ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:681/1234)

Ciasto "Wiśniowa fantazja". 596

cały czas delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia i kiedy już ostygnie przecinamy wzdłuż na pół. Następnie przygotowujemy masę budyniową(...)żółtek. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 minuty. Studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy porcjami zimny budyń. Miksujemy do połączenia się składników. Na spodzie blaszki umieszczamy jeden płat ciasta i wykładamy masę budyniową, odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Kolejno zabieramy się za galaretkę wiśniową

Symfonia smakowa
Pierwsze eklerki z bitą śmietaną 144

Eklerki z bitą śmietaną . Moje pierwsze, więc taką otrzymały nazwę. Przepis okazał się bardzo prosty, także w wykonaniu. I bez proszku do pieczenia, a i tak pięknie wyrosły. Składniki: ciasto: - 1/2 margaryny (125g) - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 szklanka wody - 4 jajka masa: - śmietanka 30% - cukier puder do smaku - śmietan-fix dodatki: - cukier puder(...)rozpuszczenia. Zmniejszam ogień i dodaję mąkę. Mieszam aż masa zgęstnieje i odejdzie od brzegów. Następnie ciasto należy całkowicie wystudzić i dopiero wtedy dodaję jajka. Miksuję na gładką masę. Przekładam do rękawa cukierniczego (można użyć szprycy) i wyciskam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formułując podłużne, ale dość cienkie ciastka . Należy zachować między nimi odstępy, bo wyrosną. Można nadać

Kuchnia co dnia
Kremowe ciasto na roladzie truskawkowej z bananami 153

minut, do zezłocenia, w temperaturze 190ºC. Biszkopt musi jedynie wyrosnąć i nabrać koloru, jeżeli będzie siedział w piekarniku za długo, nie uda się nam go później zwinąć. W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy ręcznik kuchenny: rozkładamy go na płaskiej powierzchni i posypujemy drobnym cukrem z wanilią. Upieczone ciasto kładziemy na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była(...)papier i gorące ciasto zawijamy w ręcznik. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku, czyli rolada będzie krótka i w miarę gruba. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu roladę rozwijamy, usuwamy ręcznik, smarujemy cienką warstwą ulubionego dżemu, ściśle zwijamy. Kroimy na około 17-18 równych kawałków - warto przed pokrojeniem zrobić w cieście delikatne nacięcia, jakby linie według których będziemy ciasto cięli. Dzięki temu

Życie zamknięte w smaku
FOUGASSES- chlebowe liście 105

minuty. Następnie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 60 minut) 2.   Po tym czasie ciasto lekko rozwałkować na kwadrat, podsypując grubo mąką ( ważne, aby robić to delikatnie żeby w cieście pozostało(...)jeszcze na 3 części. Wszystkie dobrze obsypać mąką.  Każdą część przeciąć prawie do brzegów. Zrobić po 2- 3 nacięcia. Nacięcia rozciągnąć rękami, aby otwory nie posklejały się podczas pieczenia. Uformowane chlebki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.   3.   Blaszkę z ciastem włożyć do spryskanego wodą i nagrzanego do 250 st.C piekarnika. Zmniejszyć temperaturę

Nastoletnie Wypiekanie
Pizza na cieście razowym 329

podwojenia objętości). Sos pomidorowy: 100 g pomidorów z puszki (bez skóry) szczypta soli 1 ząbek czosnku pół łyżeczki cukru kilka listków świeżej bazylii kilka listków świeżego oregano Bazylię i oregano drobno posiekać. Dodać do pomidorów z puszki wraz z pozostałymi przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Gotować przez kilka minut na małym ogniu (aż do zgęstnienia). Dodatkowo: 100 g żółtego sera(...)temp. 200°C przez 15 minut) 1/2 główki cebuli świeże zioła do posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna do podsypywania ciasta przy wyrabianiu Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go do nagrzania

Bullio
Otrębowe krakersy cebulowe 156

Obiecałam więc podaję, bez zbędnych wstępów ;) Przepis jak zwykle zrodził się metodą "trochę tego trochę tamtego" chrupiące, pikantne, smaczne ;) jestem z siebie dumna! ;) uwielbiacie mnie ? :D Składniki (około 60 mini krakersów): 6 łyżek otrębów pszennych dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki 1/3 łyżeczki sody 3 łyżki siemienia lnianego 5 łyżek wody 1 łyżka suszonej cebuli (NIE prażonej) 1 łyżeczka słodkiej(...)składniki i dokładnie mieszamy odstawiamy na na kilka minut żeby masa spęczniała (3-5 minut) dzielimy ciasto na mniejsze części i cienko wałkujemy, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, wtedy nie będziemy mieć problemu z klejącym się ciastem kroimy ciasto na prostokąty układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Poniedziałkowy "fit" - Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem 138

granatu dodają tej kompozycji smakowej świeżości, ale nie są obowiązkowym akcentem. Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem SKŁADNIKI: (na krem:) 1 kg dyni bez skórki 1 szklanka mleka bulion warzywny (rosół) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 op serka kremowego Arla Apetina z czosnkiem i ziołami 5 pomidorów suszonych z oleju 1/4 granatu(...)się w ciasto. Studzimy i przekładamy do miksera. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy każdorazowo aż się składniki połączą. Za pomocą szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ptyśki (wielkość mniej więcej orzecha włoskiego). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż ptysie nabiorą złotego koloru (trwało to u mnie niespełna 20 minut). Ostudzone ptysiaki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto jabłkowo- bakaliowe 193

W ten weekend wspólnie z innymi blogerkami piekłyśmy [ dzięki za wspólne pieczenie] ciasto z orzechami ..u mnie jakoś krucho z wolnym czasem i nie miałam

Moje domowe kucharzenie
Tort naleśnikowy 191

bardzo niskim brzegiem) podgrzałam na kuchni i posmarowałam olejem kokosowym. Wlałam porcję ciasta, rozprowadziłam na patelni i usmażyłam z dwóch stron. Usmażone naleśniki wykładałam na duży talerz, który przykrywałam pokrywką. Dzięki temu naleśniki były sprężyste i miękkie. Dno tortownicy, o średnicy 26cm, wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam olejem kokosowym i posypałam wiórkami kokosowymi. Wszystkie składniki na masę zmiksowałam(...)wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180º C na 30 minut.    Gotowy tort naleśnikowy oprószyłam cukrem pudrem. I co? Prawda, że proste w przygotowaniu? Może być jako śniadanie, do obiadu, na kolację, czy też deser. Na ciepło, i na zimno. Z dodatkami (np. owoce, bita śmietana), czy też bez. Ja ozdobiłam tylko „nitkami” ze skórki z limionki. A smak

mojewypiekiinietylko
JESIENNE CIASTO DYNIOWO-KOKOSOWE Z ANANASEM I SŁONECZNIKIEM 209

ktora zostaje mi z produkcji domowego mleka kokosowego. Ale z powodzeniem możecie użyć "nienaruszonych" wiórków kokosowych, smak będzie jeszcze intensywniejszy:) Z tego ciasta możecie rówież upiec dyniowe muffinki:) Powinno bez problemu wyjść 12 sztuk. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 szklanka puree z dyni*1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru0,5 szklanki oleju (użyłam rzepakowego(...)temperatury 180 stopni C.Formę do ciasta o średnicy 18 cm wysmaruj olejem. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki i dodaj do nich pozostałe mokre (wraz z pokrojonym w male kawałki ananasem). Dokładnie zamieszaj. Ciasto będzie bardzo gęste, takie ma być.Ciasto przełóż do formy i piecz około 50-60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjmij

Słodko-Słony Świat Ilony
Muffiny z aronią 185

suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce wymieszać mokre: mleko, olej i jajko. Do mokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie na konfitury resztę ciastaPiec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni.Upieczone(...)prostu pyszna. Jak się okazuje niewielu przetwórców wie o tej zasadzie (albo jej nie przestrzega), stąd mało fajny smak przetworów aroniowych.Aronia z Anielskich Przysmaków jest słodka, bez zbędnej goryczy. Oznacza to, że została zerwana w odpowiednim czasie. W swoim składzie oprócz owoców zawiera tylko cukier - bez żadnych innych dodatków. Jest go odpowiednia ilość, która sprawia, że czujemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułki mleczne na Tang Zhongu 256

uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski delikatnie nasmarowanej oliwą lub lekko przyprószonej mąką, miskę włóż do torby plastikowej lub przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrastać 40-60 minut aż do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką, rozciągnij delikatnie do kwadratu(...)przeciwległego boku do środka. Ciasto lekko przyklep i powtórz składanie cały czas z tych samych boków uzyskując coś na podobieństwo walca. Podziel ciasto na osiem równych części i daj mu odpocząć około 10 minut. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułkę i umieść na blachę delikatnie przyprószoną mąką, lub na papierze do pieczenia (ja stosuje silikonową podkładkę). Pamiętaj o zachowaniu

Grahamka, weka i kajzerka
ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI 404

dłużej(ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać zamrożone). Składniki na masę śmietanową: -1 szklanka ksylitolu -szczypta soli -5 białek, w temp. pokojowej -2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie-40g) -1200g kwaśnej śmietany 18% w temp. pokojowej Dodatkowo: -400g świeżych malin lub innych owoców W misie miksera ubić białka ze szczypta soli na sztywną(...)papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki(ja nie mroziłam, schłodziłam w lodówce i skruszyłam na blaszce) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Na kruche ciasto wyłożyć całą masę śmietanową, wyrównać. Na górę delikatnie poukładać maliny, powinny pozostać na wierzchu masy śmietanowej. Jako ostatnią warstwę, zetrzeć na górę kruche ciasto. Piec w temp

Smaczne Zdrowe
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 213

wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i zmiksuj. Woda ma za zadanie zlepić nasze okruchy. Ja miksowałam chwilkę, po czym przełożyłam ciasto (jeszcze w okruchach) na kawałek folii plastikowej i łapiąc je przez folię uformowałam z niego kulę. Gotowe ciasto jest miękkie, więc wstaw(...)najmniej 2 godziny do lodówki, aby stężało. Obsyp blat mąką i rozwałkuj na nim ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Przy pomocy szklanki lub foremek do ciasta wycinaj niewielkie ciasteczka. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 15-17 minut w temperaturze 170 stopni C. Odstaw ciasteczka do ostygnięcia - jeszcze trochę stwardnieją. Upieczone ciasteczka

Chilli Czosnek i Oliwa
Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami 254

To jedno z prostszych i szybszych do wykonania ciast. Wraz z pieczeniem, jego przygotowanie zajmie nam mniej niż godzinę. Ciasto to robi się na bazie

Dieta bez mleka