Mój następny chleb bezglutenowy, tym razem ryżowy. Wygląda trochę blado jak niedopieczony, ale cóż – ryż jest przecież biały, to i chleb
To co kochamZa " Pawłowa" zabieralam się już od dobrych dwóch lat, ale dziś nastąpił przełom i oto w całej w swej krasie znalazła się na moim stole
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzepis na tarty prosty i szybszy, niż się wydawać może. Tartę z pomidorami i mozzarellą zrobiłam z mąki lnianej. Mąka lniana to moje ostatnie odkrycie. Jest
KucharzycaJeśli nadal zastanawiacie się co dobrego upiec na święta to gorąco polecam szybki w wykonaniu bardzo smaczny i efektowny sernik czekoladowo waniliowy w paski o nazwie
Kuchnia z widokiem na ogródPrzepis na pyszne nadziewane jabłka z grilla Grillowane jabłka nadziewane bakaliami lubimy wszyscy. A że pogoda dopisuje, to jabłka z grilla przygotowujemy w różnych wersjach dość
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKetchup jest nieodzownym dodatkiem do mięs, pieczonych kiełbaskami czy też świetnie się komponuje z serami. Niestety kupując go w sklepie jesteśmy narażenie najczęściej na kupowanie koncentratu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bez pieczenia, kolejne ekspresowe ciasto z serii niespodziewani goście albo nagły apetyt na coś słodkiego Szybkie w przygotowaniu, idealne do kawy! Kasza manna z biszkoptami, owocami i galaretką, cudne! Owoce i galaretki można zmieniać wg upodobań i sezonowości owoców. Mrożone też będą ok, jeśli je wcześniej rozmrozimy na sicie. Sok z wodą można wtedy wykorzystać do zrobienia galaretki(...)mnie forma 21 x 21 cm. Ciasto z kaszy manny z bananami i galaretką truskawkową – jest ekspresowe w przygotowaniu, idealne do kawy, proste, smaczne. POLECAM! ZasmakujKuchni.pl PRZYGOTOWANIE: Mleko gotuję z masłem i cukrem, do gorącego wsypuję kaszę energicznie mieszając aż kasza zgęstnieje. Dno foremki wykładam papierem do pieczenia (opcja), następnie układam połową biszkoptów, przykrywam połową masy z kaszy
Zasmakuj Kuchniłyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) 2 łyżki miodu/syropu klonowego Margarynę wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie siekamy ją nożem i wrzucamy do miski z mąką. Masę rozcieramy palcami, aż nie otrzymamy lekko grudkowatego ciasta. Następnie dodajemy jajko i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto formujemy w kulę, a następnie dzielimy ją na 8 części. Każdy kawałek(...)placki. Wysokie foremki do muffinów wykładamy ciastem, a następnie foremkę wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Do owoców dodajemy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać do nich syrop klonowy, miód lub inne słodzidło. Mieszamy dokładnie, by mąka ziemniaczana pokryła owoce. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Do każdej
Dieta bez mlekanajprostszych ciast jakie robiłam. Inspirację znalazłam na stronie z przepisami Tesco, ale przepis jest nieco przerobiony. W przepisie nie ma dodatku żadnego słodzika, ale jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie ciasta to można dodać ksylitol lub inny zamiennik cukru. Jeśli użyjemy odpowiednich płatków owsianych brownie będzie też bezglutenowe. Wreszcie przetestowałam też kupioną jakiś czas temu małą kwadratową foremkę. Ciasto nie jest(...)słodzik. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać orzechy i jeszcze raz wymieszać. Piec przez ok. 30 - 35 minut w 180ºC. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka roślinnego. Polać po cieście
Healthy food explorermiękkości. I choć banan jest tutaj ważnym składnikiem to jednak nie jest on w ogóle wyczuwalny. Mój tato po ich spróbowaniu stwierdził, że przypominają pierniczki alpejskie w wersji bez nadzienia. Dużą ich zaletą jest szybkość i prostota - robi się je naprawdę błyskawicznie, ciasteczka są od razu miękkie i świetnie zaspokajają głód i ochotę na coś słodkiego. Podjadając te pierniczki(...)pieczenia szczypta soli Polewa: 50 g gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka roślinnego Wykonanie: Banana rozgnieść, przełożyć do miski, dodać olej oraz miód i wszystko wymieszać. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i sól. Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać (ciasto wyjdzie mokre i kleiste). Ciasto wsadzić do lodówki
Healthy food explorerdodać drugie jajko. Gdy drugie jajko połaczyło się z masą dodać połowę z pozostałej mąki. Gdy znów ciasto jest połaczone dodać ostatnie jajko i gdy to jest już dobrze połaczone dodać ostatnią porcję mąki. Ważne aby ostatnim dodawanym składnikiem była maka. Gdy ciasto jest już gładkie i dobrze połączone dodać bakalie. Orzechy pokruszyć na mniejsze kawałki. Jeśli kawałki baakalii(...)papierem napełniać prawie do końca. Pozostawić ok. 1 cm odstępu od ciasta do brzegu. Wstawić salaterki z ciastem na blaszce do nagrzanego piekarnika, nakryć arkuszem folii by ciasto ni spiekło się od góry zbyt szybko. Piec w 180*C przez ok. 40-45 min. zdejmując po ok. 25 minutach folię. Nie będą jeszcze zbyt wysokie. Teraz można pozwolić muffinkom wyrosnąć
Sztuka gotowania w/g Samirypójdę! Porzuciłam więc ideę zostania feministką i pokornie poczekałam na C., żeby ocalił swą damę z opresji (groźba zamarznięcia może nie była realna, ale... W baśniach zawsze się dramatyzuje bez potrzeby). Dzisiaj mam dla Was przepis na wyjątkowe bułeczki - idealnie poprawiające humor już samą swoją barwą. W magazynie Bage og sylte , nr 1/2017 zdjęcie bułeczek było zrobione przed(...)płynne składniki, zagnieść. Dodać sól, połączyć. Na końcu partiami dodawać mąkę pszenną. Dobrze wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Po tym czasie jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy. Odstawić na 25-30 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować mlekiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia, szczyptą soli, cynamonem i imbirem w proszku. Banana obrać ze skórki, zmiksować blenderem do gładkości z olejem kokosowym i melasą. Bananową masę wymieszać z suchymi składnikami w misce, następnie zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Ciasto od razu rozwałkować na stolicy oprószonej mąką, wykrawać dowolne ciasteczka i umieszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach (nie rosną mocno). Najlepiej ciasto rozwałkowywać partiami- jest łatwiej :). Blaszkę z ciasteczkami piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 6-8 minut (czas pieczenia uzależniony jest od grubości i wielkości naszych ciastek). Ja piekłam na dwie tury- na jednej blaszce nie pomieściły mi się wszystkie. Gdy jedna blaszka się piekła, ja wykrawałam drugą
Nastoletnie Wypiekaniemiksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i mieszając szpatułką dodać wodę. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec 30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia, po czym przekroić go na trzy równe(...)oblat. Górę tortu również nasączyć delikatnie kawą, po czym rozsmarować biały krem na wierzchu i bokach tortu. Tort dobrze schłodzić. Dekoracja: Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wierzch (bez środka) i boki tortu posypać czekoladą. Na środku rozsypać jagody, zaś po bokach ułożyć dekoracyjne, jadalne liście
Passions hobbies lifepieczeniem...wiadomo po co 😜) Do wyrabiania ciasta użyłam tym razem nie masła, a margaryny Optima Omega 3, która na co dzień dba o zdrowe serce i prawidłowy poziom cholesterolu moich Najbliższych- Rodziców i Teściów, teraz także o moje. Wyrosły, były niezwykle chrupiące i ta porcja okazała się stanowczo za mała! Składniki na ok 16 sztuk Ciasto(...)Sposób przygotowania w urządzeniu wielofunkcyjnym: Przesianą mąkę, śmietanę, margarynę oraz żółtko umieszczamy w misie. Uruchamiamy na prędkości 8 na 40 sekund. Wyrobione ciasto owijamy w woreczek i umieszczamy w lodówce na min. 2 godziny, lub na 40 minut w zamrażarce. Schłodzone wałkujemy na grubość ok 3 mm, kubkiem wykrawamy krążki, nakładamy owoce i zlepiamy brzegi zawijając je ku górze. Układamy
Kuchnia w czekoladzie