Zostało mi trochę cytrynowego kremu , więc wymyśliłam sobie deser jagodowy. Oczywiście jak deser jagodowy to muszą być jagody. Jest to prosty i szybki deser , a przy
codojedzeniaSkładniki:5 jajek 1 kostka margaryny 2 waniliowe serki homogenizowane (200g) 1/2 litra mleka 1 opakowanie żelatyny (na 2 litry płynu) 1 szklanka cukru 3 galaretki
Świat CiastaLeniwy poranek. Zasnute chmurami niebo, szalejące od wiatru nagie konary drzew. Mokre chodniki, smutne spojrzenia. Takie niechciane. Co jak co, ale śniadanie to podstawa. Porządna dawka
W kuchni Karmel-itkiPrzeglądając blogi z przepisami natknęłam się na ciasteczka stempelki-dosyć różniące się od innych wyglądem:) Bardzo urzekły mnie różne minki i napisy na ciasteczkach, dlatego
Smaczne ZdroweTo ciasto jest wyjątkowo dobre, delikatne i orzeźwiające. Zniknęło w błyskawicznym tempie, goście byli zachwyceni Upiec mały biszkopt – białka z cukrem ubić na sztywną pianę
Kuchnia Pokoleńsody - ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u nas na kamieniu winnym) - około 300g masła migdałowego lub innego orzechowego - tabliczka gorzkiej czekolady 1. Zmielony len wymieszać z 9 łyżkami wody i odstawić na około 5 minut. 2. Olej kokosowy i ksylitol utrzeć mikserem na puch. 3. Dołożyć do oleju wcześniej odstawioną lnianą mieszankę i miksować przez minutę na najwyższych obrotach nadal(...)piernika i proszek do pieczenia wymieszać. 5. Do mąk dodać mieszankę oleju z lnem i śmietankę kokosową, wymieszać. 6. Następnie dolewać stopniowo napój roślinny aby masa była gęsta ale nie sucha. 7. Masę wylać do formy i piec w 180°C przez 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. 8. Kiedy ciasto ostygnie, podzielić na 6 prostokątów, które należy
Candy PandasBłyskawiczne w przygotowaniu - możemy je zrobić nie mając miksera! Serniczki słodkie, konfitura kwaskowata - idealnie się uzupełniają! Na 9 sztuk: 60 g biszkoptów 30 g masła lub
VioletoweKucharzenieKrucha, słodka beza i kwaskowy, cytrynowy krem. Połączenie po prostu idealne :) Bezy doskonale komponują się z kwaśnymi dodatkami. W sezonie letnim możecie dodać do tortu dodatkowo
maniapieczeniaCiasto pyszne, nic suche. Zrobiłam to ciasto na pożegnanie w pracy. Bardzo im smakowało. Wykonanie ciasta – jest najprostsze z możliwych. Wszystkie składniki wrzucić do miski
Kuchnia PokoleńDzisiaj zachęcam do przygotowania zdrowszego ciasta - biszkoptu kokosowego nadzianego jabłkami. Ciasto łatwe do przygotowania, kokosowe, z delikatnym biszkoptem i bardzo smaczne! Dodatkowo jeżeli użyjecie bezglutenowego proszku
Ugotowaćzagotowania gotować około 2 minut ( nie zaprzestając mieszania ). Na koniec dodać olej i wymieszać. Krem całkowicie wystudzić, następnie przełożyć do słoiczka, zamknąć i włożyć do lodówki. Lemon curd można przechowywać w lodówce do 7 dni. Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać, połączyć z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek(...)żółtka, miksując na niskich obrotach miksera, do połączenia. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką, do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie rozsypać
Opowieści z piekarnikataki rodzaj ciasta który bardzo lubię, krem nie jest ciężki, biszkopt sam w sobie jest leciutki i całość bardzo przyjemnie się je bez uczucia że zjadło się milion kalorii :) Składniki na jedną roladę biszkopt: 4 jajka (żółtka i białka osobno) szczypta soli 3 czubate łyżki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kolei żółtka i miksujemy na najwolniejszych obrotach. 3. Na koniec dodajemy obie mąki, olej, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (papier smarujemy olejem). Biszkopt pieczemy w 170-180 przez 15 minut Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przekładamy
Gotowanie...to proste !długie paluchy lub chleb z formy . Bułeczki przypominają chałkę ale są bez kruszonki. Wystarczy posmarować je rozmąconym jajkiem aby uzyskały połyskującą skórkę. Dodatkowo można je posypać makiem lub sezamem. Z tego przepisu możecie upiec 12 bułek lub 1 paluchów. Ja upiekłam po połowie z każdego rodzaju. Paluchy piekę na ogół jako pieczywo do bufetu. Łatwo je chwycić w rękę(...)misy robota, dodaj mąkę, cukier i sól. Zarób ciasto i kiedy zaczną się wytwarzać nitki glutenu dodaj miękkie masło w kawałkach. Zagniataj aż ciasto wchłonie całe masło. Ciasto powinno być puszyste i lekko odchodzić od ścianek naczynia. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tm czasie podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj okrągłe
codojedzeniaPyszne kakaowe ciasto z kremem i bezą orzechową. Biszkopt jest delikatny, a jajeczna masa w połączeniu z chrupiącymi orzechami daje nie lada wrażenia smakowe! Składniki na biszkopt kakaowy: 5 jaj 10,5 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na warstwę orzechową: 4 białka 3/4 szklanki cukru(...)puszystą pianę. Ddodajemy cukier, miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia kryształków. Dodajemy żółtka, miksujemy. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 20 minut w 18st C (do suchego patyczka). Studzimy, dzielimy na dwa blaty. Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy miód i cukier
Słodki ZakątekKruche ciasto to podstawa wielu wypieków. Bez niego nie powstaną nasze ulubione ciasta np. mazurek, szarlotka czy kruche babeczki. Najlepsze kruche ciasto powinno być chrupiące pod zębami i rozpływające się na języku. W skład ciasta kruchego wchodzą: mąka i tłuszcz oraz szczypta soli. Niekiedy dodawana jest śmietana, cukier i żółtka. Do ciasta używa się mąki krupczatki. Krupczatka jest mąką(...)siekamy dokładnie całość nożem. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto ręcznie. Z ciasta wyrabiamy kulkę, którą wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy ciasto. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez ok. 15-20 minut. Jeżeli ciasto będzie wykorzystane
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne