ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:810/1234)

Pizza z kiełbaską i cebulką pieczona na kamieniu 149

Ostatnio miałam okazje spróbować kilka wyrobów tej firmy i jestem nimi oczarowana. W smaku przypominają wyroby domowe, bez żadnych sztucznych dodatków. W weekend gościła u mnie pizza z kiełbaską wołową ze śliwką - mmmm pychota, szkoda, że miałam jej tak mało :) Składniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży,  1 łyżka oleju, 60 ml mleka(...)ciasto w misce, dosypujemy mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ciasto układamy na kamieniu podsypanym mąką.  Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Układamy pokrojoną w piórka cebulkę, plasterki kiełbaski i kostkę czerwonej papryki. Przykrywamy startym serem i posypujemy oregano. Pieczemy

Aga w kuchni
Najprostszy chleb pszenny 129

Nagle naszła mnie ochota na taki zwykły, najprostszy chleb pszenny. Ale taki naprawdę zwykły, ze zwykłej mąki i bez żadnych dodatków. Po prostu mąką pszenna, woda, drożdże sól i cukier. Nic więcej. Nie chciało mi się myśleć ile czego dać, jakie proporcje itd, więc odpaliłem internet żeby jakiś przepis sobie znaleźć. I wiecie co? No i nic! Po prostu(...)wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Przez jakieś 15 minut. Aż ciasto zupełnie przestanie się lepić do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości (na mniej więcej godzinę). Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć i przez kilka sekund znowu wyrabiamy. Formujemy bochenek. Przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lekko oprószamy mąką

Marder&Marder Manufacture
Makowiec japoński 141

inaczej- makowiec bez spodu, lub makowiec dla wegetarian, makowiec bezglutenowy... To ciasto z masy makowej, aromatyczne i bardzo święteczne! Dodatkowo szybko się je robi, i ja nazwałam je ciastem bezstresowym! Składniki -puszka gotowej masy makowej z bakaliami najlepiej -3 duże jabłka starte na największych oczkach szklanka cukru pudru- u mnie cukier Diamant zmiksowany na puder szklanka rodzynek JUMBO(...)Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Nie robotem ale już łopatką.Posypać płatkami migdałów. Blachę 30x20 wyłożyć papierem i wylać masę , wyrównać i piec około 50 minut w 175 stopniach. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Muffinki z gruszką i chrupiącą granolą 141

Pyszne muffinki z gruszkami, posypane chrupiącą granolą to kolejna propozycja z mojej ulubionej książki Gordona Ramsay’a „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking

Moja Delicja
Kruche Babeczki z Bitą Śmietaną i Wisienką Kandyzowaną 183

idealny i przepyszny. Jak spróbujecie z pewnością przyznacie mi racje ;) Sprawdźcie mnie, czy to co napisałam jest prawdą i czekam na komentarze :D Dlaczego babeczki na początku tygodnia? Robiłam bezy z dwóch jajek, zostały mi dwa żółtka, a do tych babeczek potrzebujemy dokładnie dwa żółtka, poza tym nie chciałam się napracowa ć i wybór padł na te babeczki właśnie. Dodatkowo(...)podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Owinęłam je w folię spożywczą i umieściłam na 30 minut w lodówce. Potem ciasto można rozwałkować i wyciąć koła wielkości foremek i włożyć je do nich lub ulepi z ciasta 12 niedużych kulek i wygnieść w foremkach. Ja piekę babeczki w temperaturze 150 - 180 stopni. Czas pieczenia......... piekę na tak zwane oko, czyli

Blondynka Gotuje
Weekendowe śniadanie - placki z ricottą i chia 205

smażonymi bananami. Smacznego :)   Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 10 placuszków Składniki: Placuszki 250 g sera ricotta,   200 g mąki pszennej,   150 ml mleka,   3 łyżki domowego cukru pudru różanego lub waniliowego,   2 jajka ,   2 łyżki nasion  chia ,   2 łyżeczki  proszku do pieczenia,   szczypta soli,   masło klarowane(...)białka i  delikatnie wymieszać ruchami od dołu.   Na patelni rozgrzać masło, łyżką nakładać ciasto, smażyć placuszki na średnim ogniu rumieniąc na złoto z obydwu stron.   W między czasie przygotować sos. Maliny zalać wodą i  Malibu , dodać przyprawy, gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu,  aż maliny zaczną się rozpadać. Gorące maliny  przetrzeć

SzczyptaSmaQ
Sernik w łatki 144

ostudzonej 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, ja zrezygnowałam) Składniki na ciasto przekładamy do malaksera i mieszamy Przekładamy na blat i krótko ugniatamy Następnie formujemy gruby wałek i odkrawamy 1/3 ciasta - odkładamy na bok 2/3 ciasta wałkujemy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką Piecyk nagrzewamy do 180 stopni C Jajka ubijamy(...)puszystą pianę i dodajemy resztę składników - dokładnie miksujemy na jednolitą masę - będzie lejąca Przelewamy masę na spód ciasta kruchego 1/3 część ciasta, które wcześniej odłożyliśmy, wałkujemy i rwiemy "łatki", które układamy na wylaną masę Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 55 minut. Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy sernik jeszcze 5 minut w środku Wyjmujemy, studzimy, zjadamy :) Na święta

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jogurtowiec z galaretką 415

 Fioletową galaretkę zakupiłam już jakiś czas temu i czekała na swoją kolej w kuchennej szafce! Chciałam przyrządzić ją w taki sposób , by oddać całe piękno koloru

Ostra na Słodko
Domowe pieczenie 189

dużo, tyle, że ciasto, jak to drożdżowe ma w zwyczaju, potrzebuje nieco czasu na wyrośnięcie. Z racji panujących temperatur, tym razem poszło zaskakująco szybko. Później już tylko wałkowanie, smarowanie, zwijanie, krojenie i pieczenie. Chwilka dosłownie. Choć, żeby być zupełnie szczerą muszę nadmienić, że nawet w okolicach północy zdrowo się przy tym spociłam. Cóż - warto było! Ciasto jest delikatne(...)sztuk)ciasto:800 g mąki pszennej40 g świeżych drożdży240 ml letniego mleka2 jajka2 łyżki cukru125 g masła1/3 łyżeczki solinadzienie:90 g cukruskórka otarta z 2 cytrynskórka otarta z 1 pomarańczy65 g masładodatkowo:1 roztrzepane jajkoWymieszać drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i 120 ml mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut, do podwojenia objętości.Masło do ciasta rozpuścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z zaparką 172

zdjęciach wyglądały wyjątkowo zachęcająco, a że lista składników nie jest długa ani skomplikowana, od razu zabrałam się do rzeczy.Nadal nie wiem, co zaparka daje. Czy inaczej smakowałyby bułeczki bez niej? A jeśli tak, to jak inaczej? Nie wiem. Może kiedyś to przetestuję. Jednak w ten sposób przygotowane i upieczone, bułki wychodzą znakomite. Mięciutkie, pachnące, sycące. Idealne na pierwsze(...)sól i resztę wody, zagnieść i wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 rónych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, obsypać mąką; ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Piec w 190 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche Mini- Szarlotki 488

kochają wszyscy. Dla mnie to smak dzieciństwa, bez żadnych udziwnień, warstw, mas czy innych dodatków. Po prostu pyszne, kruche ciasto, kwaskowate jabłka i cukier puder ;) Dla niektórych to jeszcze dodatek cynamonu, cóż... ja za nim nie przepadam. Przepis podpatrzony na Słodkiej Stronie. Porcja na około 15 małych babeczek. Polecam! ;) Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła 1/3 szklanki cukru(...)Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez około pół godziny. Foremki smarujemy dokładnie tłuszczem i wykładamy w nie ciasto, dopasowując je do kształtu foremki. Następnie na ciasto kładziemy masę jabłkową.  Na wierzch babeczek układamy kratkę zrobioną z małych wałeczków z ciasta. Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach (aż wierzch babeczek będzie ładnie zarumieniony

Czerwona Porzeczka
Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem 152

manną lub bułką tartą - zapobiega przypalaniu się. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu.  Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.  W międzyczasie przygotować pozostałe składniki(...)wierzch tarty rozsypać starty na dużych oczkach ser żółty - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobną kostkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200C ok. 20-25 min. do całkowitego ścięcia się masy.Wyszło syte danie obiadowe i lodówka została solidnie przetrzebiona z resztek jedzeniowych. Same plusy

Grunt to przepis!
Czwartek: Zupa tortellini z pulpecikami Zoe 142

gotowania: 8 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 duże W książce są takie przepisy jak „Ciasto ze śmieciowego jedzenia Oskara”, „Gumowa Kaczka Pływa”, „Zielone ciastka Ciasteczkowego Potwora”, „Kiełbaskowe kieszonki Berta”, czy „Podziel-się-z-resztą-klasy słodkimi, waniliowymi ciasteczkami Zoe”. Łącznie przepisów jest ponad 100 w dwóch książkach kucharskich: G jak Gotowanie i P jak Pieczenie. Premiera książki(...)łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Wlej do garnka passatę, szklankę wody, dodaj liść laurowy, cebulę i czosnek, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu bez pokrywki. Krok 2 Zrób pulpety. Włóż do misy mięso, dodaj tarty parmezan, bułkę tartą, szczypiorek, bazylię, oregano, czosnek, sól, pieprz. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręką na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi

Niedzielny kucharz
Muffiny z pomidorami i fetą 156

Muffiny pachnące ziołami Prowansji z dodatkiem pomidorków przenoszą nas chociaż na chwilę w stronę ciepłych włoskich regionów. MUFFINY z POMIDORAMI i FETĄ Składniki: (na 14 sztuk

Bon appetit mon amie
Babeczki z jabłkami II 117

Wczoraj był sernik jak najbardziej świąteczny, a dziś przekąska zdecydowanie przedświąteczna :-) Babeczki lub jak ktoś woli muffinki w tej wersji są ideale zarówno na podwieczorek jak

Czary - gary w kuchni