ciasta rozpycha je, tworząc kieszonkę. W oryginale pity pieczone są w metalowych piecach opalanych drewnem. Żeby zbliżyć się w kuchni do warunków wypiekania pity, piekarnik przez około 20-30 minut rozgrzewamy do 200⁰C, z termoobiegiem, co podniesie temperaturę o kolejne 20⁰C i ułatwi szybkie i równomierne pieczenie. W piekarniku zostawiamy na najniższym jego piętrze blachę do pieczenia(...)również się rozgrzeje i pozwoli na uzyskanie ładnie napompowanych i chrupiących chlebków pita. Do już mocno rozgrzanego piekarnika wkładamy po trzy chlebki na gorącą blachę i pieczemy, nie otwierając piekarnika, około 8-9 minut. Chlebki do użycia kroimy dopiero po ostygnięciu. Jeśli chcecie je przekroić od razu i zjeść ciepłe, trzeba na nie położyć wilgotną ściereczkę – wtedy gorące i chrupkie
Karo in the Kitchentruskawkami i bezą na oleju rzepakowym biszkopt z owocami Sernik bez pieczenia z truskawkami Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? Składniki 3 jajka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego; 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła 2 szklanki mąki pszennej 1,5 proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 3 kopiaste łyżki jogurtu greckiego szczypta(...)wolnych obrotach. Ubite białka łączymy z ciastem za pomocą silikonowej szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej, wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Na powierzchni ciasta układamy połówki truskawek. Ciasto pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180ºC (czasami wystarczy 50 minut) do tzw. „suchego patyczka”. Formę wyjmujemy i studzimy na kratce. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasta przyprawa do pizzy – u mnie firmy Cykoria 1 cebula mała łyżeczka oleju szczypta soli 1 wędzona noga z kurczaka 2 plastry ananasa z syropu kilka dużych zielonych oliwek bez pestek 3 kawałki papryki marynowanej 10 dag sera gouda wiórki tłuszcz do wysmarowania blaszki Wykonanie: Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Lekko ją posoliłam(...)syropu i pokroiłam na kawałeczki. Ciasto rozwałkowałam cienko na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 40x26 cm. Przełożyłam je na wysmarowaną masłem blaszkę. Wierzch ciasta posmarowałam ketchupem i obsypałam przyprawą do pizzy. Rozłożyłam równomiernie przygotowane składniki, na koniec obsypałam startym żółtym serem. Odstawiłam na bok do czasu nagrzania piekarnika. Piekłam około 15 minut w temperaturze 200 stopni
Kuchenne zapiski Edytysłoność tartom. Można je podać z sosem czosnkowym lub pomidorowym, albo bez, to już zależy od Waszych upodobań. Polecam Wam ten przepis wypróbować, szczególnie, że jest prosty, szybki i nie wymaga dużego wysiłku. MINI TARTY Z POMIDORKAMI, KURCZAKIEM, OLIWKAMI I SEREM ŚRÓDZIEMNOMORSKIM. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego około 150 g piersi z kurczaka 100 g sera Arla Apetina(...)patelni na małej ilości oleju. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy, pokroić na 8 części, założyć lekko na brzegach. Sery śródziemnomorskie zmieszać ze sobą i pokruszyć na mini tarty. Oliwki i pomidorki pokroić w talarki i ułożyć wraz z podsmażonymi piersiami z kurczaka na mini tartach oraz posypać ziołami prowansalskimi. Piec około 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury
Zakątek rozkoszy kulinarnychswoją objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić tak na 15 minut. Po tym czasie posmarować z wierzchu delikatnie mlekiem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok 25 do 30 minut, aż bułeczki się zarumienią. Do przygotowania(...)trudno znaleźć podobny na sklepowych półkach. W smaku jest ostry i intensywny i świetnie nadaje potrawom zarówno smaku jak i zapachu. To są produkty, po które następnym razem bez zastanowienia sięgnę robiąc zakupy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRabarbar już na straganach, a że truskawki o tej porze roku w tym roku są wyjątkowo smaczne przedstawiam Wam przepis na pyszną tartę z truskawki i rabarbarem pod bezą czyli super połączenie smaków kwaśnego i słodkiego. Polecam :) SKŁADNIKI 200 g mąki tortowej 100 g zimnego masła (najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki a potem zetrzeć na tarce(...)dwóch żółtek zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Wałkujemy z ciasta koło i wyklejamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem. Na tarcie rozkładamy folię aluminiową i wysypujemy np.suchą fasolę, by tarta się nie wybrzuszyła. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 20 minut - by się zarumieniła. (5 min. przed
Moje Kuchenne Rewelacjeszklanka mąki tortowej - 1 szklanka mąki ziemniaczanej (można zastąpić tortową) - 1 mały proszek do pieczenia - dowolny, ulubiony aromat Składniki mojej wersji: - 6 dużych jaj - 3/4 szklanki ksylitolu - 250g masła - 370g mąki orkiszowej typ750 (700 dałabym 340g) - 3 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia - 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ksylitolu z wanilią W misie miksera ubić (utrzeć) całe jajka(...)dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do formy wysmarowanej dokładnie masłem, wyrównujemy i formę zamykamy. Zamkniętą formę wstawiamy do garnka z wrzącą wodą, woda musi sięgać do 1/2 wysokości formy babkowej, garnek przykrywamy i doprowadzamy całość do wrzenia. Od zagotowania gotujemy naszą babkę 75 minut, na małym palniku. Gdyby forma się przesuwała
Smaczne Zdrowejuż wyjmiecie je z piekarnika, ciężko wytrzymać, aż ostygną :) Posmakują zdecydowanie każdemu, bez względu na upodobania smakowe. Moim zdaniem idealnie pasują na świąteczny stół wielkanocny :) Składniki : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 115 g masła 2 jajka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki skórka otarta(...)proszkiem i jogurt lub maślankę. Za każdym razem mieszać delikatnie łopatką do połączenia. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać 2-3 łyżki jogurtu lun maślanki. Papilotki ułożone w formie lub silikonowe foremki do muffinek napełnić do 3/4 wysokości. Piec 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Smacznego! Przepis ze strony Moje Wypieki
Chocolate Muffin Blogsię to, co o tym chlebie napisała autorka blogu, z którego zaczerpnąłem przepis. Otóż napisała ona, że od czasu do czasu ma ochotę upiec prosty chleb, z kilku składników, bez większego wysyłku i wkładu pracy, ale ze stuprocentową gwarancją udanego wypieku. No i poza tym - chleb smaczny. Jak napisała dalej - chlebowe epopeje muszą mieć swój odpowiedni czas(...)chleb kilogramowy. Z ciasta można przygotować bułki, ale trzeba pamiętać o odpowiednim skróceniu czasu wypiekania - około 20 minut. P.S. Chleb piekłem w kupionej niedawno stalowej foremce, tłoczonej, z zaokraglonymi końcami. Foremka jest stosunkowo długa i wąska, ale chleb fantastycznie się w niej upiekł. Foremkę wystarczy nasmarować smalcem, a chleb sam z niej wyskakuje. Przed pierwszym pieczeniem trzeba foremkę wyprażyć
Grahamka, weka i kajzerkajajka- trochę więcej jak ½ szklanki drobnego cukru- 1 budyń waniliowy bez cukru- sok z 1 cytryny- esencja cytrynowaDodatkowo:- 125g czekolady 81% Papilotki układamy w foremkach. Mielimy herbatniki, dodajemy kakao i migdały, ponownie razem mielimy. Masło rozpuszczamy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Łączymy składniki widelcem. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i delikatnie dociskając, wyrównujemy powierzchnię. Do pojemnika(...)rozgrzewamy do 175°C. Do blaszki lub żaroodpornego naczynia wlewamy (trochę powyżej połowy) wrzątek – wstawiamy na spód nagrzanego piekarnika. Foremki z ciastem wstawiamy do piekarnika i po 10 minutach obniżamy temperaturę do 120°C. Od tej pory pieczemy ok. 60 min. Upieczone pozostawiamy, przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku ok. godziny. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
mojewypiekiinietylkomocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany ok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)kakao do posypaniawiórki gorzkiej czekolady do posypania (opcjonalnie) Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Sposób przygotowania:Masa Budyniowa:Do miski odlewamy ok. szklankę mleka i dodajemy budynie oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony(...)budyniowej, herbatniki, 2/3 masy śmietanowej, herbatniki, pozostałą masę budyniową i znów herbatniki. Wierzch smarujemy cienką warstwą pozostałej śmietany. Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno trafić na kilkanaście (lub więcej) minut do lodówki. Całość oprószamy kakao. Możemy również posypać startą czekoladą. Ciasto Cappuccino przed podaniem powinno spędzić ok. 2-3 godziny w lodówce
Słodka Stronaziarnami, treściwy i bez polepszaczy i spulchniaczy. Zrobienie go jest łatwe i proste, a ileż przyjemności podczas degustacji :) Składniki na 3 średnie keksówki : 7 dag drożdży Łyżka cukru i po 2 łyżki wody i mąki do zaczynu 800 ml letniej wody 1 kg mąki pszennej lub mieszanej z razową garść słonecznika garść dyni do ciasta i druga do posypania(...)sól, rozczyn i wyrabiaj aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W trakcie wyrabiania dolej ok 3 - 4 szklanek wody, przegotowanej – wystudzonej. Ciasto odstaw pod przykryciem, aby podwoiło objętość. Do posmarowanych form włóż wyrośnięte ciasto , posyp dynią i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wypełni formę wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 50 minut. Po upieczeniu postaw na kratkę
Apetyczna babeczkaminut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy cukier, szczyptę soli, mieszamy hakiem. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy(...)pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy bułeczki, kruszonka może spaść obok, bułeczki i tak sporo podrosną, więc będzie można je odrywać lub kroić jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki wyrastają na całą powierzchnię formy. Bułeczki drożdżowe z jagodami pieczemy pół godziny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwiąt bez właśnie wspomnianego makowca. Moja Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne. Może właśnie dlatego postanowiłam odejść od tradycyjnej rolady makowej na rzecz małych tart, wypełnionych pyszną masą makową. Mini tarty makowe Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej(...)margaryny Palma z Kruszwicy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Najpierw robimy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do mąki dodajemy płatki masła oraz wodę i zagniatamy na jednolite ciasto. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy je - najlepiej zrobić to między dwoma kawałkami folii spożywczej. Następnie wykładamy
Przysmaki Karolkiwięc chyba nad nią pracować, skoro mi ciągle chce się pisać, a Wam czytać. Dziękuję, że nadal tu ze mną jesteście; bez Was już dawno bym się poddała. A jednak, mimo krótszych i dłuższych przerw, ciągle wracam. Bez motywacji, którą dla mnie jesteście, z pewnością by mi się nie udało. Na te huczne urodziny mam... Tartę. Nie tort(...)rozetrzeć palcami. Partiami dodawać wodę - ciasto powinno się ładnie połączyć, ale nie może się kleić. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wyłożyć nim formę, formując brzeg o wysokości około 3 cm. Nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać suchą fasolą
Pożeraczka, czyli raz adobrze