same brzegi i robimy dziurki widelcem na dnie (aby ciasto nie napuchło i nie zrobiły się bąble) Wstawiamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-22 minuty, aż ciasto będzie złociste (trzeba pilnować, aby się nie przypaliło). Przed wyjęciem wystudzić w foremkach i delikatnie wyjmować- babeczki są bardzo kruchutkie! Masa na spód - kajmak mleko skondensowane słodzone(...)serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy. Ewentualnie dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Krem w smaku wychodzi podobny jak w naszym torcie, jest jedynie mniej delikatny, bo bez dodatku bitej śmietany. Bita śmietana330 ml śmietanki 30% (jedno opakowanie)1/2 szklanki cukru pudruopakowanie śmietan- fixu (użyłam tego, aby utrzymać konsystencje śmietany i aby nie podeszła wodą) Śmietanę
Symfonia SmakówZapraszam Was na mega zdrowy placek- bez mleka, bez mąki, na samych płatkach owsianych, z dodatkiem zmiksowanych truskawek i rabarbarem na górze.Może i
Kraina Miodem PłynącaSkładniki na biszkopt:5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę
Świat CiastaSezon rabarbarowy wykorzystujemy na maxa. Dzisiaj kolejne ciasto z dodatkiem rabarbaru i truskawek (to nasze ulubione połączenie o tym czasie). Lekkie, słodko-kwaskowe, idealnie
Smaczne ZdroweDynia kandyzowana jest świetnym dodatkiem do keksów, deserów czy świątecznej masy makowej. Ten przepis jest sprawdzonym przepisem mojej mamy. Właśnie jesienią przygotowujemy wspólnie dynię
Niezły MłynekJedną z rzeczy, które sprawiają mi ogromną frajdę jest robienie ciastek z myślą o moich bliskich, a już nic mnie tak nie cieszy gdy ciastko znika
Cynamonowe szczęścieCoraz więcej eksperymentuję z ciastami bezglutenowymi. Mieszam przy tym różnego rodzaju mąki. Efekt bywa zaskakujący ale
Pan i Pani Smith w kuchniŁatwy, bezproblemowy chleb, poradzi sobie z nim nawet dziecko :) Pasuje do wszystkich rodzajów dodatków, można z powodzeniem zrobić go rano, aby na śniadanie cieszyć się wspaniałym
Słodkie inspiracjeczas wyrabiając, gdy ciasto zaczyna być plastyczne i nie lepić się do dłoni nie dolewamy więcej wody. Wody ma być tyle ile zbierze ciasto. U mnie najczęściej 125-130 ml, ale ilość zależy od mąki i innych czynników (stąd w składnikach podaję jej więcej). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, nie lepiące się do dłoni. Z ciasta formujemy kulę i przechowujemy(...)przykryciem (ja używam miski z pokrywką do ciast drożdżowych, ale może być zwykła miska i ściereczka). Lepimy uszka. Odrywamy kawałek ciasta. Wałkujemy go cienko na lekko podsypanym mąką blacie/macie. Placek kroimy na kwadraty. Do każdego nakładamy około łyżeczki farszu, składamy na pół tworząc trójkąty. Sklejamy mocno brzegi i zawijamy na palcu sklejając końcówki i tworząc w ten sposób uszka. Uszka
Słodkie okruszkiZ okazji wyjątkowej, sylwestrowej nocy przydzielono mi zadanie-miałam zająć się zrobieniem słodkości na imprezę. Zdawałam sobie sprawę, że większą popularnością będą
Wrzosowa Polanamąka dobrze połączyła się z wodą. Trzeba dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Powstałe ciasto stało się lśniące i zaczęło odchodzić od ścianek i dna garnka. To znak, że już jest dobrze wymieszane. Ciasto zostawiłam do wystudzenia. Przełożyłam do misy miksera i wymieszałam. Do zimnego ciasta wbijałam po jednym jajku. Każde następne dodałam, kiedy poprzednie dokładnie wmieszało się do masy(...)każde kółko było osobno. Ciasto przełożyłam do szprycy zakończonej tylką w formie gwiazdki. Papierowe kwadraciki posmarowałam olejem. Na każdym kółeczku wyciskałam gniazdka w kształcie obwarzanków. W rondlu rozgrzałam olej. Papier z wyciśniętym pączkiem odwróciłam nad rondlem, tak pączek znalazł się w oleju. Po chwili papierek usunęłam. Po około 2 minutach odwróciłam pączek na drugą stronę. Wysmażył się na złoty
Kuchnia u KrysiChleb z ziarnami bez drożdży Pyszny chlebek na szybko bez drożdży z dużą ilością nasion, przygotowałam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Przepis pochodzi z bloga Źródło Składniki: 1 kg mąki szadkowskiej 1/2 l ciepłej wody proszek do pieczenia 30 g ( 1 opak ) 1 łyżkę cukru 1,5 łyżki soli(...)ocet, wymieszać ręką, dobrze wyrobić ciasto. Gdyby ciasto było za suche, dodać odrobinę wody, jeżeli by było mokre, dosypać trochę mąki. Formy na chleb, wysmarować masłem i wysypać otrębami. Ciasto przełożyć do foremek i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wierzch chlebków, posypać nasionkami i płatkami. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop, 50-55 minut. Po tym czasie wyjąć chlebek
Kuchnia Danusiłyżka cynamonu Dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na blat wsypać oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia i cukier. Wrzucić pokrojone na małe kawałki zimne masło i posiekać nożem. Do składników na kruche ciasto dodać żółtka oraz kwaśną śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części w proporcjach(...)Mniejszą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, najlepiej dół i boki, aby jabłka nie ciemniały po upieczeniu. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć dno formy do pieczenia (30/25 cm), ponakłuwać je widelcem, wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 o C (z termoobiegiem) przez
niecodziennikparybardzo smaczne. Idealna, gdy znajomi dzwonią z pytaniem, czy mogą wpaść, bo akurat przez przypadek stoją przed naszymi drzwiami. Będą idealną przekąską do kawy. Poza tym nawet bez wymówki, jaką stanowią znajomi, każdy z nas ma takie chwile, że po prostu ma ochotę na coś słodkiego. Warto wtedy przygotować sobie coś zdrowego - a z pewnością znacznie zdrowszego(...)pieczenia, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. 1. Nastaw piekarnik na 170 stopni C. 2. Banany rozgnieć widelcem. 3. Połącz wszystkie składniki (oprócz skórki pomarańczowej) i dokładnie wymieszaj. 4. Przygotowane ciasto nakładaj łyżką na płaską blachę pokrytą pergaminem i lekko spłaszcz. 5. Przygotowane ciasteczka posyp skórką pomarańczową. 6. Blachę z ciasteczkami włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut
Z notatnika dietetykazależności od gustu i tego jak słodką polewę chcemy uzyskać Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm lub mniejszą (jeśli chcemy, aby ciasto było wyższe) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy delikatnie kaszą manną lub mąką. Czekoladę drobno siekamy. Do rondelka przekładamy masło, rozpuszczamy(...)Kolejno dolewamy mleko, znów miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy składniki tylko do połączenia (na małych obrotach) lub całość mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 35-40 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości formy
Słodkie okruszki