kalafiora. Kalafior dobry na wszystko Tak, tak. Nie musicie regulować odbiorników… 😉 Jest dokładnie tak, jak Wam się zdaje. To ciasto zawiera krem na bazie kalafiora ! I to łudząco podobny w smaku i konsystencji do kremu w oryginalnym tiramisu. Ciasto jest pyszne w smaku, a krem puszysty. Jedyne, co bym poprawiła w tym przepisie to większa ilość kawy do nasączenia(...)dietach beznabiałowych. W dodatku jest z zgodna z dietą Paleo oraz ketogeniczną! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Vegan , Wege , Włoska Keyword biszkopt , ciasta z kremem , ciasto kokosowe , tiramisu , Walentynki Porcje 16 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 25 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Biszkopt 6 jaj 6 g mąki kokosowej 60 g masła klarowanego lub nierafinowanego oleju kokosowego
Modern Cave GirlKilka razy pisałyśmy, że nie lubimy robić tart. Zawsze były to dla nas ciasta za cienkie bez wyrazu bo to właśnie torty i ich warstwy robiły na nas wrażenie. Jednak postanowiłyśmy to nasze przekonanie zmienić kupując formę na tartę. Postanowiłyśmy, że nasze ciacho będzie wypełnione gruszkami w cynamonie a imbirowy kruchy spód i karmelowy popcorn będą dopełniać całość(...)podejście do tart? a może są inne ciasta lub desery których nie lubicie robić? 😉 Składniki (śr: do 27 cm): Kruchy kakaowy spód -90g skrobi ziemniaczanej -90g mąki ryżowej -50g mąki kukurydzianej -130g mąki owsianej bezglutenowej -70g zmielonych orzechów (dowolnych) -2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny) -150g ksylitolu
Candy Pandasinformacji jak przygotować kruche ciasto, biszkopt, muffinki, ciasto parzone i ciasto francuskie. Super pomysł bo takie przepisy i rady to podstawa a dodatki możemy dobierać i modyfikować według własnego uznania. Ale przejdźmy do muffinów. Jak pisałam wcześniej ,przepis można modyfikować dodając różne owoce. Składniki 110 g masła 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 ml mleka(...)pieczenia, całość dokładnie wymieszaj, ale delikatnie. Wlej mleko oraz ekstrakt i ponownie zamieszaj całość. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu i swobodnie opadać z łyżki. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego. Formę do wypieku muffinek wyłóż papilotkami i szprycą napełnij je do wysokości 2/3 papilotki. Do moich muffinów dałam po truskawce i kawałki banana. Piecz przez 20 minut 175 stopni
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam piec babeczki, szybko mieszam mokre składniki dosypuję suche, bez miksera, bez hałasu... Świetny pomysł na słodkie niedzielne śniadanie, wszyscy jeszcze śpią a ja mieszam ciasto i czekam aż zapach szarlotki wyciągnie moje śpiochy z łóżek. Do tego serwuję duży kubek kakao i cieszę się ze szczęścia moich dzieci, kiedy jedzą SŁODYCZE NA ŚNIADANIE... ...ich nieświadomość(...)cukrem a następnie dodajemy oliwę, jogurt i mus jabłkowy wsypuję suche składniki, szybko mieszam łyżką dodając rodzynki i posiekane orzechy przekładam ciasto do foremek z plasterków jabłek formuję różyczki i układam na babeczkach. Piekę 20-25 minut. Róże z jabłek jabłka przekrawam na pół, kroję w cieniutkie plasterki, duszę na wolnym ogniu w małej ilości wody do miękkości. odcedzam
Upiecz sobie babeczkębabeczek. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babeczki FROZEN delikatnie cytrynowe z konfiturą Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 150g miękkiego masła 140g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka starta z 1 cytryny 2 jajka(...)ozdobny cukier do wypieków 12 małych opłatków z postaciami z bajki (kupiłam na Allegro, opłatki są całkowicie jadalne) Ciasto: 1. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. 2. Masło przekładamy do miski i ucieramy mikserem przez około 1 minutę. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i znów ucieramy mikserem przez około 2 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym
Mała Cukierenkaprawdziwy cud, miód i orzeszki! Właściwie to nawet głównie orzeszki, bo podstawą przepisu są orzechy nerkowca. Zdrowe, pełne dobrych tłuszczów, bezglutenowe (bo bez mąki), bez nabiału i bez cukru — po prostu fit! A w dodatku w pełni wegańskie! Musicie je koniecznie wypróbować! Same spody można również przygotować w wersji raw. Jednak ja je trochę podpiekłem, bo trudno(...)mąkę kokosową. Dokładnie wymieszaj. Gotowym ciastem wyłóż do metalowe foremki posmarowane olejem kokosowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10-15 minut. Następnie wystudź, babeczki wyjmij z foremek i wstaw do lodówki. Jeżeli posiadasz foremki z wyjmowanym dnem, babeczki możesz wstawić również bezpośrednio do lodówki i pominąć etap pieczenia. Krem z orzechów nerkowca Orzechy namocz
Food Squaremasła 3 łyżki likieru czekoladowego** można pominąć 100 g świeżych truskawek Na masę serową: 500 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego 450 g moreli bez pestek 4 łyżki cukru 2 łyżki ekstraktu waniliowego 3 łyżki żelatyny 60 ml wody Na mus agrestowy : 2 opakowania galaretki o smaku agrestowym(...)obieram moreli wcześniej ze skórek bo i tak nie wyczujecie ich w cieście. 5. Pure przestudzone łączymy z serem i ponownie blendujemy do połączenia się obu mas. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy i mieszamy, a następnie całość dodajemy do masy i miksujemy 1 minutę do połączenia,. 6. Masę wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy
vaniliowoczekoladowaczasie rozwiń ciasto francuskie - możesz troszkę rozwałkować. Ciasto przekrój na 4 równe części. Naczynie do zapiekania wysmaruj Ramą (za pomocą pędzelka) i wyłóż spód ciastem francuskim (1 z 4 prostokątów). Teraz połóż farsz a wierzch zapiekanki przykryj paskami z ciasta (wytnij je z 2 prostokąta). Tak samo postępuj z kolejną porcją zapiekanki. Paski z ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw(...)piekarnika na ok. 35-40 minut. PS. Jeżeli chcesz przygotować zapiekanki w formie przekąsek to ciasto możesz rozwałkować, a następnie podzielić na 8 kwadratów. Następnie na środku każdego połóż farsz (zawiń w formie sakiewki), posmaruj jajkiem i zapiecz w piekarniku na papierze do pieczenia - ten sam czas pieczenia
Alutka-Gotujepieczenia i sodą. Silikonowe foremki wykładamy ciastem do ok. 3/4 wysokości (możemy również użyć formy do pieczenia muffinków, wtedy wyścielamy je papilotkami i wykładamy ciasto również do ok. 3/4 wysokości). Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) do zrumienienia. Studzimy. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki(...)otwór tym precyzyjniejsze zdobienia. Na gładkiej folii aluminiowej "malujemy" lukrem płatki śniegowe o różnej wielkości (ozdoby powinny być do ść grube , aby łatwiej je było później zdjąć z folii bez uszkodzenia ) . Płatki śniegu odkładamy na minimum 4 godziny , a najlepiej całą noc do zastygnięcia. Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie odrywamy dekoracj e z folii . Gotowymi lukrowymi płatkami dekorujemy wierzch
Słodka Stronaproszku do pieczenia 3 łyżeczki budyniu śmietankowego bez cukru (proszek) 4 jajka (u mnie wiejskie) 1/2 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 2%) 2 łyżki oleju mała szczypta soli cukier puder Przygotowanie: Do miski dodajemy mąkę kukurydzianą (ja zawsze ją przesiewam), pszenną, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżeczki budyniu (proszek), całość mieszamy łyżką(...)masy wsypujemy powoli nasze suche składniki (mieszankę mąk, z proszkiem do pieczenia i budyniem). Masa powinna być jednolita, ale dość rzadka. Masę przelewamy do wysmarowanej i obsypanej kaszą manną keksówki. Mleczną babkę kukurydzianą pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu i wyjęciu z foremki babkę oprószamy
Słodkie okruszkiPrzygotowanie ciasta jest banalne :-) Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy drożdże-miksujemy. Dodajemy amoniak, mąkę,i roztopione masło lub margarynę. Wszystko miksujemy na gładką masę. Miskę z masą przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 24 h. Następnie dodajemy 2 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto,jak się klei dodajemy więcej mąki, aż do uzyskania pięknej, elastycznej formy. Wyrobione ciasto odkładamy(...)będzie szyja łabędzia, można palcami zrobić dziobek :-) Pozostałe paseczki też odginamy tak jak na zdjęciu. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i pieczemy około 7-10 minut na złoty kolor. * Ja smarowałam ciasteczka białkiem i posypywałam cukrem,ale nie polecam tego robić,najlepsze są saute :-) Ciasteczka najpierw są miękkie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasło i kasza manna do formy Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki oprócz oleju przełożyć do dużej miski i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec wlewając olej. W trakcie wyrabiania, gdyby była taka potrzeba, można delikatnie podsypać ciasto mąką. Pamiętajcie, że jeśli używacie świeżych drożdży, przed dodaniem(...)nich rozczyn. Więcej o nim przeczytacie tutaj . Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 60 minut do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). Polecam przeczytać notkę o perfekcyjnym cieście drożdżowym . Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami i włożyć do keksówki o długości
Nastoletnie Wypiekanieostatniej chwili, gdyż zajmuje to tylko trzy kwadranse bez obawy, że nie wyjdzie. Babka majonezowa zawsze wychodzi! Kakaowa babka majonezowa z polewą czekoladową : składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao ¾ szklanki cukru 4 jajka 4 kopiaste łyżki majonezu 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100 g czekolady + 50 ml śmietanki 30% (rozpuścić(...)rozpuści, a dalej postępować jak poniżej. (Też wyjdzie Ciasto przekładamy do formy na babki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, a wyjmujemy z formy po ostygnięciu (po ok. 20 minutach). Kakaową babkę majonezową smarujemy polewą czekoladową i dekorujemy czekoladowymi jajeczkami i złotymi perełkami. Przepis warto wykorzystać, gdyż możemy upiec wielkanocne ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniedzielnego popołudnia. PTYSIE Składniki: ciasto: 125 ml mleka3,2% 125 ml wody 115 g masła 140 g mąki 1 szczypta soli 4 jajka krem: 1,5 szklanki mleka3,2% 3 żółtka 80 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyża mąki pszennej 1 łyża mąki kukurydzianej (ew.ziemniaczanej) 50 g masła Przygotowanie: ciasto: Podgrzewamy w rondlu mleko z wodą(...)ciasto mieszając, aż masa będzie ładnie odklejała się od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia, masę przekładamy do miski i mieszamy 3-4 razy aby uwolnić parę. Studzimy. Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym roztrzepanym jaju i miksujemy do dokładnego połączenia jaj z ciastem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Bon appetit mon amie