Drodzy chłopcy, wszystkiego co najlepsze w dniu Waszego święta! Oby Wasze kobietki przygotowały dla Was coś dobrego. Ja swojemu, dużemu chłopcu przygotowuję dziś ciasto bez pieczenia z galaretek, które lubi najbardziej. Natomiast dziś, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony obiad – gołąbki z kapusty włoskiej. Jest to świetny pomysł na obiad, który starczy nam spokojnie(...)pieprz i mieszamy, dobrze wyrabiając masę dłonią. Ze środka kapusty wycinamy głąb. Do dużego garnka z wrzącą wodą wkładamy kapustę wyciętą stroną do dołu i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. Następnie kapustę przewracamy na drugą stronę i gotujemy przez 5 minut. Kapustę wyjmujemy z wrzątku i studzimy. Następnie rozbieramy ją z liści (nie cała kapusta musi być
Be Fit Be Strongnasączenia: 100ml wody (można zastąpić wiśniówką) 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Masa wiśniowa: 1kg wiśni – umyć i wypestkować, można użyć mrożonych 1 budyń malinowy bez cukru lub waniliowy lub śmietankowy około 130ml wody do rozmieszania budyniu 2 czerwone galaretki (użyłam wiśniowej i o smaku owoców leśnych) 250ml wody do wiśni 150g cukru Krem: 500ml(...)jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać, patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa wiśniowa: 5. Wiśnie przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier
Mała Cukierenkarobiłam równocześnie trzy ciasta, trochę za dużo kremu nałożyłam na dolny placek tortu, ale to już tylko kwestia samego wyglądu. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Frużelina wiśniowa i nasączenie: 700 g wiśni bez pestek (u mnie mrożone(...)masy jajecznej przesiać przez sitko 1/3 składników sypkich, wymieszać szypułką, wlać wodę, ponownie wymieszać i przesiać resztę składników sypkich. Całość delikatnie wymieszać i przelać do formy tortowej. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Frużelina wiśniowa i nasączenie: Wiśnie przełożyć na patelnię, dodać cukier i włączyć palnik. Smażyć kilka minut, aż puszczą sok, po czym
Passions hobbies lifeJednak, wspaniałomyślnie i jednogłośnie po długiej i wyczerpującej walce mogę stwierdzić, że wojnę tę ostatecznie wygrałam. Moi pomocnicy w kuchni sprawili się dzielnie, nie ulękli się rozlanym ciastom, rozpływającym białkom i klapniętym bezą. Daliśmy radę i staliśmy się mistrzami w tej wojnie. Od tej pory nie straszne nam są zarówno beziki, Pavlowe jak i makaroniki… Przygotowaliśmy dla Was cykl makaronowych(...)spożywczych bezy, czy makaroniki nie wychodzą Oddzielamy białka od jajek i zostawiamy w temperaturze pokojowej nawet na kilka godzin. Następnie umieszczamy w misce miksera i ubijamy wraz z drobnym cukrem do otrzymania konsystencji ubitej sztywnej piany. Dodajemy pozostały cukier oraz mielone orzechy. Delikatnie dokładnie mieszamy szpatułką, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Blachę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ubite
Kolizje Smakówmogę napisać jedno jest bardzo dobry, długo zachowuje świeżość a jego wygląd przypomina kolorem sztabki złota J Polecam! Złocisty czyli chleb mieszany z siemieniem lnianym Zaczyn, wieczór na dzień przed pieczeniem chleba, na 10-14 godzin · 85g zakwasu / starter lodówkowy dokarmiony w tygodniu /, · 400g mąki żytniej(...)soli himalajskiej. Do zaczynu dodajemy namoczone siemię, mieszamy do połączenia. Stopniowo dodajemy wymieszane i przesiane mąki na przemian z wodą w której rozpuszczamy sól. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką do dobrego połączenia składników około 5 minut. Można też wyrobić ręką, ale ciasto jest dobrze nawodnione więc wygodniej łyżką. Ciasto pozostawiamy aby odpoczęło na około 1 godzinę. Przygotowujemy 3 foremki o wymiarach
Leśny Zakątekhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Owsiane ciasteczka kokosowe Nie ma to jak pyszne chrupiące ciasteczko do popołudniowej kawy. Ale jakże byłoby dobrze raczyć się słodyczami bez późniejszych wyrzutów sumienia. Ten problem rozwiązują owsiane ciasteczka kokosowe - płatki owsiane zawierają masę błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i mikroelementów. Można je przechować w metalowej puszce, wtedy(...)przelewam do dużej miski i bardzo dokładnie mieszam. Ciasto jest lekko sypkie, ale kleiste. Formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam je w dłoniach do grubości około 0,5cm i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym do 150 o C piekarniku przez około 15 minut (do czasu aż ciastka nabiorą złotego koloru). Wyjmuje ciasteczka
Gotuj Się Kto Możelubi tylko dwa. Czekoladowe babeczki i nade wszystko drożdżowe. Koniecznie z kruszonką i absolutnie bez dodatków. Nie do zaakceptowania są żadne aromaty, otarta skórka z cytryny , czy pomarańczy. Powinna być tylko wanilia. Przedstawiam Wam więc ulubione ciasto Jeremka. Przepis jest na dwie spore blaszki keksowe o wymiarach 23 x 14cm. Będziecie potrzebowali(...)zagnieść krótko, podzielić na dwie części i każdą włożyć do wysmarowanych i oprószonych mąką keksówek (możecie upiec w dużej blaszce). Odstawić do napuszenia około 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut temperaturze 170 stopni C. Upieczone wyjąć z blaszek i wystudzić na kratce. Powodzenia Zainspirowana blogiem Moje Wypieki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukczarnej porzeczki lub dżemu borówki do ozdoby Ciasto: 1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać gorącą wodę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia. 2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. 3. W drugiej misce wymieszać łyżką jajka, olej(...)się połączą. W 3-4 partiach wsypać mąkę i wymieszać łyżką do połączenia składników. 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez 45 minut, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięty
Mała CukierenkaCiasto marchewkowe o strukturze brownie - wilgotne, zbite i słodkie, ale zdrowe :) Jednym zdaniem - najsmaczniejszy zakalec na świecie :) Lekkości dodaje mu smaczny serek à la mascarpone, przygotowany
Domowa Cookierenka AgiDżemy Łowicza z rokitnikiem, czarnym bzem oraz dziką różą to moje odkrycie ubiegłego roku. Zobaczyłam je na półce. Przeczytałam etykietę i już widziałam, że będę ich entuzjastką. Pasują do naleśników, chleba razowego, placuszków itp. Długo poszukiwałam dżemów, które nie są zbyt słodkie. A te - przynajmniej dla mnie - dodatkowo mają konsystencję musu, którą uwielbiam. Zrobiłam muffiny je z mąką(...)proszkiem i sodą. Wymieszać całość. Przełożyć do 1/2 wysokości foremek. Na środek położyć łyżeczkę dżemu z rokitnika Łowicz. Następnie przykryć warstwą ciasta do około 3/4 wysokości foremki. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Z podanych składników wyszło 6 sztuk. Posypać ksylitolem w pudrze lub cukrem pudrem
AZgotuj!ulubione smaki w jednym cieście :) Sernik, makowiec i pierniki. To już szczyt świątecznego szczęścia, dla moich kubków smakowych. Odkąd mam już swój ulubiony przepis na masę makową , sprawdzony ser na sernik - sernikomakowiec mogę robić z zamkniętymi oczami i wiem, że zawsze wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: - 200g pierników lub ciasteczek korzennych (bez lukru) - 120g roztopionego(...)roztopionym masłem, ciągle ucierając. Pod koniec ucierania dodać mąkę ziemniaczaną i ziarenka z wanilii lub ekstrakt. Masę serową delikatnie wyłożyć na masę makową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 50-60 minut (gdyby wierzch sernika za bardzo się przypiekał - przykryć papierem do pieczenia). Po upieczeniu obkroić brzegi i zostawić do wystudzenia w piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu sernikomakowca
CookYourselfsmakować zarówno tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni, jak również tradycjonalistom. Świetnie wpisuje się w letnie klimaty:) Sernik przygotowałam specjalnie na przyjęcie powitalne mojej Mamy. Piekłam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę". Pyszne, różne i różniste serniki znajdziecie w tym tygodniu również u: Bożeny , Iwony , Dagmary , Joanny , Magdy , Lidii, Elżbiety , składniki: spód: 200 g ciasteczek owsianych 100 g masła masa(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni włożyć dużą formę z gorącą wodą. Sernik umieścić na środkowym poziomie piekarnika. Zamknąć drzwiczki, piec 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec kolejną godzinę (bez zaglądania do środka. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w środku sernik na kolejną godzinę. Masło stopić, przestudzić. Jajo utrzeć z cukrem, dodać skórkę
6niebofunkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą masę, cały czas miksując, dodajemy stopniowo wodę. W tym momencie nasze ciasto wydaje(...)wodniste i właśnie tak ma być! (Dlatego po upieczeniu wciąż pozostaje wilgotne i ciągnące). Przelewamy ciasto do tortownic- po połowie do każdej. Wkładamy tortownice do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 do 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka. (Zawsze przed wyjęciem sprawdzajcie patyczkiem dwa ciasta. Mi się bardzo często zdarza, że jedno jest gotowe do wyjęcia już
Domowe Tortywymiarach 25x40 wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Przekładamy gotowe ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt i z wysokości 40 cm upuszczamy w blaszce na podłogę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy 2 biszkopt. Poncz do nasączenia(...)układamy pierwszy biszkopt, nasączmy połową ponczu, wykładamy całość kremu z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączmy pozostałą częścią ponczu. Całość tortu, boki i górę, smarujemy mniejszą częścią kremu twarożkowego (bez brzoskwiń). Schłodzić. Gdy masa ładnie zgęstnieje, cały tort smarujemy połową kremu do dekoracji. Ozdabiamy dowolnie. Ja przygotowałam tort z okazji chrztu mojego synka. Oto dekoracja. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiŁatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany(...)proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej) około 300-500g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn) 1. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. 2. Jedną galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, mieszać, aż się rozpuści (troszkę to potrwa). Galaretkę odstawić do całkowitego ostygnięcia. 3. Pozostałe trzy galaretki rozpuścić w 1l gorącej
Mała Cukierenka