ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:696/1234)

korzenne ciasteczka ze stempelkami 155

już dwa kosze a ciągle kupujemy nowe), więc siłą rzeczy nie mogłyśmy nie upiec ciasteczek. I tak powstało idealne ciasto do odbijania stempelkami. Nie pierniczki, bardziej korzenne, jasne, bez dodatku kakao. Zaraz po upieczeniu były chrupiące (ale nie twarde) a po dwóch dniach spędzonych w puszce rozpływały się w ustach. Część przełożyłyśmy marmoladą i posypałyśmy cukrem pudrem(...)ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około dwie godziny (można dłużej). Ciasto musi być mocno schłodzone, żeby się nie stopiło i wzorki nie rozmazały się.  Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra i foremkami wycinać ciastka. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około 10 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernikowe serca.......od serca! 160

wyrabiać ciasto rękami. Całość zagniatamy do jednolitego gładkiego ciasta, formujemy kulę kładziemy na duży talerz oprószony mąką  i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki aby ciasto się solidnie schłodziło. Po tym czasie podzielić na 4 części (w tym momencie gdy wałkujemy jedną część reszta ciasta siedzi w lodówce) Każdą część podsypać lekko mąką  rozwałkować na cienkie ciasto(...)dowolnym kształcie-ja miałam serca  wycinać pierniczki, układać na blasze od piekarnika wyłożoną pergaminem.  Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra dół włożyć pierniczki i piec 8-9 minut. Tak samo postępować z resztą ciasta aż do skończenia. Studzić pierniczki na kratce kuchennej. Lukier królewski: Białka jaj o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać przesiany przez

Wanilia i Kardamon
tarta serowa z owocami (na kruszonce) 126

tarta to połączenie sernika i kruchego ciasta z owocami. Nie wyobrażam sobie lata bez choćby jednego takiego wypieku. Delikatna masa serowa i chrupka kruszonka współgrają razem idealnie. Nie trzeba specjalnej okazji, żeby ją upiec- zróbcie ją więc już dziś.  *foremka 26 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła(...)łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 300 g sera z wiaderka 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju szczypta soli skórka z połowy cytryny łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: świeże owoce: brzoskwinie, maliny, borówki cukier puder masło do wysmarowania foremki  Foremkę do tarty wysmarować masłem. Składniki kruszonki wyrobić palcami w misce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto Puszek Toffi z Krówką 286

bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 450g masy krówkowej z puszki 15g żelatyny 150ml zimnej wody Do nasączenia: około 350-400ml ostygniętej, zaparzanej kawy 3-4 łyżki spirytusu (można pominąć) Dodatkowo: 12-14 podłużnych biszkoptów 50g mlecznej czekolady Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia(...)powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia

Mała Cukierenka
PIERNIKOWA ROLADA z powidłami i masą grysikową (bez miodu, bez jajek, wegańska) 222

Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika! Na pewno znacie wiele przepisów na te pyszne ciasta, jednak dzisiaj proponuję Wam małą alternatywę – piernikową roladę z powidłem śliwkowym i masą grysikową. Przepis ten może być wyjściem awaryjnym, kiedy nie macie w szafce miodu, a planujecie zrobić piernik Ciasto jest wegańskie, więc nie zawiera jajek i mleka krowiego(...)pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 2 łyżki powidła śliwkowego Składniki – masa: 3 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych czekolada lub polewa Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj, najlepiej za pomocą miksera. Piecz około 20 minut

Via Gusto
Kruche rogaliki z budyniem 1764

Podane składniki na ciasto dajemy na stolnicę i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na części, które rozwałkowujemy na koła, koła ja dzieliłam najpierw na cztery części, a potem każdą część jeszcze na trzy części. 3. Na każdy trójkąt nakładamy porcje budyniu i zawijamy formując rogalika. Tak postępujemy do wyczerpania składników. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy(...)rogaliki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy rogaliki około 20 minut (do zrumienienia się). Po wyjęciu studzimy, wystudzone posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego

kruche babeczki
Ciasto pyszny Michałek 2622

Ciasto: 1. Białka oddzielamy od żółtek, dajemy do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. 2. Mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy do miseczki, dodajemy stopniowo do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 30 - 35 minut do tzw "suchego patyczka". Gorące wyjmujemy i rzucamy z wysokości 30 cm ciasto z blaszką puszczamy na podłogę (wtedy nie opada). Odstawiamy do przestudzenia. Przekrawamy na dwa blaty. Masa: W misie miksera ubijamy serek mascarpone razem z śmietaną 30%. Nie ubijamy długo, żeby masa nam się nie zważyła. Następnie

kruche babeczki
Bułki z suszonymi pomidorami i oliwkami 103

Niesamowicie pomidorowe, o pięknym kolorze i zapachu. Idealnie na śniadanie, smakują wyśmienicie nawet z samym naturalnym serkiem. Pomimo, że są naturalne i bez konserwantów, pozostają miękkie przez kilka dni, a później odzyskują ją po kilku minutach w piekarniku. Składniki -ok. 450-500 g mąki -1 jajko -1 łyżeczka soli -ok. 100 g suszonych pomidorów w oliwie (użyłam pomidorów suszonych(...)minut. Używając miksera ze spiralnymi końcówkami zmiksować zaczyn, dodać mąkę, oliwę, sól i jajko. Miksować ok. 10 minut aż wszystkie składniki się połączą. Dodać pokrojone drobno pomidory, oliwki i bazylię. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Formować bułki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem) blasze

Zielona Kuchnia
Miodownik piernikowy z kremem i powidłami 1044

macie możliwości pieczenia w swoim piekarniku kilku blach na raz - można z powodzeniem piec blaty jeden po drugim. Na trzecią część ciasta wylać polewę orzechową : Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku. Dodać orzechy i chwilę wszystko razem smażyć. Gorącą polewę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Piec odrobinę dłużej niż pozostałe blaty - około 12 - 13 minut. Upieczone blaty odłożyć(...)połączenia. Należy pamiętać aby nie miksować zbyt energicznie - zbyt szybkie miksowanie może spowodować zwarzenie się kremu. Gotowy krem powinien mieć jednolitą i puszystą konsystencję. Złożenie ciasta : Na jednym z blatów ( tych bez orzechów ) rozsmarować połowę powideł. Na to wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko dociskając, posmarować drugą połową powideł i wyłożyć pozostały krem. Wyrównać. Przykryć blatem

Opowieści z piekarnika
Ketchup z cukinii, prosty przepis na pyszny dodatek do dań 184

zobaczyłam cukinię w dobrej cenie postanowiłam go spróbować. Ketchup z cukinii zapraszam do przeczytania wpisu.   Cukinię ja uwielbiam w każdej postaci a Ty ? Uwielbiam smażoną w cieście, uwielbiam panierowaną i pieczoną w piekarniku , lubię też duszoną z mięsem. Tym razem zrobiłam z niej ketchup i powiem Wam, że jego smaku już mnie zauroczył i sądzę, że zrobię więcej słoików(...)używamy robota kuchennego który zetnie ją na miazgę :) Potem siekamy lub rozdrabniamy za pomocą robota obraną cebulę, obrany czosnek i umytą paprykę ( bez pestek ) wszystko dokładnie siekamy. Przekładamy do garnka z cukinią i gotujemy 15 minut, po tym czasie dodajemy ocet i koncentrat pomidorowy, znowu gotujemy około 15 minut, dodajemy przyprawy i raz jeszcze gotujemy 15 minut

Kuchnia na wzgórzu
Sernik jaglany na zimno z wiśniami 390

raczej nikomu nie uśmiecha się stać przy piekarniku, spód sernika zrobiłam z domowych ciasteczek Digestive , a na wierzch wylałam galaretkę z wiśniami. To kolejny ciekawy przepis na ciasto bez pieczenia. Zapisujcie, udostępniajcie i korzystajcie! Trzymam kciuki :) Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) Spód: 250 g ciastek Digestive (polecam domowej roboty ) 90 g masła Masa serowa z kaszy(...)papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać). Ciastka Digestive pokruszyć przy pomocy wałka. Masełko stopić, a po lekkim przestudzeniu wlać do ciastek i wymieszać, aż powstanie mokra ciasteczkowa masa. Przełożyć ją do tortownicy, równomiernie rozsypać po dnie i dobrze podociskać dłonią. Tak przygotowany ciasteczkowy spód do naszego sernika schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Masa serowa

Nastoletnie Wypiekanie
Tort oreo z czekoladą i chrupiącą praliną orzechową. 494

się do niego dobrać. Nie jest trudny.  Łatwe ciasto czekoladowe upieczecie bez użycia miksera. Krem oreo jest ze śmietany, mascarpone i zmiksowanych ciasteczek oreo. Jeśli nie chcecie robić praliny to pokruszcie grubiej ciastka, albo pomińcie to,choć  przyznam się, że fantastycznie chrupie w torcie. Ciasto upiekłam w czterech tej samej wielkości foremkach.(20 cm) Możecie upiec jedno(...)wanilię. Wymieszać krótko. W drugiej misce przesiać mąkę, kakao sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Sypkie produkty wymieszać z mokrymi. Zamieszać krótko tylko do połączenia - ja robię to widelcem. Przelać do foremek i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni około 30 - 35 minut (sprawdzajcie patyczkiem czy jest gotowe) wystudzić na kratce. Krem oreo 300 g mascarpone

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Gofry drożdżowe 149

subiektywnie, a oceniać będzie jak zawsze rodzina.  Wiem jedno belgijskie gofry są najlepsze. W Belgii można zejść gofry słodkie podawanie tylko z cukrem perłowym, lub takie prawie bez cukru, ale z dodatkami jak najbardziej słodkimi- od  nutelli przez bitą śmietaną i dżem. Dzisiejsze gofry są z tych nie słodkich, więc można serwować je z czym tylko(...)przestudzone masło, sól cukier i pastę z wanilii. Wymieszać wszystko na gładką masę i pozostawić na 10 minut. W tym czasie białka ubić na sztywną piane i delikatnie zmieszać z ciastem. Odstawić na około 30 minut, aż ciasto zacznie pracować.  Piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy ( jakość i siła gofrownicy ma tu duże znaczenie. Najsmaczniejsze wychodzą z tych gofrownic które

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rogaliki krucho drożdżowe 158

owocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej 1 kostka zimnego masła 5 dkg świeżych drożdży 2 łyżki(...)ciasto do momentu aż składniki się ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na  mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijamy formując kształt rogalików. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Biscotti z suszonymi wiśniami i nerkowcami 185

świeżo startej  30 g migdałów całych 60 g orzechów nerkowca  100 g suszonej wiśni Bakalland  2 łyżeczki proszku do pieczenia  0.5 łyżeczki soli  Wykonanie :  1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy.  2. W osobnym naczyniu mieszamy cukier, olej, jajka oraz skórkę cytrynową. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy(...)suchymi składnikami. Dodajemy orzechy, migdały razem ze skórką, oraz suszone wiśnie. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.  4. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia rozprowadzając i nadając nieco płaski kształt po bokach. 5.Ciasto pieczemy w 35 minut w 160 stC. Po pieczeniu wyjmujemy i studzimy.  6. Po wystudzeniu kroimy kromeczki o grubości

vaniliowoczekoladowa

Proponowane wyszukiwania