misce, odstawić na jakiś czas, później wymieszać u upiec. Bez żadnego wyrabiania. Brzmi zachęcająco? Jeśli macie ogromną ochotę na drożdżówkę a nie lubicie się trudzić z ciastem drożdżowym to polecam Wam ten przepis. Jak do swojej drożdżówki wykorzystałam śliwki - jak na początek jesieni przystało. Jedynym minusem tego ciasta jest - moim zdaniem - zbytnio wyczuwalny aromat drożdży. Zatem jeśli jednak wolicie(...)pokroić na połówki i wypestkować. Po upływie czasu składniki w misce wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać je kruszonką. Ciasto piec przez około 45 minut w temperaturze 190 stopni
My simple kitchenDomowe masło orzechowe to pyszny dodatek nie tylko do pieczywa. Masło orzechowe świetnie sprawdza się jako składnik kremów, ciast i ciasteczek, jak również w daniach wytrawnych
Kuchcik gotujeRabarbar prosto z działeczki. Świeżo zerwany i dodany do ciasta
Pan i Pani Smith w kuchnigarnku rozgrzać olej. Ciasto podzielić na 4 części (mi przynajmniej tak łatwiej je wałkować i wycinać), rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wycinać szklanką koła o średnicy ok. 6.5 cm. Na każde kółko nakładać małą łyżeczką masę serową, skleić i dłońmi formować kuleczki. Smażyć na głębokim tłuszczu przez ok. 3-4 minuty, aż ciasto się zarumieni ze wszystkich stron(...)pomarańczy, cukier puder, sól i otartą skórkę pomarańczy. Dokładnie wymieszać. Pączki wyłożyć na kratkę (np. tą od piekarnika), pod spód podłożyć blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Glazurą polewać obficie nasze pączki. Pozostawić do zastygnięcia glazury. Jedynie parę godzin pracy i mamy pyszne, wilgotne, przesmaczne mini pączki pachnące (i smakujące) pomarańczą i kuszące, aby sięgnąć po jeszcze jednego
gutfutrozczyn !). Dolać wodę i wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto można wyrobić również mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania wsypać odsączony groszek z puszki i ponownie zagnieść ciasto. Gdyby była taka potrzeba, dosypywać odrobinę mąki. Ciasto przełożyć do naoliwionej i oprószonej mąką miski(...)podłużny bochenek. Umieścić go w keksówce o wymiarach 20x10 cm wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej mąką pszenną. Chlebek ponownie odstawić do wyrośnięcia (ok. 60 minut). Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Chleb piec przez ok. 40-50 minut. Czas u każdego może być nieco inny, należy kontrolować stopień wypieczenia. Upieczony wyjąć z piekarnika i formy
Nastoletnie WypiekanieBez takiego makowca nie wyobrażamy sobie Świąt. Klasyczny smak masy makowej wzbogaciłam dużą ilością rodzynek namoczonych wcześniej w rumie. Oprócz tych dodatków, których ja użyłam można dodać także swoje inne ulubione bakalie. Ten zawijaniec dobrze przechowywany długo jest świeży, ale gwarantuję, że szybko zniknie. Nasz został zjedzony jeszcze ciepły . Składniki: na ciasto: 500 g mąki tortowej(...)całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką. Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem zostawiając około 2 centymetry luzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 45 minut. Po upieczeniu wyjąc od razu z papieru i wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapapierze rysuję kształt ryby z ogonem bez płetw. Rybę narysowałam odręcznie. Wycinam jej kształt. Na stole układam arkusz papieru do pieczenia, na nim rozwałkowuję ciasto na prostokąt około 30-20 cm.Przykładam na nim wyciętą rybę i odcinam nożem jej kształt na cieście. Pozostałe skrawki ciasta dołączam do ciasta odłożonego. Na wyciętej rybie układam farsz z ryby(...)ręką. Drugą część ciasta rozwałkowuję na trochę grubszy blat i przykładam do naszej ryby. Palcami dociskam z każdej strony. Odcinam nadmiar ciasta. Widelcem sklejam boki ryby tworząc ząbki. Z reszty ciasta wykrawam dwie płetwy, nożem. Z rozwałkowanego ciasta wycinam małym kieliszkiem oko ryby, użyłam jeszcze małej nakrętki od przypraw do zrobienia oka w środku. Z pozostałego ciasta wycinam małą nakrętką
wesoła kuchniaŚwięta tuż tuż.. W moim rodzinnym domu nie wyobrażano sobie świąt bez sernika. To właśnie on gościł zarówno w Boże Narodzenie jak i w czasie Wielkanocnym na świątecznym stole. Wiele razy słyszałam od najbliższych, że udało mi się podarować im smak tamtych beztroskich i jakże wspaniałych dni ... Dzisiaj dziele się z Wami sernikiem królewskim, który dla podkreślenia magi(...)dodatkowo : opłatkowe śnieżynki do dekoracji Przygotowanie : Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne ale nie twarde masło, jajko oraz jogurt - zagniatamy ciasto (ja użyłam robota kuchennego - haka). Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą, wkładamy na godzinę do lodówki lub 30 minut do zamrażarki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibezą tortownica 23 cm 300 g (2 szkl) rabarbaru pokrojonego na plastry grubości 0,5 cm 1/3 szkl cukru 100 g miękkiego masła 0,5 szkl. cukru 2 jajka 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu (kefiru, maślanki, kwaśnego mleka lub śmietany) 2 białka szczypta soli 0,5 szkl cukru Dwie godziny przed robieniem ciasta(...)połączenia się składników. Wlać jogurt, lekko wymieszać i na koniec resztę mąki. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Czystymi mieszadłami ubić pianę z dwóch białek i soli na sztywno. Wsypać cukier i miksować razem przez dwie minuty. Do piany dodać dobrze odsączony rabarbar i wymieszać łyżką. Pianę wyłożyć na ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec
Posadzone i zjedzoneWaszym ulubionym smaku. Z owocami czy bez będą pyszne. :) Muffinki jogurtowe: 400 g jogurtu greckiego (jeśli używacie innego jogurtu, o bardziej płynnej konsystencji to pomińcie mleko) pół szklanki mleka 3 jajka o temperaturze pokojowej 100 g masła 3/4 szklanki cukru brązowego ok. 2 i pół szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g jagód szczypta soli Masło(...)wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy. Gotowe! Z podanej ilości ciasta wychodzi ok. 24 muffinek. Ja używam różnej wielkości foremek silikonowych, ale wystarczą papierowe papilotki. Do każdej nakładamy po ok. 2-3 łyżki ciasta, tak by zapełnić ok. 3/4 ich wysokości, gdyż muffinki wyrastają. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 20-30 minut Przepis jest naprawdę niewymagający, wystarczy połączyć kilka składników
Cooking MonsterRolady biszkoptowe po prostu uwielbiam. Jeszcze do niedawna tylko delektować się ich smakiem, teraz i przygotowywać. To najprostsze i najszybsze z ciast, dietetyczny biszkopot, bo bez dodatku tłuszczu i zawsze pięknie się prezentuje! Krem do dzisiejszej rolady również w dietetycznym wydaniu, ponieważ przygotowany na bazie twarożku o bajecznej nucie smakowej - owocu mango. Cukier zastąpiłam ksylitolem, dlatego jest idealne(...)cukrem waniliowym. Na końcu wmieszać żółka. Dodać mączkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao wymieszane i przesiane z mąką. Ciasto równomiernie rozsmarować na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec na środkowej szynie w 200`C 10-12 minut. Upieczony biszkopt ułożyć na ściereczce kuchennej, zdjąć papier do pieczenia i jeszcze gorący
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia. Długo zachowują swoją świeżość i jeśli chcemy cieplutkiego muffina - wystarczy podgrzać go w mikrofalówce. Mają lekko chrupiącą (nie twardą) skórkę i mięciutkie wnętrze. Łosoś w takim połączeniu jest wyśmienity, ale można go zamienić na szynkę - czy inne ulubione dodatki. (7-8 sztuk) 140g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki posypać resztą sera i pozostałymi kawałkami łososia. Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej. Deska widoczna na zdjęciu pochodzi
Di gotujebędzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko się robi i wykorzystuje się całe cisto- nie trzeba niczego docinać, wycinać itd. Sposób ich wykonania poniżej. Przepis na 64 paszteciki: Ciasto: 1kg mąki 60g drożdży 1łyżka cukru(...)wyrabiamy gładkie ciasto, dzielimy na cztery części, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie każdą z części dzielimy na pół, każdą połówkę wałkujemy na kształt koła. Dzielimy jak tort na osiem trójkątów- schemat poniżej. U podstawy nakładamy łyżeczkę farszu, zwijamy w kierunku wierzchołka. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Smarujemy rogaliki śmietanką, pieczemy 20 minut
Wrzosowa Polanakruszonką . U mnie niestety kruszonka zastrajkowała! Niespodziewanie skończył mi się cukier, pogoda za oknem nie zachęcała do spaceru zakupowego - był sztorm nad morzem - tak więc musiałam obyć się bez kruszonkowego wykończenia... Ale nic to! Bułeczki i tak wyszły pyszne. Choć delikatnie pomajstrowałam przy oryginalnym przepisi e. Składniki na 12 bułeczek na blachę o wymiarach LxW 30x20cm lub lekko(...)smarowania bułeczek przed pieczeniem 70g cukru pudru - pierwotnie było 40g zwykłego cukru, ale że nie robiłam kruszonki, postanowiłam więcej dołożyć słodyczy do ciasta; o braku zwykłego cukru w domu już wspominałam... 1 mały cukier wanilinowy (16g) - nie miałam esencji waniliowej CIASTO: 600g mąki pszennej - pierwotnie było 500g, jakoś tak ciągle dosypywałam przy wyrabianiu, bo konsystencja ciasta wydawała mi się
Grunt to przepis!miksera, w misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy rozbełtane jajka, jogurt, mleko, stopione masło, cukier oraz szczyptę soli. Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe. Rozgrzewamy patelnię (a najlepiej dwie równocześnie) i smażymy bez tłuszczu równolegle na obu patelniach placuszki. Temperatura nie powinna być(...)ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Na patelni topimy cukier, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia, aż pojawią się bąbelki. Dodajemy pokrojone gruszki i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilka minut. W zależności od odmiany (miękkie lub twarde) sami musimy ocenić czy gruszki już są gotowe. Smacznego
bistro mama