ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:874/1234)

ciasteczka owsiane z żurawiną 565

U nas w domu ostatnio ruszyła produkcja domowego mleka roślinnego z otrębów owsianych , po której zostaje owsiana pulpa. Grzechem by było ją wyrzucać, więc przerabiam ją

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka z kawałkami czekolady 203

Ciasteczka z poniższego przepisu to małe słodkie krążki najeżone czekoladą. Są wykonane z ciasta półkruchego z dodatkiem śmietany i mąki ziemniaczanej. Ciasteczka są dość słodkie, choć

Smakołyki Bereniki
Czekoladowa pianka ze Smerfami 226

Dziś 6-te urodziny mojej córci- 100 lat!!! Na tęokazję mały torcik dla najbliższych, a w sobotępowtórka na urodzinowe przyjęcie. Zapraszam na lekką piankę czekoladową, pomysł

Mia Cucina Sofieta
Biszkopt z masą śmietanową i truskawkami 165

To już ostatnia chwila na smakołyki ze świeżymi truskawkami, dlatego trzeba ją niezwłocznie wykorzystać i przygotować to pyszne połączenie  lekko kwaśnych truskawek, słodkiej śmietanki i

Malinowo w kuchni
Ciasto bananowe z orzechami (bez masła) 256

Choć przede mną pełno pracy w ciągu najbliższego miesiąca, z taką pogodą jak wczoraj czy dziś czuję szybko zbliżające się lato i długie samochodowe podróże. Są

Słodkie Przyjemności
Sernik z dodatkiem mleka skondensowanego 79

Sernik z dodatkiem mleka skondensowanego to sernik, który przygotujecie naprawdę szybko. Sernik ten nie wymaga zbyt wielu kulinarnym umiejętności. To sernik, który pięknie wyrasta i nie

To co lubię - gotuję i polecam
Omlet ryżowy bezglutenowy :) 156

Podczas robienia omleta dla siebie stwierdziłam, że przygotuję jeszcze jednego, dla rodziny. Okazało się, że wszyscy wzięli go za ciasto, kawałek słodyczy do kawy czy coś

Zdrowie na języku :P
Sernik kokosowo-limonkowy (gluten-free) 257

Pyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje

My Culinary Art
Ryżowe ciasteczka bezglutenowe 102

Poszukiwania bezglutenowych słodkości ciąg dalszy... Dzisiaj bezglutenowe ciasteczka z kleiku ryżowego. Zawsze się udają. Są lekkie, mięciutkie i chrupiące zarazem. Rozpływają się w ustach:-) Składniki: 1

Ze smakiem bez glutenu
Fit ciasto dyniowe 159

Pozostaję nadal przy dyni, która ostatnio się zadomowiła w mojej kuchni na dobre. I pomyśleć, że kiedyś się średnio lubiłyśmy. Wszystko się zmieniło, gdy zaczęłam przygotowywać

Fabryka pomysłów
Pieczeń Rzymska z Pieczarkami 151

Danie to smakuje wyśmienicie, nieważne czy jest podane na ciepło czy na zimno.       Może być daniem głównym obiadu lub dodatkiem  do śniadania

IzaGotuje
Róże karnawałowe z piekarnika 383

Jak Karnawał to Karnawał, nawet dla tych co liczą kalorie coś się należy, jakaś odrobina słodyczy. Proponuję przygotować Róże karnawałowe w wersji light, czyli Róże karnawałowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chlebek turecki żulik 103

miękkie jednolite ciasto. Zajmuje to około 10-15 minut. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek misy miksera, dodaję rodzynki i orzechy, a czasem także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrabiam ciasto na chleb turecki jeszcze około 1 minuty. Z ciasto formuję kulę, przekładam do obsypanej mąką miski i odstawiam na około 90 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić(...)swoją objętość. Wyrośnięte ciast przekładam na oprószoną mąką stolnicę, formuję podłużny bochenek i przekładam go do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką foremki o wymiarach 12x24 cm. Pozostawiam chlebek do wyrośnięci na około 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch chleba smaruję jajem roztrzepanym z dwoma łyżkami mleka. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
makowiec 126

makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto.  Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury.  Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi , że mak  zapewnia pomyślność na cały rok  Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Smacznego :) Składniki   na ciasto 50 dag m ąki tortowej(...)śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte  makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć

mojej kuchni
makowiec 177

makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto.  Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury.  Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi , że mak  zapewnia pomyślność na cały rok  Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Smacznego :) Składniki   na ciasto 50 dag m ąki tortowej(...)śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte  makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć

w mojej kuchni
Sernik z białą czekoladą na białkach. 509

kruchym cieście. Ja, po raz pierwszy użyłam gotowej mieszanki do ciasta kruchego, marki  Polskie Młyny i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczona. Wystarczy dodać tylko masło i jajko, ciasto szybko i łatwo się zagniata, a w dodatku naprawdę dobrze smakuje. Jest miękkie i delikatne, idealnie nadaje się pod sernik. Składniki na ciasto: mieszanka do wypieku ciasta kruchego z Mąki(...)szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 5 białek Wykonanie: Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski. Dodać masło i rozdrobnić widelcem lub palcami, następnie wbić jajko. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię aluminiowa i schłodzić w zamrażalniku minimum 30 minut. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypana bułką tartą

Agusiowe smakołyki
Muffinki omletowe z kremem czekoladowym 128

zjeść zarówno na śniadanie jak i na deser. Takie omleto-muffinki to świetna opcja dla osób, które nie mają patelni lub naczynia przystosowanego do pieczenia omletów. Sama zdecydowanie bardziej wolę te pieczone niż smażone na patelni, a takie mini omleciki można zabrać ze sobą na lekką przekąskę. Dodatki to kwestia gustu, ja do środka wsadziłam kilka borówek, dzięki czemu(...)wymieszać do połączenia. Następnie dodać mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Masę przekładać do foremek na muffinki (najlepsze będą silikonowe), do środka wsadzić borówki i przykryć kolejną warstwą ciasta. Piec przez około 15 minut w 180ºC. Składniki na krem zblendować i polać po lekko przestudzonych muffinkach

Healthy food explorer
Ciasto z truskawkami. Przepis krok po kroku 303

opinię pod przepisem Bogusi będzie jej niezwykle miło…mi również troszeczku   Ciasto czyli spód i góra:   2,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 250 g zimnego masła   Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Podziel(...)część umieść w zamrażarce.   Drugą natomiast rozprowadź dłońmi na spodzie formy do ciasta o wymiarach ok 25 cm na 35 cm. Pamiętaj również, aby nakłóć spód ciasto widelcem przed włożeniem do piekarnika. Piecz 15 minut w 180 °C tryb góra-dół.   Przygotuj puszysty krem. Potrzebujesz:   5 białek 1 łyżeczka

kuron.com.pl
Idealne ciasto na zdrowszą pizzę orkiszową 140

sprężyste ciasto. W połowie zagniatania zatrzymuję robot i sprawdzam, czy ciasto nie potrzebuje skorygowania dodatku mąki lub wody. Chodzi tu o bardzo niewielka ilość, ponieważ każda mąka wymaga innej ilości dodatku mąki. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodaj łyżkę wody, gdy jest nadmiernie klejące dosyp łyżkę mąki. Przykryj misę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto można(...)zagnieć ciasto powtórnie i podziel na 2 części  rozwałkuj cienko na stolnicy na pożądany kształt - koła lub prostokąta, w zależności od kształtu kamienia jaki posiadasz. Gdy pieczesz na pizzę na kamieniu pamiętaj o solidnym podsypaniu spodu pizzy mąką, by razem z nałożenien łatwo było zsunąć ją z łopaty na kamień do piekarnika obłóż pizzę ulubionymi dodatkami piecz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BABKA MAJONEZOWA Z KRÓLIKIEM W ŚRODKU 114

naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru w anilinowego Winiary 1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary 2 jajka 1/8 szkl. cukru 2 łyżki majonez Winiary 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej(...)Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy majonez Winiary oraz skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 40 minut. Po wystudzeniu kroimy babkę na plastry i wykrawaczką do ciastek

Kuchnia w oparach
Aromatyczne babeczki na soku jabłkowym (w lżejszej bezmlecznej wersji) 156

Aromatyczne babeczki na soku jabłkowym (w lżejszej bezmlecznej wersji).  To taka nasza mniejsza wersja ciasta jabłkowego. Zdecydowanie Wam je polecam. Pyszne, aromatyczne, bez dodatku mleka. Całego smaku nadaje im naturalnie mętny sok z jabłek Smaki Victorii. Idealne dla dzieci, wspaniałe do filiżanki ulubionego soku czy herbaty. U nas znikają w mgnieniu oka. W przygotowaniu babeczek mogą Wam pomagać(...)naszą masę (będzie dość gęsta). Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom). Babeczki pieczemy do ładnego zarumienienia z wierzchu, stan ich upieczenia warto sprawdzić patyczkiem (u mnie około 20 minut). Smacznego

Słodkie okruszki
Ciasto na wiosnę. Różowe 167

Mąkę przesiać z proszkiem. Do ubitego żółtka dodać czekoladę, połączyć. Wsypać mąkę, wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 st. C. przez 10 minut. Ostudzić. Przygotować masę serową: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 100 ml kremówki zagotować. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać.  Gorącą kremówką zalać posiekaną czekoladę, wymieszać(...)masy. Ewentualnie dodać nieco barwnika. Ostudzić do temperatury 35 st. C. Wyjąć zmrożone ciasto z zamrażarki, oddzielić obręcz ostrym nożem. Ułożyć ciasto na kratce. Polać polewą uważając, żeby dokładnie oblać boki. Zostawić na kilka minut do zastygnięcia, przełożyć na paterę. Udekorować malinami świeżymi i liofilizowanymi oraz bezami. Smacznego! A czy ciasto przypadnie do gustu nauczycielom , dowiem się już jutro

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegańska marcepanowa babka 135

dekoracyjne, nie trzeba „papiru” do jej dekoracji i prosty przepis na samo ciasto. Można już bez problemu kupić przed świętami masę marcepanową, więc ta babka może być też spokojnie ciastem świątecznym, do tego banalnie prostym to jest to ciasto typu „wymieszaj i upiecz”, czyli fachowo nazywane „ucieranym”. Aha, żeby nie było, babka jest(...)lodówce przed pieczeniem, wtedy łatwiej się go ściera. Wymieszaj wszystko razem dużą łyżką. Przełóż do formy wysmarowanej olejem kokosowym, lub jeżeli pieczesz w tortownicy możesz wyłożyć całą formę papierem do pieczenia. Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180 C. Zależało mi na wzorku z dna formy, aby znalazł się na górze, dlatego studziłam ciasto na kratce

greenscarf
Szarlotka ( jabłecznik ) rozpływająca się w ustach :) 1337

razie. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekęciasto zrobi się delikatnie brązowe. Z drugiej część ciasta formuję wałek i wykładam na folię aluminiową posypaną delikatnie mąką. Zakrywam ciasto folią od góry i wkładam do zamrażalnika.  Teraz ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podpieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i wykładam na nie jabłka, później(...)całą pianę a na samą górę wyciągam z zamrażalnika resztę ciasta i ścieram na tarce z grubymi oczkami. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekęciasto z góry będzie złoto-brązowe czyli mniej więcej 10-15 minut zależy od piekarnika. I gotowe :) Smacznego

Kuchnia Viki
Jagodzianki 164

Pyszne, można je dosłodzić wedle własnego gustu albo posypać kruszonką, dodać odrobinę czekolady itp. Można wykorzystać borówki (jak kto woli: jagody) lub borówki amerykańskie, choć te

Czerwony Gupik
Kruche zawijańce z jagodami. 167

przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i pozostałe składniki, całość zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez około 1,5 godziny. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy (delikatnie posypanej mąką) na prostokąt o grubości około 8 mm. Jagody rozłożyć na cieście, posypać posiekanymi orzechami nerkowca i ciasno(...)zwinąć roladę. Pokroić na około 2 cm plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około 20 - 25 minut. Wyłożyć na kratkę i ostudzić. Po ostygnięciu polać lukrem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciastka owsiano-amarantusowe i "Co się wydarzyło w Madison County" 192

będzie mocno wilgotna. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia z łyżki ciasta formować okrągłe i grube na ok. pół centymetra ciastka. Wygodnie jest to robić dwiema łyżkami. Piec ciastka partiami przez 20-25 minut. Odkładać na kratkę do ostudzenia.   ----- Podobne: Ciastka "bogactwo minerałów" Ciastka amarantusowe z ricottą Jabłka pieczone z amarantusem "Co się wydarzyło w Madison County" Roberta(...)fotografika. Pewnego dnia trafia do Madison County, by uwiecznić na zdjęciach kilka okolicznych mostów. W poszukiwaniu jednego z nich trafia na farmę Richarda i Franceski, która najbliższy tydzień spędza bez rodziny. Francesca i Robert znajdują nić porozumienia, które szybko zmienia się w namiętny romans. W ciągu czterech dni, które mają dla siebie, Francesca odkrywa swoją kobiecość i odkrywa

Weekendy w domu i ogrodzie
EKSPRESOWE PĄCZKI SEROWE 148

uformujcie je przy pomocy małej łyżki do lodów (zamoczonej w gorącym oleju), a przed wrzuceniem na tłuszcz, wyrównajcie ciasto w łyżce o kant miski. Uformowane w ten sposób półkulki w czasie smażenia zamienią się w idealne kuleczki. Możecie także umieścić ciasto w rękawie cukierniczym lub plastikowym woreczku, obciąć końcówkę, wyciskać ok. 2-3 cm. paski i obcinać nożyczkami wprost(...)jajkami i cukrem. Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli. Mieszamy do połączenia składników w jednolite ciasto. Łyżeczką zamoczoną w gorącym oleju nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwamy je do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy około 3-5 minut, w zależności od wielkości, aż będą ciemnozłote i usmażone w środku. Łyżką cedzakową wyciągamy

cool and minty
Pizza z młodymi ziemniakami i rozmarynem. 151

cytryny sól pieprz cukier 5 - 6 szalotek 2 gałązki rozmarynu oliwa Ciasto: 300 g mąki (najlepiej specjalnej z dużą zawartością semoliny) 1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 200 ml letniej wody Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i pokroić na cienkie plastry. Gotować 5 minut w osolonej wodzie i przelać zimną na sitku. Szalotki pokroić na cienkie plasterki(...)wodę. Wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodać trochę więcej mąki. Przenieść ciasto na oprószoną mąką deskę i wyrabiać około 5 minut. Przykryć ściereczką lub folią i odstawić. Wyrastanie ciasta nie jest konieczne jeśli chcemy uzyskać cienką pizzę. Piekarnik z blachą w środku rozgrzać do 250 stopni. Papier do pieczenia posmarować lekko oliwą i uformować

zadanie-gotowanie
Tort bezowy cytrynowy 162

Dzisiaj świętujemy 2 urodziny Bon appetit mon amie, kolejne wspólnie spędzone 365 dni i ponad 100 000 kolejnych odsłon.  Z tej okazji coś wyjątkowego. Tort

Bon appetit mon amie
Piernik Karmi 129

piernik na ciemnym karmelowym bez alkoholowym piwie, mega puszysty, całkiem inny od długo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu,  idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem, zachowuje długo swoją świeżość.   Łatwy w wykonaniu. Jeden z lepszych przepisów, na stałe zagości w moim repertuarze świątecznych ciast. Składniki: Ciasto na keksówkę o wym 13X39(...)łyżeczki mielonego białego pieprzu Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej Dowolna posypka do ciast. Sposób wykonania: Ciasto: Piwo przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, zestawić do ostygnięcia. W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko

Wanilia i Kardamon
Chałki w wersji mini na jogurcie z kruszonką 156

nich kruszonkę i ....wyszło coś pysznego ....ciasto pulchne jak puszek ,delikatne i pachnące ...kruszonka waniliowa ,krucha i chrupiąca ...pyszności :)  jedną zjedliśmy na ciepło do kawy bez niczego :) Składniki : Ciasto : - 550 g mąki pszennej typ 550 - 16 g świeżych drożdży - 120 ml letniego mleka - 130 ml jogurtu naturalnego - 2 jajka + 1 żółtko - 80 g roztopionego masła - 60 g cukru(...)mące. Po 10 minutach jak drożdże urosną dodajemy resztę składników i mieszany 10 minut na wolnych obrotach . Ciasto jest trochę klejące ale bardzo elastyczne, posypujemy delikatnie mąką ,przykrywamy i odstawiamy na 1.5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . W tym czasie robimy kruszonkę ,mieszamy składniki ugniatając ręcznie, zawijamy w folię i dajemy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę

Wypieki Rene
Tarta ze szparagami, boczkiem i kozim serem 171

mąki 1/2 kostki masła 1 żółtko szczypta soli  Ciasto należy szybko zagnieść  i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę albo tartę na wysokość ok 3cm). Ponacinać ciasto nożem (albo ponakłuwać widelcem) i podpiec przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto nie powinno się zrumienić.  Nadzienie: pęczek zielonych szparagów(...)razem, aby szparagi troszkę zmiękły (będzie je łatwiej układać na kruchym cieście). W misce roztrzepać jajka z odrobiną soli i pieprzem (uwaga na sól, boczek jest dość słony). Szparagi z boczkiem poukładać na podpieczonym cieście. Zalać całość masą jajeczną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok pół godziny, aż jajka się zetną. Na koniec rozkruszyć na wierzchu

Kulinarne Inspiracje
PANETTONE BREAD PUDDING - NOWE OBLICZE ZAJĄCZKA :) 171

zająca powstał wspaniały, kuszący czekoladą  i likierem panettone bread pudding . I choć większość źródeł umieszcza bread pudding w dziale DESERY, my z wielką ochotą i bez  żadnych wyrzutów sumienia zjedliśmy go na śniadanie:)   Panettone można zastąpić brioszką lub po prostu babką drożdżową, więc obecność zająca nie jest obowiązkowa i nie powinna Was w żadnym wypadku(...)rozłożyć do nasmarowanych masłem foremek. Na górze posypać dropsikami czekoladowymi. Zalać miksturą z jajek i mleka.  Delikatnie ugnieść palcami, tak, aby kawałki ciasta były w całości pokryte mlekiem. Piec w piekarniku ok. 35 minut do momentu, aż urosną i pięknie się zarumienią. Ja po lekkim przestudzeniu polałam jeszcze wierzch likierem pomarańczowym, co moim zdaniem było wręcz wskazane! Oryginalne źródło

KUCHARNIA
Babka odrywana, z jabłkami 152

Lubimy ciasta drożdżowe.Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych jabłkami i dżemikiem.Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża.   Składniki na ciasto:-ok. 5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-300 ml ciepłego mleka-4 łyżki cukru-3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat-szczypta soli(...)góry.   Kiedy nieco urośnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamytemperaturę na 160 st. C. Pieczemy ok. 20-25 minut.   Odrywamy kawałek i delektujemy się smakiem.Smacznego

Maminek kulinarny
Ptasie mleczko z musem z mango 294

Lubicie ciasta bez pieczenia? Kto ich nie lubi :) Są szybkie w przygotowaniu i zawsze się udają :) Zakalec na pewno nam nie grozi :) To ptasie mleczko jest bardzo delikatne i puszyste, w kolorach słońca i pełne egzotycznych smaków. Cudowna osłoda na końcówkę dość kapryśnego w tym roku lata, które mam nadzieję jeszcze trochę nas słońcem popieści. Do musu wykorzystałam(...)kawie (ja robię to na talerzyku). Wyłożyć dno foremki (moja o wymiarach 24 x 24 cm) nasączonymi biszkoptami. Na to wylać masę śmietanową. Włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie pokroić mango (lub brzoskwinie) w plasterki, wyłożyć na śmietanę i zalać całość musem z mango. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny

Delicious Titbits
Ślimak szpinakowy w cieście serowym 270

Wprawdzie obawiałam się ciasta, jak będzie się wałkować i czy da rade powycinać odpowiednio, ale wyszło idealnie. Bez żadnego problemu dało się wałkować i formować z niego pożądane kształty. Farsz natomiast przyrządziłam całkowicie samodzielnie. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło przepyszne ciasto serowe z fantastycznym nadzieniem szpinakowym. Na imprezie wszyscy zajadali z wielkim apetytem, a poszczególne kawałki znikały(...)Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 250g margaryny 250g ricotty Farsz: Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Margarynę posiekać nożem i wyłożyć na podsypany mąką blat. Następnie dodać mąkę wraz z serem. Wyrobić ciasto. Zawinąć z folię spożywcza i umieścić   w lodówce na jakieś 20 minut. W między czasie

Kolizje Smaków
CIASTECZKA DIGESTIVE 177

Zdrowe, a przede wszystkim smaczne... ciasteczka Digestive. Ja oczywiście zrobiłam z dwóch porcji-jedną z masłem, a drugą z masłem i olejem kokosowym. Ciasteczka niestety mają

Smaczne Zdrowe