bez glutenu) - 130g mąki kukurydzianej - 100g skrobi - 70g mąki ryżowej - 30g mąki kokosowej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 150g ksylitolu - 150g oleju rzepakowego - 200g mleka roślinnego/wody - 3 łyżeczki zmielonego lnu Nadzienie gruszkowe - 2kg gruszek (lekko miękkich) - cynamon Budyń - 300ml mleka kokosowego - 100ml wody - 40g budyniu z wanilią - 50g ksylitolu KRUCHE CIASTO 1. Mąki, płatki i proszek(...)rozmieszać z budyniem i wlać ciągle energicznie mieszając do gotującego się mleka. 11. Wlać ciepły budyń na gruszki i całość przysypać kruszonym w rękach ciastem. 12. Ciasto piec w 170’C ok 30-40 minut
Candy Pandasmnie nie ma Świąt Wielkanocnych bez mazurka. Więc i w tym roku nie może go zabraknąć :) Wyszperałam bardzo ciekawy przepis na mazurka z masą kokosową, polewą z białej czekolady oraz dodatkiem dużej ilością bakalii. Składniki na ciasto: 300 g mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła 82 % (zimne - prosto z lodówki) 100 g cukru pudru(...)wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt lub kwadrat (grubość około 7 mm) (fot.1) . Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki (fot.2) . Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C (góra-dół) przez około 30 minut do momentu zarumienia ciasta. Dla ładniejszego koloru, ciasto można dodatkowo
Świat Ciastapłaska łyżka mąki ziemniaczanej 150 ml pulpy z mango DODATKOWO: 125 g malin, 1 łyżka cukru WYKONANIE SPÓD BROWNIE : Piekarnik rozgrzewamy do 180༠C bez termoobiegu. Foremkę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy z masłem, w rondelku, na małym ogniu lub w "kąpieli wodnej"( w naczyniu ustawionym(...)dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy krótko, do połączenia składników. Wykładamy do blaszki. MASA SEROWA: Wszystkie składniki rozmiksowujemy w malakserze, do połączenia składników w gładką masę. Ostrożnie wylewamy na masę czekoladową. Na wierzch wykładamy maliny, zgrubnie rozgniecione z cukrem. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 35 minut. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia
cool and mintyokoło tygodnia przed Bożym Narodzeniem. Piernik przekładam powidłami śliwkowymi i marcepanem, dzięki czemu nabiera wilgoci i robi się miękki. W takim wydaniu smakuje mi najbardziej. Bez piernika nie ma prawdziwych świąt, więc moje ciasto już leżakuje w lodówce. A jak Wasze przygotowania do świąt? Już ruszyły? PIERNIK STAROPOLSKI Składniki: piernik: 1,5 szkl cukru 500 g miodu(...)ciasto, które przekładamy do najlepiej szklanego lub kamionkowego garnka, przykrywamy ścierką i odstawiamy do lodówki na 4-6 tygodni. Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką). Tydzień przed świętami ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy cienko, przekładamy placki do form 39x26 cm i pieczemy w 170 stopniach
Bon appetit mon amiedopełniły nasze ciacho. Niestety podobno w Lidlu nie będzie już mleczka kokosowego, którego śmietanka była idealna do ubijania. Dlatego używamy mleczko Real Thai z dużą zawartością miąższu i bez żadnych ulepszaczy, które świetnie nadaje się do kremów i nie tylko a dostępne jest min. w sklepie Kuchnie Świata 😍 Składniki (śr: 21 cm): -450 g cukinii(...)opadnie piana wlać mieszankę do cukinii. 4. Do mokrych składników wsypać mieszankę suchych i wszystko wymieszać. Ciasto można spróbować i dodać ewentualnie więcej ksylitolu. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180’C ok 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. 6. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta pokroić go w dowolne kształty
Candy Pandaszrobienia i bez potrzeby użycia dużej ilości cukru i tłuszczu. No i można je robić w różnych wersjach i z ulubionymi dodatkami. Tym razem dzielę się przepisem na pyszny chlebek z chrupiącymi i bardzo zdrowymi orzechami włoskimi, który na dodatek jest wegański :) Idealny na śniadanie, ale także jako zdrowa przekąska lub ciasto, którym śmiało można przywitać gości(...)osobnej misce wymieszać zmielone płatki owsiane, sól oraz proszek do pieczenia. Wrzucić suche składniki do mokrych i bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do keksówki posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch położyć orzechy i delikatnie wcisnąć je w ciasto. Piec 45-55 minut (do suchego patyczka i przyrumienienia orzechów). Przestudzić przez 30 minut na kratce
Healthy food explorerprzeróżny - zarówno na słodko, jak i na wytrawno; z nadzieniem, lub bez; z ciasta drożdżowego, jak i chlebowego. Bułeczki mogły służyć jako słodki dodatek do kawy, albo jako pożywne pieczywko na śniadanie. Ale najważniejsze - musiały być w blasze ciasno do siebie przytulone! :) Postawiłam na lekką słodycz drożdżowego ciasta maślanego i kwaskowate nadzienie z domowego dżemu z czarnej porzeczki . Wyborne(...)ROZCZYN: 45g drożdży świeżych 50g masła 240 ml mleka 1 jajko + 1 żółtko - żółtko zostało mi po oddzieleniu od białka przeznaczonego do smarowania bułeczek przed pieczeniem 70g cukru 1 mały cukier wanilinowy (16g) CIASTO: 600g mąki pszennej 2 łyżki oliwy szczypta soli NADZIENIE: 3/4 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki - musi być gęsty i mocno odparowany, żeby nadzienie
Grunt to przepis!urosną przy pieczeniu - ja dzielę sobie je na 2 partie i piekę na dwa razy na dużej blasze z wyposażenia piekarnika. Papier na którym układa się bułki można dodatkowo oprószyć lekko mąką - zapobiegnie to przypalaniu się ich od spodu. Blachę z bułkami przykryć ściereczką kuchenna i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 min do napuszenia. Pieczenie Białko(...)wierzchu posypać ziarnami czarnuszki. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek, bo każdy piekarnik ma swoje własne fanaberie, a przetrzymanie bułeczek o kilka minut za długo zaskutkuje w ich przypaleniu. Można tu odpowiednio żonglować temperaturą pieczenia: przy 220C piec
Grunt to przepis!schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i wyłożyć razem z papierem na spód formy o wymiarach 23cm x 33 cm. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Piec około 15 minut na jasno złoty kolor. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania(...)gładkiej i lśniącej piany. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony gorący spód ciasta i piec przez kolejne 15 minut w temperaturze 180℃. Upieczony kruchy spód wystudzić. Składniki na mus malinowy: 1 kg malin świeżych lub mrożonych; 1 galaretka malinowa; 2 łyżeczki żelatyny; 1/3 szklanki cukru kryształu; Maliny zmiksować przy pomocy blendera, wsypać cukier i zagotować
In my kitchenłyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 op. drożdży instant ziarna sezamu Wykonanie: składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść ciasto. Zagniatać około 8 minut, aż do pojawienia się glutenu foremkę wysmarować olejem i wysypać otrębami orkiszowymi. Wyłożyć ciasto do foremki, przykryć folią spożywczą (spodnią stronę folii również wysmarować olejem) i odstawić do wyrośniecia. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia(...)Zazwyczaj wyrastanie trwa około 1 godziny. Keksówka powinna być pełna w międzyczasie nagrzać piekarnik. Chlebek spryskać wodą i posypać ulubionymi ziarnami - u mnie sezam. Pierwsze 10 minut piec w temperaturze 240`C w zaparowanym piekarniku, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C i piec kolejne 30 minut. Studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wierzcie mi, że maluchy je uwielbiają ;) Składniki ( na ok. 9 sztuk) 1 średniej wielkości jabłko (ok 150 g bez pestek) 1 łyżeczka cynamonu 50 g zmielonych migdałów 150 g mąki żytniej razowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła 50 g miodu 90 g jasnego cukru trzcinowego (jeśli lubisz słodsze, dodaj więcej cukru) ¼ szklanka mleka(...)pieczenia. Odstawić. Do małego garnuszka włożyć masło, miód i cukier trzcinowy. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać jajko i mleko, roztrzepać rózgą. Dodać suche składniki i wymieszać energicznie rózgą, aby pozbyć się grudek. Wsypać jabłka i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do dołków przygotowanej formy do muffinek ( ¾ wysokości). Jeśli zapełnisz ciasto do pełna
Calzonella.commasę. Przygotowanie ciasta: Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, nie wyrabiać zbyt długo, bo będzie twarde. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w torbę foliową i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto rozwałkować na placek grubości 3-4 mm. Przy pomocy wykrawacza do pierogów lub szklanki, wycinać kółka z ciasta, na środku każdego układać czubatą łyżeczkę farszu. Składać ciasto na pół, zlepić(...)dokładnie brzegi i za pomocą widelca docisnąć brzegi pierogów. Pierogi układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odległości między nimi. Pierogi posmarować rozkłóconym żółtkiem. Pierogi piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego
Codziennik Kuchennyminut. Do wciąż ciepłej dyni dodać mąkę, sól i drożdżowy rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę. W tym czasie pomidory osączyć z oliwy, pokroić w paseczki. Oliwki pokroić w plasterki. Żurawinę namoczyć w odrobinie gorącej wody, gdy zmięknie odsączyć. Do wyrośniętego ciasta dodać pomidory, oliwki, żurawinę(...)ładnie wymieszały się z ciastem. Prostokątną blaszkę natłuścić oliwą z pomidorów. Ciasto rozciągnąć w dłoniach dopasowując do kształtu blaszki. Wierzch posmarować oliwą, na całej powierzchni trzonkiem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia. Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W foccacii pogłębić zrobione wcześniej dziurki, wierzch posypać solą gruboziarnistą i igiełkami rozmarynu. Piec ok 25 minut, aż wierzch
6niebomogła się obyć bez pysznego urodzinowego tortu, takiego tradycyjnego, na biszkopcie, przełożonego lekką, śmietankową masą. Polecam! Jak przygotować najlepszy tort urodzinowy z owocami i bitą śmietaną? Przepis na biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) oddzielnie żółtka i białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka (100 g) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki wody Przepis(...)tortu? Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy ostrożnie, następnie dodajemy mąkę, ponownie mieszamy ciasto ostrożnie łyżką, najlepiej silikonową szpatułką, na koniec dodajemy wodę i łączymy mieszając ostrożnie. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Ustawiamy formę w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 30 minut. Biszkopt dokładnie studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Jak przygotować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsprawi, że w okamgnieniu przygotujesz do nich pyszny mus, a banany pokrojone w cienki plasterki będą miłym owocowym dodatkiem. Składniki na 2 porcje: Ciasto: ¾ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej ½ szklanki mielonych migdałów 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli ¾ szklanki mleka migdałowego (lub sojowego) 1 łyżka masła migdałowego 2 łyżki syropu klonowego Mus malinowy: 1 szklanka mrożonych malin 1 płaska(...)odrobina oleju kokosowego do smażenia Do większej miski wsyp mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia oraz sól, całość zamieszaj. W osobnym naczyniu połącz ze sobą mokre składniki - mleko, masło migdałowe oraz syrop klonowy, przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie zamieszaj. Ciasto na moment odłóż na bok. W międzyczasie przygotuj mus: do rondla przełóż maliny, skrobię
Roślinna - blog wegański