jogurt grecki Przygotowanie: Wodę zagotować i pozostawić do przestygnięcia. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą. Dodać drożdże, oliwę i jogurt. Zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Piersi kurczaka pokroić w dość drobną kostkę. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę(...)zgęstnieje. Przyprawić sos ziołami, cynamonem, gałką muszkatołową, sosem worcestershire. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować ją na okrągły placek. Placuszki ułożyć na blasze. Na środek każdego
Mania Gotowaniabardzo rzezki za sprawa limonki. Jednym slowem cudowny!Koszyczki z ciasta filo z orzezwiajacym nadzieniemskladniki na 6 koszyczkow: 12 platkow ciasta filo o wymiarach 15x15cm 2-3 lyzek stopionego masla cukier puder serek mascaropne 250g 50g bialej czekolady skorka i sok z 1 limonki maliny wykonanie:Zaczynamy od przygotowania ciasta filo. Kazdy kwadrat smarujemy roztopionym maslem i posypujemy cukrem pudrem(...)Nastepnie nakladamy na siebie po 2 kwadraty, posmarowana strona ku gorze. W ten sposob uzyskamy 6 podwojnych kwadratow.Wkladamy je do natluszczonej foremki do muffinek i pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.Upieczone koszyczki studziny i juz zimne napelniamy kremem i owocami.Biala czekolade polamana na kawakli rozpuszczamy w kapieli wodnej, a nastepnie dodajemy ja do serka mascarpone. Dokladnie
Przysmaki KarolkiMiękka, soczysta pierś z kaczki otulona jabłkami. Kto się skusi? Powinnam raczej zapytać, kto odmówi? Jakiś czas temu dostaliśmy w prezencie od pani Alfredy z Głuska
IzaGotujeBezy to jeden z ulubionych deserów mojego dziecka. Czy ja lubię bezy? To zależy od dnia. Oboje lubimy wyjadać bezy w trakcie suszenia, dlatego zawsze wyciskam
Blondynka GotujeWedług ocen moich dzieci to najsmaczniejsza wersja bułeczek :) Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka
głodny alergikKaszanka waflowa Bardzo prosta i smaczna rolada waflowa, wystarczy mieć zawsze w zapasie wafle tortowe, a pomysł na fajne co nieco do kawy już macie:) Składniki
na moim stole...Osobiście nie znam osoby, która nie lubi ciasta z jabłkami. Ciasta te zawsze są szybkie, proste i tanie w przygotowaniu, a później bardzo szybko znikają z
Via GustoPrzepis na ten sernik czekał, czekał, aż w końcu doczekał się publikacji ;) Lubię eksperymentować, gotować, piec. Gorzej już idzie mi zebranie się w sobie, spisanie i
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość"Tort bezowy to coś, co mogłabym jeść z każdej okazji! Jest słodki, ale dzięki granatom, również trochę kwaśny. Jest chrupiący, ale również puszysty w środku i
Słodkie PrzyjemnościMazurek kojarzy mi się z kruchym ciastem, karmelem i czekoladą. Tą, najbardziej znaną mi wersję mazurka zrobiłam w formie wegańskiej i bezglutenowej. Do przygotowania użyłam
Via GustoPamiętam czasy, kiedy świadomie zrezygnowałam z glutenu, nabiału, mięsa i ograniczałam spożycie jajek. Były to bardzo intrygujące lata, pełne wiecznego poszukiwania idealnego składnika, produktu
W kuchni Karmel-itkiDawno nie piekłyśmy żadnych ciastek. Tak dawno, że już prawie wyszłam z wprawy... Nawet pogoda nie zachęcała zbytnio do wypieków. No, ale teraz już
Smaczne ZdroweKilka lat temu sama bym w to nie uwierzyła, że ze strączków można wyczarować tak pyszne ciastka. Te dzisiejsze są ciastkami idealnymi: miękkie w środku, ale
greenscarfKiedyś myślałyśmy, że chleba nie musimy jeść. Płatki, kasze i owsianki w zupełności nam wystarczały. Jednak od jakiegoś czasu pieczemy chleby na różne sposoby, ponieważ powróciła
Candy PandasRustykalna tarta rabarbarowa z budyniem i truskawkami, bez cukru białego, to super propozycja na wiosnę i sezon rabarbarowy . Polecam Składniki na ciasto: 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 100 g masła 4 łyżki ksylitolu 1 szczypta soli 400 g mąki tortowej Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto w kulkę. Odkładam. Składniki na nadzienie: 400 ml mleka(...)dekoracji). Ciasto rozgniatam na blaszce (dużej, z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Mniej więcej zachowuję formę koła. Ciasto powinno mieć grubość około 4 mm. Na środek wykładam połowę budyniu, rozprowadzam zostawiając około 4 cm rantu. Na budyń układam rabarbar, posypuję cukrem waniliowym i przykrywam pozostałym budyniem (ostatnie zdjęcie ). Rant, który pozostał „zakładam” do środka lekko przykrywając budyń. (Ciasto będzie
Słodki sentyment