makaronowej te są totalnie bez smaku i aromatu, sama dynia, tak jak cukinia czy tofu nie mają smaku, są dość mdłe, ale dzięki temu łączą się idealnie z każdym składnikiem, można je przygotować i połączyć z wieloma składnikami takimi, jakie lubimy najbardziej i tym samym stworzyć przepyszne dania. Dlatego z dyni możemy zrobić ciasto, sernik, ciasteczka, placuszki, zupy, dania(...)części jeśli jest zbyt duża (piżmową w poprzek na talarki). Wydrąż środek -miąższ, pestki możesz wysuszyć na parapecie i zjeść - tylko obierz z łupin. Przygotuj blachę, wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej dynię, ja to robię hurtowo, cztery blaszki na raz do piekarnika. Dynię polej olejem, ważne jakiego użyjesz wybierz albo dobrej jakości oliwę z oliwę - sprawdź
SMYKWKUCHNIpełnoziarnistych, bez dodatku masła. Jest to zdrowsza alternatywa dla klasycznego ciasta kruchego. Wypełnienie tarty to cukinia, szpinak oraz masa serowo-jajeczna. Tarta jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno, więc sprawdzi się świetnie także jako przekąska na większy głód. TARTA Z CUKINIĄ I SZPINAKIEM Czas przygotowanie 60 minut Składniki na formę 22 cm Ciasto(...)dopiero kiedy przestygną, żeby jajka się nie ścięły) Doprawić oregano, bazylią, pieprzem, solą Blachę do tarty posmarować lekko olejem i wyłożyć ciastem Spód podpiec 6-8 minut Po tym czasie na spód wylać przygotowany farsz, udekorować plastrami pomidorów Piec 30-40 minut aż nadzienie się zetnie
HealthyCreationsśledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na drożdżowe rogaliki z jagodami. 5 dkg drożdży 20 dkg jogurtu naturalnego (bez laktozy) 15 dkg margaryny (bez laktozy) szczypta soli 10 dkg cukru pudru 45 dkg mąki 3 jajka 25 dkg jagód 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Rogaliki drożdżowe(...)ciasto przez kilka minut do dokładnego połączenia się wszytkich składników. Ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Do małej miseczki włożyć jagody, mąkę ziemniaczaną oraz cukier brązowy. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Na środek rozwałkowanego ciasta położyć
mecooksLubię wejść do kuchni i przygotować coś bez zamierzonego celu. Właśnie tak powstał mój cytrynowy całusek. Upiekłam spód, zrobiłam krem, spojrzałam na biszkopty, a potem pomyślałam, aby może zrobić galaretkę... Ciasto okazało się istnym hitem, że już nie raz przygotowywałam je na życzenie rodziny oraz znajomych. Całość jest przepyszna i wprost rozpływa się w ustach! Polecam! (Forma o wymiarach(...)chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao. Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Przygotować krem. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - zmiksowanym ze skórką oraz
Di gotujepółkę. Aż do mnie dotarło, że gapię się akurat w temacie, bo na woreczki z dziecinnym jedzeniem. A tu Didi w okolicy rozpoczęcia rozszerzania diety. To poczytałam. Fajnie! Organicznie, bez dodatków żadnych. Jak batat z borówkami, to batat z borówkami. Jak pietrucha z marchewka, to pietrucha z marchewka. Żadnych numerowanych dopełniaczy smaku, żadnych konserwantów. Chylę czoła. Zaimponowane oficjalnie... Fajnie(...)wymieszaj całość na jedolitą masę. Nakryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Jabłka obierz i pokrój na półplasterki. Wmieszaj w wyrośnięte ciasto i odstaw jeszcze na 20 minut. Na patelni rozgrzej solidną warstwę oleju. Nakładaj racuchy łyżką umoczoną w oleju (żeby się ciasto do niej nie przykleiło) - po około
Lejdi of the housepiersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 1 batat ½ cukinii (bez skórki) 6 brukselek 7 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu spaghetti Lubella 1 duży arkusz ciasta francuskiego 150 g żółtego sera Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy(...)sosem. Odcedzamy. Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty o wymiarach 25x15 cm. Na każdym płacie na połowie rozkładamy starty na drobnych oczkach ser, następnie spaghetti. Na wierzchu rozkładamy kolejną warstwę sera. Drugą połową ciasta przykrywamy spaghetti, tak aby wszystkie boki się łączyły. Boki dogniatamy widelcem, na wierzch każdej koperty robimy nacięcia. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez
VioletoweKucharzenieLubicie serniczki? Ja powiem szczerze nie jestem wielką miłośniczką ale co jakiś czas mam ochotę właśnie na takie ciasto ostatnio zainspirowałam się serniczkiem z dodatkiem dyni Pobiegłam do sklepu, kupiłam składniki i raz, dwa, trzy serniczek gotowy Oj jaki on dobry Polecam przepis bo to prawdziwa „petarda” dobrego smaku Składniki /średnica(...)nimi tortownicę o średnicy 24 cm (w większej sernik będzie trochę niższy i będzie wymagał krótszego pieczenia) Następnie wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 1h i 10 minut. Podawać na zimno z ulubioną konfiturą, musem czekoladowym lub bez dodatków Smacznego. *Wskazówka Jak upiec dynię: umyć dynię i pokroić na kilka części, usunąć pestki. Położyć
I LOVE LIFEpokrojone w kostkę masło i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto ręcznie lub mikserem. Gotowe ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Śliwki odpestkować i pokroić na grubsze plasterki. Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Dużą płaską blaszkę pokryć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt koła, przenieść(...)migdałami, zostawiając około 3 cm margines. Na podsypanym cieście ułożyć plasterki śliwek tak, aby na siebie nachodziły. Posypać owoce 2 łyżkami cukru i cynamonem. Brzegi ciasta zawinąć do środka, aby nachodziły na nadzienie. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać resztą cukru. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, aż ciasto się zarumieni
wyzwania kuchennewszyscy, pomyślałem, że może by tak połączyć sezon na dynię z pierogami. I to był bardzo dobry pomysł. Pieróg ma w sobie ten plus, że przyjmuje praktycznie każde nadzienie. Bez względu na to, czy chcemy je zrobić w wersji wytrawnej czy słodkiej. Zwłaszcza teraz, kiedy częściej po przepisy sięgamy do internetu niż do książek kucharskich, okazuje się, że znane(...)gorącą wodę. Mieszamy ciasto, a następnie zagniatamy ostrożnie, aby się nie poparzyć. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na około 20-30 minut. Wodę możemy dolewać partiami. Niestety bardzo ciężko jest dobrać odpowiednią proporcję wody do mąki, gdyż każda mąka ma inną chłonność płynów Dynię obieramy ze skóry, wykrawamy nasiona i kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą i pieczemy około
Jacob Tastestakże świetna propozycja na ciasto bez pieczenia! Jeśli nie macie czasu, żeby upiec biszkopt, śmiało możecie użyć kupionych, małych biszkopcików lub herbatników i nimi wyłożyć tortownicę. Będzie tak samo pyszny Ciasto ze śmietankową pianką, truskawkami i galaretką Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Śmietankowa pianka(...)końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 3 jajek powinien być gotowy po około 20 – 25 minutach, ale wszystko zależy od mocy
PatiGotujeBardzo, bardzo, bardzo trafione połączenie smakowe. Absolutnie fantastyczne. Nic dodać, nic ująć. Polecam bardzo. Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Krem advocatowy: 250ml mleka 200ml likieru jajecznego advocat 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła Poncz: 1 szkl. mocnej kawy(...)objętość. Wlewamy ją do ubitych białek i miksujemy do połączenia. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając drewnianą łyżką łączymy suche składniki z masą jajeczną. Pieczemy w formie (25×30) wyłożonej papierem do pieczenia około 20-25 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Mleko razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia
Smaki Na Talerzupudru -3/4 łyżki sody oczyszczonej -1 łyżka octu -2 jajka masa -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3 szklanki mleka -400g masy kajmakowej -250g margaryny lub masła dodatkowo -garść orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę. Gdy będzie stygł przygotujemy spody. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy(...)dodajemy do masy, mieszamy -masa ściemnieje. Ściągamy masę z ognia i studzimy około 10 minut. Następnie do masy dodajemy 2 jajka i przesianą mąkę. Wszystko mieszamy a gdy zgęstnieje wyciągamy na blat i zagniatamy ciasto. Jak się klei trzeba podsypać mąką. Ciasto ma być elastyczne i błyszczące. Dzielimy je na 6 równych części, każdą wałkujemy cienko na podsypany blacie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieczenia 30g - ok. 15-20 szt. dużych śliwek - ew. 2-3 łyżki śmietany - cukier puder do posypania - masło do blaszki - bułka do wysypania blaszki Masło najlepiej wcześniej wyjąć, żeby szybko dało się rozetrzeć. Ucieram od razu żółtka, cukier i masło. Do ładnie połączonych dodaję mąkę przesianą z proszkiem. Ubijam na sztywno białka i dodaję do ciasta. Często, prawie(...)zawsze ciasto jest na tyle gęste, że dodaję śmietanę, aby łatwiej dawało się rozprowadzić w wysmarowanej i posypanej bułką blaszce. Już łącząc pianę z ciastem mam rozgrzewający się piekarnik. Ciasto równo rozkładam na całej powierzchni formy. Umyte, osączone śliwki pozbawiam pestek i połówki układam na cieście cięciem ku górze. Wkładam do piekarnika w temperaturę 180 stopni i piekę około
I tu będę miała takie terabarbaru pociętego na 2 cm kawałki cynamon cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć olej z cukrem, tak aby cukier się rozpuścił, można sprawdzić między palcami(...)Cały czas miksując dodać po jednym jajku, następnie w 4 turach dodawać mąkę na zmianę z mlekiem cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Ciasto wylać na formę, wyłożyć rabarbar, posypać cynamonem, piec 40 minut w 175 st. do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku przez 1 godzinę, następnie całkowicie wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem, podawać. Smacznego! Razowe ciasto
moj przepis nawlewamy mokre, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do zagniecionego ciasta dodajemy łyżkę masła, zagniatamy i dodajemy kolejną. Proces jest długi i ciężki, ale każdorazowo trzeba zagniatać ciasto po dodaniu masła. Na koniec dodajemy przygotowaną mieszankę owoców i skórek. Ciasto zagniatamy w kulę, wkładamy do dużej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 godzin. Ciasto zwiększy swoją objętość trzykrotnie(...)ciasto wyciągamy na blat, rozciągamy je na kwadrat i składamy rogami do środka. Wkładamy do foremki, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia – tym razem na 2,5 – 3h. Na foremkach powinien zrobić się "grzybek" z ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, babkę nacinamy na środku tworząc X, kładziemy łyżkę zimnego masła i wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy ok. 60 minut
Gotowanie i blogowaniecoś upiekłam, bo kawa bez ciasta to nie kawa :) Przepis na ciasto znalazłam u Pani Weroniki klik w jej przepisie był rabarbar ale że nie mogłam nigdzie dostać to dałam wiśnie i też wyśmienicie smakowało. Polecam bo jest łatwe w przygotowaniu i przepyszne . Zapraszam :) Składniki : 3 jajka 1 białko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy(...)sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ja swoje ciasto upiekłam w okrągłej formie ale można w prostokątnej. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasto, na cieście rozłożyć wiśnie odsączone z soku. Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier waniliowy,żółtko i mąkę, wymieszać mikserem na grudkowate ciasto.Kruszonkę pokruszyć po cieście. Piec w temperaturze 175/180
Sama słodycz i szczypta chiliwlewamy mokre, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do zagniecionego ciasta dodajemy łyżkę masła, zagniatamy i dodajemy kolejną. Proces jest długi i ciężki, ale każdorazowo trzeba zagniatać ciasto po dodaniu masła. Na koniec dodajemy przygotowaną mieszankę owoców i skórek. Ciasto zagniatamy w kulę, wkładamy do dużej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 godzin. Ciasto zwiększy swoją objętość trzykrotnie(...)ciasto wyciągamy na blat, rozciągamy je na kwadrat i składamy rogami do środka. Wkładamy do foremki, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia – tym razem na 2,5 – 3h. Na foremkach powinien zrobić się "grzybek" z ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, babkę nacinamy na środku tworząc X, kładziemy łyżkę zimnego masła i wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy ok. 60 minut
Gotowanie i blogowaniepodążyć :) Tylko jaki rodzaj sernika tu upiec? Tyle mo ż liwości do wyboru! Czy na zimno czy pieczony, na biszkoptach czy na cieście kruchym, z bakaliami w środku czy polewą na wierzchu, z twarogiem czy kompletnie bez sera. W końcu właśnie tę ostatnią opcję wybrałam na weekendowe wypiekanie i prezentuję sernik z wykorzystaniem jogurtów bałkańskich :) Wychodzi bardzo lekki(...)wymieszać łyżką lub łopatką - tak, aby nie uszkodzić struktury białek . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciasno obok siebie biszkopty. Na to wylać masę sernikową i lekko wyrównać łopatką. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190C około 50-60 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom . W zależności od piekarnika czas
Grunt to przepis!się bez przygód podczas ich pieczenia, ale ostatecznie udało mi się przygotować bardzo smaczne babeczki. Polecam! Jeżeli macie ochotę na inne muffinki to zajrzyjcie do Gin i Zuzi zobaczyć jakie babeczki one przygotowały ;) Składniki : 1 średni por 100g chudego boczku (bekonu lub pancetty) 140g maki 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pieczenia i sodę. W drugiej misce połączyć jogurt, jajko i oliwę, dodać przestudzone pory z boczkiem oraz słodką i ostra paprykę i wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (u mnie papierowe) i nakładać do nich ciasto (mniej więcej do połowy wysokości). Piec przez około 20-30 minut
Codzienne Gotowaniebłyskawicznie, nie trzeba ich rozwałkowywać i wykrawać- ciasto na blaszkę nakłada się łyżką. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przechowywać je po upieczeniu w szczelnym pojemniku. Po prostu idealne ciasteczka "awaryjne", gdy dzwoni teściowa, że przyjedzie za pół godziny ;) Składniki na ok. 20-25 ciasteczek: 200g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku wyciśniętego ze startego(...)sobą suche składniki. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę i dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Łyżką nakładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Wrzosowa Polanamasło z cukrem i dopiero dodaje resztę składników. Dla mnie Pâte Sucrée świetne jest na wszelkiego rodzaju ciasteczka, natomiast do tej tarty wolę wersję ciasta bez cukru, ze względu na słodkie nadzienie. Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Pomarańczowe(...)schować na 30 minut do lodówki . Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm i wyłożyć nim spód i boki formy do tarty o średnicy 21-23 cm. Idealnie by było zostawić ok. 1 cm ciasta wystający ponad brzeg foremki (dzięki temu boki tarty nie obniżą się podczas pieczenia). Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem
Moja Delicjaproszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Kroimy w kawałki zimny tłuszcz wprost na mąkę dodając wcześniej oddzielone żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Oczywiście jak to bywa w przypadku kruchego ciasta im mniej dosypanej mąki podczas wyrabiania tym lepiej :) żeby temu zapobiec nie należy zbyt długo wyrabiać ciasta bo tłuszcz się ociepla i potrzebuje większej ilości mąki... Ciasto dzielmy(...)też wychodzi). Wykładamy blachę papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką / bułką tartą i na dużych oczkach od tarki ścieramy na blachę większą ilość ciasta lekko wyrównując na koniec i przyklepując nieco ciasto, następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C i pieczemy na złoty kolor przez około 20 minut. Następnie studzimy ciasto Białka ubijamy na sztywno
W Moim Magicznym DomuTradycyjny makowiec świąteczny w nieco innym wydaniu. Marzyliście kiedyś o cudownym makowcu, bez warstwy ciasta, ze skórką pomarańczową, rodzynkami i... właśnie - czekoladą. To ciasto będzie zdecydowanym faworytem na świątecznym stole. Pokochają go nawet osoby, które do tej pory niechętnie sięgały po tego rodzaju wypieki. Wbrew pozorom, ciasto nie kruszy się, idealnie kroi na kawałki i długo zachowuje świeżość. Gorąco(...)wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy, uważając, aby piana nie opadła. Formę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać. Piec 60 minut w 175*C. Wyjąć, wystudzić. Polewa 50 g gorzkiej czekolady 20 g masła Masło rozpuścić z czekoladą i wymieszać do powstania gładkiego sosu. Wylać
Chocolate Muffin Blogzagniatamy na elastyczne i odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowyjemy, dwa razy składamy jak kopertę. Prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny. Na podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około(...)długości prostokątów i nakładamy nadzienie. Zakładamy boki lekko do środka, aby nadzienie się nie wydostało i zwijamy. Bułeczki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez około 25 minuty w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Razem ze mna wypiekaly: Bożena - Moje domowe kucharzenie Justyna
Mia Cucina Sofietacukrem, Do masła dodajemy jajka i eksrakt waniliowy. Kiedy masło osiagnie kremową konsystencję stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Ciasto na pół godziny wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto wałkujemy, dziurkujemy i wykładamy nim foremki. P ieczemy 15 min. w tem. 170 stopni. Tartaletki zostawiamy aż wystygną(...)nakładamy na nie szczelnie bezę włoską. Nie bardzo grubo, tylko tak żeby przykryła lody. Beza działa na lody jak termos i utrzymuje ich chłód. więc nie trzeba się bać że lody szybko się roztopią. Bezę opiekamy palnikiem (jeśli go nie macie, możecie to zrobić w piekarniku do 3-5 minut w tem. 180 stopni, do zarumienienia. Jest
Lili w kuchniByły już bezy z wody po ciecierzycy , przyszedł czas na biszkopt... ;) Gdy przy robieniu bez zauważyłam, że ubita woda zachowuje się identycznie jak ubite białka musiałam spróbować zrobić biszkopt na bazie tej piany. Brzmi łatwo i przyjemnie, prawda? Jednak...robiłam ten biszkopt 3 razy...i "udał się" dopiero za czwartym. "Udał się", bo we wcześniejszych piana opadała i robiła(...)dodaniu mąki i rozpoczęciu mieszania. Za czwartym razem udało mi wymieszać biszkopt tak, że piana nie opadła, nauczona też przez wcześniejsze próby piekłam go w bardzo niskiej temperaturze, prawie tak jak bezy. W trakcie pieczenia nawet wyrósł! Jednak potem stopniowo opadał...Koniec końców zdecydowałam się dodać tutaj ten przepis, bo z czwartej próby jestem jak do tej pory najbardziej
chili & sugarnaszego brzucha. Szkoda, że nasze dzieci nie znają już smaku i zapachu takiego chleba, choć wcale nie musi tak być. Pieczenie chleba, szczególnie w warunkach domowych, bez chlebowego pieca lub specjalnej maszyny do chleba wydaje się rzeczą bardzo trudną, dla niektórych nawet niewykonalną. Postaram się jednak udowodnić i przekonać Was, że upiec chleb wcale nie jest(...)letniej wodzie, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. W tym czasie do miski przesiać mąkę, dodać siemię lniane i płatki owsiane oraz sól. Połączyć razem suche oraz mokre składniki. Wystarczy wymieszać do ich połączenia. Nasze "ciasto" będzie miało bardzo lepką konsystencję i będzie wyglądało tak: "Ciasto" należy przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić
Garniec Magalieciasto połączyć w gładką masę. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około godzinę. W ciągu wyrastania ciasto należy dwukrotnie odgazować, uderzając w nie pięścią. 2. Masę po wyrastaniu podzielić na 6 równych części. Każdą uformować w rulon o długości ok. 25 cm. Wałki z ciasta(...)Chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać kruszonką zrobioną z podanych wyżej składników. 4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 30-35 minut. W połowie pieczenia położyć folią aluminiową, aby chałka za bardzo się nie spiekła. Smacznego
dom-agi.plSerniki są u nas uwielbiane pod każdą postacią. Sernik z różnymi dodatkami, bez dodatków, klasyczny, bądź wymyślny. Jak już wspominałam uwielbiam eksperymenty i nie boję się ich zwłaszcza, gdy mam trochę czasu. Owoce takie jak gruszki, czy jabłka idealnie pasują mi do pieczenia, stają się miękkie, a skórka w gruszkach jest prawie niewyczuwalna. Podpatrzyłam ten przepis u Kasi(...)przepis stworzony przez Kasię. Polecam, bo są łatwe i pyszne! Składniki na 5 serniczków w kokilkach o średnicy 12 cm lub jeden sernik w tortownicy o średnicy 22 cm: Ciasto: - 270 g mąki; - 150 g miękkiego masła; - 120 g cukru pudru; - 2 duże żółtka Masa serowa: - 500 g sera białego ; - 3 jajka; - 1 łyżka mąki ziemniaczanej; - 5 pełnych łyżek cukru
dom-agi.plłyżeczka proszku do pieczenia 65 g drobnego cukru 250-300 g ugotowanych i przetartych fioletowych ziemniaków 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki czarnego sezamu (zastąpiłam siekanymi pistacjami - na cześć Lo) 10 g cukru - pominęłam Drożdże wsypać do miski z letnią wodą, zamieszać i odstawić aż zaczną "bąbelkować". Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem(...)się gładka i elastyczna - jeśli trzeba, dodać odrobinę wody (tak zrobiłam). Dodać olej i nadal zagniatać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, nakryć i odstawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut (nie musi podwoić swojej objętości, wystarczy, że lekko "ruszy" do góry). W tym czasie w moździerzu lekko utłuc prażone ziarna czarnego
KUCHARNIAwspaniały piernik z powidłami w polewie czekoladowej. Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha. Przepis pochodzi z książki „Ciasta domowe smaczne i zdrowe” W oryginale piernik jest bez powideł i polewy. Składniki: 1 szklanka płynnego miodu 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju lub roztopionego masła lub margaryny 4 jajka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)ubić białka na sztywna pianę. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczony piernik wystudzić i przekroić wzdłuż Jedną część piernika posmarować konfiturą i przykryć druga połową. Przygotować polewę
Na słodko lub wytrawnieLekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i bananów. Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe
głodny alergikkażdym razem można dodać do niego inne dodatki albo zmienić rodzaj mąki, pomieszać z inną itd. Ja osobiście najbardziej lubię chleby bez mąki pszennej, z suszonymi owocami albo ziarnami. Czasami piekę je w automacie do wypieku chleba albo w piekarniku gdy chcę aby miały inny kształt. Tym razem upiekłam chleb z suszonymi pomidorami, oregano i bazylią. Również bardzo smaczny(...)bazylię, sól i pokrojone pomidory. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Naczynie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie formy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Jeśli używacie foremek silikonowych pomijacie ten krok. Ciasto przelać do keksówek, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec
Ze smakiem i z pasjąKrajanka owsiana z truskawkami to soczyste owoce umieszczone między warstwami pysznej kruszonki. Przygotowałam ją głównie z płatków owsianych, z niewielkim dodatkiem mąki krupczatki. Ciasto nie zawiera
Smakołyki BerenikiPodzielne i sycące brownie z borówkami i malinowym coulis. Mokre, słodkie i rozpływające się w ustach. Z czekoladową posypką na wierzchu. Idealne do zabrania na
cool and mintyBardzo szybkie ciasto. Lekkie i orzeźwiające. Z nutą rabarbaru i ulubionych dodatków smakowych. Ładnie się prezentuje i nie jest słodkie. Składniki na mus z rabarbaru
Słodki ZakątekW moim życiu ostatnio trochę mniej czasu wolnego i mam niewielkie zaległości we wrzucaniu najnowszych przepisów, ale nie martwcie się! Na szczęście zawsze znajdę czas, aby
Gar Zdrowia