Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 180 g masła 4 żółtka 8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18% na masę serową: 1 kg twarogu 1 szklanka cukru 8 jajek sok i skórka z cytryny 100 g masła łyżka mąki ziemniaczanej lub mleka w proszku Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć je folią(...)wlać roztopione i wystudzone masło. Całość krótko zmiksować. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno foremki. Wylać masę serową. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Ułożyć na wierzchu sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 60-70 minut. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasernik pachnący kandyzowaną skórką pomarańczową. Pyszny i rozpływający się w ustach. Bez wątpienia głównie dla fanów sera i serników, bo j es t zupełnie b ez ciasta, jedynie z polewą. Bardzo słodki, ale nie mdły . Nie mogłam się pows trzymać i wyjęłam go z formy kilkanaście minut po upieczeniu, przez co na zdjęciach wygląda na rozpadający się. Formę zachowuj(...)skórkę pomarańczową. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. 2. Masę przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy sernik i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy przez około 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym wstawiamy na noc do lodówki nie wyciągając ciasta z keksówki. 3. Na patelni rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem
Szefowa kuchniznajduje się lekka, miękka, piankowa beza z zatopionymi w niej ślicznymi, rubinowymi kuleczkami porzeczek. Także i w niej znajdują się migdały (podprażone i drobno zmielone). Ciasto jest pyszne, słodkie, ale zrównoważone, bowiem kwaskowatości nadają mu owoce. Sezon na czerwone porzeczki jest bardzo krótki więc warto go należycie wykorzystać piekąc właśnie ten pyszny placek :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki(...)posypania kilka kiści czerwonych porzeczek do dekoracji Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy z solą, migdałami oraz cukrem. Wbijamy żółtka i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto, które następnie formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a jej brzegi natłuszczamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki
MyCookBook.plnarzędziem do dekorowania ciast. Nadziany makaron układamy w jednej warstwie w sosie na dnie brytfanny; dość ściśle, ale z niewielką przerwą między rurkami. Zawartość brytfanny przykrywamy starannie resztą sosu, a samo naczynie zamykamy wieczkiem lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut, przy czym w połowie tego czasu usuwamy przykrycie brytfanny. Pokrewne(...)DSCN2194 ...po czym dokładnie mieszamy z ricottą Sos pomidorowy blendujemy z bulionem Cannelloni faszerujemy i układamy w sosie Całość przykrywamy resztą sosu Cannelloni zapiekamy najpierw pod przykryciem... ...a potem bez niego Cannelloni ze szpinakiem i ricottą Post Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusastolnica silikonowa nóż silikonowy lub radełko do ciasta wałek do ciasta Przygotowanie Wszystkie sypkie składniki (w tym przyprawy) wymieszać ze sobą, dodać wodę i oliwę (lub olej) i zagnieć ciasto. Można to zrobić ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na około 20-30 minut, żeby odpoczęło Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy(...)pokroić w niewielkie trójkąty mniej więcej o boku długości 3,5 cm Tak przygotowane nachos ułożyć na suchej patelni i piec do czasu aż nabiorą złocistego kolory - zajmuje to około 7-10 minut. W połowie pieczenia, kiedy rogi nachos zaczną się unosić, przewrócić na drugą stronę. Nachos można także piec w nagrzanym do temperatury 190 stopni piekarniku Podawać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światachleb nie wymaga dużo pracy i długiego wyrabiania. Polecam! Dla kogo: dla fanów domowych wypieków dla mających ochotę spróbować chleba z niecodziennymi dodatkami dla chcących zrobić chleb bez czasochłonnego wyrabiania Składniki: 250ml zimnej wody 5 kostek lodu 20g drożdży świeżych 20g miodu (u mnie wielokwiatowy) 450g mąki pszennej 100g suszonej żurawiny 50g orzechów włoskich (pokrojonych na kawałki(...)solą). Mieszamy dokładnie. Ciasto wyrabiamy przez co najmniej 5 minut (mimo, że będzie się kleiło). Dodajemy żurawinę, delikatnie mieszamy, oprószamy ciasto mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy je na minimum 10 godzin (można np. na całą noc). Po tym czasie, gdy ciasto wyrośnie znów je zagniatamy i dodajemy orzechy włoskie (pokrojone i podprażone). Z ciasta formujemy kulę, którą mocno posypujemy
Mania Wypiekaniaporcjami i mieć szybki obiad na dni, kiedy nie chce się nic, a jeść trzeba ;). Wracając do przepisu, tym razem powstała tarta, po pierwsze z mąki pełnoziarnistej, po drugie bez zagniatania ręcznego, po trzecie krem powstał na bazie dyni. Na zdjęciu krem jeszcze nie do końca stężał, ale musiałam wykorzystać ostatnie momenty dziennego światła. Spróbujcie koniecznie tej nieklasycznej wersji(...)całość się połączy. Formę wysmaruj równomiernie tłuszczem (olej/masło) lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na formę palcami, postaraj się o ranty po obwodzie, które zabezpieczą później krem. Połóż papier do pieczenia i połóż na nim fasolę/cieciorkę. Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmij tartę, wyciągnij fasolę i papier. Piecz kolejne
Corner With RecipesMacie ochotę na coś pysznego, słodkiego, a jednocześnie zdrowego? Jeśli tak, to zapraszam na ciasteczka ze zmielonych płatków owsianych z dodatkiem mąki żytniej, bez jajek, za to z miodem. Brzmi apetycznie? Dodam jeszcze, że są chrupiące i idealne na drugie śniadanie, do kawy, czy jako sycąca przekąska w ciągu dnia. Można je podać tradycyjnie, lub pokruszyć i dodać(...)mikrofali lub w kąpieli wodnej aż będzie płynny i dodajemy do suchych składników, dolewamy olej, wodę i dokładnie mieszamy. Gładką masę wkładamy do lodówki na około 15 minut. Gdy ciasto się chłodzi nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Schłodzone ciasto wykładamy na papier do pieczenia, wałkujemy na placek o grubości 8 mm i szklanką wycinamy ciastka. Gotowe ciasteczka
Rozpustne gotowanietych leżakujących i nabierających mocy. Myliłam się...i dobrze, bo znalazłam kolejny przepis, tym razem na expresowe pierniczki. Przygotowanie ciasta zajmuje jakieś 3-5 minut. Formowanie - kolejne tyle. Najdłużej z tego wszystkiego zajmuje ich pieczenie. Są wyjątkowe. Sama nie wiem przez co. Może przez ich kształt i rozmiar, a może przez to, że są kruche na zewnątrz i miękkie(...)pieczenia - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 0,5 łyżeczki kakao - 50g brązowego cukru - szczypta soli Piekarnik nagrzać do 160C. Do miski wrzucić wszystkie składniki i szybko wyrobić ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego i układać je na blasze, zachowując niewielkie odległości (pierniczki delikatnie urosną). Piec ok.20 min bez termoobiegu. Ostudzić
CookYourselfłyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Masa: 2 szklanki mleka w proszku 200g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka konfitura morelowa, u mnie od Nasze Domowe Wierzch: 300ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru dowolna cukrowa dekoracja 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy proszek do pieczenia, kakao, mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy w blaszce. Dzielimy wzdłuż na 2 części. 3. Mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym
Szefowa kuchniDzisiaj klasyczna babka, którą zrobicie szybko i bez problemowo. To idealne ciasto na weekend do popołudniowej kawy. No to do pracy :) Szybka babka z łatką idealna na weekend. Składniki: 1 kostka margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka kakao zapach migdałowy(...)pieczenia oraz kilka kropli zapachu migdałowego. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką. Odkładamy 1/4 ciasta, do którego dodajemy 1 łyżkę kakao i dobrze mieszamy. Resztę ciasta wylewamy do foremki keksowej (36 x 12 cm). Po środku wzdłuż ciasta robimy rowek, do którego wlewamy ciasto kakaowe. Pieczemy
vegetanieWariacja na temat tarty. Raczej rzadko zdarza mi się przygotować wypieki w wersji wytrawnej, ale mając delikatne białe kiełbasy i pomysł na ciasto na tartę bez dodatku masła postanowiłam spróbować. Pomyślałam, że jak się nie uda, lub gdyby była niesmaczna po prostu Wam tego przepisu nie pokaże, ale wyszła smaczna, sycąca, bardzo aromatyczna. Biała kiełbasa kojarzy mi się(...)Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - pół szklanki oleju rzepakowego - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką pszenną. Wyłożyć schłodzone ciasto, wciskając
dom-agi.plszykowna.Musicie sprobowac,bo tarta jest przepyszna.Niesamowicie chrupiace kruche ciasto i pachnace karmerlizowane brzoskwinie,to zachwyci kazdego.Ponadto to male co nieco do kawy jest niskokaloryczne,gdyz owoce leza na ciescie bez dodatkow typu smietanka czy mascarpone.Bardzo prosto i pysznie.Polecam!Skladniki:250 g maki (uzylam orkiszowej jasnej-630)60 g cukru pudru + 1 lyzka do posypaniaszczypta soli125 g zimnego masla(...)misie robota,az do uzyskania efektu "mokrego piasku".Dodac jajko,uformowac kule ,owinac w folie i umiescic na 30 minut w lodowce.Brzoskwinie przepolowic,usunac pestki i pokroic w cienkie 3-4 mm polkrazki.Na lekko podsypanej maka powierzchni rozwalkowac ciasto na prostokat o wymiarach 35x25 cm.Na walku przeniesc go na blache wylozona papierem do pieczenia.Na ciescie ulozyc pokrojone brzoskwinie,pozostawiajac dookola
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Święta niebawem a Wielkanoc bez "mazurków" nie może się obejść.Proponujemy mazurek jabłkowo-orzechowy. Składniki na ciasto miodowe:-2 szklanki mąki-1/4 kostki margaryny-1 jajko-1/2 szklanki cukru-1 łyżka płynnego miodu-1 łyżka kwaśnej śmietany-1 łyżeczka proszku do pieczenia-aromat rumowy Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki(...)aromatu.Miksujemy.Dodajemy żółtka.Miksujemy.Dodajemy mąkę.Miksujemy. Rozwałkowujemy ciasto. Rozwałkowane ciasto układamy na blaszce.Na nim układamy połówki jabłek. Do masy jajecznej dosypujemy orzechy i mieszamy łyżką. Wykładamy na jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25-30 minut. Ciasto upieczone: Po wystudzeniu dekorujemy lukrem
Maminek kulinarnytylko przyśpieszył wdrożenie planów w życie.Smak chleba jest zaskakujący - nie ma w nim bowiem cukru, a miodu jest za mało, żeby zniwelować kwaśny smak. Jednak nawet bez słodkich dodatków pieczony rabarbar łagodnieje, i gdy natrafiamy na jego kawałki, nie wykrzywia nam buzi, ale wspaniale ożywia całość. Subtelne nuty rozmarynu i miodu pasują tutaj idealnie - miód równoważy smaki(...)czasie pokroić rabarbar w plastry i drobno posiekać rozmaryn.Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą wodę i miód, wlać olej. Wyrobić ciasto. Kiedy będzie odchodzić od miski, dodać rozmaryn i rabarbar, dokładnie wgnieść w ciasto.Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięty bochenek
Pożeraczka, czyli raz adobrze