsypując mąką
BaRepas