Witajcie :) Sobotnie ciasto to u nas już klasyka. Nie ma weekendu bez dobrego domowego ciasta. Czy u Was jest podobnie ? Mamy nadzieję, że tak. Nie ma nic przyjemniejszego jak zapach pieczonego ciasta przed południem w sobotę :) Uwielbiamy to. A najlepsze są dzieci pytające "no kiedy to ciasto" hehehehe. Zobaczcie naszą wersję klasycznego murzynka. Może robicie podobnie, a może macie inne(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego orzechy włoskie siekane Kostkę margaryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, 3 łyżki kakao zagotowujemy. Po ostygnięciu masy dodajemy 2 szklanki mąki, 4 całe jaja, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, aromat migdałowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Pieczemy w tortownicy o średnicy
vegetaniedwiema łyżkami mąki , zostawić na 15 minut pod przykryciem. Resztę mąki przesiać do miski , dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy , resztę maślanki (o temp. pokojowej) i sól. Dosyć energicznie zagniatać , aż ciasto zacznie puszczać bąbelki (ja wyrabiałam mikserem przez ok. 5 minut). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto podzielić na połowę i uformować dwie bagietki o długości(...)głębokość 1/2 cm. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (lub trochę dłużej , jeśli za słabo przez ten czas urosną). Tuż przed wstawieniem do piekarnika spryskać bagietki wodą i piec ok. 30 minut w temp. 200 st.C. W trakcie pieczenia jeszcze kilkakrotnie spryskać je wodą. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest
dom-agi.plUwielbiam zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Składniki: 25g drożdży 500ml ciepłej(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 50 minut. Wyciągamy z formy i studzimy. Przechowujemy w lnianym
Pyry na Gazpomocą stempelków i zachowują ładny kształt po upieczeniu. Mikołaj (i nie tylko on) na pewno będzie zachwycony, a po ciasteczkach zostaną tylko okruszki... Tylko pamiętajcie o szklance mleka! Bez tego nie smakują tak dobrze. ;)Składniki:200 g masła w temperaturze pokojowej100 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mleka1 duże jajko400 g mąki pszennej razowejszczypta soli3 łyżki przyprawy(...)ciasto. Uformuj z niego kulę i odstaw na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wytnij okręgi za pomocą szklanki. Następnie użyj pieczątki do ciastek i lekko nią dociskając, poprzybijaj wzory na ciasteczkach. (Pieczątkę należy uprzednio oprószyć mąką, by ciasto się nie przyklejało). Uformowane ciastka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia
Food Squarezaskoczmy gości bo smakuje jak najprawdziwszy sernik. Składniki:ciasto:3 szkl.mąki2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniamargaryna5 żółtek5 łyżek cukrumasa:3 śmietany duże 18%cukier waniliowy1 szklanka cukru3 budynie śmietankowepiana z 5 białekWykonanie:Do mąki dajemy pokrojoną margarynę, proszek do pieczenia, żółtka. Dobrze zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 częsci- jedną mniejszą. Wkładamy w torebki foliowe, wkładamy(...)cukrem waniliowym. Miksujemy.Ubijamy pianę , Łyżką dodajemy do masy. Mieszamy delikatnieNa duża blachę 24x35 tarkujemy większą porcję ciasta. Przymrożone lepiej sie tarkuje. Na to wylewamy masę, na wierzch tarkujemy mniejsza porcję ciasta. Tarkujemy na tarce o buraczanych oczkach. Pieczemy w temp. 170 st.ok. 40 minut, az sie zrumieni wierzch ciasta
Z Majeczką w kuchnizdaniem dorównuje bez problemu temu tradycyjnemu. Możemy je urozmaicić dodając jakiś akcent owocowy. W moim przypadku mandarynki i galaretkę. Dietetyczne cytrynowe ciasto jogurtowe z owocami i galaretką Składniki: 180 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego 3 jajka 4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki cukru brązowego lub 1/3 szklanki słodziku w proszku 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki aromatu(...)pianę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pozostałe składniki miksujemy, aż dokładnie się połączą. Białka delikatnie mieszamy z masą. Ciasto przelewamy najlepiej do małej silikonowej keksówki (możemy również użyć tej tradycyjnej i wyłożyć ją papierem do pieczenia). Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka. Studzimy. Na wystudzonym cieście układamy owoce, następnie zalewamy je lekko ściętą galaretką. Wkładamy do lodówki
Mania GotowaniaBabeczki powstały poprzez modyfikację przepisu na ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą. Idealne dla fanów bezy. Polecam również przepis na krem, jest naprawdę prosty i możecie wykorzystać go roównież do innych babeczek oraz tortów. Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym Składniki: 4 białka 40 g drobnego cukru 130 g białej czekolady 100 g płatków migdałowych 2 łyżki zmielonych migdałów(...)białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ja u żyłam foremek silikonowych, które w wypadku tych babeczek sprawdzają się doskonale. Przekładamy ciasto do foremek. Pieczemy około 35-40 minut. Studzimy babeczki w piekarniku. Przygotowujemy w międzyczasie krem. Wszystkie składniki na krem mieszamy mikserem na niskich obrotach. Wkładamy do lodówki na około godzinę.Gotowym kremem
Mania Gotowanianakazuje tradycja, cześć frittelle była z rodzynkami, ale zdecydowana cześć “bez”. Te z rodzynkami od razu zostały posypane cukrem pudrem i spałaszowane,mmm… najlepsze jeszcze chrupiące! Natomiast te “bez” czekały, a my z nimi, na wypełnienie pysznym kremem. Kremów do nadziewania jest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera(...)wodę i masło. Gdy masło się rozpuści a woda zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia i powstanie kula (ok. 2-3 minuty). Zdejmujemy z palnika. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy cukier i wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. Ciasto powinno
Mia Cucina Sofietakruchego ciasta i chrupiącej bezy na wierzchu... Zresztą jak sama nazwa mówi, szarlotka jest po prostu wyśmienita... Ciasto:5 żółtek, 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 250g masła lub margaryny, kilka kropel aromatu śmietankowego. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać(...)dodać sproszkowany kisiel. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyłożyć na ciasto. Rozłożyć rozwałkowaną 2 część ciasta, wyłożyć ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. Piec około 45-50minut w temp. 170-180st. Ostudzić. Jeśli jednak nie macie czasu na pieczenie to zapraszam do TwojejCukierni.pl
Z miłości do słodkościkremem z masła orzechowego i marmoladą. Idealne ciasto na święta, którego smak będziecie wspominać jeszcze długo po nich i przywoływać miłe chwile spędzone z rodziną. Piernik jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można go przygotować nieco wcześniej, aby przesiąkł smakiem masła orzechowego i marmolady. Ten piernik bardzo dobrze smakuje już po 12 godzinach spędzonych w lodówce. Do jego przygotowania należy wybrać(...)wszystko starannie wymieszać, aby nie było grudek mąki. Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić nie wyjmując z foremki. Jeśli wierzch ciasta nie jest zbyt równy, należy go delikatnie ostrym nożem wyrównać. Po wystudzeniu ciasto przekroić w poprzek na 3 części
Kuchcik gotujeDziś na obiad zapiekanka, ale nietypowa. Tradycyjne bolognese zapiekane pod puree z kalafiora i batata. Proste i obłędne w smaku. porcja na 4 osoby Składniki
Niezły MłynekDieta bezglutenowa, kiedy dodatkowo w grę wchodzi uczulenie na jajka i laktozę wymaga wielu wyrzeczeń. Na szczęście w Internecie pojawia się coraz więcej przepisów z produktami
Szefowa kuchniPo otwarciu piekarnika poczujesz aromatyczną woń pieczonej gruszki i pełną słodycz. Muffinki nie zawierają tłuszczu, cukru ani żadnych słodzików i są na bazie mąki kukurydzianej :) Pyszota
Zdrowie na języku :PSezon agrestowy rozpoczęty. W ogrodzie mam duży krzew agrestu, trzeba coś z niego wyczarować. Do ciasta dodałam czereśnie, ale można zrobić tylko z agrestem. Przygotowanie ciasta
Kuchnia PokoleńPrzepyszne, deserowe, dla gości, na śniadanie, lunch i kolację, jako przekąska, uwielbiają je dzieci :) Ciasteczka owsiane, których nie trzeba przedstawiać, które goszczą w Naszych domach od
upichcona