Torty to temat rzeka… Bardzo słodkie, mało słodkie, owocowe , deserowe , lekkie, ciężkie z „przytupem” : ) Ach ile gustów, tyle tortów. Dziś postaram się Wam przedstawić dość uniwersalną
Domowe ciastaSernik dosłownie jak z bajki, lekki, puszysty, równiutki, delikatny... po prostu idealny! Składniki (blaszka 26x24cm): herbatniki typu petitki na spód - 1 paczka 1 kg dobrego sera
Kuchnia domowa AniWiewiórka – wcielenie pierwsze Dla wielbicieli orzechów, i innych bakalii, bananów, czekolady. Wcieleń będzie więcej Cisto należy do tych, za które zabieram się zaraz po powrocie
Kocham CzekoladęCiasto z rabarbarem Tortownica 26 cm Składniki: Spód ciasta: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki kokosowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki gryczanej 1
nietadietaKolejny udany wypiek, którym mogę się z wami podzielić. Bułeczki wychodzą mięciutkie, a zapach jaki pozostaje w domu jest nie do opisania! Polecam bardzo mocno
Smaczne ZdroweKiedy pierwszy raz spróbowałam deseru Tiramisu – od razu się w nim zakochałam. Pomimo, że nie jestem kawoszem i kawy nie pijam, chyba że muszę :) Niestety
Moja Delicjawymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąki, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego(...)podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po 45 minutach jest już wyrośnięte. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-45 min. do suchego patyczka (ostatnie 15 min pod folią aluminiową, aby rabarbar się nie spalił). Ciasto wyjąc, odstawić na kratce
moj przepis naYouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto MLECZNA kanapka Składniki: Ciasto: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g kakao bez cukru 100ml oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 180ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru(...)miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać). 5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Krem: 6. Do rondelka wlać mleko, śmietankę, dodać cukier, cukier wanilinowy
Mała Cukierenkawymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąki, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego(...)podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po 45 minutach jest już wyrośnięte. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-45 min. do suchego patyczka (ostatnie 15 min pod folią aluminiową, aby rabarbar się nie spalił). Ciasto wyjąc, odstawić na kratce
moj przepis naprzygotowania kostki piernikowej. Ciasto piernikowe : 4 jajka 25 dkg mąki pszennej 10 dkg cukru pudru szczypta soli 10 dkg masła bez soli 5 łyżek płynnego miodu 5 dkg gorzkiej czekolady 10 dkg kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 1/8 łyżeczki mielonego anyżu gwiaździstego 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu 1/8 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego(...)śmietanę. Wymieszać. Na koniec dodać przesiane suche składniki. Dobrze i szybko wmieszać je do płynnych składników. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać płynne ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić po czym przekroić na dwie połowy. Do małego kubeczka wsypać żelatynę
mecooksblogu ( klik ), (i które bez dodatków również jest wyśmienite). Postanowiłam dodać do niego krem karmelowy, trochę orzechów i czekoladę. Efekt sami widzicie - wilgotne, pyszne ciasto z chrupiącym wierzchem. Gdy postoi noc w lodówce rozpływa się w ustach. I ten kolor! Sami przyznajcie - jak najbardziej dyniowy ;) Blacha o wymiarach 25x30 cm Składniki: Ciasto dyniowe: 200 g masła 1 szklanka(...)partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, aby w cieście nie było grudek. W drugiej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Partiami dodawać pianę do masy dyniowej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec je w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wystudzić i przekroić
My simple kitchenIdealnie smakuje z masłem i odrobiną dżemu, ale ja uwielbiam go podjadać bez jakichkolwiek dodatków. Smakuje naprawdę rewelacyjnie! Jest delikatnie słodki i odrobinę wilgotny, a chrupiąca skórka niesamowicie kusi. Przyznam, że cukinia nie jest wyczuwalna i moi znajomi zawsze myślą, że to zwykle, mniej słodkie ciasto. Taki chlebek można przygotować na mnóstwo sposobów i tym samym każdorazowo nadać(...)pestki z dyni, sodę oczyszczoną oraz sól. Następnie zawartości obu misek należy wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Całość przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50-60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Użyłam oleju z pestek dyni
Di gotujepołożyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz. 2. Ciasteczka dokładnie pokruszyć w blenderze (ja zrobiłam to w thermomixie) i wymieszać z roztopionym masłem. 3. Masą wyłożyć dno przygotowanej tortownicy, mocno ugnieść i wstawić do lodówki. 4. Na dolną półkę piekarnika włożyć blachę do pieczenia i napełnić ją do 2/3 gorącą wodą. Metalową kratkę(...)sernik ustawić w środku piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). 5. Przygotować masę serową: do misy włożyć ser, dodać jajka, żółtka, cukier, wanilię i sok z cytryny. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (około 2 minuty miksowania). 6. Masę serową wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 70 minut
W mojej kuchniOdwzorowane na czekoladowym cieście bez jajek, mleka i masła , które znacie już doskonale! Fajny składnik w postaci cukinii, niewyczuwalny, choć nadający babeczkom trochę zdrowego akcentu. Ile potrzeba czasu? Zaledwie 30 minut. Już po pół godzince będziecie mogli delektować się smakiem tych oryginalnych łakoci. Ja swoje posypałam cukrem pudrem. Jeśli wolicie czekoladową polewę lub lukier... nic nie stoi na przeszkodzie(...)Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 1/2 cukinii 3/4 szkl wody 1/4 szkl oleju rzepakowego 1 płaska łyżka powideł śliwkowych 1/2 łyżki octu 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub kilka kropel aromatu waniliowego) 3/4 szkl cukru 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżki naturalnego kakao 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
Nastoletnie Wypiekanie