był ten przepis , jak zwykle z moimi małymi modyfikacjami. Specjalnie dla tego sernika piekłyśmy w tygodniu pierniczki , by na weekend móc się delektować pysznym ciastem. Piekłam w tortownicy o śr.25cm. W oryginale był bez spodu, u mnie spód na kruchych ciastkach maślanych ze słonecznikiem (takie miałam pod ręką, a że trudno było oderwać słonecznik, były z nim), dzięki(...)pokrojone w większą kostkę pierniczki (można wykorzystać małe rączki do krojenia...). Mieszamy. Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wypełniamy ciastkami. Na nie wykładamy masę serową z piernikami. Równo rozprowadzamy. Wygładzamy. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy ok.60 minut z umieszczoną na dnie piekarnika formą z wodą. Ja piekłam bez pary wodnej, wstawiłam formę
Smaczne Zdrowewystarcza. No czasem dwa ;) Fit tarta jabłkowa z powodzeniem zastąpić może przed lub po treningowego batona proteinowego. PRZEPIS NA FIT TARTĘ JABŁKOWĄ Składniki: Spód do tarty: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka ugotowanych płatków jaglanych ( pół na pół woda z mlekiem ) 3 łyżki wiórek kokosowych 1 szklanka mąki kokosowej 2 łyżki kakao 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka(...)wodą, odstawić na 10 minut. 2 . Ugotowane i ostygnięte płatki jaglane zmiksować z namoczonymi, odsączonymi daktylami. Można dodać 1-2 łyżki wody z namaczania daktyli - gdyby masa była zbyt zwięzła. 3 . Do zmiksowanych płatków jaglanych dodać pozostałe składniki, czyli - mąkę kokosową, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe i odżywkę. Składniki wymieszać, najlepiej ręką. Powstałym ciastem wylepić dno i boki blachy
kolorowotorcikowoJeżeli lubicie serniki na zimno, mam nadzieję, że mój dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Sernik z ricotty i śmietany kremówki, udekorowany borówkami i
La grande e la piccola cuocaCześć :D Niedziela bez czegoś słodkiego? Nie raczej nie...musi być słodkie tak samo jak rosół :D Coś innego niż tradycyjne ciasto, placek - rogaliki. Zawsze jakaś odmiana mile widziana :D Nie będę się dziś mocno rozpisywać, bo na podwórku czekają moje psiaki. Wypadałoby troszkę poganiać z nimi. Koty pospały się w domu i na jakąkolwiek reakcję z ich strony(...)gładką masę, przykryłam ściereczką i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ładnie wyrosło. Wyrobiłam raz jeszcze i podzieliłam na 4 części. Z każdej formowałam kółko jak na pizzę i dzieliłam na 8 części. Nakładałam powidła i zawijałam w rogaliki. Piekłam 20 minut w 180 stopniach. Jak wystygły posypałam cukrem pudrem. Włala! Smacznego
Pieprzyć z FantazjąKeks wjeżdża na noworoczny stół. Mój keks jest bogaty w bakalie, kandyzowane skórki cytrusów, jest bez lukru, bo rodzinnie pałamy obrzydzeniem do lukrowanych ciast, jest bez proszku do pieczenia i z odrobiną sody. Przepis pałęta się w różnych kuchennych zapiskach od 1974, więc jest starszy niż ja, a jak wiadomo, starszy to mądrzejszy. Jest prosty do zrobienia(...)masy. Do tak powstałego ciasta delikatnie dodajemy bakalie i mleko z sodą lub proszkiem. Delikatnie łączymy. Ciast przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ciasto ma sięgać do ¾ wysokości formy. Ciasto wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1h, do suchego patyczka. Po 30 minutach pieczenia, keks delikatnie nacinamy wzdłuż
ladykitchenwyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn drożdży, żółtko i oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z koncentratem oliwą, solą, pieprzem, oraz cukrem. Gotować przez około 10 minut. Na końcu dodać czosnek. Obrane pieczarki i cebulę pokroić w plasterki i udusić(...)pieczarki, po to, żeby ciasto nie nasiąkło zbyt mocno. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć mokrą dłonią na posmarowanej oliwą blaszce. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć podduszone pieczarki z cebulką, porozkładać kawałeczki szynki, plastry pomidora i listki bazylii. Po wierzchu posypać startym żółtym serem. Piekarnik nagrzać do temperatury 160℃ i wstawić pizzę. Piec przez około
Gosia gotujeczekoladą. Bardzo lubię, takie szybkie wypieki, lekkie ciasta na bazie oleju rzepakowego. Bez zbędnych kremów i mas czy bitej śmietany. Ciasto, które smakuje wszystkim, jest lekko wilgotne, nie zsycha się. Pozostaje świeże w temperaturze pokojowej do czterech dni. Przechowywane w lodówce nawet do tygodnia. Ciasto jest na bazie oleju rzepakowego, z dodatkiem mrożonych owoców, takich jak: jagody, borówka(...)banana. Polecam Wam ten wypiek, robi się go bardzo szybko, i zawsze się udaje. PRZEPIS NA UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI SKŁADNIKI: - 300 g mąki pszennej tortowej - 50 g mąki pszennej babuni - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody - 135 g cukru pudru - 2 czubate łyżki kakao - 5 łyżek kuleczek czekoladowych ( ewentualnie drobno posiekana czekolada
SMYKWKUCHNIczerwonej porzeczki Biszkopt 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz miód. Mieszamy wszystko i wylewamy do natłuszczonej, i wysypanej bułka tartą blaszki. Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut Masa Serowa 2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy(...)smarujemy najpierw dżemem następnie wykładamy 1/2 masy serowej, przykrywamy blatem, na to znów dżem i reszta masy serowej. Polewa 5. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Wylewamy na środek ciasta dodając do niej jedną łyżeczkę dżemu i całość rozprowadzamy tworząc esy floresy. Gotowy torcik chowamy do lodówki na co najmniej
Gotowanie...to proste !jedne z moich ulubionych świątecznych ciasteczek i muszę przyznać, że od kilku lat nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tych kruchych i bardzo delikatnych maślanych pyszności. W oryginalnym przepisie do ciasta dodać należy grubo posiekane orzechy pecan, a całość przed pieczeniem obtoczyć w kokosowych wiórkach ale moim chłopcom bardzo posmakowała wersja żurawinowa i tej trzymamy się(...)ciasto. Gotowe ciasto wyłożyłam na stolnicę (nie podsypując mąką) i podzieliłam na dwie równe części. Z każdej z nich uformowałam gruby wałek o długości 20 cm i zawinęłam w folię spożywczą. Włożyłam do lodówki na około 2 godziny (ciasto można też zamrozić). Schłodzone ciasto pokroiłam na półcentymetrowe plastry i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 12 minut
babka w formieskorzystałam przygotowując szpinakową słodkość. Wybrałam przepis Moich Wypieków , ponieważ miał fantastyczny krem- bez żadnych śmietanfixów czy innych wynalazków. To był strzał w dychę. Zobaczcie sami to cudo. CIASTO SZPINAKOWE "LEŚNY MECH" . Na ciasto 450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (elki) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka oleju (rzepakowy(...)odciśnięty szpinak, sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. Ciasto wlewamy do formy. Pieczemy 40 minut do suchego dźgulca. Po upieczeniu studzimy. Jeśli po urośnięciu powstała "górka" wyrównujemy ją ostrym nożem. Jeśli mamy silną wolę, zostawiamy ją do dekoracji, jeśli nie- zażeramy. Ostudzone
les mirabellesOd czasu do czasu lubimy zjeść bezy, a największa ich zaletą jest dla mnie to, że.... zawsze się udają, choć czasami zdarza mi się nieco poeksperymentować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacukier, otręby, wodę, drożdże i zmiksować na jednolite ciasto. Dodać wszystkie ziarna i ponownie zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie ale nie dosypywać mąki. Misę przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto odgazować przełoży ć d o formy 30*10 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia(...)Przed włożeniem do piekarnika spryskać delikatnie wodą i posypać sezamem czarnym i złotym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec 40 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z formy oderwać papier i włożyć ponownie do piekarnika na 5-7 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce
Ala piecze i gotujelikier do spryskania lub nasączenia wewnętrznej strony biszkoptów. Najpierw robimy krem, gdyż ten musi mieć trochę czasu do wystygnięcia. Najlepiej przechowywać go w lodówce. Przepis na mój krem jest bez dodatku jaj, to wyjście naprzeciw np.alergikom Wlej do rondla mleko, dodaj skrobię kukurydzianą oraz cukier. Mieszaj do uzyskania gładkiego płynu. Jeśli zrobią się grudki, przetrzyj przez sitko. Dodaj wybrany(...)pieczenia . Wymieszac delikatnie. Masa ma być puszysta. Trzeba uważać aby nam "nie siadła". Jeśli boisz się użyć miksera mąki wmieszaj szpatułą do ciasta. I teraz masz dwa sposoby na wykonanie biszkoptów. Albo wylewasz ciasto na blachę 34 x 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia i upieczesz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 12 minut i dopiero
Z Kuchni Do Kuchnisię jednak bez gotowania lub pieczenia. Niedziela, kawa lub herbata, ukochana rodzina i słodki wypiek. Spróbujcie. Taką babkę przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, nie potrzebujemy do niej nawet miksera, a jej delikatnie cytrynowy smak i puszysta struktura powinny ucieszyć każdego. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)razem mieszamy trzepaczką, aż do połączenia składników (jednolita, płynna masa). Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom . Pieczemy 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki. Babkę przechowujemy pod przykryciem, aby zachowała wilgotność
Słodkie okruszkiPrzepraszam za zastój na blogu...Mam dla Was na prawdę dużo przepisów! Ostatnie 10 dni spędziłam w Finlandii bez dostępu do komputera tak więc na
chili & sugardostałem ze sklepu biozdrowie24 . Bardzo przyjemny sklepik z miłą obsługą. Jeśli kręci was klimat eko to ten sklep jest czymś dla was. Niedawno robiłem drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu z tego sklepu. Rewelacja! I drożdżówki i w ogóle ta konfitura. Tak więc jakby co to sklep z pełną odpowiedzialnością polecam :) Swoją drogą niedługo planuję wykorzystanie makaronu z pokrzywą. Ciekawa(...)łyżką wody. Odstawiamy na 15 minut, a po tym czasie dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto przez 15 minut. Powinno wyjść gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski nasmarowanej olejem, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. To znaczy na tyle czasu, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie dzielimy
Marder&Marder Manufacturezdjęcia. Zresztą, to właśnie na ich życzenie piekliśmy ciastka dyniowe. Starszy Troll zachwycał się nimi w zeszłym roku, w wersji bez sera. Tym razem postanowiłam ciastka nadziać i stwierdził, że są nawet pyszniejsze. ;) Trolle pilnowały mieszania, chłodzenia, czasu pieczenia, czy aby nie już. Później cały czas pilnowali mnie podczas robienia zdjęć. To spowodowało, że ciągle jakieś ciastka znikały(...)wymieszać razem, odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z solą, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową, zielem angielskim i kardamonem. Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (3-5 minut). Dodać jajo, zmiksować. Mieszając dodać puree z dyni. Dodać mieszankę mączną. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przykryć schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie
Pełny talerzmiałam okazję jeść wcześniej pierniczki wykonane wg tego przepisu u Joanny, które podała bez jakichkolwiek dodatków i były smaczne solo, więc zapozyczyłam przepis z jej bloga, czyli od Margarytki . Skróciłam jedynie czas chłodzenia ciasta, gdyż zależało mi na czasie, gdyż piekłam 5 porcji. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą(...)solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFlammkuchen albo tarte flambée to kolejny przykład prostej, lokalnej kuchni. To wiejskie, proste danie tradycyjne dla alzackiej (i nie tylko, bo charakterystyczne jest także dla
Szybko Tanio SmacznieJeżeli jesteście wielbicielami mocno czekoladowych ciast to musicie przygotować poniższe brownie. Ciasto nie jest suche i świetnie smakuje wraz z dodatkiem malin. Wierzch ciasta powinien być
UgotowaćZa oknem coraz piękniejsza pogoda, że z przyjemnością wstaje się każdego poranka! Z okazji początku wiosny, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne babeczki owsiane
Be Fit Be Strongpieczenia i przez sitko posypujemy mięso mlekiem w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej(...)kwadratu’. I głęboki, złoty kolor rosołu. Mięso wkładamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem i pieczemy, co jakiś czas obracając, aż będzie równo skarmelizowane – brązowe i przypieczone , ale nie spalone! Zajmie to nie dłużej 35-45minut. Przy pierwszym obracaniu posypcie udka resztą mleka w proszku, przez sitko. Po upieczeniu mięsa wszystko z dna blachy deglasujemy szklanką
Karo in the KitchenJest już rabarbar! Czas zatem upiec pierwsze ciasto z rabarbarem. Czy może być coś pyszniejszego wiosną? Ciasto jest proste, szybkie do przygotowania. Kwaskowaty rabarbar otulony mięciutkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Często macie tak, że chcecie upiec pyszne ciasto a w lodówce brak jajek? … Dla chcącego nic trudnego! Propozycja poniżej smakuje wybornie! Źródło: klik Przepis
Mój pomysł naWczoraj wróciła do rodzinnego miasta. Na pociąg zdążyłam w ostatniej sekundzie (taka jest moja organizacja czasu) no i za karę przez godzinę i 40 minut miałam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWilgotne i zdrowe babeczki, szczególnie teraz kiedy borówki są w sklepach i na straganach, warto przygotować na pożywne śniadanie. Pamiętajcie, że borówki mają potwierdzone naukowo właściwości
Fleksitarianizm.plBeza to deser, którego zwykle nie planuje. Najczęściej przygotowuję bezy, kiedy zostają mi białka z innych przepisów. Tej się upiekło dzięki zapiekanemu awokado z łososiem i
Tajemnice SmakuCukinia to bardzo zdrowe warzywo, dlatego warto używać jej w wielu daniach. Postanowiłam zrobić pyszne ciasto z cukinią oraz wykorzystać ją do warzywnego nadzienia. Zapraszam //
Via GustoRussischer Zupfenkuchen to pyszna kombinacja sernika z ciastem czekoladowym. Spód i boki ciasta stanowi ciasto czekoladowe, wnętrze wypełnia smakowity sernik, a górę wieńczą odrywane kawałeczki ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś przepis co prawda mało aktualny jak na porę roku, ale bez problemu można wykorzystać do jego powstania mrożone truskawki. Zapewne wielu z Was (ja
Gotuję Testuję