mogą być pomysłem na smaczne danie postne. Jeśli lubisz kruche ciasto i wszelkie domowe pierogi, to przepis na pieczoną ich wersję powinien Cię zainteresować. Zapraszamy! PIECZONE PIEROGI W KRUCHYM CIEŚCIE Składniki: Ciasto: mąka: 2 szklanki jajko: 1 szt. masło: 100 g sól: 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia: 0,5 łyżeczki gęsta śmietana Nadzienie: papryka: 2 szt. cebula(...)łyżeczka jajko: 1 szt. Oraz: jajko do posmarowania pasztecików PIEROGI PIECZONE W KRUCHYM CIEŚCIE Wykonanie: 1. Ze składników zagniatamy ciasto, śmietany dajemy tyle, aby było plastyczne i podatne na obróbkę. Wkładamy do woreczka i trzymamy godzinę w lodówce. 2. Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i papryki. Po 10 minutach dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Smażymy kolejne
Kuchnia Na Wypasiesoda oczyszczona – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka * cynamon – do smaku NADZIENIE: * u mnie dżem jabłkowo – agrestowy DODATKOWO: żółtko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Dodajemy miód, jogurt naturalny i roztopione masło. Wszystko razem mieszamy ( ciasto będzie klejące ). Wyciągamy na posypaną miksem stolnicę, kroimy(...)mniejsze kawałki, rozpłaszczamy w dłoniach, robimy wgłębienia, nadziewamy, formujemy bułeczki. Układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok. 30-35 minut w 180C. Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ Schär
Ostra na Słodkosól, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość mieszamy delikatnie szpatułką i dodajemy pokrojone zimne masło. Ugniatamy ciasto przy pomocy miksera końcówką „hakiem”. Kiedy powstanie kruszonka dodajemy żółtka i ponownie włączamy mikser, aż powstanie jednolite ciasto. Połowę masy owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Drugą część ciasto wykładamy na blachę(...)kipieć dodajemy rozpuszczony budyń i mieszamy rózgą aż powstanie budyń. Wyłączamy gaz. Na placek ciasta wykładamy mus z papierówek, na to delikatnie rozprowadzamy budyń. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce na dużych oczkach na wierzchu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 40 minut. Wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Kolizje SmakówPyszne drożdżowe ciasto bez wyrabiania :) Na blogu znajdziecie już wersję ze śliwkami , dziś nadszedł czas na rabarbar :) Do zrobienia w kilka minut, każdy, naprawdę każdy, sobie z nim poradzi :) Smakuje idealnie - drożdżowe ciacho, kwaśny rabarbar i słodka kruszonka Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)czasie ciasto wymieszać drewnianą łyżką. Śliwki umyć, wydrylować. Składniki na kruszonkę zagnieść, tak, by kruszyła się w palcach. Odłożyć. Podłużną keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wylać do formy, na wierzch poukładać pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar. Posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 70 stopni na 15 minut, później zwiększyć temperaturę do 175 stopni i piec jeszcze około
Domowa cukiernia Ewysoli, cukru, oliwy z oliwek i wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Szpinak rozmrozić. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Dusić na małym ogniu do odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej uformować kulę(...)porcję szpinaku, na wierzch położyć plasterki mozarelli (jeżeli jest tarta - można ją wcześniej wymieszać z ostudzonym farszem szpinakowym). Ciasto złożyć na pół, zlebić brzegi jak pierogi. Jajko rozbić i posmarować pierogi. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 703,1 kcal Tłuszcz: 23,4g Białko: 28,2g Węglowodany: 94,5g Smacznego
Zielona Kuchniaprzepis może być świetnym pomysłem na deser dla Waszych dzieci. Nawet się nie zorientują, że jedzą ciasto bez białego cukru, bez białej mąki i niezdrowego tłuszczu. Składniki: (na keksówkę o wymiarach 20x10 cm) Ciasto czekoladowe: 2 duże banany 1 duże jajko 3 białka jaj 1 łyżka oleju kokosowego (25 g) 2 łyżki oleju rzepakowego 100 g jogurtu naturalnego(...)mokrych, wymieszać całość widelcem do uzyskania jednolitego gęstego czekoladowego ciasta. Na koniec wmieszać połowę malin. Ciasto przelać do formy keksówki o wymiarach 20x10 cm wysmarowanej olejem rzepakowym i obsypanej mąką pszenną pełnoziarnistą. Na wierzch wcisnąć resztę malin (100 g). Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45-50 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie
Nastoletnie Wypiekanieczym kojarzą się wypieki bez dodatku tłuszczu? Mi z suchymi, piaskowymi babkami, których nie da się przełknąć, ponieważ zlepiają całe usta. Jednak babeczki z tego przepisu są mięsiste i idealnie wilgotne, a zawartość tłuszczu w porównaniu do innych wypieków jest znikoma. Dodatek cydru nadaje im charakterystyczny słodkawo - wytrawny smak, który przełamuje czekolada oraz wieloowocowy dżem. Przepis idealny na letniego(...)pieczenia Wykonanie: 1. Doprowadzić cydr do wrzenia i zagotować w nim przez około 10 minut suszone morele. 2. Zblendować cydr wraz z ugotowanymi morelami. 3. Dodać sól, aromat waniliowy, cukier oraz kakao i dokładnie zmiksować. 4. Po ostygnięciu dodać posiekaną na kawałki gorzką czekoladę. 5, Przesiać sodę oraz mąkę przez sito i dokładnie wymieszać z masą na ciasto
Pland based filleBrownie to proste i niezwykle ukochane przeze mnie ciasto. Z racji tego, że smakuje również dzieciom ( w końcu jest wybitnie czekoladowe), to jego mini babeczkowa wersja może być ozdobą niejednego kinderbalu. Składniki: 335g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 450 ml jogurtu naturalnego(...)łyżce masy, wkładamy łyżeczkę jagód z cukrem lub dżem i zakrywamy 2 łyżkami masy. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25minut. Z podanych proporcji bez problemu uzyskamy 20 dużych babeczek. Babeczki studzimy. Do schłodzonej miski (wstawiamy ja na 15 minut do lodówki) wlewamy śmietanę i ubijamy ją mikserem, aż stanie się sztywna (jeżeli , śmietana
ChilliJemyBułeczki pyszne. Mięciutkie z cieniutką chrupiącą skórką. Smak neutralny więc można podawać je z ulubionymi dodatkami, dzieciom jednak najlepiej smakują bez niczego, jeszcze ciepłe. Szybkie w przygotowaniu ... nie wymagają specjalnych umiejętności. Dla tych którzy używają maszyny do chleba przepis idealny- wystarczy włożyć produkty i nastawić maszynę na zagniatanie i wyrastanie. Przepis francuski pochodzi z książki "The bread bible(...)więcej mleka - ciasto ma być sprężyste miękkie i elastyczne . Zagniatamy około 8-10 minut. Następnie przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość- około 1 godzinę. Dla posiadających maszyny do chleba- włożyć wszystkie produkty i nastawić maszynę na program zagniatanie i wyrastanie. Po tym czasie wyjać wyrośnięte ciasto i postępować według instrukcji. Ciasto dzielimy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkaszy jaglanej! Poezja smaku! Mój pierwszy bezglutenowy wypiek, który miał na celu wypróbowanie nieco innej, może minimalnie zdrowszej (bo bez mąki, z olejem kokosowym zamiast masła czy margaryny, ale jednak z nutellą;)) wersji ciasta. Tak przygotowane z dbałością ciasto zachwyci niejedno podniebienie, szczególnie, że kaszy jaglanej nie czuć w nim absolutnie nic! Mój Mąż, kiedy spróbował, powiedział, że nigdy(...)budyniu - tak powiedziała Zuzia widząc co wlewam na blaszkę;)). Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23x28cm lub ciut mniejsza) i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (piekarnika nie trzeba wcześniej nagrzewać, jeśli to zrobimy skracamy czas pieczenia o około 10 minut). Całkowicie studzimy przed krojeniem. Każdy kawałek jaglanego brownie udekorowałam wzorem z kakao (miałam gotowe szablony
Kolorowy Przepisownikoddzielnej miski. Zimną masę czekoladową miksujemy dokładnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru i za pomocą szpatułki mieszamy z ciastem . Przygotowujemy tortownice o średnicy 24 cm , możemy na dno położyć papier do pieczenia , a boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą . ( ja posmarowałam całą tortownicę ) Masa jest dość(...)gęsta , dlatego przy wylewaniu rozprowadzamy ją bardziej na boki i na środku robimy dołek, dlatego aby nie urosła zbyt duża górka. Pieczemy w 180 st. C. przez 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Zimne ciasto wyciągamy z formy i przekrawamy na dwa blaty przy czym dół powinien mieć 2/3 wysokości a góra 1/3. Górny blat przekrawamy na pół, następnie na ćwiartki
Pysznosci Babci Basiłyżki kakao 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich * szczypta soli * wcześniej uprażonych na suchej patelni WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dosypujemy cukier i posiekane orzechy oraz czekoladę(...)składniki połaczą się jednolitą masę. Do sypkich składników dodajemy płynne i krótko mieszamy łyżką lub szpatułką. Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy do papilotek. Pieczemy 18-20 minut, do czasu, aż muffiny urosną, a wbity patyczek będzie suchy
cool and mintyminut by otrzymać elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Do namaoczonych owoców dodajemy gruszkę i orzechy. Mieszamy i odlewamy nadmiar płynu. Ciasto dzielimy na trzy częsci. W jedna część wgniatamy bakalie. Odstawiamy. Dwie pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy jajkiem. Wkładamy bakaliowy farsz. Rozprowadzamy równo. Łączymy brzegi ciasta(...)ponad bakaliami i na końcach. Kładziemy "chlebek" na blaszce szwem do dołu. Smarujemy ciasto jajkiem i nakłuwamy widelcem. Odstawiamy na pół godziny. Jeszcze raz smarujemy. Wkładamy do pieca i włączamy grzanie na 200 st.C . Ciasto powinno być gotowe po 30-35 minutach. Po wyjęciu blachy 5 minut czekamy. Wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce
Dzieje kuchennej WiewiórySernik o korzennej delikatnej nucie , z masą serową bez zbędnych składników, pod śniegową mocno waniliową czapą, to propozycja na świąteczny stół, ale nie tylko, całość komponuje się znakomicie, jeden z lepszych serników który polecam dla amatorów serowych smaków. Warty wypróbowania! Składniki: Tortownica o wym 22 cm Korzenna kruszonka: 10 dag zimnego masła 8 łyżek mąki pszennej 7 łyżek(...)zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajko, wlać budyń rozpuszczony w mleku, dodać cukry i krótko zmiksować tylko do połączenia, pod koniec dodać skórkę pomarańczową, wylać na korzenny spód, wstawić sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut, po czym
Wanilia i Kardamon