ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:866/1234)

Tort urodzinowy dla mojej małej księżniczki 182

proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem (u mnie margaryną) i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopt pieczemy w 190 stopniach na środkowym poziomie piekarnika (temperatura zależy od piekarnika od 180-200 stopni) przez około 45 minut. Dokładnie ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy długim nożem. W zależności od wyrośnięcia ciasta powinno(...)placków. Przygotowanie wg wskazówek mojej mamy: W tym wypadku ułatwiamy sobie całe przygotowania i pieczemy (w formie 24 cm) dwa średniej wielkości biszkopty z połowy składników, tzn. 125 g cukru, 125 g mąki itd. Biszkopty pieczemy w 190 stopniach około 40-45 minut. Po wystudzeniu każdy biszkopt przekrawamy wzdłuż. Dzięki czemu uzyskujemy 4 idealne warstwy tortu. Osobiście polecam tą metodę

Słodkie okruszki
SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM JABŁKOWYM 228

Sernik na zimno, na waniliowych serkach homogenizowanych, z musem jabłkowym, spód zrobiłam z bezglutenowych płatków kukurydzianych. W smaku jest łagodny, aksamitny, na pewno przypadnie do gustu

Kuchnia bezglutenowa Loli
Sernik krówkowy z czekoladą 415

deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016).   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Sernik krówkowy z czekoladą   Składniki: 750g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 150g cukru 3 jajka 300g gotowej masy krówkowej(...)osobno wymieszać mikserem ( patrz FILM ). 5. Do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch wylać masę serowo – krówkową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec dalej przez 30 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku

Mała Cukierenka
Sernik bez sera 425

dodać owoce, które urozmaicą smak ciasta. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej tortowej 4 żółtka kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2-3 łyżki śmietany lub zimnej wody Margaryna i żółtka powinny być zimne – wyjęte z lodówki tuż przed zagniataniem ciasta. Na początku warto przygotować blachę do pieczenia. Posmarować ją cienką warstwą masła(...)proszek do pieczenia, dodać cukier, zrobić wgłębienie i dodać żółtka oraz posiekaną w kostkę margarynę. Połączyć ze sobą składniki – jeśli nie będą się łączyły w spójną całość należy dodać śmietanę lub wodę. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i krótko zagniatać. Podzielić na 2 części. Jedną zafoliować i wstawić do lodówki, drugą cienko rozwałkować. Ciasto przełożyć do blaszki

Niebieski kubek z kawa
Świąteczny keks orkiszowy (bez cukru, bez jajek, wegański) 222

słodki, a bez cukru. 100% smak Świąt :) Ciasto jest wilgotne i lekkie, bogactwo bakalii sprawia, że ma sporo składników mineralnych. Keks nie zawiera jajek, prawie nie zawiera tłuszczu i cukru, a mimo to jest pyszny. Mi smakuje dużo bardziej niż tradycyjna wersja. Przepis oryginalny pochodzi ze strony OlgiSmile. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na świąteczne ciasto to polecam(...)laskowe i włoskie) 1 szklanka suszonej żurawiny 6 łyżek oliwy 2 szklanki mąki orkiszowe typ 650 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić laską wanilii) 1 łyżka przyprawy do piernika łyżka skrobii ziemniaczanej Polewa sok z połowy pomarańczy 100 g kuwertury gorzkiej Przygotowanie: Marchew

pyszne zdrowości
Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem 159

mleka pokrojone w małe kawałki masło wszystkie składniki na ciasto umieść w misie robota i przy pomocy haka zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Im lużniejsze będzie ciasto, tym delikatniejsze później  rogaliki. Przykryj misę i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości I opcja: małe deserowe rogaliki - 16 sztuk. Wyrzuć ciasto z misy, zagnieć, by pozbyć się nadmiaru gazów, następnie podziel(...)trójkątów. Na każdym trójkącie ułóż małą łyżeczkę dżemu lub powideł. Zwijaj od podstawy do wierzchoła nadając mu kształt rogalika. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw około 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmaruj rogaliki mlekiem i posyp makiem II opcja: rogaliki śniadaniowe - 8 sztuk. Podziel ciasto na 8 kawałków równej wielkości. Każdą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka dyniowe 142

wypieku ( o tutaj :) ) przy okazji pokrótce przedstawię kolejny produkt  firmy Primavika  który miałam zaszczyt testować, a mianowicie masło orzechowe BEZ dodatku SOLI i CUKRU :)) Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru jest produktem wyjątkowo cennym pod wieloma względami. Same orzechy zawierają rekordowe ilości witaminy B3 (niacyny), która wpływa na przemiany metaboliczne w organizmie, obniża poziom cholesterolu(...)masła orzechowego  firmy Primavika 40g płatków żytnich mielonych na mąkę jajko cynamon, imbir, kurkuma Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, odkładamy ciasto na kilka minut, żeby płatki spęczniały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy masę na kształt ciastek (może uda wam się lepić je w rękach) na wierzchu możemy zrobić widelcem paski wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Stecca, czyli włoskie chlebki 128

dodajemy pozostałe składniki ciasta i mieszamy je do uzyskania jednolitej masy. Ciasta nie wyrabiamy ani nie zagniatamy, czynność mieszania powinna trwać ok. 30 sekund, a ciasto powinno być lepkie. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12-18 godzin do przefermentowania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, a na wierzchu powinny się pojawić bąbelki.  Po tym czasie ciasto przekładamy na omączony(...)delikatnie smarujemy oliwą i posypujemy solą. Ciasto przekładamy na ściereczkę obficie posypaną mąką, wierzch ciasta delikatnie oprószamy mąką i przykrywamy. Zostawiamy na 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość, a po dotknięciu palcem powstanie zagłębienie. Oznacza to, że ciasto jest prawidłowo wyrośnięte. Piekarnik nagrzewamy do maksimum, u mnie to 230 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i naciągamy

Kulinarne przygody Gatity
TORT BLONDYNKI URODZINOWY, czyli czekoladowy i Matcha z Kremem Limonkowym i Ganache Czekoladowym 344

Kochani, to jest mój tort urodzinowy, kolejny rok za mną :) Postanowiłam połączyć moje smaki, te które kocham, uwielbiam. Mój tort urodzinowy bez truskawek nie ma prawa bytu, więc te owoce są, które świetnie spełniły swoje zadanie. Zrównoważyły słodycz i w ogóle połączenie herbaty, czekolady, kwaśnej limonki i truskawek z miętą połączyły się w tort świeży o niepowtarzalnym smaku, taki(...)przesiałam mąki, które wymieszałam już łyżką, mieszając energicznie ruchami od dna, tak aby maksymalnie napowietrzyć masę. Ciasto biszkoptowe wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 150-180 stopni przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Upieczonym biszkoptem można rzucić, upuszczając go razem z blachą na blat z wysokości około

Blondynka Gotuje
A na przekąskę - bazyliaczki, czyli mięciutkie odrywane mini bułeczki bazyliowe 130

sałatki itp. Bazyliaczki * są do tego idealne. Te mięciutkie, odrywane mini bułeczki wspaniale komponują się np. z lekką sałatką lub po prostu z masełkiem czosnkowym. Można je również jeść same bez dodatków. Polecam, bo smak i ich zapach jest wspaniały. Dodatek bazylii nadaje im niepowtarzalnego charakteru. Bułeczki sprawdzą się również na drugie śniadanie czy przekąskę, którą możemy wziąć ze sobą(...)mąki podczas wyrabiania. Ciasto winno być miękkie i odchodzić od rąk. Miskę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy w rękach małe bułeczki. Układamy w wysmarowanej tłuszczem tortownicy w odległości około 0,5 cm od siebie (bułeczki urosną i się połączą). Odstawiamy na około 30 minut. Wstawiamy do piekarnika

Słodkie okruszki
Dyniowe kopytka z sosem borowikowym 114

pieprz ziołowy Grzyby gotować ok. godziny. Od momentu zawrzenia gotować bez pokrywki. Woda powinna odparować do ok. czwartej części objętości. Pod koniec gotowania dodać masło i doprawić do smaku. Proporcje na porcje dla dwóch osób na kopytka : ok. 400 g dyni olej jajko szklanka mąki ziemniaczanej (w wersji bez jajka trzeba dosypać jej więcej) ok. połowy szklanki mąki(...)dynię z jajem i mąkami. Musimy pamiętać, że im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym więcej mąki musimy dosypać, a to oznacza otrzymanie twardych i mączystych klusek. Rwać ciasto na kawałki i formować wałki. Ostrym nożem kroić pod kątem kopytka. Wrzucić na osolony wrzątek. Gotować ok. 5 minut od momentu zagotowania. Jeśli robimy ich więcej, żeby zostały na później, po odcedzeniu

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza z serem i pieczarkami 79

przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży i oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić  ponownie do momentu wyrośnięcia (około 30 minut) . Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z koncentratem oliwą, solą, pieprzem, oregano oraz cukrem. Zmiksować i gotować przez około 10 minut. Pieczarki i cebule pokroić w plasterki i udusić  w patelni(...)żeby ciasto nie nasiąkło zbyt mocno. Wyrośnięte ciasto  podsypać mąką i rozpłaszczyć za pomocą wałka na kształt koła. Oczywiście jak ktoś potrafi , może to prawidłowo zrobić ręcznie :) Piekarnik  nagrzać do  temperatury 160℃. Blachę posmarować oliwą i ułożyć ciasto. Ciasto  posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć podduszone pieczarki z cebulką , porozkładać pokruszony rokpol i plasterki sera morskiego. Piec przez

Gosia gotuje
Rogaliki drożdżowo- kruche 203

już wcześniej wspominałam nie wyobrażam sobie soboty bez domowych słodkości. Dzisiaj postanowiłam zrobić domowe rogaliki, które robi się błyskawicznie. Takie rogaliki uwielbiają wszyscy, a dzieci się nimi wprost zajadają. Ja od dziecka pamiętam ten smak i zapach unoszący się w domu podczas pieczenia. Jeżeli jeszcze nie jedliście takich rogalików, to koniecznie musicie spróbować!   Składniki: - 3 szklanki mąki(...)Ciasto podzielić na 4 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu wyjmować kolejno poszczególne części, rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm. Koło podzielić na 8 lub 16 części (trójkątów). Nakładać nadzienie i zwijać zaczynając od szerokiego końca trójkąta. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować jajkiem (ja nie smaruję). Piec

dom-agi.pl
Pizza fit na cukiniowym spodzie. 164

sama po prostu kocham pizzę i nie wyobrażam sobie życia bez niej. Na szczęście jest na to recepta - lżejsza wersja tradycyjnej pizzy, którą można jeść spokojnie bez żadnych wyrzutów sumienia. Spód jest dosyć oryginalny, ale uwierzcie, że po nałożeniu dodatków w niczym nie ustępuje tradycyjnemu odpowiednikowi. Samo zdrowie!:) Składniki (2 porcje) 2 małe cukinie (łącznie(...)kształt koła na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można ją wcześniej podgrzać, wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące). Pieczemy... no właśnie ciężko mi dokładnie określić, ile i w jakiej temperaturze, ponieważ niestety mam piekarnik starej daty, w którym wszystko muszę robić na wyczucie. Powinna się piec mniej więcej 20 minut w 180 stopniach, ale najlepiej kontrolować czas i temperaturę. Ciasto

Powiedz dietom nie
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 250

kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Masło z cukrem ucieramy mikserem, dodajemy jajko i kolejne składniki, cały czas miksując.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta, zwilżonymi rękoma,  formujemy kulki wielkości orzecha(...)włoskiego, układamy je na papierze i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka zbyt nie urosną, ale pamiętajmy, żeby zachować pomiędzy nimi odstęp.Ciasteczka pieczemy około 15 minut do lekkiego zbrązowienia, w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. o upieczeniu przekładamy je na kratkę, gdzie wystygną i stwardnieją.Ciasteczka przechowujemy w szklanym słoiku

Kulinarne przygody Gatity