ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:853/1234)

Ciasteczka twarogowe z gruszkami 114

Jakiś czas temu robiłam standardowe ciasteczka twarogowe tzw. ciasteczka trzyskładnikowe . Wyszły bardzo fajnie i wszystkim smakowały. Tym razem postanowiłam je nadziać czymś jesiennym :). A gruszki to

Mania Wypiekania
Tort bezowy z owocami i kremem z białej czekolady i mięty 143

Jestem wielbicielką białej czekolady i bezów. Takim cudem zaskoczyłam swoich urodzinowych gości. W połączeniu z sezonowymi owocami powstaje pyszny torcik. Upieczenie blatów bezowych za każdym razem

VioletoweKucharzenie
Chleb na sodzie i zsiadłym mleku 271

W naszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś

prawdziwe jedzenie
Kaczka pomarańczowa. 201

Skladniki na 4 osoby: Kaczka (ok. 1-2,5 kg) 4 pomarańcze 5 ząbków czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól

Kuchnia Łukasza
Domowy kebab z jagnięciny 156

Lubię fast foody, chociaż staram się robić je sama i tak zdarza mi się gdzieś wyskoczyć :/ Dzisiaj postanowiłam zrobić pierwszy raz kebaba z jagnięciny no i

Niezły Młynek
Jęczmienianka z figami i orzechami włoskimi 83

Dzisiaj jęczmienianka z figami i orzechami włoskimi , czyli alternatywa dla owsianek, jaglanek itp. Kasza jęczmienna jest nie tylko pożywna i na długo syci, ale też bardzo

Oryginalny smak
Flatbread z gruszką, serem camembert i buraczkiem 90

Flatbread to bardzo fajny pomysł na przekąskę, która świetnie sprawdzi się do zabrania ze sobą do pracy, ale także na imprezę jako tak zwane finger food

HealthyCreations
BABA NA BANI - DROŻDŻOWA 264

    Babka , którą piekłam już w ubiegłym roku ,w czasie, gdy dynia była ogólnie dostępna. W późniejszym okresie zapomniana.Teraz powraca na nowo. Babeczka jest bardzo

Smaczne Zdrowe
Chleb bez mąki 81

Robiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później

moj przepis na
Chleb bez mąki 135

Robiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później

moj przepis na
Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy 143

Wykonałam w tym roku sporo zapasów puree z dyni i cały czas myślę co sobie z niego zrobić, szczególnie, że w spiżarni czekają na mnie jeszcze

Mania Wypiekania
Ciastka owsiane bez cukru z sokiem jabłkowym 294

Oto kolejna wersja zdrowych ciasteczek. Wersja, do której na pewno będę wracać, zmieniając tylko czasami zestaw bakalii. :-) Ciastka nie są suche, świeży sok jabłkowy Marwit dodaje

Szefowa kuchni
Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki) chlebowe 89

Dziś podzielę się prostym przepisem na pyszne uzbeckie placki chlebowe. Giżda non- to rodzaj pieczywa drożdżowego wypiekanego w tradycyjnych glinianych piecach „tandyr”, ale z

Smaki Armine
Kokosek z borówkami 592

Dwie warstwy kruchego ciasta, pomiędzy którymi znalazła się borówka amerykańska i warstwa z wiórkami kokosowymi. Ciasto zdecydowanie dla tych co lubią smak kokosa, bo jest dominujący, a borówka jest smacznym uzupełnieniem. Kawałek pysznego ciasta :) CIASTO KRUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek FRUŻELINA(...)budyń śmietankowy 1/4 szklanki wody BEZA KOKOSOWA: 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 150 g wiórków kokosowych 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki śmietany 12% Ciasto kruche . Mąkę pszenną wymieszać z mąką krupczatką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Wlać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną z nich

https:KKuchniaMniam
Bezglutenowe muffinki sernikobrownie 136

Sernikobrownie w wersji muffinkowej, bez białego cukru, mąki i  glutenu. Spód to popularne brownie z fasoli, a góra to oczywiście sernik z dodatkiem wanilii. Połączenie mocno czekoladowego ciasta i sernika jest naprawdę rewelacyjne. Takie muffinki można zabrać ze sobą na przekąskę, doskonale zaspokajają apetyt na coś słodkiego,a przy okazji są bardzo pożywne. Świetnie sprawdzą się też przy(...)dodać jajko oraz ksylitol i miksować przez chwilę. Następnie wsypać budyń i wanilię i jeszcze przez chwilę miksować, do dokładnego połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe. Piec 30-35 minut

Healthy food explorer
Ciasto Raffaello 140

Składniki: 500 g herbatników 200 g masła 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy

Qchnia po prostu
Jak zdrowo smażyć? Testuję patelnię WOLL. 147

żaroodporne do 250 stopni C. Dodatkowo mój model dysponuje system click-by-click , który pozwala wypiąć rączkę na czas pieczenia, a następnie chłodnym uchwytem bezpieczne wyjęcie gorącego naczynia z piekarnika. No i oczywiście, jako że jestem kobietą nie bez znaczenia jest dla mnie również wygląd patelni, która zachwyca prostym designem oraz stonowaną kolorystyką. Idealnie wpasuje się w każde(...)bez tłuszczu z karmelizowanymi w miodzie z cynamonem jabłkami – wszystko przygotowane szybko, sprawnie i na jednej patelni. Miedzy posiłkami podjadamy zdrowe, prażone na suchej patelni orzechy. Wszystkie idealnie, równomiernie zarumienione. Podczas obiadu najczęściej stawiamy na jednogarnkowe, sezonowe dania, które na tej patelni wręcz same się przygotowują. Wrzucamy składniki, zalewamy, przykrywamy i czekamy. Bez zaglądania co minutę, bez

Fitsweet.me
Jak zdrowo smażyć? Testuję patelnię WOLL. 150

żaroodporne do 250 stopni C. Dodatkowo mój model dysponuje system click-by-click , który pozwala wypiąć rączkę na czas pieczenia, a następnie chłodnym uchwytem bezpieczne wyjęcie gorącego naczynia z piekarnika. No i oczywiście, jako że jestem kobietą nie bez znaczenia jest dla mnie również wygląd patelni, która zachwyca prostym designem oraz stonowaną kolorystyką. Idealnie wpasuje się w każde(...)bez tłuszczu z karmelizowanymi w miodzie z cynamonem jabłkami – wszystko przygotowane szybko, sprawnie i na jednej patelni. Miedzy posiłkami podjadamy zdrowe, prażone na suchej patelni orzechy. Wszystkie idealnie, równomiernie zarumienione. Podczas obiadu najczęściej stawiamy na jednogarnkowe, sezonowe dania, które na tej patelni wręcz same się przygotowują. Wrzucamy składniki, zalewamy, przykrywamy i czekamy. Bez zaglądania co minutę, bez

Fitsweet.me
KRUCHE OWSIANE BABECZKI Z BUDYNIEM I RABARBAREM FIT 124

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: 1,5  szkl. płatków owsianych 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) 4 łyżki syropu z agawy, miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej ok. 5 łyżek wody PRZEPIS: blenduję płatki owsiane, dosypuję resztę składników i chwilę blenduję przekładam ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiam, wkładam na ok 30 minut do lodówki(...)mleko, mieszam, aż zgęstnieje PRZEPIS- BABECZKI: wyciągam ciasto, odkrawam 1/4 i zostawiam do posypki, wkładam do lodówki większą część dzielę na kuleczki i wyklejam nimi papilotki (najlepiej silikonowe podpiekam 10 minut w 180 stopniach. na spody nakładam budyń, rabarbar, posypuję posiekaną gorzką czekoladą mniejszą część ciasta kruszę palcami i układam na babeczkach Piekę 15 minut w 180 stopniach SMACZNEGO

Upiecz sobie babeczkę
Tort truskawkowy 138

mieszczą mi się do piekarnika i jest nieco szybciej. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 4 spody. Truskawki miksujemy na mus, będziemy go potrzebować ok. 1 szklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać). Kilka łyżek(...)blat biszkoptu. Pod spód dajemy paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorację będzie można je usunąć, a patera pozostanie czysta. Spód nasączamy musem truskawkowym. Na mus nakładamy cienką warstwę kremu truskawkowego, następnie pokrojone na plasterki truskawki i znowu krem truskawkowy. Powtarzamy z resztą spodów. Ostatni spod zostawiamy bez nasączenia, dzięki temu będzie nieco sztywniejszy i łatwiej

Ciastkozercy
Ciasto jogurtowe z malinami 120

łyżeczka ekstraktu waniliowego 20 dkg cukru pudru 12,5 dkg świeżych malin Dodatkowo: forma do pieczenia, margaryna do wysmarowania formy oraz papier do pieczenia. Potrzebna będzie też łyżka cukru pudru do posypania upieczonego już ciasta. Ciasto jogurtowe z malinami Jak przygotować ciasto jogurtowe z malinami. W misce ubić jajka z cukrem pudrem, wanilią, solą oraz skórką pomarańczową. Masa(...)małymi partiami dodawać składniki suche. Nie przerywać przy tym ubijania. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. W ciasto delikatnie powkładać maliny, spodem owocu do dołu. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piec od 50 do 55 minut. Upieczone, a następnie wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Ciasto jogurtowe z malinami

mecooks
Sernik truskawkowy bez pieczenia 161

jest o umiarkowanej słodyczy, po jego zjedzeniu czujemy się lekko i z pewnością sięgniemy po następny kawałek. Latem do tego sernika wykorzystuję świeże truskawki, którymi również dekoruję wierzch ciasta. U mnie proporcje składników są na dużą formę, wykonując deser z połowy składników, otrzymamy mniejszą porcję sernika na zimno.  Składniki: (forma(...)pudru laska wanilii 1 łyżka żelatyny w proszku (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 150 g herbatników Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml. Jak przygotować sernik z truskawkami bez pieczenia? Rozmrożone truskawki zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować do czasu, aż będą miały jednolity kolor i nie będzie widocznych surowych truskawek. Po ugotowaniu truskawki zdjąć

Kuchcik gotuje
Brownie z Buraka z Malinami 210

syrop z agawy ) opcjonalnie garść świeżych malin Sposób przygotowania: Wydaje mi się, że tego ciasta nie da się zepsuć, jedynie można spalić :) Buraki ugotowałam sobie rano, potem pobiegłam na trening i wieczorem zabrałam się za pieczenie.  Z tego co przeczytałam stwierdziłam, że ciasto przygotowuje się dość szybko, więc od razu włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 180 stopni(...)wsypałam pozostałe składniki (oprócz czekolady) i zmiksowałam do połączenia się składników, wrzuciłam czekoladę i wmieszałam ją w ciasto. Ciasto wyłożyłam do tortownicy, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia, wyrównałam wierzch i powciskałam w nie świeże maliny. Piekłam ok. 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym jak ciasto było sprężyste na wierzchu wyciągnęłam je z piekarnika i wstyd

Blondynka Gotuje
Jogurtowo - kokosowy deser z wiśniami 149

wyraźną nutą kokosu i soczystymi wiśniami. Przepyszny :). Latem w ogóle sięgamy po przepisy na lżejsze wypieki i desery, zastępujemy nimi ciężkie ciasta i kremy. Czasem nawet nie chce nam się włączać piekarnika. Dlatego taki deser bez pieczenia, to wymarzona propozycja na letni weekend. Wiśnie możecie zastąpić innymi owocami, osobiście najchętniej widziałabym tu jagody/borówki amerykańskie, które uwielbiam(...)piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( dzięki temu bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy ).  Masę ciasteczkową wysypać na spód tortownicy, wyrównać i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut.   Masa jogurtowo - kokosowa z wiśniami : Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką, powinny

Opowieści z piekarnika
BABKA CZEKOLADOWA Z SEREM 107

czekoladowa nie jest moim faworytem ale swoich fanów w rodzinie znalazła:) BABKA CZEKOLADOWA Z SEREM CIASTO 2 szkl mąki tortowej 3 duże jajka 1,5 szkl cukru pudru 125 g miękkiego masła 1/2 szkl kakao w proszku 1 szkl wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli cukier waniliowy MASA SEROWA 250 g sera twarogowego(...)ciasto babkowe: wszystkie składniki suche wymieszać w misce, dodać miękkie masło, roztrzepane jajka i wodę i zmiksować do połączenia się składników. Połowę ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Następnie delikatnie wyłożyć łyżką masę serową uważając, aby nie dotknąć boków foremki. Delikatnie wylać na wierzch pozostałą część ciasta. Piec w 175 st. przez 50-60 minut

Pieguskowa Kuchnia
Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką / Strawberry and sweet cherry crumble 164

doskonałe na lato, zapraszam! Scroll down for recipe in English Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką (6 porcji) Składniki na nadzienie: 200 g truskawek, bez szypułek i przekrojonych na połówki 200 g czereśni, bez pestek ¾ szklanki cukru trzcinowego starta skórka z 1 pomarańczy sok z ½ pomarańczy 1 ½ łyżki mąki/skrobi kukurydzianej Składniki na kruszonkę: 115 g masła(...)kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania i posyp równomiernie kruszonką. Możesz od razu wszystko przemieszać naczyniu do zapiekania, zawsze o mniej zmywania później ;). Piecz przez 40-45 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni (pod koniec włączam funkcję grilla dla lepszego efektu). Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem. Jak dla mnie danie jest jeszcze

karmelowy
Tort truskawkowy 164

mieszczą mi się do piekarnika i jest nieco szybciej. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 4 spody. Truskawki miksujemy na mus, będziemy go potrzebować ok. 1 szklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać). Kilka łyżek(...)blat biszkoptu. Pod spód dajemy paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorację będzie można je usunąć, a patera pozostanie czysta. Spód nasączamy musem truskawkowym. Na mus nakładamy cienką warstwę kremu truskawkowego, następnie pokrojone na plasterki truskawki i znowu krem truskawkowy. Powtarzamy z resztą spodów. Ostatni spod zostawiamy bez nasączenia, dzięki temu będzie nieco sztywniejszy i łatwiej

Ciastkozercy
Tort komunijny 217

masy jajecznej delikatnie wmieszać obie mąki, najlepiej drewnianą łyżką. Dno formy o wymiarach 35 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić. W taki sam sposób(...)sztywno. Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptowy, na niego wyłożyć krem twarożkowy z brzoskwiniami, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem. Całość tortu, czyli boki i wierzch posmarować pozostałym kremem twarożkowym (bez brzoskwiń). Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Schłodzony tort posmarować z wierzchu i po bokach dużą warstwą śmietankową. Pozostały krem umieścić w rękawie cukierniczym z ozdobną końcówką i ozdobić

Domowa cukiernia Ewy
Cztery sukienki na wesele. I o kwintesencji cytrynowości. Sernik 156

swoją obronę dodam, że moje wszystkie sukienki razem wzięte kosztowały mniej niż jedna marynarka C., o! Cytryny... Bardzo je lubię. Nie wyobrażam sobie bez nich codzienności: wskakują do herbaty, nadają charakteru sałatkowym sosom, łagodzą słodycz ciast i deserów, będąc niejako na drugim planie. Tym razem postanowiłam więc upiec sernik, którego cytryny będą niekwestionowanym bohaterem. Masa serowa jest więc wyraźnie(...)kremu cytrynowego kandyzowane kumkwaty bezy: 1 białko 40 g cukru 15 g cukru pudru czerwony barwnik spożywczy w paście żółty barwnik spożywczy w paście Masło rozpuścić, przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem.  Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę ciasteczkową, ugnieść na dnie łyżką lub dłońmi. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada orzechowa z kremem czekoladowym - bezglutenowa 218

Rolada orzechowa z kremem czekoladowym to super świąteczna propozycja, a dla szukających ciast bez glutenu po prostu idealna. Ciasto w całości upieczone z mielonych, prażonych orzechów laskowych, już podczas pieczenia pachnie obłędnie. Krem to już czysta poezja smaku! Najsmacznieszy krem czekoladowy na świecie, zarazem najprostszy i najłatwiejszy. Serek mascarpone, śmietana kremówka i dobre kakao. Kombinowałam z różnymi super(...)dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Na koniec przy użyciu szpatułki delikatnie, by nie zniszczyć struktury piany wmieszać zmielone orzechy. Rozsmarować ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170`C około 20 minut upieczoną roladę, jeszcze gorącą położyć na ściereczce kuchennej, następnie delikatnie odciągając zdjąć papier. Ciasto obsypać mielonymi orzechami (by zapobiec przyklejeniu) i zwinąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb mleczny z kaszą manną 97

Więcej na ten temat przeczytasz tutaj . Ciasto:  Do wyrośniętych drożdży wsypać przesianą mąkę, sól, kaszę mannę, oliwę z oliwek oraz stopniowo wlewać mleko. Ciasto wyrabiać (polecam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego), aż będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypać ciasto odrobiną mąki lub dolać mleka. Z ciasta uformować kulę i przełożyć(...)mąkę, ponownie przykryć ściereczką i pozostawić w tym samym miejscu co poprzednio do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. W cieplejsze dni godzinka powinna wystarczyć ;) Polecam w połowie tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią- chlebek będzie bardziej puszysty. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść rękami, nadać mu podłużny kształt i umieścić w formie keksówce o długości 30 cm i szerokości

Nastoletnie Wypiekanie
Musztardowy chleb żytni 142

wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży.    Mąkę żytnią przesiać, wymieszać z solą i nasionami. Następnie wlać ciepłą wodę i dodać wyrośnięty rozczyn oraz musztardę. Całość zagnieść rękami (lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego), do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto umieścić w oprószonej mąką misce i przykryć ściereczką(...)Odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia- podwojenia objętości.   Po tym czasie ciasto zagnieść rękami i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w małej formie keksówce (moja o wymiarach 10x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.    Piec w piekarniku nagrzanym

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik z makiem i jabłkami Siostry Anastazji 342

zajadać je bez końca pozwalając sobie na chwilę rozpusty. Brzmi dobrze, prawda? Smacznego! Składniki [CIASTO KRUCHE]: 200 g margaryny (lub masła) 400 g mąki 200 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części. Jedną część pieczemy w 180 stopniach(...)wykładamy na surową część ciasta kruchego. Składniki [SER]: 0.5 kg sera białego 100 g masła 200 g cukru pudru 5 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Ser mielimy, a następnie zmielony ser dodajemy stopniowo do masła. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek

psgotujemy
Proste ciasto marchewkowe bez glutenu 305

posypać cukrem pudrem. Polecam i zapraszam na FILM .   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na proste ciasto marchewkowe bez glutenu: Ciasto: 3 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (około 400g) 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 3/4 szklanki oliwy z oliwek (najlepiej extra virgin) 3 jajka – osobno żółtka i białka(...)sztywną pianę i w dwóch partiach dodać je do marchewkowego ciasta ( patrz, FILM ). 5 Ciasto przełożyć do blaszki o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji góra-dół przez około 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch: 6. Do blendera wlać śmietankę, olej kokosowy

Mała Cukierenka
ZAWIJANY MAKOWIEC DROŻDŻOWY 149

ciasta przed pieczeniem do ozdobienia: lukier czekoladowa posypka Wykonanie: *Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i pół szklanki mleka. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. *Rozpuszczamy masło, odstawiamy do ostudzenia *Żółtka ucieramy razem z cukrami, aromatem i szczyptą soli na puch. * Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko oraz roztarte żółtka. Drewnianą łyżką dobrze mieszamy ciasto. Dolewamy(...)ściereczką i odstawiamy na ok godzinę żeby podrosło.  * Podrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy podsypując mąką. Na każdy rozwałkowany placek rozsmarowujemy pól puszki masy makowej. Po dłuższym boku zwijamy ciasto  w  roladę. Gotowe makowce układamy na blachy do pieczenia, odstawiamy na min 15 minut żeby podrosły. Po ty czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem, pieczemy

Z Majeczką w kuchni
Tort pralinowy "Owoce Morza" 159

bliskich będzie obchodzić swoje święto, to jest to tort idealny na tą okazję! Przepis pochodzi z książki Dr Oetker „Czekoladowe ciasta”. Składniki: Ciasto: 150 g gorzkiej czekolady 100 g mąki 25 g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka 100 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 500 g śmietany(...)wstawić na noc do lodówki. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na małym ogniu i pozostawić, aby przestygła. Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i masło. Ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę

MyCookBook.pl
Buleczki, Marchewkowe Slimaczki i Uciekajacych dni pare, Slodki Czwartek odc.88 206

marchewkowego 100 g płynnego oleju kokosowego Łączymy w misce mąkę, mleko, drożdże, cukier i sól, wyrabiamy minutę. Dodajemy po łyżce puree i wyrabiamy ok 3 minut. Sukcesywnie dolewamy olej i dalej wyrabiamy ok 5 minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę by wyrosło. nadzienie: kilka(...)cukier trzcinowy jako nadzienie Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, każda rozwałkowujemy na prostokąt o grubości pół centymetra. Każdą część posypujemy owocami lub cynamonem i cukrem wówczas rozwałkowane ciasto smarujemy wcześniej olejem kokosowym. Ciasno je zwijamy i kroimy na 12 kawałków. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piec nagrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łatwe ciasto na zimno z owocami 573

Łatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany(...)proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej) około 300-500g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn)     1. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. 2. Jedną galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, mieszać, aż się rozpuści (troszkę to potrwa). Galaretkę odstawić do całkowitego ostygnięcia. 3. Pozostałe trzy galaretki rozpuścić w 1l gorącej

Mała Cukierenka
Orkiszowa tarta z cukinią, pomidorami i świeżymi ziołami 178

kula mozarelli (najlepiej bez zalewy) świeża bazylia ser grana padano roszponka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę orkiszową należy przesiać na stolnicę, dodać mąkę graham, posiekane masło oraz sól i szybko połączyć wszystkie skłądniki w "okruchy". Jajko rozstrzepać razem z mlekiem/wodą. Po środku ciasta zrobić dołek, wlać do niego jajka z mlekiem i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć(...)wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia. Ciasto razem z papierem przenosimy na blaszkę do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy sos, pozostawiając marginec około 5-7 cm. Na sosie układamy na przemian : pomidory, cukinię i mozarellę. Całość posypujemy cebulką, tartym serem grana padano i świeżozmielonym pieprzem.  Zawijamy brzegi ciasta, tworząc tym samym rant naszej

DefinicjaSmaku
Czekoladowy migdałowiec bez mąki 358

Ponieważ miało być fit to nie ma mąki, jednak bez czekolady nie było by takie fajne hehe. Hmm ciasto wyszło obłędnie, do kawy idealne i nie za słodkie - pycha. Kto z Was nie lubi czekolady? To pytanie jest bardzo często zadawane, a większość ją kocha lecz nie może jej jeść za dużo, bo idzie w boczki(...)masy powoli dodajemy ubite białka i rozpuszczoną czekoladę, wszystko cały czas ucieramy. Dodajemy mielone migdały, proszek do pieczenia u bułkę tartą. Wszystko łączymy na gładką masę i przelewamy do formy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w 190 C przez 35-45 minut sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Upieczone ciasto ostudzamy ok 30 minut przed położeniem polewy

Niezły Młynek
Fistaszkowe ciastka z żurawiną 133

Następnie wbijamy jajka i dalej ubijamy. Ciasto przełożyć do robota kuchennego z końcówką to wyrabiania ciasta i wsypać mąkę i proszek do pieczenia - można to również robić ręcznie, ale to dłużej trwa :)Do gotowego ciasta wrzucamy pokruszone fistaszki i żurawinę i dalej wyrabiamy.Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rolujemy. Gotowe ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy(...)zamrażalnika na około 30 minut.Po tym czasie ciasto kroimy na 0.5 cm plasterki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190` na 13 minut (do zarumienienia się ciasteczek)Studzimy na blaszce.Smacznego

Słodkie Przyjemności
NIE-zwykły chleb 149

mąkę, sól, cukier, miekkie masło , no i te białka. Ja o nich, jak pisałam, zapomniałam ! I wyrabiaj ciasto. Jeśli masz CCMajor-a to ustaw na pozycje mieszania I i czas 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj ziarna i dokładnie je wmieszaj w ciasto. Odłóż misę w ciepłe miejsce na półtorej do dwóch godzn. Ja przykrywam ściereczką, zakładam gumkę recepturkę(...)czasu kiedy ciasto podwoi swoja objętość . UWAGA! Jeśli ciasto lepi Ci sie do ręki, posmaruj je olejem a następnie polej ręce wodą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i włóż do niego keksówki z chlebkami. Do naczynia wlej około pół szklanki wody i postaw obok chleba, natychmiast zamknij dzrwiczki piekarnika.  W początkowej fazie pieczenia wytworzy się para

Z Kuchni Do Kuchni
Czekoladowe Ciasto Guinness 435

może być strzał w dziesiątkę. Robiłam bez większego przekonania, obawiając się, że ciasto może być lekko gorzkie. Inspirowałam się przepisem z jednego z moich ulubionych magazynów kulinarnych. Lekko zmodyfikowałam nasączając ciasto większa ilością Guinnessa oraz tworząc ‚giunnessową piankę’ na bazie śmietany i serka mascaropone. Ależ było moje zdziwienie po pierwszym kęsie. Ciasto wyszło wspaniałe. Pierwsza myśl, dlaczego nigdy wcześniej(...)składników. Następnie stopniowo wlewamy rodzynki wraz z Guinness marynatą i mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Gorące polewamy 6 łyżkami piwa Guinness a następnie odstawiamy do ostygnięcia.   Krem

Made By Mom And Son
SZYNKA WIELKANOCNA PIECZONA W CHLEBIE 171

kością (surowa, nie parzona)- ok.8-11kg  -surowe ciasto chlebowe(ok.5/6 bochenków) -folia aluminiowa (2-3) Blachę z piekarnika wyłożyć warstwami folii aluminiowej - długimi , w różne kierunki (tak żeby wychodziły poza blachę, by móc to potem zawinąć ). Część ciasta wyłożyć dokładnie na folię na spodzie blaszki. Na to położyć szynkę, przykryć płatem ciasta chlebowego i bardzo dokładnie połączyć dół z górą(...)była miękka. Szynka piecze się tyle godzin ile kilogramów waży(np. nasza miała 10 kg, piekła się 2 godziny w temp. 250 stopni, następnie 3 godziny w 200 stopniach, a na koniec zmniejszyłam temp. do 180 stopni C). UWAGA! : Piec na programie góra-dół. Po wyjęciu z pieca odstawić ją na około 5-10 minut. Po tym czasie zacząć

Smaczne Zdrowe