również na każdej imprezie oraz tak bez okazji. Masę makową możecie przygotować sami, lecz u mnie odkąd pojawiła się Natalia - każda minuta jest cenna, więc użyłam gotowej z puszki. Koniecznie spróbujcie! Zerknijcie również na mój wilgotny i ekspresowy biszkopt przekładany masą makową - klik . (Forma o wymiarach około 32 x 22 cm) (*) Kruche ciasto na spód: 1,5 szklanki mąki(...)/waniliowy kilka kropel aromatu cytrynowego (opcjonalnie) kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) Polewa: 200g czekolady gorzkiej/mlecznej 100 ml śmietanki 30% Przygotować ciasto. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia. Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku - około 15 minut w 180 stopniach i pozostawić do ostudzenia. Przygotować masę makową. Masę makową zmiksować
Di gotujepolecam Wam tą najprostszą wersję Spróbujcie. Sernik kajmakowy (bez spodu) Składniki: 1/2 kg sera z wiaderka* 125 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 1/2 słoika kremu mlecznego śmietankowego KAJMAK 530 g do nabycia w Smak Market 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta krem mleczny śmietankowy (kajmak) do zdobienia *u mnie Wieluń (gęsty(...)miksujemy krótko i delikatnie na najmniejszych obrotach miksera. Masę przelewamy do przygotowanej formy. Wstawiamy na środkowy poziom do nagrzanego do 210 stopni piekarnika (grzanie dół). Pieczemy około 40-45 minut. Sernik obserwujemy, czas pieczenia zależy od piekarnika. Ciasto powinno zacząć odchodzić od boków formy. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik jeszcze na kilka minut. Następnie wyciągamy, studzimy
Słodkie okruszkiciasto! Nie wszystko można przekazać i opisać słowami, na szczęście jest fotografia kulinarna. Mam nadzieję, że zdjęcia podobają się Wam i zachęcają do przygotowania owsianki! Ostatnio zakochana jestem w tych delikatnie nakrapianych czarną farbą talerzykach, które kupicie w jednym z popularnych szwedzkich sklepów. Smacznego! PS. Ja idę po kawałek owsianki, jeszcze jest, ale pewnie do 20-tej zniknie ;) Pieczona(...)Dodajemy płatki owsiane, jogurt, mleko, cukier lub zamiennik, masło orzechowe i jajko. Całość starannie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wylewamy do naczynia masę owsianą ze śliwkami. Całość pieczemy przez 25 minut w temp. 180-200 st. C. Podajemy na ciepło lub na zimno, posmarowane masłem orzechowym, posypane cynamonem i udekorowane kawałkiem śliwek
Moja smaczna kuchniakuchni to dla mnie zapach korzennych przypraw, zwłaszcza mielonego cynamonu, którego zapach roznosi się po całym domu. Zainspirowana popularnym ciastem marchewkowym postanowiłam przygotować muffinki, ale w wersji fit, bo bez mąki, a z płatkami owsianymi. Cierpliwie czekają na porę deseru, już dwie spróbowałam, jak były jeszcze ciepłe! Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku, pięknie brązowe(...)owsiane, jajka, jogurt, cukier, proszek do pieczenia, cynamon oraz kakao, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Muffinki należy piec w foremkach silikonowych, w przypadku papierowych foremek ciasto może przykleić się. Masę przekładamy do foremek. Pieczemy w temp. 180 st. przez 20-25 minut. Smakują bardzo dobrze na ciepło i na zimno. Babeczki można wzbogacić dodając orzechy lub rodzynki. To idealny
Moja smaczna kuchniadaje mi spokoju. Do tego stopnia, że zachciało mi się nawet sernika z kokosem. Upiekłam więc sernik bez spodu a na wierzch wylałam gęstą masę kokosową i czekoladę. Smakowało trochę jak batoniki bounty. Wizualnie prawie nie widać, że to ciasto składa się z dwóch warstw, mają one też podobną konsystencję więc je się jak po prostu sernik. *foremka(...)łyżki wiórek kokosowych Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Przygotować masę serową: białka i żółtka oddzielić. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nadal ucierając dodać ser, budynie i olej. Na końcu wmieszać pianę z białek. Przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 50 minut. Wystudzić. Przygotować masę kokosową: kokos zalać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadziś jak pada to mi się przypomina, i w sumie jakoś poprawia humor, a teraz uwaga cytuję „niebo ze mną płacze, bo cię nie zobaczę” . Bez komentarza. W każdym bądź razie, na kiepską pogodę i chandrę najlepsza jest czekolada, a czekolada i maliny to już w ogóle. Moi domownicy są tak przygnębieni pogodą, że nie dali(...)Siekaj wszystko razem, aż ciasto będzie mozna zagnieść w kulę. Jeżeli lubisz wałkować zimnie ciasto to w tym momencie zawiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce, przez godzinę, a jeżeli nie to wylep nim od razu formę do pieczenia (wcześniej lekko wysmarowaną olejem) i wstaw do lodówki na godzinkę lub 15 minut w zamrażalniku. Rozgrzej piekarnik
greenscarfmożecie kupić gotową, albo po prostu zmielić zblanszowane (pozbawione skórki) migdały. Te z kolei możecie także zamienić na uprażone (koniecznie bez skórki) orzechy laskowe, albo połączyć oba rodzaje orzechów. Ważne jest, żebyście pamiętali przy przygotowaniu libańskiego ciasta pomarańczowego, że jeśli sami mielicie migdały lub orzechy muszą one koniecznie być pozbawione skórki. Migdały wystarczy zalać wrzątkiem i gdy ostygną skórka(...)cukru brązowego lub kokosowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia olej kokosowy lub masło do wysmarowania formy odrobina mąki kokosowej/ migdałowej lub cukru kokosowego do oprószenia formy 100g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka śmietany gęstej 18% 2 łyżki mleka Wykonanie: Pomarańcze porządnie wyszorować w gorącej wodzie. Na 5 minut zalać wodą z łyżeczką sody oczyszczonej. Następnie zalać czystą wodą
Pociąg Do KuchniSkładniki: CIASTO 500 g mąki 220 g masła 6 żółtek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli BEZA 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA 700 ml mleka 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 mały cukier waniliowy 1 laska wanilii (opcjonalnie) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)posypujemy bułką tartą (lepiej wyłożyć papierem - łatwiej będzie nam wyciągnąć upieczone ciasto z blaszki). Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki. Na cieście rozsmarowujemy połowę dżemu, następnie połowę piany i posypujemy ją płatkami migdałowymi. Pieczemy przez około 40 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta pomijając płatki migdałowe(są tylko
Moje-pitraszenieprzy piekarniku w taki upał? W taką pogodę niezawodne są ciasta bez pieczenia, na zimno :-) To, o którym Wam dziś piszę nie wymaga wielu składników. Tak naprawdę nie musi być nawet z morelami, możecie śmiało użyć innych owoców. Natomiast podstawą są jabłka - lekko kwaskowe, nadające ciastu orzeźwiający smak... I nikt z moich gości nie odmówił kawałka... :-) SKŁADNIKI(...)sztywno, a następnie dodajemy stopniowo jedną z galaretek, cały czas miksując na wolnych obrotach. Przekładamy masę na jabłka, na niej układamy połówki moreli i całość wstawiamy na 10 - 15 minut do lodówki. Polewamy trzecią (tężejącą) galaretką i ponownie wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Czary - gary w kuchnibezglutenowego pieczywa, zupełnie bezzasadnie. Być może moje obawy podyktowane były ciągle gdzieś tam pojawiającymi się opiniami, że chleby bez glutenu są niesmaczne, twarde i łatwą się kruszą. Nic podobnego, takie domowe są przepyszne i pięknie pachną. Od jakiegoś czasu chętnie piekę takie chlebki na śniadanie, dlatego staram się zawsze mieć pod ręką bezglutenowe mąki i drożdże, ponieważ wypieki drożdżowe(...)minut. Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki: sól, resztę cukru oraz mleka, a także zaczyn z drożdży. Za pomocą łyżki wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę o wymiarach około 25x12 cm wyłóż papierem do pieczenia i natłuść
Roślinna - blog wegańskibędzie świetnie smakował z dodatkiem rodzynków czy orzechów – u mnie najczęściej jest jednak bez dodatków. Prosta szarlotka na biszkopcie: 5 średnich jabłek 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 duże jajka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki oleju opcjonalnie: garść rodzynków lub orzechów cukier puder(...)orzechy. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciut więcej niż połowę ciasta i rozsmarowujemy po dnie. Do pozostałego ciasta dodajemy jabłka, cynamon i mieszamy. Równomiernie układamy na wierzchu ciasta w tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 45-50 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Post Prosta szarlotka na biszkopcie pochodzi
Poezja smakugrubości około 1 mm) (ciasto ma być między dwoma arkuszami maty silikonowej). Prostokąt podzielić na 20 cienkich pasków o grubości około 1,5 -2 cm i długości 30 cm. Ewentualnie ciasto można rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanych mąką. Nawijać ciasto na rurki, zaczynając od węższego końca. Ciasto lekko naciągamy, rolując kolejny pierścień na rurce. Pierścienie powinny(...)siebie. Na płaski talerz wysypać pół szklanki cukru. Obtaczać każdą rurkę z jednej strony. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, cukrem do góry. Piec na złoty kolor w 190 st. z termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Mus śliwkowy
moj przepis naodlewamy). Tofu rozgniatamy widelcem lub kruszymy w ręku i dodajemy je do liści (już bez wody), dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, chwilę razem podsmażamy, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i gałką muszkatołową (solimy mniej bo ciasto jest lekko słone). Tak jak pisałam wcześniej o cieście filo, musimy po wyjęciu z paczki dbać o nie żeby nie wyschło, ja tym razem(...)płata. Zawijamy ciasto filo, robiąc długi rulon, smarujemy go jeszcze olejem i później delikatnie zawijamy w ślimak i przenosimy na blachę wyłożoną matą do pieczenia lub papierem. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta filo i pozostałym farszem. Pieczemy "ślimaki" w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku, do momentu aż ciasto się zrumieni (ok 20 minut). Można zjeść
Co na wege obiad?Santiago de Compostela. W Hiszpanii jest ono objęte specjalnym świadectwem pochodzenia, z czym wiążą się restrykcyjne zasady przygotowania wypieku i doboru składników. Jest to pyszne i aromatyczne ciasto bez mąki, na mielonych migdałach, z odrobiną cynamonu i skórką z cytryny. Wilgotne i miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz, przepyszne z filiżanką kawy :) Tarta de Santiago oprószona jest(...)Jakuba. Dzisiejszy wypiek dedykuję mojej Cioci Heni, która kilka lat temu przeszła właśnie te setki kilometrów Drogą św. Jakuba i to ciasto będzie już zawsze kojarzyło mi się z Jej niesamowitym osiągnięciem :) A Was tymczasem zapraszam do wspólnego pieczenia! SKŁADNIKI: 4 jajka 200 g mielonych migdałów (zmieliłam płatki migdałowe) 200 g cukru skórka otarta z 1 średniej cytryny
Słodko-Słony Świat Ilony