pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i zagnieść ponownie. Ciasto ciemne i jedno ciasto jasne owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugim jasnym ciastem wyłożyć formę wysmarowaną masłem i posypanej mąką. Na cieście rozsmarować dżem lub powidła, na to wyłożyć owoce. Ciasto(...)ubijania dodawać stopniowo pozostałe ¾ szklanki cukru i jeszcze chwilę ubijać. Dodać proszek budyniowy (lub kisiel). Ubitą piankę wyłożyć na ciemne ciasto. Na nią zetrzeć jasne ciasto (lub poskubać palcami) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 50-55 minut
Walijskie Pichceniedrożdży instant 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Dzielimy je na 9 części i z każdej z nich lepimy niewielką bułkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Piekarnik ustawiamy na mniej więcej 45 stopni i grzejemy tak bułki przez godzinę. W tej temperaturze ładnie(...)wyschły nieco od temperatury i dzięki temu miały fantastyczną grubą chrupiącą skórkę. Po godzinie bułki powinny dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wtedy podkręcamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bułki przez 20 minut. Madzia się obudziła w chwili, gdy wyjmowałem je z piekarnika. Zdążyłem :) Po upieczeniu, dla dodania charakteru, możemy leciutko oprószyć bułki mąką. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturerodzynki. Ja postawiłam na klasyczną wersję - bez dodatków, za to z duuużą ilością truskawek i galaretki :) I jak, macie ochotę na kawałeczek? ;) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik(...)Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i łyżkę wody. Ubijamy na sztywno. Następnie partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż masa nabierze lśniącego koloru. W następnej kolejności dodajemy po jednym żółtku a na końcu mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy
My simple kitchendodać dowolną ilość owoców bez obawy, że podczas pieczenia opadną na dno. Amatorów ucieranych ciast z owocami, na drugie, równie pyszne ciasto z rabarbarem oraz owsianą kruszonką zapraszam tutaj. Składniki: 260g mąki 60 g wiórkówk kokosowych 160 g cukru lub ksylitolu 4 jajka M 200 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego(...)jednym jajku. Na końcu na małych obrotach wmieszać mąkę utarte ciasto wyłożyć do przygotownanej tortownicy, góre wyrównać szpatułką. Na górze rozsypać owoce, lekko wciskajac je w ciasto piec w 180`C 40-45 minut do suchego patyczka studzić na kratce. Przed podanie posypać cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczenia (u mnie domowy bezglutenowy ) - 2 płaskie łyżeczki cynamonu * szklanka 250ml Masło pokroić na mniejsze kawałki. W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone masło, syrop z agawy, proszek do pieczenia, cynamon i przy pomocy haka zagnieść ciasto, następnie dodajemy jajka i mieszamy. Na samym końcu dodajemy pestki dyni, mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Otrzymane(...)ciasto (będzie klejące) dzielimy na dwie części, każdą zawijamy w osobną folię spożywczą i umieszczamy w lodówce, na ok.30 minut. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy (przykryte folią spożywczą) na stolnicy lub na blacie wyłożonym folią spożywczą (można również użyć papieru do pieczenia). Z ciasta wycinamy, przy pomocy ostrego noża dowolne kształty, u mnie kwadraty, prostokąty, trójkąty... Ciasteczka wykładamy na blachę
Smaczne Zdroweprawdę dobre. Bardzo szybko się je robi, więc nawet dzieci poradzą sobie z tym przepisem bez problemu. Ja robiłam je późnym wieczorem i zajęło to na prawdę niewiele czasu. Sama nie wiem, ale jakoś najlepsze wypieki, ciastka, chleby wychodzą mi podczas nocnego pieczenia :) Po upieczeniu, należy przechowywać w szczelnym i suchym pojemniku. Dla urozmaicenia, można dodać kolorowy barwnik(...)jajko i dokładnie je wmiksować w maślaną masę. Stopniowo dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, do uzyskania jednolitego miękkiego ciasta ( w razie konieczności dodać więcej mąki - ciasto nie może się kleić do rąk). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 5 minut do zamrażalki. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki umieścić na blasze
CookYourselfbez niczego. Jeśli jest ładna forma do pieczenia to wygląda efektownie. Inspiracją był przepis stąd . Babka podana na talerzu Porcelana Bogucice . Składniki: 4 jajka 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym Helio 3/4 szkl oleju 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ponownie zmiksować. Mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Porcjami dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i miksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki się połączą. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Do suchego patyczka. Wyjąć z pieca
Ala piecze i gotujemyśl, jak wiele jeszcze mezaliansów można popełnić i jak bardzo smaczny mogą mieć finał! CIASTO CZEKOLADOWE Z BAKŁAŻANEM Przepis pochodzi z książki Red Velvet and Chocolate Heartache , pokazującej, iż używając warzyw do słodkich wypieków można piec bez masła i często bez użycia cukru. Ich rolę spełniają bowiem naturalne składniki zawarte w większości warzywach. 400 g bakłażana(...)oddzielnej misce. Dodać masę bakłażanowo-czekoladową i ponownie dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez ok. 30-40 minut. Polecam! * przepis pochodzi z tej strony - klik
KUCHARNIAczekać kilku dni, aż zmiękną. Są mięciutkie od razu po upieczeniu. Więc bez stresu, jeszcze dacie radę upiec je do świąt :) SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy korzennej do (piernika) 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła(...)było grudek. Ciasto powinno mieć lekko klejącą konsystencję. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia i zgęstnienia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy pierniczkami zostawiać spore odległości, gdyż podczas pieczenia zwiększą objętość. Każdą kulkę lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po przestudzeniu pierniczki obficie polukrować
Kuchnia w opałachpapieru do pieczenia o boku ok 10 cm. Zagotowujemy w garnku 2 szkl wody z masłem i szczyptą soli i wsypujemy do tego przesianą mąkę. Cały czas energicznie mieszamy. Ucieramy dokładnie ciasto, aż zacznie odstawać nam od ścianek garnka. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Kiedy jest zimne miksujemy je wbijając kolejno jajka. Następnie przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego(...)każdy papierek wyciskamy kółka z ciasta o średnicy 6-7 cm. Rozgrzewamy w szerokim garnku/ wysokiej patelni tłuszcz. Do gorącego wkładamy pączki (papierkiem do góry). Po ok minucie usuwamy papierki i smażymy ok 4-5 min z każdej ze stron. Wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym i zostawiamy do wystudzenia.Cukier puder ucieramy z sokiem cytrynowym i dekorujemy
Malinowe PocałunkiZwracam jednak waszą uwagę na fakt, że boki ciasta, kiedy podpieka się je bez żadnej zawartości kurczą się i w rzeczywistości stają się niższe niż się spodziewaliśmy. Dodatkowo przypominam o nakłuwaniu spodu widelcem, by nie wybrzuszał się za bardzo (można też ciasto obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem - u mnie ryż się nie sprawdza, jest za lekki). Krem(...)tniemy wszystko raz wolniej raz szybciej, trochę w trybie pulsacyjnym, do uzyskania konsystencji lekko wilgotnego piasku. Następnie dodajemy jajko i powtarzamy czynność, aż ciasto zaczyna nam się zbijać w duże kawałki, które należy wyrobić przez minutę ręcznie. Jeśli malaksera brak, mieszamy mąkę z cukrem na blacie/stolnicy/dużej desce, wrzucamy kawałki masła i kroimy nożem. Mamy uzyskać "mokry piasek
W kuchni wieczoremzastanawiajcie tylko wrzuccie je do koszyka.Mozliwosci ich wykorzystania jest bez liku.Nawet pokrojone w plasterki z kropla miodu na kanapce z twarozkiem sa zachwycajace.U mnie propozycja na blyskawiczne torciki z gotowego ciasta francuskiego.Polecam,bo wygladaja cudownie i tak samo smakuja!Skladniki na 4 osoby:250 g ciasta francuskiego (gotowy produkt z lady chlodniczej)6-8 swiezych fig1 lyzka drobnego cukru(...)ciasta 4 kola,lub wiecej nieco mniejszych.Na wiekszych jednak latwiej bedzie rozmiescic figi.Wyciete kolka przeniesc na blache wylozona papierem do pieczenia.Zostawiajac 1-cm rant, podziurkowac ciasto widelcem.Figi pokroic w cwiartki,lub osemki i rozlozyc na przygotowanych krazkach z ciasta.Cukier wymieszac z cynamonem i posypac figi.Brzegi ciasta przy pomocy pedzelka posmarowac mlekiem.Torciki wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec okolo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dekorowanie, ale dla mnie w smaku najlepsze są pierniczki bez lukru i różnych dodatków.Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane dżememSkładniki:500 g mąki2 białka4 żółtka3 łyżki przyprawy do pierników1/4 szkl. cukru1,5 łyżki kakao100 ml śmietany1,5 łyżeczki sody2 łyżki przypraw korzennych125 g masła200 g mioduDzień przed pieczeniem:W misce mieszamy mąkę z kakao. Śmietanę mieszamy(...)dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą.Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny.W dniu pieczenia:Ciasto jest kleiste, więc trzeba sporo podsypywać mąką przy rozwałkowywaniu. Po rozwałkowaniu niezbyt cienkich placków, wykrawamy pierniczki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 7-12 minut, w zależności od grubości i wielkości.Świąteczne mmm Pycha
NA MOIM TALERZUproszku bez cukru polewa1 łyżka margaryny1 łyżka miodu1-2 łyżki mleka3-4 łyżki cukru50g płatków owsianychWykonanie:- cukier rozpuścić do momentu, aż przyjmie płynną konsystencję i brązową barwę- do tak powstałego karmelu dodać mleko i gotować, cały czas mieszając (mleko może się na początku pienić) - w pierwszym momencie karmel zastygnie pod wpływem zimnego mleka, ale po kilku minutach rozpuści się(...)żeby nie powstały grudki- ciasto będzie elastyczne i przyjmie jasnobrązowy kolor, schłodzić je w lodówce przez 0,5-1 godz.- jabłka wymieszać z miodem, margaryną i cukrem i smażyć przez kilka minut, po zdjęciu z ognia dodać budyń w proszku i dokładnie wymieszać - schłodzonym ciastem cienko wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy oraz jej boki (które też wykładam
Smakołyki BerenikiObiecałam Wam przepis na kolejny serniczek?! Oto i on! Dziś częstuje Was Sernikiem brzoskwiniowym z musem i galaretką. Takim, który nie wymaga pieczenia. Taki sernik
Ostra na Słodko