przez żołądek do serca.... Nie ma nic piękniejszego jak usiąść w Święta z najbliższymi, wsłuchać się w kolędy, zapatrzeć na uśmiechy dzieci i blask choinki, popatrzeć sobie w oczy - bez słów - tak po prostu, zjeść kawałek przygotowanego od serca tortu... Taki magiczny czas ogromnego szczęścia... Święta powinny być przynajmniej cztery razy w roku! Za to, że tak kocham(...)masy i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gotową przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160*C do tzw. suchego patyczka (około 25-30 minut). Po upieczeniu tortownicę upuszczamy na podłogę z wysokości około 50 cm. Odstawiamy ponownie do uchylonego piekarnika aby biszkopt ostygł
VioletoweKucharzeniewolnym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje. Na koniec przetrzyj przez sitko lub po prostu zmiksuj blenderem, aby uzyskać gładki sos. Sos pomidorowy do pizzy - bez gotowania Składniki: 1 puszka pomidorów 3 ząbki czosnku szczypta soli szczypta cukru 1 łyżka oliwy opcjonalnie: 1 łyżka octu balsamicznego lub szczypta płatków chilli Przygotowanie: Przełóż wszystkie składniki do blendera(...)miseczki i wymieszaj z odrobiną wody, aby go trochę rozrzedzić. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier oraz suszone oregano. Odstaw na 15 minut do przegryzienia. Gdy naprawdę nie masz czasu... Ciasto na pizzę posmaruj koncentratem pomidorowym. Posyp po wierzchu szczyptą soli, cukru oraz suszonego oregano. lub Pomidory z puszki odsącz na sitku z nadmiaru płynu. Ułóż na pizzy
Chilli Czosnek i Oliwadodać 2 łyżki mąki i ciepłą wodę. Rozmieszać wszystko dokładnie i odstawić na 10 minut. Ciasto: żółtka ubić z resztą cukru (4 łyżki) na puszystą masę. Mąkę przesiać, wsypać do żółtek, dolać zaczyn i wyrabiać ciasto (najlepiej końcówką do ubijania ciasta drożdżowego). Wyrabiać dotąd, aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodzić ładnie od końcówki ubijającej. Margarynę rozpuścić i odstawić(...)skórkę z pomarańczy i rodzynki, a na sam koniec rozpuszczoną, ciepłą margarynę. Wyrabiać jeszcze przez chwilę, a następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i włożyć do formy wcześniej dokładnie wysmarowaną margaryną bezmleczną. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić, udekorować lukrem z cukru pudru (przepis tutaj ) i posypką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesobie świąt Wielkanocnych bez mazurka. Mazurki przygotowujemy z różnych ciast biszkoptowe, marcepanowe, kruche. Ja przygotowałam z ciasta kruchego z ananasem i bakaliami, polany lukrem ze śmietany. Wierzch mazurków, można też pokryć różnymi masami np. orzechową czy kajmakową i udekorować je bakaliami lub owocami. Kto jeszcze nigdy nie piekł mazurka, niech spróbuje, bardzo pyszne ciasto(...)przygotowania: Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać z mąką. Żółtka jaj utrzeć z cukrem, dodać do mąki, posiekać wszystko razem. Zagnieść szybko ciasto, dodając śmietanę. Ciasto włożyć do foliowej torebki, odstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień 2/3 ciasta rozłożyć
Kuchnia Danusiłyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego bez laktozy 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 3 pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu(...)sodą. Do gotowej masy dodajemy ostudzony miód i miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie gęste, ale nie zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce. Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy
Gotowanie i blogowaniewkruszyłam świeże drożdże. Wsypałam sól i cukier. Dodałam masło i śmietanę. Wszystko zagniotłam. W razie potrzeby można dodać więcej śmietany. Ciasto wyszło elastyczne i ładnie odchodziło od ręki. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam na około godzinę, żeby urosło. Gdy ciasto rosło zabrałam się za masę makową. Mak zalałam wodą i gotowałam go około pół godziny. Odcisnęłam go przez gazę(...)Mieszałam na wolnym ogniu przez około 5 minut. Wystudziłam. Ubiłam pianę z białek. Dodałam ją do wystudzonej masy makowej. Delikatnie wymieszałam. Wracajmy do ciasta. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na trzy części. Rozwałkowałam je cienko. Rozsmarowałam na nie masę makową. i zawijałam w rulony. Owinęłam każdy makowiec luźno papierem do pieczenia. Piekłam makowce w temperaturze 180 stopni około
potrawyregionalneJeśli macie prostą formę, bez pofałdowanych brzegów, można ją wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładamy rozwałkowane ciasto do formy . Jeśli uda się Wam w całości - super! Jeśli nie, zalepiamy formę mniejszymi kawałkami - to prawie jak układanie puzzli ;) Nakłuwamy ciasto widelcem - to po to, aby w trakcie pieczenia powietrze, które dostało się pod ciasto miało którędy uciec. Jak wiadomo(...)zamrażalniku. W lodówce ciasto stwardnieje, a zawarte w nim masło stężeje. Piekarnik najpierw nagrzewamy do temperatury 180°C, a dopiero potem wkładamy do niego foremkę z ciastem . Chodzi o to, aby ciasto od razu zaczęło się piec i tworzyć kruchą strukturę. Jeśli włożycie ciasto do nienagrzanego piekarnika jest szansa, że masło zacznie się rozpuszczać i ciasto po prostu “zjedzie
W kuchni Katieminut (ręcznie), aż ciasto będzie elastyczne (można to zrobić mikserem używając haka do zagniatania ciasta). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. 4. Przed końcem wyrastania ciasta rozpuścić 70 g masła i odstawić. 5. Formę keksową (o długości 25 cm) wysmarować masłem, odstawić. 6. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę wysypaną(...)wymiarach 5 x 10 cm. 10. Ciasto ułożyć w formie keksowej krótszymi bokami do boków formy. 11. Zostawić na ok. 10-15 min. do wyrośnięcia - żeby ciasto wypełniło formę. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180° C. tuż po upieczeniu 12. Na koniec ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać cukrem z cynamonem. 13. Piec ok. 30 - 35 min. (Gdyby ciasto
Domowa Cookierenka Agimnie dnia bez warzyw, tak nie może być weekendu bez ciasta! Ponieważ w perspektywie, i to całkiem bliskiej, pojawią się mazurki, sernik, makowiec, babka drożdżowa, ten weekend musiał należeć do ..... szarlotki! Choć to zupełnie nie w porę, smakowała cudownie.Oblicze szarlotki nastroiłam wiosennie wyciętymi z resztek ciasta zajączkami. Korzystałam z wypróbowanego już latem przepisu Liski na szarlotkę z pierwszych(...)papierówek , które zastąpiłam jabłkami jonagold. Przepis cytuję za Liską . SKŁADNIKI NA CIASTO 200 g masła, pokrojonego w kostkę 380 g mąki 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru cukier z prawdziwą wanilią szczypta soli SKŁADNIKI NA NADZIENIE 700 g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu
KUCHARNIASKŁADNIKI NA NADZIENIE: 100 g zmielonych orzechów laskowych bez skórki 100g cukru szczypta kardamonu mielonego DODATKOWO: ok. 4 łyżek masła, roztopionego do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia WYKONANIE Mielone migdały, cukier ,kardamon mieszamy razem, do uzyskania gęstego nadzienia =Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić aż drożdże zaczną pracować. Do miski(...)się zrobi jednolita masa. Teraz dodajemy miękkiego masła, nie przerywając ubijania Ubijamy ok 5 minut a następnie dodajemy zaczyn i krótko mieszamy. Dodajemy mąkę , wyrabiamy aż całość będzie jednolita . Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz do napuszenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Każą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Smarujemy roztopionym masłem
w mojej kuchniMuffinki w ostatnich latach zrobily w polskiej kuchni oszalamiajaca kariere.Nic dziwnego,ich receptury sa wyjatkowe nieskomplikowane,sprowadzaja sie wlasciwie do wymieszania skladnikow i to bez uzycia miksera.Sprawdzaja sie nie tylko jako swietny deser,bo w zaleznosci od uzytych skladnikow beda swietna przekaska,podwieczorekiem lub sniadaniem.Moje sa smacznym deserem z owocami.Smacznym to malo powiedziane,sa po prostu przepyszne.Pierwszy raz robilam(...)pieczenia sode,cukier i kakao wymieszac.W drugim pojemniku wymieszac jogurt,jajko i olej.Mokre skladniki dodac do suchych i wymieszac widelcem,az nie bedzie widocznych sladow suchej maki.Ciasto bedzie stosunkowo geste,tak ma byc.Gdy uznacie,ze jest za geste,mozna dodac kilka lyzek mleka. Do papilotek nalozyc po 1 lyzce ciasta,nastepnie dolozyc po kilka jezyn.Reszte ciasta rozlozyc rownomiernie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto w śliczne żółto-brązowe pasy. Nie tylko proste i szybkie do przygotowania, ale też przepyszne. Z całą pewnością godne polecenia:) 200 g kakaowych herbatników 700
Smaki Na TalerzuDla mojej Córci , która uwielbia wszystko co z orzechami oraz migdałami zmodyfikowałam troszkę babkę na oleju i wyszła bardzo smaczna i baaardzo migdałowa
Smaczne ZdroweMarchewkowe babeczki. Zanim dostałam babeczkowego fioła to właśnie one najczęściej gościły w moim piekarniku. Mogę śmiało powiedzieć, że to od nich zaczęła się moja miłość
Upiecz sobie babeczkęKiedy w końcu opracowałam przepis na najlepsze Muffinki cytrynowe , który zamieszczałam parę dni temu na blogu, nie osiadłam na laurach 🙂 Wręcz przeciwnie, postanowiłam zrobić wersję Muffinek
Moja Delicja