folią spożywczą, dzięki temu unikniemy klejenia się ciasta do wałka i dodawania mąki - ciasteczka wykrawać foremką lub wąską szklanką w niedużych odstępach od siebie i razem z papierem przenieść na blachę do pieczenia lub delikatnie przełożyć na blachę, jeśli nie wałkujemy na papierze - piec w 180-190 stopniach 12-15 minut lub do lekkiego zrumienienia - upieczone ciasteczka delikatnie(...)pokojowej KREM KOKOSOWY - do rondelka przełożyć śmietankę i masło, podgrzać niemal do zawrzenia - od razu zdjąć z palnika, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki białą czekoladę, pozostawić na 1-2 minuty, po tym czasie wymieszać - do masy dodać wiórki kokosowe i cukier do smaku (ja dałam 1 łyżkę, ale może dla Was masa będzie za mało słodka lub całkiem pominiecie
Smakołyki BerenikiSkładniki: taka lubimy ,z wierzchu chrupka,a w środku ciągutka. u mnie blacha 33x25,nie mam papieru ,bo moja blaszka ma powlokę non - stick Beza
mojej kuchniSkładniki: taka lubimy ,z wierzchu chrupka,a w środku ciągutka. u mnie blacha 33x25,nie mam papieru ,bo moja blaszka ma powlokę non - stick Beza
w mojej kuchniCzy lubicie świeży chleb na śniadanie? I mam na myśli świeży – ciepły, wyjęty prosto z piekarnika? Takie pieczywo, przy którym nie trzeba stać kilka
Szybko Tanio SmacznieBezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie
wyzwania kuchenneTort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie 19 cm x 29 cm, następnie posługując się szablonem(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki biszkoptu
moj przepis naTort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie 19 cm x 29 cm, następnie posługując się szablonem(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki biszkoptu
moj przepis natestów tego urządzenia. Zapewne wiecie, a może i nie, że zmielenie nawet namoczonych daktyli oraz orzechów to nie taka prosta sprawa. Wiele naszych przepisów jest RAW, czyli bez pieczenia, ale wymagające blendowania. Przez te półtora roku prowadzenia bloga trochę się nablendowałem różnych rzeczy. Więc uwierzcie mi, daktyle i orzechy są najgorsze Nawet namoczone i dorzucane w małej ilości(...)słodzidła) Dodatkowo: 2 banany pokrojone w plastry Przygotowanie: Daktyle namaczamy w gorącej wodzie na około 15 minut, odsączamy Składniki na spód blendujemy na gładką masę. Przygotowaną wcześniej formę wykładamy ciastem i odkładamy do lodówki. Karmel – wszystkie składniki blendujemy. Na schłodzonym spodzie ciasta układamy banany i wylewamy karmel, potem kolejna warstwa bananów i wylewamy resztę karmelu. Ponownie odstawiamy do lodówki
PaleoLifeJedno z ciast z serii grzechu warte. Uważam że warto zgrzeszyć odrobinę dla kawałka dakłasa żeby znaleźć się w niebie. Jest to słodkie ciasto a nawet rzekłabym bardzo słodkie, ale kusi od pierwszego kawałka. Orzechy i figi idealnie zatapiają się w strukturze bezy. Beza: 6 jajek wielkość L 150 g cukru trzcinowego 150 g cukru białego 1 łyżka(...)Beza: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję łyżkę cukru i ubijam do rozpuszczenia go, kolejna łyżka cukru i dalej ubijam. Cukier musi dobrze się rozpuścić, piana będzie błyszcząca i sztywna. Dodaję ocet, mąkę i mieszam jeszcze mikserem. Na papierze do pieczenia rysuję dwa koła o średnicy 18 cm. Układam na blaszce do pieczenia. Połowę bezy wykładam
wesoła kuchniaPomysł na ciasto, które przygotujecie bez użycia miksera. Miękkie, puszyste i błyskawiczne do przyrządzenia. Zaletą tego wypieku jest to, że poszczególne składniki na ciasto, odmierzane są w kubku po jogurcie. Składniki na formę, np. do tarty o średnicy 23-25 cm: ciasto 1 jogurt naturalny (kubek 200 g) 1 kubek oleju 1 kubek drobnego cukru 3 kubki(...)ciasto umieścić w misce. Za pomocą trzepaczki lub łyżki wszystko ze sobą wymieszać (mieszać krótko, tylko do połączenia się składników). Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć kawałki owoców (truskawki pokroić na ćwiartki; rabarbar w plasterki; owoce posypać mąką ziemniaczaną) . Piec w 180 °C . przez około 50 minut (do suchego
Ugotowaćjuż dwa kosze a ciągle kupujemy nowe), więc siłą rzeczy nie mogłyśmy nie upiec ciasteczek. I tak powstało idealne ciasto do odbijania stempelkami. Nie pierniczki, bardziej korzenne, jasne, bez dodatku kakao. Zaraz po upieczeniu były chrupiące (ale nie twarde) a po dwóch dniach spędzonych w puszce rozpływały się w ustach. Część przełożyłyśmy marmoladą i posypałyśmy cukrem pudrem(...)ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około dwie godziny (można dłużej). Ciasto musi być mocno schłodzone, żeby się nie stopiło i wzorki nie rozmazały się. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra i foremkami wycinać ciastka. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około 10 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyrabiać ciasto rękami. Całość zagniatamy do jednolitego gładkiego ciasta, formujemy kulę kładziemy na duży talerz oprószony mąką i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki aby ciasto się solidnie schłodziło. Po tym czasie podzielić na 4 części (w tym momencie gdy wałkujemy jedną część reszta ciasta siedzi w lodówce) Każdą część podsypać lekko mąką rozwałkować na cienkie ciasto(...)dowolnym kształcie-ja miałam serca wycinać pierniczki, układać na blasze od piekarnika wyłożoną pergaminem. Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra dół włożyć pierniczki i piec 8-9 minut. Tak samo postępować z resztą ciasta aż do skończenia. Studzić pierniczki na kratce kuchennej. Lukier królewski: Białka jaj o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać przesiany przez
Wanilia i Kardamontarta to połączenie sernika i kruchego ciasta z owocami. Nie wyobrażam sobie lata bez choćby jednego takiego wypieku. Delikatna masa serowa i chrupka kruszonka współgrają razem idealnie. Nie trzeba specjalnej okazji, żeby ją upiec- zróbcie ją więc już dziś. *foremka 26 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła(...)łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 300 g sera z wiaderka 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju szczypta soli skórka z połowy cytryny łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: świeże owoce: brzoskwinie, maliny, borówki cukier puder masło do wysmarowania foremki Foremkę do tarty wysmarować masłem. Składniki kruszonki wyrobić palcami w misce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 450g masy krówkowej z puszki 15g żelatyny 150ml zimnej wody Do nasączenia: około 350-400ml ostygniętej, zaparzanej kawy 3-4 łyżki spirytusu (można pominąć) Dodatkowo: 12-14 podłużnych biszkoptów 50g mlecznej czekolady Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia(...)powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia
Mała CukierenkaŚwięta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika! Na pewno znacie wiele przepisów na te pyszne ciasta, jednak dzisiaj proponuję Wam małą alternatywę – piernikową roladę z powidłem śliwkowym i masą grysikową. Przepis ten może być wyjściem awaryjnym, kiedy nie macie w szafce miodu, a planujecie zrobić piernik Ciasto jest wegańskie, więc nie zawiera jajek i mleka krowiego(...)pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 2 łyżki powidła śliwkowego Składniki – masa: 3 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych czekolada lub polewa Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj, najlepiej za pomocą miksera. Piecz około 20 minut
Via Gusto