lepszego, niż jeszcze ciepły, domowy chleb. Tylko zazwyczaj nie da się go spontanicznie zrobić na śniadanie bez wcześniejszego przygotowania - zazwyczaj potrzeba co najmniej 2 - 3 godzin. Czyżby? Ten chleb przygotowałam w mniej więcej godzinę - razem z pieczeniem :) Wiadomo, nie smakuje jak długo wyrastający bochenek na zakwasie, ale też jest niczego sobie :) Dodatki ostrych przypraw i suszonych ziół świetnie(...)letnią wodą. Zagniatamy ręcznie, lub tak jak w moim przypadku za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto, podsypujemy mąką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasto nacinamy tworząc krzyżyk.Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 100`C, po około 10 minutach temperaturę podwyższamy do 200`C i pieczemy około 35 minut.Studzimy.Chleb można wykorzystywać jako przystawka podawany
Słodkie PrzyjemnościZnakomity dodatek do wigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje. Mogłam pewnie jeszcze chwilę poczekać żeby trochę bardziej się zrumieniły, ale nie wytrzymałam. sama nie wiem co lepsze - takie pierożki czy uszka. Może trzeba zrobić i jedne i drugie? Polecam.składnikiciasto kruche (ok 24 szt)200 g mąki120(...)suszonych grzybów)1 mała cebula1 łyżka tartej bułki1 całe surowe jajosólpieprzmasłoprzygotowanieciastoWszystkie składniki połączyć siekając je nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane grzyby, przesmażyć wszystko razem. lekko przestudzić. Połączyć dokładnie
Stare Garyprzypieczonych ciast polecam dłuższy czas pieczenia. My uwielbiamy bledsze ciasta (ale bez zakalca), podany czas jest idealny do wypieczenia tego placka. Ja piekę to ciasto na dużej blaszce - takiej z piekarnika, dzięki temu nie jest zbyt wysokie, za to jest większa ilość owoców i tak uwielbianej przez nas kruszonki.SKŁADNIKI NA CIASTO:-5 żółtek ( z dużych(...)gładką masę. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, stopione- lekko przestudzone masło oraz mąkę. Dobrze wyrobić ( w moim przypadku trwa to chwilę...) Bardzo ważne : Odstawić na kilka minut pod przykryciem w ciepłe miejsce aż ciasto lekko ruszy. Wówczas wyłożyć je na wysmarowaną masłem blaszkę, lekko wyrównać i ułożyć na nim wydrylowane, przekrojone na pół śliwki ( skórą do dołu
Smaczne ZdrowePrzepyszny sernik na zimno, bardzo szybko się go przygotowuje zwłaszcza jeżeli biszkopt zastąpimy np. biszkopcikami tak jak np. w serniku Truskawkowe love 🍓 🍓 🍓 😍 😍 😍. w SKŁADNIKI
RAROSSAPotwornie kaloryczne, potwornie słodkie, potwornie wciągające! Ciasto Maxi King, robione na wzór popularnej słodkiej przekąski, to rozkosz dla podniebienia:) Jeśli jesteś zapalonym miłośnikiem wszystkiego co słodkie
Słodko-Słony Świat IlonyOstatnio pokazywałam Wam fajny przepis na wytrawne ciasto francuskie. Dziś przyszła pora na jego słodką wersję! Połączenie niesamowicie chrupiącego ciasta francuskiego ze słodkim kremem piernikowym i
Ostra na SłodkoCiasteczka, które lubię i którymi zaraziłam już paru znajomych, czyli ciasteczka owsiane ze słonecznikiem w trochę innej odsłonie, nabierają innego smaku. Zastąpienie cukru miodem a mąki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zapraszam na przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami i uprażonymi orzechami. Jest to ciasto typu brownie, więc jest gęste i wilgotne. Po wyjęciu z piekarnika trochę
Mała CukierenkaZapraszam na przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami i uprażonymi orzechami. Jest to ciasto typu brownie, więc jest gęste i wilgotne. Po wyjęciu z piekarnika
Mała CukierenkaPrzepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy. Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;) Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy Wielkanoc
Pyry na Gazsiekamy nożem). Gdy uzyskamy konsystencję podobną do kruszonki dodajemy sól, śmietanę i żółtko. Energicznie i dokładnie zagniatamy ciasto na zwarte i elastyczne. Ciastem wylepiamy dno formy żaroodpornej i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzony spód podpiekamy ok 10-12 min. do zarumienienia powierzchni (w zależności od typu i mocy(...)wędzony i finalnie całość zalewamy doprawioną masą śmietanowo-jajeczną. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pozostałą żurawiną. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 190*C ok. półtorej godziny aż do całkowitej miękkości ziemniaków - sprawdzamy to wkuwając w plastry widelec lub wykałaczkę. Po połowie czasu pieczenia, gdy zauważymy znaczne zarumienienie powierzchni naczynie nakrywamy folią aluminiową, aby przyspieszyć mięknięcie ziemniaków i zapobiec przypaleniu. Zapiekankę
Symfonia SmakówUwielbiam wszelkie pancakes w wersji fit i z różnymi dodatkami. Często jem je około treningowo, a gdy mam więcej czasu także na śniadanie. Ostatnio była
Healthy food explorerMazurki goszczą na naszych stołach raz do roku, dlatego są długo wyczekiwane i smakują tak wyjątkowo. To cienki placek z kruchego ciasta obłożony różnego rodzaju słodkimi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Torcik ten był zrobiony w szale weekendowego gotowania, kiedy to czułam nieodpartą potrzebę upichcenia czegoś a nie miałam prawie nic w lodówce. Nie chciało mi
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis znalazłam tutaj Składniki na kruche ciasto: - 2 szklanki mąki orkiszowej ( u mnie typ700) - pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200g masła - 3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru
Smaczne Zdrowe