ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:699/1234)

Sernik Blue Curacao 269

śmietany 30% 150 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: 100-150 g jagód/borówki amerykańskiej listki świeżej mięty Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia 2. W osobnej misie ubijać białka na sztywną masę, pod koniec dodać sok z cytryny oraz cukier puder- dodawać go należy po łyżce cały czas(...)miksując. 4. Na koniec gdy masa będzie jednolita dodać mąki oraz barwnik spożywczy- miksować aż do całkowitego połączenia się składników. 5.Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec: 25-45 minut w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu ciasto ostudzić zdjąć z niego papier do pieczenia, wyrównać brzegi i pozbyć się przyrumienienia jeśli powstało- by wydobyć błękit ciasta

KreatywnePiny
Torcik Cappuccino (łatwy) 6072

torcie istotna jest dekoracja, która sprawia, że ciasto wygląda okazale i nowocześnie. Mój pomysł na czekoladową ozdobę tortu jest bardzo prosty, ale warto przygotować ją wcześniej.     Składniki (na mały torcik o średnicy 15 cm) 2 jajka pół szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia   Do nasączenia: pół szklanki wody(...)jednym żółtku. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie drewnianą lub silikonową łopatką wymieszać z pianą. Wyłożyć do foremki 15 cm średnicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) i piec ok 30-35 minut na lekko złoty kolor.   Przygotować poncz do nasączania. W rondelku zagotować wodę

Kulinarne Inspiracje
Rolada z kremem adwokatowym i truskawkami 173

nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 st.C około 12 minut do leciutkiego zrumienienia. Ciasta na roladę nie można "przesuszyć" zbyt długim pieczeniem, bo przy rolowaniu biszkopt będzie się kruszył. W czasie pieczenia rolady należy przygotować sobie czystą ściereczkę, rozłożyć ją na deskę (na którą wykładamy ciasto) i posypać ją lekko cukrem kryształem. Upieczony gorący biszkopt wykładamy na przygotowaną(...)pokroić w plasterki. Biszkopt na roladę delikatnie rozwinąć, wyłożyć krem ( trochę zostawić do obsmarowania i dekoracji), delikatnie rozsmarować po całej powierzchni biszkopta, rozłożyć truskawki i zwinąć ponownie ( tym razem bez ściereczki:)). Zwiniętą roladę obsmarować pozostały kremem i udekorować według własnego uznania. Włożyć do lodówki na kilka godzin

In my kitchen
Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków 206

potrzeba nawet wagi, ponieważ miarką jest kubeczek po jogurcie. Wesji jogurtowca jest bez liku; pysznie smakuje bez dodatków, posypane cukrem pudrem, z owocami czy czekoladowymi łezkami, z dodatkiem ulubionego likieru, przełożone kremem patissiere lub nutellą. Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków Cytuję przepis (orygiał na blogu „Sweet dreams”) - 1 kubeczek 200 g jogurtu   - 1 kubeczek(...)cukru i mąki, wsypać do drugiej miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Ciasto wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać, pokroić w kosteczkę, wymieszać z cynamonem, ułożyć na wierzchu ciasta. Piec około 45 minut w 180 st. C. Moja wersja (poniżej) różni się trochę

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowe ciasto bez mąki 178

Dziś przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami. Robi się je bez mąki, którą zastępuje się mielonymi migdałami. Nie ma w nim też mleka, ani cukru. Świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie spożywają glutenu, ani produktów mlecznych. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mielonych migdałów 200 ml mleka kokosowego 120 g klarowanego masła 20 g odtłuszczonego kakao(...)dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Powoli dodawać mielone migdały, cały czas miksując. Na koniec dodać wiśnie i dokładnie wymieszać. Blachę nasmarować masłem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 50 minut. Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu, ciasto polać przygotowaną polewą

W SMAK
Słodkie Środy - Sypana szarlotka z brzoskwiniami 328

może się to ciasto udać - bez jajek? bez zagniatania? Hmm ??? ... A jednak ! Sami się przekonajcie, że to możliwe. U mnie w domu z pewnością zagości jeszcze nie jeden raz ... Sypana szarlotka z brzoskwiniami  SKŁADNIKI : 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego(...)PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki - mąkę, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy.  Dzielimy na trzy równe porcję.  Jabłka z brzoskwiniami obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, wsypujemy pierwszą część suchych składników następnie połowę starych owoców i drugą część suchych składników, ponownie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muffiny z jagodami 93

Ciągle pada, alejkami już strumienie wody płyną, Jakaś para się okryła peleryną, przyglądając się jak mokną bzy w ogrodzie. A ja? A ja krzątam się w ciepłej kuchni, piję gorącą herbatę i gotuję kompot ze świeżych owoców. Będzie pysznym dodatkiem do jutrzejszego obiadu. Piekarnik cicho szumiąc przypomina, że jest już gotowy by wypełnić dom cudownym aromatem. Pies uporczywie spogląda(...)pieczenia 200g kefiru 80g masła 30g oleju 2 jaja aromat waniliowy Masło roztopić, połączyć z olejem, jajami, kefirem i aromatem waniliowym. W osobnej misce wymieszać dokładnie suche składniki oraz jagody. Następnie "suche" wsypać do "mokrych". Nie należy obu frakcji mieszać zbyt dokładnie, muffiny będą lepsze gdy w cieście pozostaną "grudki" . Ciasto przełożyć do foremek i piec 15-20 minut

Zapiski Młodej Żony
Babeczki urodzinowe 147

już nie raz mówiłam, nie lubię tortów. Po prostu ich nie lubię. I tym razem uznałam, że tradycyjny tort odpada. Postanowiłam przygotować dla moich jubilatów małe co nieco, bez kremu, ale mimo wszystko słodkie jak tort, bo to w końcu urodziny! Wyszły mi takie oto babeczki. Bardzo smaczne, chrupiący wierzch, mięciutki środek. No i gorzka czekolada <3 Polecam(...)łączymy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia – przesiewamy do masy maślanej na przemian z mlekiem. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do ciasta. Metalowe foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Jeżeli chcecie zrobić mniejsze babeczki, proponuję piec w formie do muffin wyłożonej papilotkami. Pieczemy około 22 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.Jeszcze ciepłe babeczki

Słodkie Przyjemności
Klasyczne kruche ciasteczka 130

Powiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie mojej kulinarnej przygody, bez tego przepisu. Prosty, klasyczny, idealny. Tak w trzech słowach mogę najprościej opisać ten przepis. Przepis na domowe, klasyczne, kruche ciasteczka, znane mojemu pokoleniu, pokoleniu mojej Mamy, a także i Babci. Świetnie nadają się do chrupania razem z herbatą, jako przekąska poza domem, czy jako smakołyk dla maluchów. Najlepsze(...)żółtka, cukier, śmietanę i ekstrakt waniliowy - energicznie mieszamy. Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy.Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  na oprószonej mąką stolnicy, a następnie wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie.Pieczemy w 180`C przez 8-12 minut w zależności od grubości ciastek.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto z malinami i lekką pianką waniliową 189

malincukier puder do posypaniaDzisiaj zaprezentuję ciasto - w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia :) kiedy zobaczyłam zdjęcia na blogu majanaboxing.blox.pl. Jest naprawdę hitem. Puszyste, mięciutkie, aromatyczne... Po prostu rozpływa się w ustach. Jedyne czego nie mogę opisać - to smaku ciasta na drugi dzień - po prostu nie miało szansy przetrwać tak długo :)Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Masło pokroić w kostkę, dodać(...)szybko zagnieść całość. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na minimum 2 godziny, aby dobrze się zmroziło.Przygotować blachę o wymiarach 24x34 cm. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blachy zetrzeć na tarce część ciasta (około 60%). Wyrównać (fot.1) i lekko docisnąć

Świat Ciasta
Kokosowe naleśniki z musem malinowym i czekoladą 258

trzeba to wykorzystać!Z ciasta zrobiłam pyszne kokosowe naleśniki z musem z tych soczystych malin.Zapakowałam jak sakiewki!A , że słodkości nigdy za wiele , to nie obyło się też bez dodatkowej porcji czekolady!Takie naleśniki posmakują nie tylko dzieciom , ale i dorosłym!Nie tylko posmakują , ale i pięknie będą wyglądać na naszym stole i zachwycą na rodzinnych biesiadach(...)mleko – ok. 200 ml* sól – 1 szczypta* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* olej rzepakowy – 30 ml* wiórki kokosowe – 4 łyżkiDODATKOWO:* maliny – ok. 30 dag* cukier puder – 4 łyżki* polewa czekoladowa – 100 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Składniki na naleśniki mieszamy.Do ciasta naleśnikowego dodajemy wiórki kokosowe.Na dużej patelni smażymy cienkie naleśniki.Na odrobinie oliwy przesmażamy

Ostra na Słodko
Jeszcze trochę rabarbaru... 131

faworyci, marcepan lubię. C. odwrotnie - szaleje za marcepanem, rabarbar jada z przyjemnością, ale bez euforii. Stwierdziłam więc, że będzie to połączenie idealne - każdy znajdzie coś dla siebie. Nie myliłam się!Tarta wyszła wspaniała - słodko-kwaśna, z delikatnym kremem i chrupkim spodem, który nie nasiąka podczas pieczenia. Mmm, pychota! Aż żałuję, że to już tylko wspomnienie...Tarta rabarbarowa(...)solą. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Dolać wodę, szybko zagnieść ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem. Schłodzić przez 15 minut w lodówce.Wyjąć ciasto z lodówki, gęsto nakłuć widelcem.Podpiec w 180 st. C. przez 15-18 minut.Marcepan pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na zakwasie z ziarnami 156

Mirabbelki. Troszkę go zmieniłam,  do ziaren słonecznika dodałam siemie lniane i płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek. Chleb na zakwasie z ziarnami Składniki na zaczyn: 5 łyżek zakwasu 75 g wody 11o g maki pszennej chlebowej Składniki na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej 720 75 g maki pszennej razowej(...)utworzyć piękna kula. Ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło. Następnie wkładamy do formy i odstawiamy na kolejne 4-5 godzin. Z tej proporcji wyjdą nam 2 keksówki. Gdy ciasto już wyrośnie delikatnie malujemy je mlekiem i posypujemy ziarnami. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, uprzednio spryskując go wodą. Pieczemy około 50 minut

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania 154

Dzisiaj upiekłam ciasto drożdżowe, oczywiście bez wyrabiania. Wszystkie składniki umieściłam w misce, odczekałam dwie godziny i do piekarnika, a w domu pięknie pachniało. SKŁADNIKI : Ciasto: - 10 dag świeżych drożdży  - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mleka o temperaturze pokojowej - 5 jajek  - 1 szklanka oleju - 5 szklanek mąki  - cukier waniliowy  Kruszonka : - 100 g margaryny - pół(...)dwie i pół godziny. Po tym czasie wszystkie składniki delikatnie mieszamy, aby nie pozostały grudki. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Smacznego

Salonik smaków
Oszukany "piernik" (bez mąki i cukru) 161

Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Muszę wygospodarować na blogu dodatkowe zakładki i podzielić przepisy tak żeby łatwiej było je znaleźć. Dzisiaj pierwsza propozycja z tej serii: "piernik" bez mąki i cukru. Jak dla mnie przepyszny, spróbujcie :) Składniki (na keksówkę o długości 28-30cm): 140g migdałów (najlepiej w płatkach lub mielonych) 4 jajka podzielone na żółtka(...)bakalie. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut.  Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku. inspiracja

Ze smakiem i z pasją