kremową masę, następnie dodajemy pojedynczo żółtka dalej miksując. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy połowę mleka i miksujemy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i na koniec pozostałe mleko. Dokładnie zmiksować całość. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy. Ciastem wyłożyć dno i boki. Jabłka obrać i pokroić na większe kawałki, u mnie plastry(...)pozbawić ją skórki i błonek (wyfiletować). Owoce ułożyć na cieście, całość posypać suszoną żurawiną. Ubijamy pianę z białek na sztywno, stopniowo dodajemy pozostały cukier dalej ubijając. Można dodać jeszcze cukier waniliowy. Wyłożyć pianę na wierz tarty, całość posypać płatkami migdałowymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut. Korzystałam z kwadratowej formy do tarty o wymiarach
Plate of Joyłyżki oleju Melasę rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Stopniowo dolewać wodę z melasą, cały czas wyrabiając ciasto. Zagnieść elastyczne ciasto. Pod koniec dodać olej, wyrabiać aż zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Gdy podwoi objętość, podzielić na 4 porcje. Z każdej uformować kulę(...)lekko spłaszczyć. Można również, przed formowaniem, z każdej porcji oderwać mały kawałeczek i doczepić uchwyt. Chlebki przykryć ściereczką. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 25 minut. Piec ok. 35-40 minut w 210°C (grzanie góra/dół). Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.* Odciąć górną część, środki ostrożnie wydrążyć. Żeby chleb nie nasiąkał zupą - wnętrze posmarować roztrzepanym białkiem i zapiec
Pełny talerzoraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i przestanie kleić się do rąk. Kulę uformowaną z ciasta, kładziemy na posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie(...)piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. Umyte grzyby w całości na 3 minuty wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Wyjmujemy i hartujemy. Kroimy grzyby na mniejsze kawałki np. wzdłuż
OstryKęsprzepis pochodzi z dobrze znanej na pewno każdemu strony mała cukierenka :) Składniki Ciasto: 1/2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek ciemnego kakao bez cukru 90 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%- ja oczywiście użyłam czekolady mlecznej 100g 2 łyżki masła 5 łyżek śmietanki krem ówki(...)wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Przełożyć do niej połowę ciasta i na wierzchu rozłożyć połowę malin. Owoce przykryć resztą ciasta i na końcu wyłożyć resztę malin. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu
Cukier&Puderzaszkodzi jak to mawiają :). Solidna porcja czekolady w zimne i chłodne dni to tak czy inaczej rzecz, bez której trudno czasem sobie poradzić. W tym cieście zasmakujecie czekolady w pysznej puszystej konsystencji, którą nadaje dodatek piwa . Ciasto jest jak puszyste brownie z lekkim posmakiem ciemnego słodu z piwa. Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was do skosztowania(...)proszkiem do pieczenia do której dolewamy piwa i wbijamy 3 jajka. Miksujemy składniki w misce i powoli dolewamy margarynę z cukrem i kakao.3/ Dodajemy kremówkę i miksujemy na jednolitą lejącą się konsystencję. Na koniec dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką.4/ Układamy papier do pieczenia na blaszkę i przelewamy do formy ciasto. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach
Kuchnia PROzdrowotnaoraz sól. Masę ponownie wymieszać oraz podzielić na części. Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta na kopytka utworzyć wałeczki grubości palca, delikatnie spłaszczyć, a następnie kroić ukośne kluski. Tak powstałe kopytka należy wrzucać na osoloną i gotującą się wodę. Gotować ok 2-3 minuty, do czasu wypłynięcia na powierzchnię wody. Następnie wyjąć kopytka z wody i wrzucić na patelnie(...)troszkę bardziej skomplikowane..ja zrobiłam coś podobnego..ale po naszemu ...Na gnocchi też pora przyjdzie! Kopytka, które zostaną na drugi dzień możecie..śmiało zapiec, albo w foremce do pieczenia- ja ją nazywam indywidualnej- gdyż to jedna duża porcja. Nalejcie salsy pomidorowej, włóżcie kopytka, dodajcie kawały sera żółtego na wierzch i do piekarnika. Po roztopieniu sera, posypcie ziarnami od Ziarenkowo
Z Kuchni Do Kuchnioraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i przestanie kleić się do rąk. Kulę uformowaną z ciasta, kładziemy na posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie(...)piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. Umyte grzyby w całości na 3 minuty wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Wyjmujemy i hartujemy. Kroimy grzyby na mniejsze kawałki np. wzdłuż
OstryKęsTylko blask świec nikło oświetla salon. Sączy się gdzieś w tle romantyczna nuta, pośród głuchej ciszy wieczoru. Stół zastawiony elegancko i wykwintnie, acz skromnie nieco. Wystarczy
W kuchni Karmel-itkiJakiś czas temu robiłam standardowe ciasteczka twarogowe tzw. ciasteczka trzyskładnikowe . Wyszły bardzo fajnie i wszystkim smakowały. Tym razem postanowiłam je nadziać czymś jesiennym :). A gruszki to
Mania WypiekaniaJestem wielbicielką białej czekolady i bezów. Takim cudem zaskoczyłam swoich urodzinowych gości. W połączeniu z sezonowymi owocami powstaje pyszny torcik. Upieczenie blatów bezowych za każdym razem
VioletoweKucharzenieW naszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś
prawdziwe jedzenieSkladniki na 4 osoby: Kaczka (ok. 1-2,5 kg) 4 pomarańcze 5 ząbków czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól
Kuchnia ŁukaszaLubię fast foody, chociaż staram się robić je sama i tak zdarza mi się gdzieś wyskoczyć :/ Dzisiaj postanowiłam zrobić pierwszy raz kebaba z jagnięciny no i
Niezły MłynekDzisiaj jęczmienianka z figami i orzechami włoskimi , czyli alternatywa dla owsianek, jaglanek itp. Kasza jęczmienna jest nie tylko pożywna i na długo syci, ale też bardzo
Oryginalny smakFlatbread to bardzo fajny pomysł na przekąskę, która świetnie sprawdzi się do zabrania ze sobą do pracy, ale także na imprezę jako tak zwane finger food
HealthyCreations