ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:882/1234)

Wegańskie zdrowe pierniczki 160

pieczenia, szczyptą soli, cynamonem i imbirem w proszku. Banana obrać ze skórki, zmiksować blenderem do gładkości z olejem kokosowym i melasą.  Bananową masę wymieszać z suchymi składnikami w misce, następnie zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Ciasto od razu rozwałkować na stolicy oprószonej mąką, wykrawać dowolne ciasteczka i umieszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach (nie rosną mocno). Najlepiej ciasto rozwałkowywać partiami- jest łatwiej :). Blaszkę z ciasteczkami piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 6-8 minut (czas pieczenia uzależniony jest od grubości i wielkości naszych ciastek). Ja piekłam na dwie tury- na jednej blaszce nie pomieściły mi się wszystkie. Gdy jedna blaszka się piekła, ja wykrawałam drugą

Nastoletnie Wypiekanie
Tort leśny z jagodami 181

miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i mieszając szpatułką dodać wodę. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec 30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia, po czym przekroić go na trzy równe(...)oblat. Górę tortu również nasączyć delikatnie kawą, po czym rozsmarować biały krem na wierzchu i bokach tortu. Tort dobrze schłodzić. Dekoracja: Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wierzch (bez środka) i boki tortu posypać czekoladą. Na środku rozsypać jagody, zaś po bokach ułożyć dekoracyjne, jadalne liście

Passions hobbies life
Piknikowe ciasteczka z owocami lata 196

pieczeniem...wiadomo po co 😜) Do wyrabiania ciasta użyłam tym razem nie masła, a margaryny Optima Omega 3, która na co dzień dba o zdrowe serce i prawidłowy poziom cholesterolu moich Najbliższych- Rodziców i Teściów, teraz także o moje.  Wyrosły, były niezwykle chrupiące i ta porcja okazała się stanowczo za mała! Składniki na ok 16 sztuk   Ciasto(...)Sposób przygotowania w urządzeniu wielofunkcyjnym: Przesianą mąkę, śmietanę, margarynę oraz żółtko umieszczamy w misie. Uruchamiamy na prędkości 8 na 40 sekund. Wyrobione ciasto owijamy w woreczek i umieszczamy w lodówce na min. 2 godziny, lub na 40 minut w zamrażarce. Schłodzone wałkujemy na grubość ok 3 mm, kubkiem wykrawamy krążki, nakładamy owoce i zlepiamy brzegi zawijając je ku górze. Układamy

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka hamburgerowa 214

powodzeniem, bez uszczerbku dla smaku, odgrzać ją na drugi dzień. Dzisiejsza propozycja wymaga jednak trochę więcej wysiłku niż standardowe zapiekanki. Co prawda samo przygotowanie mięsa nie trwa długo, ale trzeba poczekać, aż ciasto drożdżowe na bułeczki wyrośnie. Uwierzcie mi jednak, WARTO! Co do przepisu to znalazłam go na jednym z blogów i tak mi się spodobała koncepcja pieczenia(...)łyżka oleju 1 żółtko do posmarowania sezam do posypania Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż się całkowicie rozpuszczą. Dodajemy połowę wody, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy resztę wody, olej i nasz zaczyn. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy dłońmi na stolnicy przez około 10 minut. Jeśli bardzo klei

PatiGotuje
Krem z buraków 138

prostu dla walorów smakowych. Uwielbiam je za charakterystyczną słodycz i niesamowity wyraźny smak. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z suszonymi śliwkami i fetą , stanowią też ciekawy dodatek do ciasta . Zupa buraczkowa od zawsze należała do najbardziej uwielbianych przeze mnie zup. Jako, że idzie wiosna, to chciałam spróbować jednak nieco lżejszej wersji tej zupy. Krem z buraków wyszedł przepyszny. Delikatny a zarazem(...)smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło z łyżką twarożku i posiekaną natką pietruszki.  źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 6 Czas przygotowania: ok. 1,30 h bez pieczenia buraków Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Jaglana tarta z kurczakiem i cukinią 191

dodać przyprawy marynaty i oleju, Natrzeć pierś z kurczaka. Odstawić na co najmniej 20 minut. Następnie mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni. Ciasto: kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, odstawić do ostudzenia. Następnie do kaszy dodać jajka, tarty ser i ostrą paprykę w proszku, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej formy do tarty i za pomocą łyżki lub ręki rozprowadzić(...)równomiernie po całym dnie i ściankach formy. Włożyć  do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiec przez 10-15 minut. W tym czasie przygotować farsz. Farsz: Cukinię pokroić w plastry, lekko posolić i odstawić na 10 minut na sitku, aby puściła sok (ja poza sezonem używam mrożonej, więc tylko ją odmroziłam i odcedziłam, polecam ten trik, bo nie przepłacam

Fabryka pomysłów
Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie 613

spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej z puszki(...)małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym naczyniu połączyć masło z ciasteczkami i przesianym kakao.  Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (nie większą niż ok  25 x 36 cm)  równomiernie rozprowadzić i ugnieść palcami. Masa makowa: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem, bakaliami i budyniami w proszku

Ze smakiem i z pasją
Buła z parówką na drugie śniadanie 181

formując podłużną bułkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu - w ten sposób zlepienie zapiecze się pod wpływem ciężaru bułki i nadzienie nie będzie wypadać . Bułki należy układać w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu - ja dzielę sobie je na 2 partie i piekę na dwa razy na dużej blasze z wyposażenia piekarnika(...)Pieczenie Białko roztrzepać w miseczce z łyżką mleka i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami naturalnego sezamu. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek, bo każdy piekarnik ma swoje własne fanaberie, a przetrzymanie bułeczek o kilka minut

Grunt to przepis!
Tarta z brzoskwiniami na orzechowym spodzie. 149

pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i chłodzimy około 1 godz. Brzoskwinie jeśli z puszki odcedzamy i kroimy w plasterki. Jeśli są świeże to zdejmujemy skórkę i również kroimy w plastry. Ciastem po schłodzeniu wylepiamy dno formy do tarty o średnicy 26cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia (wcześniej pomiętym) który mocno dociskamy i wykładamy obciążniki(...)cukru z przepisu) Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy  brzoskwinie pokrojone w plastry, następnie wylewamy resztę masy waniliowej. Pieczemy w temperaturze 160°C- 170C przez 25-30 minut. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Biała babka na białkach 123

wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez babki. W moim rodzinnym domu mama zawsze piecze ją w sobotę przed Świętami, by kusiła nas swoim wyglądem i zapachem. Pierwszą babką, którą ja upiekłam jest ta na samych białkach. Jest bardzo smaczna, nie jest zbyt sucha, wprost idealna i bardzo prosta w przygotowaniu! W najbliższym czasie pojawią się kolejne, inne przepisy na babkę(...)drugiej misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodaję mleko, ostudzone masło, przesianą mąkę, sok z cytryny o skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładam do wysmarowanej masłem formy do babki i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyciągam

Mango Papaja
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami 238

Składniki: Biszkopt: 3 jajka,  100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 1 galaretka o smaku cytrynowym, 6 łyżek cukru. Ponadto: 4 kostki mlecznej czekolady, 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym, puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu(...)Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić biszkopt

W kuchni u Moniki
Kremowy, kolorowy sernik trójwarstwowy z polewą śmietanową 154

grube, ale wierzę, że Wy, kulinarni zapaleńcy, bez problemu wygracie z tym problemem ;) KREMOWY, KOLOROWY SERNIK TRÓJWARSTWOWY Składniki na ciasto: - 1 kostka masła (250 gram) - 3 łyżki cukru pudru - 5 żółtek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagniatamy razem lub mieszamy w mikserze. Ciasto umieszczamy w lodówce do schłodzenia.  Składniki(...)starannie wyklejony w formie, spód. Następnie wykładamy najjaśniejszą masę - robimy to łyżkami, powoli i delikatnie, żeby nie zmieszać kolorów. Na samym końcu wykładamy różową masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 55 minut. Wyjątkowo nie sugerujemy się tak zwanym "suchym patyczkiem", masa musi się jedynie ściąć.  Składniki na polewę śmietanową: - 380 mililitrów kwaśnej śmietany 18% - 3 łyżki cukru

Życie zamknięte w smaku
Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.91 157

kruszonką i upieczonych, to  ma jeszcze maślany spód co zdecydowanie ułatwia krojenie i  konsumpcję . Ciasto przetrwało w lodówce prawie 5 dni a potem się skończyło.  Mocno schłodzone jest  wręcz  genialne!!! Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa ciasto: 150 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki 300 g maki pszennej 110 g cukru pudru 1 jajko(...)zwarte ciasto. Zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce 20 minut. Jabłka, truskawki, cukier puder i sok z limonki wkładamy do garnka. Dolewamy pół szklanki wody. Zagotowujemy i pyrkoczemy ok 20 minut. Jabłka powinny zmięknąć a płyn odparować. Całość studzimy a następnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C Formę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone

Dzieje kuchennej Wiewióry
Keks / ciasto na białkach z borówką amerykańską 140

się bez bicia, ale sceptycznie podchodziłam do takiej ilości borówek i zmniejszyłam ich ilość i teraz żałuję. Chociaż....przynajmniej będę miała pretekst do ponownego upieczenia ciasta. Aha ciasto przygotowuje się bardzo szybko i niestety pięknie rośnie w piekarniku, żeby po wyjęciu opaść - ale to chyba wszystkie białkowe ciasta tak mają (?). Ważne jest, aby składniki miały temperaturę pokojową. Ciasto upiekłam(...)dodanej porcji białek. Ciasto ucierać do uzyskania białej i puszystej masy. Borówki umyć i wysuszyć. Oprószyć mąką i cukrem (po 2 łyżki). Ciasto wyłożyć do papierowej keksówki lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć (gęsto - nie tak jak ja na zdjęciach ;) ) borówkę.  Piekarnik rozgrzać do 180C (termoobieg). Ciasto piec ok.45-55 minut, do tzw. "suchego patyczka

CookYourself
Cierpliwość i bakalie. Panpepato z Margot. 161

Panpepato to smakołyk wyjątkowy, pieprzny a słodki, wspaniały od razu po upieczeniu, po kilku tygodniach leżakowania zaś po prostu doskonały.  Panpepato można przygotować z mniejszą ilością korzeni i bez pieprzu, wówczas zwać się będzie panforte , można też w ogóle zrezygnować z przypraw, dodać marcepan i posypać cukrem pudrem - to panforte bianco - taką wersją ugoszczono podobno królową Małgorzatę Sabaudzką(...)cukru), dodać do bakalii, dobrze wymieszać, wyłożyć nie za grubą warstwą do tortownicy, piec ok. 25-30 min. w 180 C. UWAGA! Wiem, że parę osób piekło nieco dłużej i panpepato wyszedł bardzo twardy. Ważne jest, żeby nie przekraczać czasu pieczenia i piec optymalnie 25 minut, inaczej będzie za twardy. Jeśli Wasz piekarnik mocno grzeje, zmniejszcie temperaturę

KUCHARNIA