ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:705/1234)

CHHLEBKI NAAN Z PATELNI - BEZ DROŻDŻY 716

Indyjskie pieczywo typu flatbread, tym razem w wersji bez drożdży i bez pieczenia w piekarniku. Proste do przygotowania, z kilku zaledwie łatwo dostępnych składników. Najlepiej smakują na ciepło, posmarowane masłem i podane z  hummusem lub dipem jogurtowym z czosnkiem i miętą. Idealnie sprawdzą się na letnich piknikach, ogrodowych przyjęciach lub jako dodatek do świeżych sałetek. SKŁADNIKI(...)minut. dodajemy mleko, mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier, mieszamy. Dolewamy kefir z mlekiem oraz oliwę. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłońmi na podsypanym mąką blacie. Formujemy kulę, natłuszczamy oliwą i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny, w ciepłe miejsce bez przeciągów. Blat oprószamy mąką, wykładamy ciasto i formujemy wałek, który

cool and minty
ATAIF – NALEŚNIKI Z KREMEM I ORZECHAMI – kuchnia egipska 206

używają drożdży, inne robią na semolinie, a jeszcze inne z proszkiem do pieczenia. Absolutnie nie będę Wam sugerować, który sposób jest najlepszy, ale jedynie zasugeruję: zróbcie, bo warto! Są przepyszne! Ja swoje nadziałam kremem budyniowym i prażonymi orzechami. Następnym razem spróbuję też pistacjowej wersji! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * mąka pełnoziarnista – 0,5 skl * świeże(...)wanilia ( ziarna ) * woda różana – 1 łyżka ( można pominąć ) * ulubione orzechy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mleko oraz wodę delikatnie podgrzewamy, zalewamy pokruszone drożdże, rozcieramy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na 30 minut. Skrobie mieszamy z cukrem, wanilią oraz mlekiem, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dolewamy mleka. Dodajemy odrbinę wody różanej, mieszamy, chłodzimy w lodówce

Ostra na Słodko
Mini-serniczki kajmakowe na biszkoptach. 152

zjeść niż kawałek ciasta. Upieczcie, a na pewno Wam posmakują, u mnie znikały bardzo szybko, a to znaczy, że smakowały. Zapraszam :) Składniki: Masa serowa: 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 3 małe jajka pół szklanki cukru pół szklanki śmietanki kremówki 30 % 2 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku kajmaku 2 budynie waniliowe ( bez cukru(...)rzadka. ale taka mam być i nie należy się martwić. 2. Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, na dno każdej wkładamy po jednym biszkopcie i zalewamy masą serową. 3. Pieczenie: Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 60 minut, upieczone studzimy i podajemy. 4. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników

Izabelawkuchni
Chleb z mąki pełnoziarnistej 144

pachnący świeżym ciepłym chlebem w świąteczny czas Brzmi zachęcająco? Poniżej przedstawiam przepis na pyszny chleb z mąki pełnoziarnistej i gryczanej, bez konserwantów i sztucznych spulchniaczy. Składniki : na zaczyn drożdżowy: – 225 g mąki pszennej chlebowej – 225 g wody – 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 – 16 godzin(...)Wyrobić ciasto ręcznie i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. Jeśli będzie za twarde dodać trochę wody w celu połączenia dokładnie wszystkich składników. Przekładamy do formy posmarowanej olejem rzepakowym. (Ja piekę w owalnej formie ceramicznej o długości 23 cm) Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę

I LOVE LIFE
Piernik dyniowy. Prosty, bez ucierania 161

wypiek i czyni ciasto bardzo puszystym bez udziału jajek. Asekuracyjnie dodałam jedno jajko, ale myślę, że bez niego byłoby równie pysznie. Zachęcam do upieczenia, piernik jest magiczny! Składniki suche: 1 i 3/4 szklanki g mąki orkiszowej (pół na pół jasnej 630 z pełnoziarnistą) 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)mokre składniki dodać do suchych, następnie wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy, część zostawić do posypnia wierzchu piernika masę wyłożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką piec w 180 `C 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy piernik jest upieczony początkowo studzić w foremce, następnie wyjąć piernik z foremki i studzić na kratce zagotować śmietankę kremówką, dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta puttanesca 152

Wszystko w zasadzie sprowadza się do wspólnego mianownika, który rządzi światem. Różnica jest taka, że przedstawicielki najstarszego zawodu mają odwagę przełamać się na tyle, żeby powiedzieć otwarcie czego chcą, bez owijania w bawełnę jakimiś tandetnymi romantycznymi słówkami, nie zmuszając też do używania owych przez stronę przeciwną, bo sama zapłata w zupełności im wystarczy(...)powstałe ciasto do lodówki na godzinę. Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Z koncentratu i małej ilości wody robimy sos. Dodajemy trochę oleju, żeby sos był dość tłusty co spowoduje, że nie będzie nam wysychał podczas pieczenia. Dodajemy oliwki i doprawiamy za pomocą czosnku i chilli. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Formę do tarty wykładamy ciastem i wkładamy do nagrzanego

Kryzysowa Książka Kucharska
Tarta z gruszką i kruszonką 181

swojskie owoce bez żadnych sztucznych nawozów i ulepszaczy. Stanowczo jest inny smak, zapach, a nawet barwa! Ostatnio upiekłam bardzo aromatyczną tartę na nadchodzącą jesień. Składniki: Ciasto: Forma +- 15-20 cm 1 jajo 5 łyżek erytrytolu lub ksylitolu 5 łyżek oleju rzepakowego 7 łyżek mąki gryczanej 7 łyżek mąki ryżowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat(...)dodając cynamon, a pod koniec mąkę ziemniaczaną. Całość cały czas mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Na natłuszczoną formę wykładamy 1/2 ciasta. Dokładnie rozprowadzamy po całości. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nie miało pęcherzyków. Ciasto wkładamy do natłuszczonego piekarnika na 15-20 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu na spód nakładamy mus gruszkowy oraz starte na grubych oczkach drugą połowę ciasta. Pieczemy

Truskawkowa Fiesta
Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami 214

truskawkami. Dodatek białej czekolady sprawia, że wnętrze tego wypieku jest miękkie i słodkie, bez dodatku zbyt dużej ilości cukru. Śliwki i cynamon idealnie ze sobą współgrają, a samo ciasto przygotowuje się łatwo i dość szybko. Przepis do wykorzystania w formie o wymiarach 20x30cm . Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 100g białej czekolady 100g masła(...)cukru (może być w całości domowy cukier waniliowy) 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 400g śliwek (lub tyle, aby wyłożyć połówkami wierzch ciasta) cukier puder do oprószenia Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przełożyć masło i mleko, składniki podgrzać mocno w kąpieli wodnej (w misce ustawionej na garnku

Smakołyki Bereniki
Żytni chleb razowy z prażonymi orzechami 126

włoskimi. Tylko dwa etapy przygotowania ciasta: 24-godzinny zaczyn i ciasto właściwe. Stosuje się tu niewielki dodatek drożdży do ciasta przyspieszający wyrastania chleba w foremce. Można spróbować upiec go bez drożdży, ale chleb będzie wtedy dłużej wyrastał i może być bardziej kwaśny w smaku. Ilość składników na formę 20 x 11 cm (1,3 litra): Zaczyn (9 godzin(...)godzin przenosimy zaczyn do temp pokojowej 21-23°C. Uprażyć orzechy:  co najmniej godzinę przed sporządzeniem ciasta nagrzać piekarnik do temperatury 190-200°C, orzechy przełożyć do naczynia żaroodpornego lub wysypać na blachę do pieczenia i prażyć około 10-12 minut, do czasu aż zaczną robić się lekko brązowe. Należy uważać aby ich nie przypalić (będą wtedy gorzkie

Przepisy na domowy ser i chleb
Muffiny z cebulą i serem korycińskim 120

rewelacja, ale na zimno też smaczne. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia, ponieważ babeczki d ługo zachowują swoją świeżość i mięciutkie wnętrze. Więcej przepisów z serem korycińskim znajdziecie tu - klik . (6 sztuk) 80g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej(...)pokruszonym na mniejsze kawałki. (Masę należy mieszać ręcznie - tylko do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).   Babeczki piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej. (*) Użyłam

Di gotuje
Czekoladowe ciasto z cukinią FIT 826

bananami ale nie tylko, to ciasto mnie tak wciąga i dość często je przygotowuje , można jest jeść  bez dużych wyrzutów sumienia . Składniki  2 dojrzałe banany  pół puszki czerwonej fasoli  4 jajka  1 łyżeczka proszku do pieczenia  4 łyżki ksylitolu  2 łyżki masła orzechowego  2 łyżki kakao  2 szklanki mąki(...)kakao , miksujemy to połączenia składników , następnie do gotowej masy dodaję ubite wcześniej białka i delikatnie mieszam aby nie stracić puszystości , następnie nasze ciasto wylewam do formy sylikonowej , i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 60 minut .   Smacznego

Mój Smak
Ciasteczka krucho-drożdżowe z marmoladą wieloowocową. 146

Witajcie :) Na osłodę ponurego i deszczowego dnia proponuję wyśmienite ciasteczka krucho drożdżowe bez wyrastania, po prostu rewelacja. Ostatnio przeglądając przepisy Pawła Małeckiego natknęłam się na te właśnie ciasteczka, oryginalne były z wróżbą w środku ja zamiast papierków włożyłam pyszną marmoladę wieloowocową ORZECH . Przepis troszkę zmieniłam bo nie miałam oleju kokosowego, zastąpiłam go zwykłym. Zapraszam do wypróbowania bo przepis jest(...)olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne jak na pierogi. Rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy foremką w kształcie kwiatka kółeczka na środku układamy po 1/2 łyżeczki twardej marmolady i zlepiamy kwiatkowe brzegi. Ciastko układamy spodem tak jak byśmy je sadzali na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 12 minut na złoty kolor.Upieczone ciasteczka

Sama słodycz i szczypta chili
Bezglutenowa śniadaniowa pizza z dżemem, "serem" z nerkowców i owocami 154

wspomaga naszą odporność w walce z atakującymi nas zewsząd chorobami. "Ser" (bez laktozy) zrobiłam z moczonych przez całą noc nerkowców, a zamiast szynki, bekonu, pieczarek, czy cebuli, wrzuciłam na wierzch ulubione owoce, posypałam wszystko ekspandowaną quinoą i świeżymi ziołami. Polecam, śniadanie zniknęło w 5 minut. Składniki: 3 łyżki mąki z quinoy 2 łyżki mąki kasztanowej 1 łyżeczka inuliny(...)soli pół łyżeczki miodu Wykonanie: Z mąki, inuliny, jajka, wody i masła przygotowujemy ciasto, dodajemy do niego trochę miodu i soli. Ciasto wylewamy na rozgrzaną suchą patelnię (z powłoką zapobiegającą przywieraniu) i podsmażamy z obu stron, gdy ciasto się zetnie przekładamy je na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8 minut

Quinoa Raz!
Paszteciki w cieście francuskim 140

SKŁADNIKI 1,5 kg kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka majeranku 3 jajka 3 opakowania ciasta francuskiego (u mnie 3 x 275 g) sezam świeżo mielony pieprz WYKONANIE Kiełbasę śląską ugotować (około 5 minut w lekko wrzącej wodzie) i zostawić do ostudzenia. Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka lub kostkę. Na patelni podgrzać olej(...)Dodać cebulkę, majeranek i całość zmiksować blenderem ręcznym. Następnie dodać dwa jajka, odrobinę świeżo mielonego pieprzu i zagnieść np. dłonią.  Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego z ciast rozłożyć na długość równomiernie farsz, po czym zawinąć najpierw jedną stronę

Passions hobbies life
Orzechowiec z krakersami 353

dodatkiem mielonych orzechów, do tego masa z cappuccino orzechowym, przełożona warstwami słonych krakersów, bez których sobie tego ciasta po prostu nie wyobrażam. Biszkopt orzechowy : 6 jajek 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki bułki tartej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka kakao szczypta soli Masa orzechowa: 1 1/2 łyżki mąki(...)Teraz w kilku partiach dodajemy suche składniki, mieszamy dużą łyżką w jednym kierunku. Przekładamy ciasto do dwóch blaszek o wym. 20×30 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Odmierzamy pół szklanki mleka i w nim rozpuszczamy obie mąki. Dodajemy rozmieszane z cukrem żółtka. Pozostałe mleko

Smaki Na Talerzu