ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:729/1234)

Śliwka z makiem 109

wyobrażają sobie świąt bez ciasta z makiem mam ciekawy pomysł. Ciasto czekoladowe z makiem i śliwkami. Takim pysznym deserem na pewno zaskoczycie swoich gości.  Prosto, pysznie i w świątecznym klimacie. CIASTO ŚLIWKA Z MAKIEM   Składniki: (forma 20x30cm) biszkopt: 2 jajka 1/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 1/2 szkl cukru(...)płyn studzimy.  Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, a potem ostudzony płyn czekoladowy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Powstałe ciasto przelewamy do formy 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach. masa czekoladowa ze śliwkami: Śliwki zalewamy wodą oraz alkoholem (śliwowica lub nalewka) i moczymy 2-3 godziny

Bon appetit mon amie
Kruche ciasto z rabarbarem 215

pozycja obowiązkowa w sezonie na rabarbar :).  Kruche ciasto: 160 g masła, zimnego 360 g mąki pszennej 3 duże żółtka 100 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie z rabarbaru: 650 g rabarbaru ( waga samych łodyg, bez liści i końcówek ) 4 łyżki cukru 2 łyżki(...)nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż składniki zaczną formować się w kruszonkę. Następnie zagnieść szybko jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1,5 godziny. Formę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na grubych

Opowieści z piekarnika
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 90

grubości około 1 mm) (ciasto ma być między dwoma arkuszami maty silikonowej). Prostokąt podzielić na 20 cienkich pasków o grubości około 1,5 -2 cm i długości 30 cm. Ewentualnie ciasto można rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanych mąką. Nawijać ciasto na rurki, zaczynając od węższego końca. Ciasto lekko naciągamy, rolując kolejny pierścień na rurce. Pierścienie powinny(...)siebie. Na płaski talerz wysypać pół szklanki cukru. Obtaczać każdą rurkę z jednej strony. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, cukrem do góry. Piec na złoty kolor w 190 st. z termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Mus śliwkowy

moj przepis na
Pavlova z owocami leśnymi 75

się także cała Rodzinka, dla której ciasto z 6 białek i mnóstwa bitej śmietany to zawsze mało. Dlatego też nie mogło zabraknąć tego deseru i teraz, kiedy jesteśmy wszyscy razem. Do jego wykończenia użyliśmy jagód oraz malin, którymi obsypaliśmy Pavlovą obficiej niż na zdjęciu. Chyba nie musimy pisać, że i ta wersja bezy przypadła wszystkim do gustu, a kilka osób(...)porcję dokładnie wmieszać w białka. Masa powinna być bardzo gęsta, sztywna i lśniąca. Na koniec dodać po łyżeczce mąki ziemniaczanej oraz białego octu winnego, ubijać minutę, aby piana się ustabilizowała. Na papier do pieczenia ułożony na blasze wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek, uformować z niej koło, wyrównać jego boki, jednocześnie lekko je unosząc. Bezę wstawić do nagrzanego

niecodziennikpary
Słodkie kluseczki z kaszy manny 108

wszystko dokładnie wymieszałam na jednolitą masę. Ciasto odstawiłam na kilka minut, żeby kasza trochę napęczniała. W garnku zagotowałam ok. 1 litr wody. Delikatnie ją osoliłam. Za pomocą dwóch dużych łyżek metalowych formowałam kluseczki i wykładałam je na gotującą się wodę. Poczekałam aż kluski wypłyną i od tego momentu gotowałam je ok. 4-5 minut. Ugotowane kluski wyłowiłam łyżką cedzakową(...)manny i jogurtu (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html), placek z kaszy manny z morelami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/placek-z-kaszy-manny-z-morelami.html), placki z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/placki-z-kaszy-manny.html), kaszowiec bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/kaszowiec-kaszak-ciasto-z-kaszy.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Murzynek z mascarpone i galaretką 131

Murzynek to ciasto o wielu twarzach:) Można podawać bez przekładania, można przełożyć dżemem, kremem. Wykorzystać jako podstawę tortu. Zawsze wychodzi, pięknie wyrasta i tylko na 1 jajku. Murzynek z kremem z mascarpone i śmietany z dodatkiem galaretki jest wersją na bogato:)Ciasto wyjątkowo smaczne, znika bardzo szybko. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki 300 g mąki pszennej(...)rozpuścić ,każdą w 300 ml wody, odstawić do stężenia. Kiedy zastygną, pociąć w kostkę. Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera ,wymieszać. Tortownicę 23 cm lub blaszkę 24/24 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekarnika na około 45 minut w 180 stopni . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone, w razie potrzeby czas wydłużyć. Wyjąć, wystudzić przeciąć

gotuj ze mną
Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi 156

szklanki orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 duże szklanki śliwek węgierek już bez pestek(około 400 - 500 g) Ciasto: 1 cytryna 115 g masła 2 łyżki creme fraiche lub gęstej słodkiej śmietany 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenie 3/4 szklanki cukru pudru Kruszonka 60 g masła 3 łyżki brązowego cukru(...)mąkę przez sitko. Całość dokładnie miksujemy. Przygotowujemy kruszonkę zagniatając masło, cukier, mąkę i wiórki. Tortownicę wykładamy papierem. Na to wylewamy ciasto. Wykładamy na to śliwki. Rozprowadzamy orzechy włoskie z miodem, na to kruszymy naszą kruszonkę. Wstawiamy na 45 - 50 minut do pieca rozgrzanego do 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true

Delusional Trine
Tartaletki z makrelą i oliwkami 137

sól, czarny pieprz ½ pęczka dymki Sposób przygotowania: Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar(...)świeżo mielonym czarnym pieprzem. Tartaletki wypełniamy przygotowaną masą. Całość posypujemy posiekana dymką. Rada! Jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek z ciasta kruchego. Czas przygotowania: 20' + pieczenie Trudność: średnie Ilość porcji: 12 Kaloryczność: 420 kcal / porcja

Pyry na Gaz
Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką 83

dodajmy dodatkowo łyżkę śmietany. Wykonanie farszu: Grzyby zalewamy dzień wcześniej wodą Do naczynia miksującego wkładamy grzyby z wodą w której się moczyły oraz kapustę. Dodajemy również wszystkie przyprawy. Gotujemy bez założonej miarki  czas   30 min/Varoma/obr. 1  (jeżeli woda odparuje szybciej niż czas gotowania, dolejmy wodę i gotujmy kapustę z grzybami do końca czasu) Kapustę z grzybami(...)kroimy w paski. Wykonanie tarty: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto na tartę wałkujemy i przekładamy do formy do tarty o średnicy 24 cm. Na ciasto dajemy zimny farsz. Tartę posypujemy pokrojoną w paski wędzoną śliwką. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok 20-25 minut. The post Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką appeared first

Themo przepisy
Chlebek turecki 194

chleb jest niesamowicie pyszny! podbił serca całej mojej rodziny. Córcia dzięki temu chlebkowi pokochała rodzynki a Małżon nie wyobraża sobie kolacji bez pajdy chlebka tureckiego z masłem i solą. Ja uwielbiam go formie opieczonych w tosterze grzanek :) Przepis miałam od dawna w swoim kajecie ale dopiero listopadowa pora przyszła czas na wypróbowanie go.  Chlebek turecki 500 g maki(...)pokojowej. Mieszamy mikserem mąkę z resztą składników wlewając powoli mleko z masłem. Dodajemy rodzynki i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto krótko zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do napuszenia na dalsze 30 minut. Piekarnik nagrzewamy w tym czasie do 180 st.C. Wyrośnięty chlebek smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarlotka z Budyniową Pianką 242

uprażenia owoców jaki chcemy osiągnąć - ja najbardziej lubię nadzienie w formie marmolady - i też taką polecam, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin). Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany 12-18%. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga(...)minimum 2 godziny. Po tym czasie blaszkę ok. 20 x 3o cm wykładamy papierem do pieczenia i do formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większą porcję ciasta. Delikatnie dociskamy łyżką troszeczkę wyrównując spód. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut do bardzo lekkiego zrumienienia. Studzimy ciasto, a następnie wykładamy jabłka. Budyniowa Pianka: Gdy ciasto jest już

Słodka Strona
Ciasteczka czekoladowe z orzechami 91

Przepyszne ciasteczka mocno kakaowe, bez mleka i jajek, nieco w świątecznym klimacie. Zapach unoszący się podczas pieczenia jest naprawdę cudowny i bardzo czekoladowy. Ciasteczka są kruche a orzechy sprawiają, że miło chrupią. Można w nich wyczuć również lekko miodową nutę.  Ciasteczka nie są przesłodzone,  świetnie sprawdzą się do kawy, herbaty lub ciepłego mleka.  Składniki(...)suchych i bardzo dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką, w wilgotnej dłoni formować kulki i umieszczać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczać zwilżonym w zimnej wodzie widelcem. Piec w termoobiegu przez około 8-10 minut

Healthy food explorer
CIASTO 7 DAYS – Z ROGALIKAMI 350

żaden łasuch się nie oprze! Ciasto smakuje niesamowicie! Jest świetnym pomysłem np. na niedzielny deser po rodzinnym obiedzie albo słodkim deserem na komunijny stół. Goście będą zachwyceni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 24×28 ) BISZKOPT KAKAOWY: * jajko – 8 szt * mąka – 2/3 szkl * cukier- 1 szkl * kakao – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM CZEKOLADOWY(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubijamy na sztywno, partiami wsypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia – mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę, pieczemy ok. 35-40 minut / 170C bez termoobiegu. Studzimy. KREM CZEKOLADOWY: 250 ml gotujemy z cukrem i wanilią, resztę mleka miksujemy z żółtkami, mąką oraz proszkiem budyniowym. Wlewamy

Ostra na Słodko
Torcik śmietankowo-kajmakowy 416

Prosty i klasyczny biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, przekładany masą kajmakową  i kremem śmietankowym z orzechami laskowymi i migdałami. Ciasto dla wielbicieli słodkości ... rozpływa się w ustach ! Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : Biszkopt: 5 jajek - temp. pokojowa! 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej (pszennej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 460 g masy krówkowej Kajmak (Bakalland(...)mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej, by składniki się połączyły . Nie należy mieszać przy pomocy miksera! Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno).  Ciasto delikatnie przelewamy do tortownicy i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 165 ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej.  Wystudzony biszkopt oddzielamy

Alutka-Gotuje
Ciasteczka warszawskie 165

wiórkami kokosowymi i zwieńczone cieniutką warstwą bezy z obu stron. Ciasteczka są wyjątkowo mało słodkie i niestety dosyć pracochłonne. Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk. Ale przyznać trzeba jedno - po zrobieniu naprawdę robią wrażenie :). Wg mnie najlepiej smakują na drugi dzień, po odstaniu nocy w lodówce. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 3 żółtka 250 g masła(...)ciasto. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem). Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3-4 mm. Z ciasta wykrawać kółka kieliszkiem lub foremką o średnicy 3,5 cm. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można

Świat Ciasta