Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 162słodki, ale nieprzesłodzony. Przepyszny i wykwintny. Aha… zapomniałabym… tort nie powstałby gdyby nie pomoc koleżanek z czatu Moich Wypieków – Pozdrawiam Was dziewczyny!!! Oczywiście nie powstałby również bez blogu Moje Wypieki , z którego jest przepis na kakaowy biszkopt oraz frużelinę z gruszek . Składniki na formę 28 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki(...)wysoki. W przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić
moj przepis na
Dietetyczny sernik jogurtowy bez cukru -polecam miłośnikom serników 255Przepis jest bardzo prosty do zrobienia składniki 3 jogurty naturalne po 400 g 2 chude serki homogenizowane po 250 g 2 galaretki owocowe 3 kopiate łyżki
Moje Wyroby
Łaciate ciasto biszkoptowe z masą serową 165bez cukru (40g), 1 łyżeczka pełna mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mleka Co potrzeba na polewę: 8 łyżek mleka, 8 łyżek cukru, 4 łyżki ciemnego kakao, 2 łyżki masła Co potrzeba do dekoracji: Wiórki kokosowe Wykonanie: Robimy masę do ciasta jasnego: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy do błyszczącej masy, dodajemy ocet, obie mąki i proszek do pieczenia(...)Masa będzie dosyć gęsta. Robimy masę do ciemnego ciasta: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy do błyszczącej masy, dodajemy żółtka, ubijamy chwilkę, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy, dodajemy kakao, mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Masa na ciemne ciasto będzie rzadsza od jasnej Blachę wykładamy papierem do pieczenia, robimy kilka kupek z jasnej masy, przerwy
Bułka z Chlebem
Babeczki do koszyczka 212potrzeby ich niczym smarować gdyż babeczki bez problemu z nich wychodzą. Jeżeli jednak używamy innych foremek należy przed włożeniem ciasta wysmarować je masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ SZKLANKA MA POJEMNOŚĆ 250ML. Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)proszkiem do pieczenia, mieszamy *** *** Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną masę. Następnie wsypujemy suche składniki i delikatnie miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy powoli roztopione oraz wystudzone masło i delikatnie mieszamy *** *** Ciasto przelewamy do foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do suchego
Blog z Apetytem
ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ 250Pyszny i szybki deser. Niewiele pracy, a super efekt. Polecam, wszak sezon śliwkowy w pełni. U mnie porcelanowa forma o śr.ok.26cm Składniki: * ok.500g śliwek
Smaczne Zdrowe
Prosta pełnoziarnista szarlotka z wanilią 175ciasta filo , szarlotkę jaglaną oraz owsiane ciasto z jabłkami bez tłuszczu ! Do dzieła Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 21 cm): – 310g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być żytnia, orkiszowa) – 100g oleju – 3 jajka – 3 łyżki ksylitolu/cukru – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – ziarenka z laski wanilii Dodatkowo(...)drugą boki. Na tak przygotowany spód przekładamy przygotowane jabłka. Trzecią część rozwałkowujemy i tniemy nożem na paski, które układamy w kratę na wierzchu ciasta. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 40-45 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub ksylitolem w pudrze. Smacznego! Artykuł Prosta pełnoziarnista szarlotka z wanilią pochodzi z serwisu Just
Be Fit Be Strong
Piknikowe bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym 178zaś dbamy o linię w umiarkowany sposób, to po prostu zjedzmy czosnkowo-pietruszkowe bułeczki raczej na śniadanie czy na obiad. To złote rady Agaty, które pomagają utrzymać dobrą figurę bez wielkich wyrzeczeń. Bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym Składniki na 7 bułek: 10 g drożdży 1 łyżeczka cukru (5 g) 230 ml ciepłego mleka (230 g) 2,5 łyżki rozpuszczonego(...)oraz łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Resztę mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy podrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, masło oraz sól, wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 7 części. Z każdego kawałka
KulinarneImpresje.pl
Chleb na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim i "Magiczne miejsce" 212dwóch miesięcy bez przerwy i ciągle nie mam dość tego smaku. Do tej pory nie udało mi się zrobić zdjęcia, tak szybko znikał. Chleb ma niesamowity smak bez nieprzyjemnego posmaku, jaki towarzyszy nam po zjedzeniu normalnego czosnku. Czosnek niedźwiedzi zawiera więcej siarki i żelazo, dzięki czemu wspomaga działanie układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego. Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Pamiętać(...)resztę wody i wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Powinno mieć konsystencję dającą się mieszać drewnianą łyżką. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do wyrośnięcia. Dużą garść ciasta odłożyć na następny wypiek, a resztę przełożyć do keksówki i odstawić na ok. 2 godziny do ponownego wyrośnięcia. Chleb piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym
Weekendy w domu i ogrodzie
Babka cytrynowa z rozmarynem 176fanów babek dla lubiących urozmaicać tradycyjne smaki nowymi dodatkami dla szukających ciasta idealnego do niedzielnej kawki czy herbatki Składniki na ciasto: 120g masła 150g cukru 3 jajka 260g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej lub skrobi 170g śmietany 18 lub 12% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z dwóch cytryn sok z połowy(...)cały czas miksując. Wsypać wcześniej przesiane suche składniki i wymieszać. Dodać skórkę z cytryny wraz z sokiem, śmietanę i rozmaryn. Wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić ciastem i piec ok. 50 minut w temp. 160 stopni. Po upieczeniu, gdy babka jest jeszcze ciepła nakłuć ją patyczkiem i nasączyć sokiem z cytryny. Polukrować i posypać rozmarynem. Przepis zaczerpnęłam
Mania Wypiekania
Tort dla dziecka (bez mleka, jajek, glutenu) 382fasolowe wybacza wiele modyfikacji w przepisie. Jajka można zamienić zmielonym siemieniem lnianym albo nasionami chia zalanymi gorącą wodą. Ciasto bez problemu można też przekroić na blaty. Na moim blogu znajdziecie także przepis na biszkoptowy tort kokosowo-czekoladowy . Składniki na ciasto: 1,5 puszki czerwonej fasoli 6 jajek lub „kisiel” z 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego lub nasion(...)ciasto: Migdały mielimy w blenderze lub młynku elektrycznym na proszek. Fasolę dokładnie płuczemy i wrzucamy do miski. Dodajemy zmielone migdały, kakao, cukier, olej oraz proszek do pieczenia. Na koniec wbijamy 6 jajek lub dodajemy przygotowany wcześniej „kisiel” z siemienia lub chii (9 łyżek zmielonych nasion zalewamy niepełną szklanką ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut). Wszystkie składniki
Dieta bez mleka
CZEKOLADOWA PAVLOVA Z WIŚNIAMI 189Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego deseru. Delikatna czekoladowa beza, pyszny krem i kwaskowata frużelina to trio idealne. Na początku nie mogłam się przekonać do
Pieguskowa Kuchnia
Komunijny tort truskawkowy 217której można było zrobić tej samej wielkości kuleczki. Do zrobienia krzyżyka też użyłam formy silikonowej, ale osoby o zdolnościach manualnych na pewno same świetnie sobie poradzą bez formy. Poza tym potrzebujemy Około 500 gram słodkich truskawek 2 galaretki truskawkowe cukier puder do smaku 3 kostki masła ( miękkie) 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka(...)opadły. Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Piernik z przyprawą baharat 208Jest w niej też kumin, szafran, kolendra, ziele angielskie, których raczej byśmy do ciasta nie dodali, ale efekt jest bardzo ciekawy. Piernik jest aromatyczny i bardziej rozgrzewający, niż tradycyjna wersja. Baharat kupuje się w sklepie arabskim, albo na Allegro. Są 2 wersje z szafranem lub bez. Moim zdaniem szafranowy baharat jest lepszy, ale kosztuje też trochę drożej, więc podstawowa(...)składniki w dużej misce. Następnie dodajemy orzechy, jajka, miód i maślankę. Mieszamy łyżką lub mikserem. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem i posypanej tartą bułką keksówki. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut (góra-dół, średnia półka). Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Piernik z przyprawą baharat pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatane
Sernik kokosowy 183sobie Świąt bez sernika, więc co roku są dwa lub trzy rodzaje: tradycyjny i co roku jakiś nowy, w te święta zrobię włąśnie ten sernik kokosowy. Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta roznoszący się po całym domu, a także widok kuchni w połowie zastawionej ciastami. Jest to dla mnie wielka satysfakcja. Oczywiście każdy dostaje potem paczuszkę ciasta do domu. Składniki(...)kawy). Do masy jajecznej stopniowo dodawać zmielony ser, a następnie zmielone wiórki kokosowe. Dodać likier kokosowy i dobrze wymieszać. Masę serową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec 60-70 minut w temperaturze 160-170 stopni (to zależy od piecyka, lepiej piec w niższej temp., a dłużej). Sernik po wystudzeniu polać polewą: śmietankę podgrzać i rozpuścić
talerz przyjemności
Nowy cykl: Uczta mola książkowego, a w nim Muffinki z bakaliami i "Jeden dzień" Davida Nichollsa 196pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 1 mały jogurt naturalny 0,5 szklanki oleju ewentualnie trochę mleka, jeśli ciasto będzie bardzo gęste ok. 200 g bakalii (u mnie: orzechy włoskie, pestki dyni, migdały, suszona żurawina, rodzynki) W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia(...)wymieszać. Na koniec wrzucić bakalie (jeśli są duże posiekać je na mniejsze kawałki), dokładnie wymieszać, jeśli ciasto jest bardzo gęste dolać trochę mleka. Foremki lub papilotki na muffinki wypełnić do 3/4 wysokości i piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20-25 minut, aż się zarumienią. Studzić powoli w piekarniku, a potem na kratce. Jeśli pomysł na cykl
Simply Food
Babeczki z rabarbarem 170oczywiście pora na rabarbar. Na początek trafił do babeczek, ale pomysłów na jego wykorzystanie jest bez liku. Ciasto ucierane z kawałkami łodyg, drożdżówka, crumble, czyli zapiekany pod kruszonką, oldskulowy kompot z rabarbaru i lemoniada. Kusi mnie też daiquiri- mrożony rabarbarowy sok z rumem oraz rabarbarowe mohito. Można przygotować też czatnej do ostrego sera z rabarbarem, cebulą i tymiankiem albo(...)pieczenia 70 g płatków migdałów 300 g rabarbaru Przygotowanie: Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec rabarbar. Wszystko razem mieszamy. Formę do muffinów wykładamy papilotkami i wkładamy do nich ciasto
Smakowity Blog Kulinarny
Deser kokosowo-śliwkowy 183Pyszny deser śliwkowy, który najlepiej smakuje na ciepło z domowymi lodami bananowymi. W zamrażarce zawsze trzymam woreczek z pokrojonymi w talarki bananami. W razie potrzeby miksuję
Kucharzyca
Fit szarlotka jaglana 272nią świeżo zaparzona kawa i fit szarlotka. Na dzień dobry usłyszałam " ciasto, przecież wiesz że mi nie wolno, nie dręcz mnie, bardziej niż to konieczne" Oznajmiłam jej, że w tej szarlotce nie ma ani grama zabronionych składników. "E to pewnie smakuje jak trociny skoro jest bez cukru" Po małej dyskusji i moich wyjaśnieniach, udało mi się ją nakłonić(...)ścieramy na tarce, a następnie mieszamy z kaszą, musem daktylowo-bananowym oraz żurawiną i rodzynkami. Przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała średnicę 26 cm) i pieczemy w 170 st. C 70 minut. widgetId = 12712; width= 590; height
Cynamonowe szczęście
Ciasteczka czekoladowe paleo (z foremek) 228wbiciu jajek Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto daj na co najmniej godzinę do lodówki (albo na balkon zimą), by stwardniało. 1/3 szklanka miodu jest na naprawdę czekoladowe ciasteczka, jeśli jednak chcesz nieco więcej słodyczy, to daj 1/2 szklanki. Kawałki ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placki grubości 6-8 mm. Teraz zaczyna się(...)papieru na blaszce. Pozostałości rozwałkuj z nową porcją ciasta i tak w kółko, aż nic nie zostanie. Ilość ciasteczek zależy oczywiście od wielkości foremek i grubości ciasta, mi z powyższych składników wyszło równe 55. Pod koniec wycinania rozgrzej piec do 180 stopni – ciasteczka trzeba piec od 12 to 15 minut , ale uważaj, bo łatwo je przypalić. Pozwól im nieco
PaleoSMAK
Torcik jabłkowo-aroniowy 185Ostatnio miałam okazję spróbować bardzo smacznych soków z Ogrody Sabinu , są to 100 % naturalne soki z bez cukru. Ostatnio się przekonałam że szklanka soku spokojnie
Bajeczna Kuchnia
Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 237słodki, ale nieprzesłodzony. Przepyszny i wykwintny. Aha… zapomniałabym… tort nie powstałby gdyby nie pomoc koleżanek z czatu Moich Wypieków – Pozdrawiam Was dziewczyny!!! Oczywiście nie powstałby również bez blogu Moje Wypieki , z którego jest przepis na kakaowy biszkopt oraz frużelinę z gruszek . Składniki na formę 28 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki(...)wysoki. W przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić
moj przepis na
Ciasto jaglane z jabłkami i twarogiem, zdrowo i bezglutenowo 175chętnie sięgamy po przekąski i niestety przybywa nam to tu to tam...warto więc odchudzić nasze ciasta, zastąpić je pełnowartościowymi składnikami, dodać ksylitol zamiast cukru i wtedy bez wyrzutów sumienia można nałożyć sobie słuszną porcję. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: - 35 dag kaszy jaglanej - 6 średnich jabłek - 40 dag białego sera - słoik dżemu lub galaretki brzoskwiniowej, duży(...)ogniu przez ok. 20 minut, aż woda się wchłonie, zostawiamy pod przykryciem aby kasza "doszła " i ostygła. 2. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy ksylitol i jajko, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, kroimy na plastry razem ze skórką. Wystudzoną kaszę łączymy z dżemem brzoskwiniowym mieszamy dłonią jak ciasto. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kolejno od spodu
Apetyczna babeczka
CIASTECZKA AMARETTI 252tłuszczu, bez mąki, więc bezglutenowe i bez dodatku zarówno laktozy jak i białek mleka. Dodatkowo bez dodatku białego, rafinowanego cukru. Proponuję przygotować od razu z podwójnej porcji, bowiem znikają błyskawicznie... :-) Na bazie tych ciasteczek można również przygotować spód do ciast, u mnie posłużyły jako spód do sernika migdałowego... to jest dopiero poezja smaku(...)kawałki, formujemy kulki wielkości mniejszych orzechów włoskich, które obtaczamy dokładnie i dość grubo w pudrze i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy ok.15 minut na termoobiegu. Po wystudzeniu przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Smacznego
Smaczne Zdrowe
Wegańskie rogale Marcińskie 184pasztet (to jest pyszne, serio!): Wyjmij ciasto (urosło w nocy mimo zawinięcia w folię, tylko szklane półki w lodówce powstrzymały potwora przez większym przyrostem)) z lodówki na około 30 minut przed formowaniem rogalików. Ciasto podziel na części dla wygody. Tylko żey do głowy ci nie przyszło zagniatać ciasta!!! Rozwałkuj cienko (5 mm) ciasto i na około 12 długich trójkątów, Posmaruj(...)łyżka na każdy) Uformuj rogaliki (zawijając ciągnij za dłuższe końce, jakbyś ciągnęła za uszy, wtedy wyjdzie ładny półksiężyc) Pozostaw na około 40 minut aż podwoją swoją objętość. Piecz w temp. 180-190 C około 30 minut (program pieczenie ciasta), aż się ładnie przyrumienią. Jeszcze ciepłe posmaruj lukrem (cukier puder rozpuszczony w odrobinie ciepłej wody) i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego
greenscarf
Bułki słodkie z truskawkami bez drożdży 531bez nich i tak powstały te pyszności :D. Smakują rewelacyjnie posypane cukrem pudrem, polane lukrem, bądź z dodatkiem bitej śmietany. Nie ma co czekać, ponieważ niedziela już się kończy ...Do dzieła :D Składniki: na około 8-10 szuk 2,5 szklanki mąki pszennej + dodakowa mąka do opruszenia blatu i posypania ciasta 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przed pieczeniem po około1 łyżeczką letniego mleka Przygotowanie: 1. Przesiać mąkę przez sito. 2. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, szczypę soli, wanilię, jajko, olej, wymieszać. 3. Na koiec dodać ciepłe, ale nie gorące mleko. Nie dodawać mleka prosto z lodówki. Należy mleko delikanie podgrzać. 4. Wyrobić ciasto. zostawić pod przykryciem na około 15 minut
KreatywnePiny
Bezglutenowe i wegańskie muffiny bez cukru - przepis podstawowy 232Muffinki są dobre na każdą okazję, w wykonaniu banalne a jakie dobre. Te są wegańskie, bez glutenu i bez cukru, a więc zdrowsze od standardowych a tak samo dobre, a nawet lepsze:) Są mięciutkie, pachnące i słodkie. Podstawowy przepis zwłaszcza dla tych, którzy wielu produktów jeść nie mogą lub nie chcą. Składniki: 300 g mąki (u mnie gryczana(...)garnuszku: na dno wlałam wodę, dodałam daktyle i gotowałam przez kilka minut aż daktyle będą miękkie, następnie zmiksowałam blenderem Zmieszaj razem suche składniki Dodaj mleko z olejem i chia Zmiksuj przy pomocy blendera Dodaj pastę daktylową i ponownie zmiksuj na gładką masę Przełóż ciasto do foremek Piecz w 180st przez 20-25 minut Smacznego
pyszne zdrowości
Dietetyczny sernik udana zebra ;) 219kakao Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz kakao miksujemy dzielimy ciasto na 2 części do jednej dodajemy kakao i miksujemy okrągłą blaszkę (moja miała około 25cm) owijamy dokładnie od zewnątrz folią aluminiową, żeby woda nie dostała się do ciasta (chyba, że użyjemy formy silikonowej) formę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że to forma silikonowa, wtedy nie trzeba(...)łyżki jasnej masy i tak w kółko, aż wyłożymy całe ciasto (mi wyszło więcej ciasta ciemnego i dlatego paski na środku są już ledwo widoczne) formę z ciastem wkładamy do większej blaszki którą wypełniamy wodą do 1/3 wysokości foremki pieczemy przez około 80 minut w temperaturze 160 stopni pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia najlepiej smakuje schłodzony ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szybka tarta ze szparagami, porami i serami 221mamy wiosnę, dodałam zielone szparagi. Zależało mi na szybkiej kolacji, więc - przyznaję bez bicia - kupiłam gotowe ciasto francuskie na spód. W swoich propozycjach tart czy zapiekanek nie stosuję żadnych sosów. W zamian dodaję sery, które lubię i które ładnie się topią. Składniki : gotowe ciasto francuskie 2 pory z jak największą ilością zielonego kilka szparagów 3 plastry szynki(...)Formę wykładamy papierem do pieczenia, a potem ciastem francuskim, pamiętając o wykonaniu rantów. Przygotowujemy nadzienie: Pory dobrze opłukać i pokroić na półtalarki. Rozdrobnić szynkę. Szparagi opłukać i przełamać. Twardsze części pokroić na drobne kawałki, miękkie części - na grubsze kawałki. Zostawić w całości główki szparagów. Wymieszać pory z szynką i szparagami. Wyłożyć na ciasto. W palcach porwać na kawałki
Weekendy w domu i ogrodzie
Kwadraciki z wędliną, pieczarkami i serem żółtym - przepis autorski 245plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle jajko do posmarowania ciasta zioła prowansalskie Vegeta - opcjonalnie świeża bazylia 2 opakowania ciasta francuskiego masło do duszenia Wędlinę, pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło i chwilę wszystko dusimy mieszając i doprawiając Vegetą oraz ziołami prowansalskimi Rozwijamy jeden płat ciasta i układamy 12 porcji podduszonych składników Bazylię siekamy i posypujemy nią(...)bazylii Rozwijamy drugi płat ciasta i przykrywamy nim porcje "pasztecików" Nożem do pizzy lub radełkiem (ja to robiłam nożem do pizzy, ale jeśli nie mamy, to można użyć zwykłego noża) dzielimy ciasto na 12 kwadratów Każdy kwadrat zlepiamy widelcem i smarujemy jajkiem Nagrzewamy piecyk do 180 stopni i pieczemy kwadraciki ok. 20 minut lub do zarumienienia - zależy od piecyka, każdy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Masełko dyniowe 175dodatku zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych.Sprzyja także smukłej sylwetce,bo jest niskokaloryczna.Właśnie teraz dynie są najsmaczniejsze,najsłodsze i przepięknie wybarwione.Nadają się na zupy,puree,nadzienia,ciasta,kremy,długo by wymieniać do czego nadają się dynie.W pełni sezonu dyniowego najlepiej jednorazowo upiec wiecej dynii w piekarniku,bo przez kilka dni świetnie przechowuje się w lodówce i zużywać porcjami(...)pieczenia,posolić i piec w 200`C 15-20 minut.Sprawdzić widelcem,czy jest miękka.Dynie z gospodarstwa ekologicznego są zazwyczaj dużo wcześniej miękkie niż te sklepowe.Dynię można także ugotować około 10 minut w małej ilości osolonej wody.Następnie odsączyć i ostudzić.Pieczona jest jednak intesywniejsza w smaku ,po prostu smaczniejszapestki dyniowe przyrumienić na patelni bez tłuszczu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny torcik malinowy 358Składniki :3 jajka60 g cukru90 g mąki1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia400 g malin (świeżych lub mrożonych)1 torebka galaretki malinowej2 łyżki żelatyny1,5
Świat Ciasta
Ciasteczka krucho- drożdżowe. 210Ciasteczka krucho- drożdżowe.Tydzień temu otrzymałam od firmy Tupperware Polska, foremkę silikonową do pieczenia ciasteczek.Uwielbiam piec ciasta i ciasteczka i z wielką przyjemnością przetestowałam foremkę.Ślicznie dziękuję Tupperware Polska że mam przyjemność testowania waszego produktu.W takiej foremce można przygotować ciasteczka pieczone jak również bez pieczenia.Ja natomiast przygotowałam ciasteczka krucho- drożdżowe.Moja opiniaForemka ma piękny wyglądNie trzeba(...)mąką . W posiekanej mące zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i rozmącone jajka, wyrobić ciasto. Ciasto pokroić na kilka małych kawałków, ciasto wkładać do silikonowej foremki w prostokąty, lekko docisnąć.Jajko roztrzepać widelcem, posmarować ciasteczka, posypać makiem.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez około 35 minut. Smacznego
Kuchnia Danusi
Ciasteczka - choinki cytrusowo maślane 239cytrusów i przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny. U mnie leżało całą noc.Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm i wykrawamy z niego ciasteczka. Następnie ciastka(...)stemplujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ciastka około 12 - 15 minut. Studzimy na kratce. Przechowujemy w blaszanych puszkach
Kulinarne przygody Gatity
Chleb na sodzie 187Dzisiaj kolejna propozycja na nietypowe pieczywo - chleb na sodzie. Bez zakwasu i drożdży, nie trzeba go wyrabiać, nie musi wyrastać, a smakuje naprawdę wyśmienicie - najlepsza jest chrupiąca skórka. P.S. Nie zdziwcie się, gdy po ukrojeniu kromki zobaczycie, że dodane przez Was ziarna słonecznika zrobiły się ZIELONE - to za sprawą sody ;-) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki(...)wymieszałam - do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. 3. Przełożyłam ciasto na obsypany mąką blat i chwilę zagniatałam, po czym uformowałam okrągły bochenek, który umieściłam na blasze obsypanej mąką. 4. Chleb nacięłam na krzyż do połowy głębokości, obsypałam lekko mąką, posmarowałam delikatnie odrobiną maślanki i obsypałam ziarnami. 5. Piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - dobrze wypieczony chleb
Kulinarny Pamiętnik
Tort Urodzinowy Mój :) 245dodajemy żółtka. Na końcu do masy jajecznej przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i łyżką musimy wmieszać składniki. Mieszamy szybko i energicznie, tak aby napowietrzyć masę. Masę wykładamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie(...)nasączamy wiśniówką wymieszaną z wodą. Przekładamy blaty kremem waniliowym zostawiamy trochę kremu na boki tortu i dekoracyjne rozetki na wierzch. Przełożone blaty obsmarowujemy kremem po bokach, górę pozostawiamy czystą, bez kremu. Na wierzch, czyli tzw. naszą górę tortu wylewamy polewę czekoladową, na brzegach tworzymy malutkie zacieki. Na polewie układamy świeże truskawki, wyciskamy kilka rozetek z kremu pozostawionego wcześniej. Układamy
Blondynka Gotuje
Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek – w 5 minut! 1211right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek – Składniki: 300g ciasta francuskiego majonez sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, bazylia (do smaku) 60g sera żółtego 3-4 pieczarki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek – Wykonanie: Rozwinąć płat ciasta francuskiego i złożyć go na pół. Lekko docisnąć, by warstwy się(...)plasterki pieczarki (o grubości ok. 4-5mm). Ponownie posypać odrobiną soli i pieprzu. Ułożyć prostokąty z ciasta francuskiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 190st.C i piec przez ok. 10-15 minut do zarumienienia (czasami czas pieczenia należy wydłużyć – wszystko zależy od mocy piekarnika – wyznacznikiem końca pieczenia jest
Kulinarne Przeboje
MAKOWE GWIAZDKI ORKISZOWE, BEZ CUKRU 225Pierwsze tegoroczne ciasteczka, pyszne, kruchutkie, maślane i błyskawicznie znikające. Musiałam szybko robić zdjęcia bo jeszcze chwila i nic by nie zostało. Mojej najmłodszej Córci
Smaczne Zdrowe
Pieczone kotlety schabowe z serem i pomidorami 192Na ten przepis przypadkiem natrafiłam tutaj . Przy najbliższej okazji wypróbowałam go i byłam zachwycona. Mięsko wychodzi bardzo miękkie i smaczne, a ja nie powstydziłabym się
kuchnia doski
Tarta z panna cottą i malinami 150Tarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam
Bullio
Tarta z panna cottą i malinami 224Tarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam
Bullio
Tarta z panna cottą i malinami 255Tarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam
Bullio
Prawdziwie owsiane ciasteczka z masłem orzechowym i otrębami 238smaku. Cukier naprawdę nie jest niezbędnym punktem listy składników. Wybór równie słodkiego, naturalnego miodu to zdecydowanie lepsza opcja. Mąka? Zawsze stawiam na pełnoziarnistą, ale przecież nie ma ciasteczek owsianych bez płatków. To jeden z produktów, które mogłabym jeść non stop. Są tak uniwersalne, że chyba nigdy nie będę miała ich dość. Dzięki odżywczym właściwościom to idealna opcja na śniadanie(...)masło orzechowe zmiksować na gładką masę Dodać wszystkie suche składniki włącznie z sodą oraz przyprawami Dokładnie zagnieść ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki Schłodzone ciasto cienko rozwałkować Za pomocą foremek wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut- do zarumienienia Smacznego! https://www.facebook.com
peanutbuttermonster
Sernik na zimno z matchą 325Już dawno nie pamiętam, kiedy maj był tak ciepły. W upały dogrzewanie mieszkania piekarnikiem nie jest najlepszym pomysłem, dlatego desery bez pieczenia – na zimno, częściej goszczą w mojej kuchni. Efektowny deser może być bardzo prosty do przygotowania. Ja tym razem wykorzystałam swój stary przepis na sernik na zimno, ale na wierzchu zamiast standardowej galaretki, zrobiłam kremowy topping(...)lodówki na 15 minut. Wierzch: W tym czasie serek miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy matchę (ewentualnie kakao lub pomijamy). Jeśli używamy herbaty matcha masa powinna zabarwić się na piękny, zielony kolor. Smarujemy wierzch lekko schłodzonego sernika i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem dekorujemy owocami. Polecam też wersję tego sernika bez matchy – do naturalnego
Poezja smaku
Owsiane kruche ciastka z polewą 274Owsiane ciastka są bardzo kruche i szybkie – wystarczy jedynie wymieszać składniki! Najlepiej smakują zrobione z mąki razowej lub orkiszowej, lecz możemy użyć do nich również
Via Gusto
SERNIK TOSKAŃSKI Z KONFITURĄ MORELOWĄ 385Serniczek trochę inny od tych, które zazwyczaj piekę. Niemniej od razu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u
Smaczne Zdrowe
Ciasto Kubuś bez pieczenia 512Ciasto to powstało w związku z konkursem organizowanym przez na blogu "Takie tam pichcenie" . Inspiracją był przepis Madzi, który lekko zmodyfikowałam. Ciasto jest łatwe do przygotowania
Tradycyjna kuchnia Kasi
Szybka drożdżówka bez wyrastania 277Prosta , a jaka szybka do zrobienia...drożdżówka wg tego przepisu i cytuję przepis w całości..a ja zwiększyłam proporcje..uznałam , że drożdżówka z 240 g mąki
Moje domowe kucharzenie
Fasolowo-bananowe brownie 138Pyszne ciasto, bezglutenowe, ciasto bez grama mąki. Wyszło idealne, wysokie, mięciutkie, rozpływające się w ustach, nic nie czuć fasoli. Takie nie za słodkie, jak ktoś chce bardziej słodkie to można dodać więcej cukru czy miodu. Upieczcie, a zaskoczycie nim każdego. Bardzo polecam. Potrzebujemy: 2 puszki czerwonej fasoli 2 banany 4 jajka 2 łyżki ciemnego kakao(...)puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce fasolowej masy i dokładnie miksujemy. 3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka przez około 45-50 minut. 4. Upieczone ciasto studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy, podajemy. Smacznego życzę. Moje
Izabelawkuchni
Muffinki bananowo makowe 193pudru 16 g cukru waniliowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka sody Dr.Oetker ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki suchego maku Sposób przygotowania: W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę pszenną , proszek, do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i mak, mieszamy. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji w rondelku, wsypujemy cukier puder i cukier(...)dodajemy pokrojone na malutkie kawałki banany,(można rozgnieść widelcem) dodajemy śmietanę i mieszamy, wsypujemy składniki suche, mieszamy łyżką aż uzyskamy gładkie gęste ciasto. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy przez 20 minut w temp 180*c. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamon
Ciasto Pofalowane Z Rabarbarem 199wierzchu (nie konieczne) Ciasto 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy całość do połączenia się składników. 2. Następnie dzielimy ciasto na 1/3 i 2/3. Większą część wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Mniejszą część miksujemy(...)mlekiem i za pomocą łyżki wkładamy delikatnie na wierzch ciasta białego tak aby nie zmieszało się ono z nim. 4. Rabarbar obieramy i kroimy w 3 cm kawałki i układamy na cieście delikatnie wciskając go w ciemne ciasto w odstępach 2-3 cm. Ciasto pieczemy 180 stop. przez 40 - 45 minut. do suchego patyczka ( patyczek wbity w ciasto musi być
Gotowanie...to proste !
ciasto marchewkowe - kuchnia regionalna (Kujawy) 248ciasto marchewkowe piecze się zarówno na co dzień, jak i na rodzinne uroczystości czy święta, a najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne jest to przygotowane z marchewki świeżo zebranej jesienią. Ważny jest również dodatek cynamonu - to on nadaje ciastu charakterystyczny aromat. składniki: 4 jajka 1 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jednym jajku. Wsypuję mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem i mieszam na wolnych obrotach do połączenia składników. Na koniec stopniowo, po jednej łyżce, dodaję drobno startą marchewkę. Ciasto przekładam do blaszki (tortownica o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika
babka w formie
DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW 209Bez polepszaczy, konserwantów, zaciemniaczy ... Może wygląd takich domowych bułeczek nie jest tak idealny jak tych sklepowych, ale przecież o smak tutaj chodzi przede wszystkim. Nie jesteśmy z Mężem wielkimi fanami fast foodów, a jeśli już sobie pozwalam na konsumpcję jedzonka tego typu staram się, aby był to fast food robiony w domu. Od czasu do czasu piekę dobrą pizzę(...)jajko do posmarowania sezamu do posypania Wykonanie: Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (ok. 5-8 minut). Następnie przełóż ciasto na stolnicę, podsyp odrobiną mąki, wygnieć chwilę dłońmi i uformuj niewielkie bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy
Walijskie Pichcenie
Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami 225serem i pomidorami: około 2-3 filety z piersi kurczaka 1-2 pomidory jakieś 2 garście świeżego szpinaku 150 g serka kanapkowego naturalnego (szukamy takiego o dobrym składzie, bez zbędnych dodatków typu olej palmowy czy substancje zagęszczające) 3 łyżki majonezu 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, suszona cebula, czosnek granulowany Przygotowanie Piersi z kurczaka myjemy(...)liści szpinaku i po dwa plasterki pomidora. Całość posypujemy serem żółtym. Zakryte naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze jakieś 10 minut, aby ser się zarumienił. [caption id="attachment_7528" align="aligncenter" width="685"] Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami[/caption] Zobacz
e-PrzepisyKulinarne
Opadające ciasto czekoladowe z kremem i owocami 245Wilgotne i puszyste mocno czekoladowe ciasto bez glutenu i proszku do pieczenia. Po upieczeniu środek ciasta opada i tworzy idealne miejsce na krem z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubione owoce lata. Niebo w gębie - zapewniam! Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 200 g gorzkiej czekolady 90 g masła 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka łyżka kakao(...)krem: 150 g śmietany kremówki 170 g sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: truskawki, maliny, borówki itp. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. W misce umieścić masło i połamaną czekoladę, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodać żółtka, kakao i ponownie wymieszać
wyzwania kuchenne
CZEKOLADOWO - OWSIANE, BEZCUKROWE, ŚNIADANIOWE BABECZKI Z MUSEM Z JOGURTU GRECKIEGO I MASŁA ORZECHOWEGO 187wykonane z płatków owsianych i pełnoziarnistej mąki, z dodatkiem kakao, osłodzone miodem... a ten nieznaczny dodatek czekolady (wszak to odrobina, bo to przecież tylko jedna tabliczka) no naprawdę... bez przesady, przecież w czekoladzie jest - tak bardzo potrzebne nam do życia - kakao. I ten mus... jogurt grecki, masło orzechowe, olej kokosowy i miód. Wracając do słodkiego śniadania, oto czekoladowe(...)się moczyć ok. 20 minut nastawiam piekarnik na 180 stopni C blenduję płatki owsiane blenduję daktyle, tak by powstała papka, dodaję miód, jajka, mleko, olej i esencję waniliową, blenduję do połączenia składników dosypuję mączkę owsianą, mąkę, sodę i kakao włączam jeszcze na chwilę blender dodaję posiekaną czekoladę i rodzynki, mieszam łyżką nakładam ciasto do foremek Piekę 30 minut
Upiecz sobie babeczkę
Ciasto czekoladowe z polewą 293gotowe. Potem tylko polewa ale bez polewy ciasto też jest pyszne. Ciasto pachnie przyprawą do piernika i cynamonem jest wilgotne a zarazem puszyste. Składniki: Ciasto czekoladowe: 280 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej T650 300 g cukru 8 łyżek kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli(...)składniki razem z jajkami. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 33*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać posiekaną czekoladą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i polać polewą. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć
Ala piecze i gotuje
Chlebek bananowy Sophie Dahl 306ciasto bananowe Sophie Dahl- proste,bez dodatków. Banana bread wzbogacić o ulubione bakalie, czekoladę czy orzechy jednak sam smakuje mi najbardziej. Świetnie się sprawdza jako śniadanie a jakby (nie wiem jakim cudem ale...) zdarzyło się Wam, że sczerstwieje można obtoczyć go w jajku i usmażyć na maśle - polecam jest pyyyycha Banana Bread - klasyczne ciasto bananowe Składniki(...)miksera. Zawartość obu misek łączymy i dokładnie mieszamy widelcem lub kuchenną rózgą. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Jeszcze chwilę mieszamy. Przekładamy do formy keksówki o wymiarach 10 x 20 cm. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyjmując chlebek możemy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest dobrze upieczony. Smacznego! Artykuł Chlebek bananowy Sophie Dahl pochodzi z serwisu Sierotka maRysia
sierotka maRysia w kuchni
Chleb cebulowy 205być letnie). Ciasto zagnieść, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem(...)garścią prażonej cebuli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec przez około 45-50 minut
Szalona Kuchnia Eweliny
Grillowany kotlet z kurczaka 179pieczarkami , kalafiorem i pomidorami. Smaczny, szybki i tani obiad. Tradycyjnie pieczone udka z kurczaka już mi się znudziły, polecam Wam inny mój sposób na wykorzystanie mięsa z kurczaka, grillowany kotlet, do przygotowania tej potrawy potrzebna jest jedynie patelnia grillowa z pokrywką. Do grillowania wykorzystałam ćwiartkę kurczaka, bez skóry i kości. Przykładowe przepisy na kurczaka: kurczak z rożna grillowany kurczak(...)kurczak caprese kurczak z warzywami w piwie Kurczak po cygańsku kurczak z porami zapiekany w cieście Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek , Smażone kotleciki z kurczaka Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Składniki na 2 porcje grillowanego kotleta z kurczaka: 2 udka z kurczaka sól morska czarny pieprz majeranek 1 łyżka oleju 6 pieczarek dodatkowo: pomidorki koktajlowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Murzynek ze śliwkami 218Ostatnio goszczą u nas proste i szybkie ciasta, bo czasu brak na jakieś bardziej skomplikowane wypieki, a poza tym chwilowo zmuszona jestem wyeliminować ze swojej diety nabiał, więc muszę trochę kombinować żeby było pysznie i bez laktozy, ale coraz lepiej mi to wychodzi, więc pewnie niebawem możecie spodziewać się kolejnych przepisów bez laktozy . A póki co to zapraszam(...)kakaową, wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy, na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na wierzchu układamy umyte i pozbawione pestek czereśnie. Całość pieczemy ok 40 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. Smacznego
Cynamonowe szczęście
CIASTO IMPREZOWE PAULI Z CHRUPIĄCYM SPODEM (BEZ PIECZENIA A'LA 3 BIT ) 1042CIASTO IMPREZOWE PAULI Z CHRUPIĄCYM SPODEM (BEZ PIECZENIA A'LA 3 BIT ) Pyszne ciacho, które było zrobione na szybko z gotowych składników. Nie zawsze mam czas, by robić wszystko od podstaw sama, dlatego czasami sięgam po gotowe produkty, bardzo rzadko ale jednak. Wszystko teraz kręci się wokół mojej malutkiej córeczki Jagódki, która jutro kończy 4 miesiące(...)zawsze pozwala mi na długie przesiadywanie w kuchni. Ciasto a'la 3 bit, ale napisze z czystym sumieniem, że lepsze, a wszystko za sprawą chrupiącego spodu, który nawet jeśli jest 3 dni w lodówce to nie mięknie i dalej jest chrupiący. ~~SKŁADNIKI~~ Spód suchary 230 g. ( 1 op. ) nutella 400 g. ( 1 mały słoiczek ) Suchary zetrzeć na tarce
Kuchnia Paulettes
Jabłecznik dietetyczny 420migdałami ... pysznie ;) Idealne ciasto dla tych co się odchudzają i są na diecie. Składniki - foremka "keksówka" : na spód ciasta: 2 jajka 6 łyżek mleka w proszku (odtłuszczonego) 8 herbatników maślanych - pokruszone 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu śmietankowego masa jabłkowa: 3 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki miodu środek ciasta: 1 jajko 6 łyżek mleka(...)opcja grzania góra/dół). Foremkę wysmaruj za pomocą pędzelka olejem kokosowym. Do miski wrzuć składniki na spód ciasta, wymieszaj i wyłóż masą blaszkę do pieczenia. Następnie dodaj przygotowane jabłka - wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Teraz przygotuj środek ciasta - składniki wymieszaj na gładką masę i rozsmaruj na jabłkach (po 15 minutach pieczenia spodu) - piecz kolejne
Alutka-Gotuje
Torcik z malinami 192przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka). Masa: 1 opakowanie śmietany(...)część masy, maliny i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu. Jeśli masa wyjdzie Wam płynna, włóżcie ją na kilkanaście minut do zamrażalnika- szybko stężeje. Dobrze gdyby miała konsystencję budyniu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i malin Wyjmuję torcik z lodówki, układam maliny i wykładam
MojaQchnia.pl
Dacquoise 273nigdy nie wyszła z siłowni, albo musiałabym pożegnać ulubione spodnie ;) Każde ciasto jest wykonalne w zaciszu domowym, niektóre wymagają po prostu więcej pracy. Zatem moi drodzy słowo się rzekło, w moim domu powstał mój debiutancki Tort Dacquoise. Na dużej blaszce do pieczenia kładziemy papier do pieczenia i rysujemy na nim dwa okręgi o średnicy(...)Kilkoma szybkimi ruchami rozkładamy masę bezową na wyrysowanych okręgach i delikatnie wyrównujemy ją. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika (opcja góra/dół bez termoobiegu) i pieczemy bezę w takiej temperaturze 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140ºC i suszymy bezę przez 90 minut. Na ostatnie 10 minut możemy zmniejszyć temperaturę do 120ºC i uruchomić termoobieg. Po upływie
Emskie Smaki
Szarlotka ze świeżych jabłek 453pieczenia i cukrem waniliowym. Do suchych składników dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do mąki z masłem. Białka w misce wstawić do lodówki. Zagnieść ciasto, w miarę potrzeby dodając śmietanę. W formie wyłożonej papierem do pieczenia rozwałkować szklanką 2/3 ciasta, formując wokół ranty wysokie na ok. centymetr. Resztę ciasta zawinąć w folię(...)wstawić do lodówki. Ciasto chłodzić przynajmniej godzinę np. w lodówce lub korzystać z niskiej temperatury na dworze i zrobić to na dworze ;) Ciasto piec ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni C. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Jabłka posłodzić kilkoma łyżkami cukru (ilość cukru zależy od smaku jabłek) oraz doprawić do smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Mazurek z malinami i białą czekoladą 364sobie jest piękną dekoracją. Jeśli jednak uznacie, że mazurek musi być zdobiony "na bogato", użyjcie do dekoracji produkty w tych odcieniach białym i czerwonym. Mazurek będzie wyglądał niezwykle elegancko, bez zbędnego przepychu. PRZEPIS NA MAZUREK Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki na mazurek z białą czekoladą i malinami: ( tortownica średnicy 25 cm ) Kruchy spód: 75 g mąki krupczatki(...)szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Rozwałkowane ciasto przełożyć do tortownicy średnicy około 25 cm. Uformować nieduży rant. Ciasto nakłuć gęsto widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. Zimne wyjąć
kolorowotorcikowo
Drożdżowa baba z szafranem na oleju rzepakowym 170powody są 3. Olej rzepakowy świetnie komponuje się ze słodkimi wypiekami, nie zmieniając przy tym ich smaku, zapachu i koloru. Przez swoją wysoką temperaturę dymienia bez problemu możemy go piec, smażyć na nim lub po prostu podgrzewać. Jest idealny do wysokich temperatur i nie tworzy związków trans, niekorzystnych dla naszego organizmu pod wpływem temperatury. Dla mnie(...)drożdżami, szafranem i cukrem. Dodaję mleko z olejem i jajko. Mieszam ciasto na gładką, jednolitą masę. Dodaję żurawinę i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Formę do ciasta smaruję tłuszczem i nakładam wyrośnięte ciasto drożdżowe, które ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Potrwa to około 30 minut, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyrośniętą babkę piekę przez 45 minut
Mango Papaja
Zdrowa wielkanocna baba 203białkami, do których dodajemy szczyptę soli. Ubijamy już bez cukru. Do wyrośniętego ciasta dodajemy żółtka i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Dopiero wtedy wlewamy roztopiony olej i ponownie doprowadzamy do uzyskania jednolitej konsystencji masy. Na końcu dorzucamy rodzynki. Można je wcześniej przelać wrzątkiem, aby były bardziej miękkie. Kiedy uzyskamy gładkie ciasto, zaczynamy stopniowo dodawać ubite białka. Mieszamy bardzo delikatnie(...)najwięcej napowietrzyć ciasto. Formę do baby smarujemy masłem i przelewamy do niej masę, do ok 3/4 wysokości. Ciasto jeszcze urośnie. U nas z podanych proporcji wyszły 2 baby, 1 duża i 1 mała. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni góra/dół. Pieczenie z termoobiegiem nie jest tutaj konieczne. Baby pieczemy przez
Kuchnia od dwojga
DOMOWA PIZZA Z KAPARAMI (NA SPODZIE BEZ DROŻDŻY) 189ochota na pizzę, ale nie było czasu czekać, aż ciasto wyrośnie, więc zrobiłam pizzę na spodzie bez drożdży. Wystarczyło tylko wymieszać ciasto, pokroić ulubione dodatki, ułożyć na cieście a reszta robiła się praktycznie sama ;) Jeżeli masz dość czekania, aż wyrośnie ciasto albo w lodówce zabrakło drożdży to ten przepis jest właśnie dla Ciebie :) Do pizzy wykorzystałam kapary(...)pieczenia, jajka i soli zagnieść ciasto. Rozwałkować dość cienko. Pizza może być w prostokątnej formie pieczona lub można zrobić mniejsze okrągłe. Na cieście posmarować sos do pizzy, posypać warstwę startego żółtego sera. Następnie układać ulubione dodatki. Tak przygotowaną pizze wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 15 minut. Po tym czasie na pizze posypać kolejną
Zrób to smacznie
Tort bezowy o smaku kawy 201serkiem mascarpone. Mój tort ma delikatny smak kawy dzięki smakowej masie kajmakowej, i delikatną dekorację z borówki amerykańskiej. Dla mnie zawsze wszystkie ciasta są zbyt słodkie, ale słodycz bezy nigdy mi nie przeszkadza, a nawet w jakiś magiczny sposób uzależnia, bo zawsze sięgam po dokładkę. W końcu cukier działa na nasz mózg(...)koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. • Narysować na papierze do pieczenia 2 koła o średnicy dużego talerza i rozłożyć po równo białka. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st.C i piec przez 30 minut każdy blat osobno. • Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć obie bezy razem
To co kocham
Sernik wiedeński 222zdjęciu jest bez polewy i lukru, ponieważ narzeczony siostry nie może spożywać dużo cukru, dlatego dodatkowy cukier sobie odpuściłyśmy. Serdecznie polecam :) Składniki: (forma 35x25 cm lub tortownica 24–26 cm ) -na kruchy spód: 2 szklanki mąki tortowej 3/4 kostki masła ( kostka masła 200 gram) 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru(...)kruchy spód. Mąkę mieszam z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodaję masło i siekam nożem, a potem jajko i zagniatam. Ciasta nie trzeba chłodzić. Wałkuję, przekładam do formy i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekam 15–20 minut. Po upieczeniu spodu przyszedł czas na masę serową. Żółtka ucieram
Wołowina od rekina
Ciasto czekoladowe na śmietanie 2395tortownicy o średnicy 21cm . Ciasto czekoladowe na śmietanie Składniki: 160g mąki pszennej 175g śmietany 18% 100g masła 100g czekolady (u mnie 2/3 gorzkiej i 1/3 mlecznej) 150g cukru trzcinowego 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej(...)pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, składniki dobrze wymieszać - składniki suche przełożyć do składników mokrych, wszystko krótko wymieszać - formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka
Smakołyki Bereniki
Szarlotka tatrzańska 226młody muffinki, to ten starszy ciasto marchewkowe i tak mi uciekło. Teraz udało mi się kupić szarą renetę, więc bez żadnej dyskusji szarlotka była. Była, bo oczywiście szybko się zbyła. Do ciast z jabłkami to u mnie Panowie pierwsi ;))) Ciasto smaczne, nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Wymiary blaszki 24x34 cm. Inspiracja - klik . Składniki na środek: 2 kg szarej(...)można dodać jeszcze jedną łyżkę) i żółtka utarte z cukrem. Zagniatamy ciasto. Ok. 2/3 ciasta odcinamy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą część ciasta wkładamy do lodówki, blaszkę z wyłożonym ciastem również. U mnie blaszka była w lodówce jakieś 30 minut. Po tym czasie blaszkę z ciastem podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 sotni przej jakieś
kruche babeczki
Pizza rustica siciliana. Rustykalna pizza sycylijska. Po mojemu. 187ciasto zrobi się już dość mokre, ale będzie wyrabiać się, przełożyć je na stolnicę i dalej wyrabiać. Jeśli zacznie przyklejać się do rąk, podsypywać mąką i wyrabiać. Jest to ciasto, które kocha ciepło ludzkich rąk i lubi być wyrabiane długo. Ale warto. Odłożyć na bok przykrywając ściereczką. Formy do zapiekania natłuścić dobrze oliwą z oliwek i przenieść na nie ciasto(...)nagrzewać około 10 minut "na pusto". Aromatyczną kiełbaskę obrać ze skórki i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. "Podziubać" ciasto widelcem, lekko posmarować oliwą z oliwek i nałożyć pomidory. Dosmaczyć solą, pieprzem, oregano. Dołożyć obficie kiełbasy z cebulą i czosnkiem, położyć suszone pomidory, posypać serem. Piec w piekarniku do momentu ,kiedy ciasto nam ładnie podrośnie
Z Kuchni Do Kuchni
Ptysie orkiszowe (bez masła) z musem śliwkowym 235oleju kokosowego (u mnie od SKWORCU)* 250 ml wody 200 g mąki orkiszowej** 5 jajek (M) szczypta soli szczypta brązowego cukru Mus śliwkowy: 35 dag śliwek (waga bez pestek) 1 galaretka (wiśniowa lub owoce leśne) 330 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 1 śmietan-fix (można pominąć) 1/3 szkl cukru pudru Dodatkowo : 100 g czekolady garść orzechów arachidowych(...)ścianek garnka. Ciągle mieszając gotować jeszcze parę minut po czym odstawić do przestudzenia (nie musi być całkiem zimne). 2. Gdy masa przestygnie dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto przełożyć do szprycy (polecam jednorazowe rękawy foliowe) z grubą tylką (szeroka gwiazdka) i na dużą piekarnikową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta na kształt kółek o wielkości
Kto ugości moich gości?
62. Orkiszowe ciasto z rabarbarem i kruszonką - zdrowsza wersja 251Składniki na ciasto: - 150g mąki orkiszowej - 80g oleju kokosowego - 50g otrębów (owsianych, gryczanych..) - 50g mąki kukurydzianej - 1 łyżka ksylitolu - 1 żółtko - 5 łyżek zimnej wody (chyba, że potrzebujecie więcej) Formę do tarty lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód). Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy(...)lodówce. Kolejne dwie części wyrabiamy ponownie i wykładamy nimi formę do tarty lub tortownicę, starając się równomiernie rozłożyć ciasto na spód i po bokach. Nakłuwamy widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Składniki na mus rabarbarowy: - 550-600g rabarbaru (może być mniej, wcześniej robiłam z 200g i było również pyszne
Be Fit Be Strong
Ziołowe bułki - paluchy 133połowy szklanki wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 10-15 minut, aż drożdże "ruszą". Znaczy się robimy zaczyn. Jak już mamy zaczyn gotowy to wrzucamu wszystkie składniki (oprócz jajka) do dużej miski, wlewamy zaczyn i dokładnie mieszamy. Tak około 15-20 minut musimy mieszać. Ewentualnie możemy wrzucić wszystko do maszyny chlebowej i niech ona się męczy(...)już wymieszamy to odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 częsci i robimy z nich cienkie wałeczki. Wałeczki powinny być właśnie dość cienkie, bo ciasto nam jeszcze na boki urośnie i przybierze właściwy kształ bułeczek. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nacinam wzdłóż przez środek ostrym nożem. Przykrywamy szmatką
Marder&Marder Manufacture
Bezy 252również przepisy na inne słodkości -----> CIASTA, WYPIEKI I DESERY Bezy - przepis: Składniki: (z podanych proporcji wyszło mi 28 bez) 2 białka 120 g drobnego cukru (można również zmielić np. w młynku do kawy zwykły cukier bądź użyć cukru pudru) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Bezy - jak zrobić? Żółtka oddzielić od białek. Przygotować(...)produkty się połączyły. Piekarnik rozgrzać do ok. 140 'C (piekę w gazowym, bez termoobiegu). Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, szprycą formować bezy , pozostawiając między nimi odstępy. Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 100'C i lekko uchylić drzwi piekarnika (ja używam w tym celu drewnianej łyżki, dzięki której
Moje Qulinaria
Kasztany, kasztany... 182pół z białym) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli konfitura mirabelkowa (lub inna kwaskowa) jako nadzienie Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Mieszamy oddzielnie mokre składniki i suche składniki. Następnie łączymy dwie mieszanki, nie przejmując się grudkami. Mąka kasztanowa mocniej chłonie wilgoć od zwykłej mąki, dlatego ciasto nie jest(...)takie rzadkie- można dodać łyżkę śmietany 18% jeśli jest mocno za gęste. Do form na muffiny wkładamy po łyżeczce ciasta, następnie trochę konfitury (u mnie około trzech mirabelkowych połóweczek) i przykrywamy ciastem. Foremki powinny być prawie pełne. Pieczemy 25 minut. Ciasta starcza na około osiemnaście średniej wielkości muffinów. A potem robimy sobie kawę, włączamy refleksyjną jesienną piosenkę i jemy, udając
les mirabelles
Sernik tradycyjny 450się z sernikami. Ostatnio przedstawiałam Wam sernik z brzoskwiniami , a dziś chciałabym pokazać Wam przepis na sernik tradycyjny. Jest to sernik bez ciasta na spodzie, ja zrobiłam go takiego „czystego” bez żadnych dodatków, ale oczywiście można wzbogacić go o rodzynki, czy kawałki czekolady. Bardzo prosty w przygotowaniu, ale pyszny i taki wyjątkowy. Ogólnie uwielbiamy serniki, więc(...)dodać kaszę, budyń, cukier wanilinowy i krótko zmiksować. Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, wystudzony sernik włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest
dom-agi.pl
SZYBKI, WILGOTNY I PYSZNY PIERNIK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 726cudowne, bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-)Przepis znaleziony na Kwestii Smaku , troszkę tylko zmodyfikowany. Piekłam w silikonowej formie o wym.30x12cm, w oryginale był w formie 25x12cm.Składniki ciasta:- 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) lub 300g mąki tortowej- 200g ksylitolu lub cukru (w oryginale było 250g )- 250ml mleka- 125g masła(...)mąkę i dokładnie mieszamy tak, by nie było grudek.Gotową masę wylewamy do przygotowanej wcześniej formy (masa jest dość rzadka).Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec ok.40-50 minut, na programie góra-dół, do suchego patyczka. Ja piekłam 40 minut.Wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia.Wystudzony piernik przekroić na pół.Powidła przełożyć do rondelka, wstawić na palnik
Smaczne Zdrowe
Bułeczki z sezamem 176wody, odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy z pozostałymi produktami. Jeżeli ciasto się klei trzeba dodać trochę więcej mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Krok 2 Przekładamy wyrośnięte ciasto na oprószoną stolnicę i zagniatamy. Formujemy dwa szerokie kawałki o długości(...)kroimy na równe kawałki, z każdego formujemy kulę i kładziemy na blaszce do pieczenia. Przykrywamy bułeczki ścierką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Czas pieczenia: Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 20-25 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Smacznego
Niezły Młynek
CHLEB ORKISZOWY JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 322mąkę orkiszową w szafce a w ciągu niespełna 1,5h wyczarujemy pyszny, delikatny i bardzo smaczny chlebuś. Przepis na formę ok.30x12cm. Ja piekę w formie silikonowej 24x8cm , wychodzi troszkę wysoki dlatego tym razem podzieliłam ciasto i z części powstała bułeczka. Bardzo mocno wyrasta dlatego nakładamy tylko do połowy formy.Sprawdza się jako chleb tostowy, głównie po to powstała ta wersja chleba(...)łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej+ dodatkowo: ziarna do posypaniaW kubeczku rozkruszyć drożdże, dodać do nich 1 łyżkę mąki i ok.1/3 szklanki wody. Dokładnie zamieszać i odstawić na ok.15 minut aż "ruszą". W dużej misce umieścić resztę składników , dodać zaczyn i wymieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej lekko formy ( można także wysypać ją mąką lub otrębami, silikonowej nie trzeba
Smaczne Zdrowe