Sernik bez sera i spód z herbatników, a do tego akcent w postaci śliwek. Składniki : jogurt typu greckiego duży 400 g waniliowy serek homogenizowany 150
Lena Gotuje(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miałam ochotę na coś słodkiego, najlepiej na sernik… jednak energii na pichcenie w kuchni już brak ;) i w ten oto sposób powstał
Kulinarne PrzebojeOryginalny przepis na te szybkie pączusie znajdziecie na kwestiasmaku.com. W mojej wersji pączki są bez cukru. Nie smażyłam ich też na głębokim tłuszczu. Środki oponek
KucharzycaPavlova z bitą śmietaną, truskawkami i borówkami jest deserem nie tylko pięknym ale również smacznym, którego smak się długo pamięta. Moja wczorajsza pavlova zniknęła w ciągu
W kuchni u Monikikażdy placek ułożyć na papierze do pieczenia, nakłuć widelcem, schłodzić - placki piec w temperaturze około 190 stopni przez 5-6 minut lub do zrumienienia - placki po upieczeniu ułożyć na blacie lub kratce, przycisnąć z góry czymś ciężkim, np. tortownicą o takiej samej średnicy wypełnionej owocami, mąką, itp., zapobiegnie to wywijaniu się ciasta podczas stygnięcia - po upieczeniu wszystkich placków można(...)oprószone czekoladą boki "zamaskowały" ewentualne podeschnięcie śmietany) - wierzchni placek powinien być również posmarowany masą, dzięki temu zmięknie tak samo jak reszta placków - wierzch ciasta (ja posypałam też boki) posypać startą na wiórki czekoladą lub pokruszonym plackiem - ciasto przykryć, najlepiej specjalnym kloszem lub schować do dużego pojemnika spożywczego (dzięki temu dekoracja się nie uszkodzi) i pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka
Smakołyki BerenikiCórki kupiły arbuza.. i pytały co z niego będę robić..no jak to co? ..arbuzowy przysmak...no , ale jaki?..mhm..sama nie wiedziałam jaki...ale
Moje domowe kucharzenieCiasto cytrynowe ma niesamowity aromat i obłędny smak. Jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę. To doskonały i lekki deser na każdą okazję. 1 margaryna bezmleczna (250 g
Dieta bez mlekaSzybki sposób na przekąskę, która trafi w gusta fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1
Ania i Marcin gotująCo to za święta bez piernika... piekę go tylko raz w roku, więc smakuje wyjątkowo :)Składniki: 1,75 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 200g
Aga w kuchniminut. Po 10 minutach odparowujemy płyn by później uzyskać gładkie pure. Studzimy. 2. Przestudzoną dynię blendujemy z miękkim masłem na gładką masę. Dodajemy startą skórkę pomarańczową oraz likier. Do masy dodajemy również jogurt, sok cytrynowy oraz przesiewamy obie mąki. 3. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok 1 minutę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy(...)prostokątnej formy o wymiarach 20 cm x 24 cm x 6 cm. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 175 C. 5. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy następnie łączymy z serkiem mascarpone. Ubijamy całość na puszystą masę trzepaczką. Chłodzimy. 6. Wystudzone ciasto dekorujemy kremem wyciskając zgrabne rozetki. Posypujemy posypką i gotowe
vaniliowoczekoladowazdrowszej wersji, gdyż słodzone są tylko daktylami i bananem. Do tego są bez mąki, a jedynie z płatkami owsianymi, a masło orzechowe dodaje im ciekawego posmaku. Do kawy albo mleka są w sam raz;) Polecam również inne przepisy na zdrowe ciasteczka: Ciastka owsiane bez cukru Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą Ciastka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą(...)orzechy posiekać, wsypać do ciasta, wymieszać. Można dodać również żurawinę albo rodzynki, sezam lub mak. Ciasto powinno być lekko klejące, ale gęste. Blachę wyłożyć papierem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najłatwiej to robić zwilżonymi dłońmi), spłaszczać i układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 17-20 minut w temp. 180stC. Smacznego
Obiad gotowypodajemy – do śniadania, do ciasta – z mlekiem lub bez – jak lubimy. Jeśli rozważacie zakup dowolnej kawiarki lub dobrej jakości kawy, to dzięki uprzejmości Coffedesk.pl mam dla Was na końcu wpisu zniżkę. Wróćmy teraz do samej bezy. Najlepiej upiec blaty dzień wcześniej i zostawić je na noc w piekarniku. Idealna beza kawowa – blaty: 6 białek dużych(...)cytryny szczypta soli Idealna beza kawowa – krem: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 30-40 ml mocnego, dobrej jakości espresso ( kawy do espresso ) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka dobrej jakości mielonej kawy ½ szklanki orzechów laskowych ½ suszonych daktyli bez pestek Blaty: Jajka wyjmujemy na 2-3 godziny przed pieczeniem bezy z lodówki, aby nabrały
Poezja smakutylko. Takie małe tartaletki wypełnione pysznym beszamelem z mięsem i szpinakiem możemy zabrać wszędzie, ponieważ są małe i możemy bez problemu spakować je do plecaka czy torebki. Są chrupiące i wbrew pozorom bardzo pożywne. PRZEPIS 🌿 ciasto francuskie xxl 1 op. 🌿 mięso mielone 300 g. 🌿 cebula 1 szt. 🌿 olej do smażenia(...)smażyć kilka minut. W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę i przysmażyć na jasny złoty kolor. Stopniowo wlewać mleko, energicznie mieszając. Podgrzewać kilka minut cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i białym pieprzem. Sos połączyć z przesmażonym mięsem. Dokładnie wymieszać. Foremką okrągłą lub szklanką wykroić porcje ciasta. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na środku każdej
Kuchnia Pauletteswyłóż papierem do pieczenia, zamknij obręcz, boki posmaruj masłem lub margaryną i wyłóż papierem, lepiej się przyklei. Wlej ciasto dyniowe. Piecz ok. 40 minut do suchego patyczka w temp. 180 C (grzanie góra plus dół, środkowa półka). Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika – wkładam drewnianą długą łyżkę między drzwiczki. Po 10 minutach wyjmij ciasto na blat, ostudź. MOJA(...)UWAGA: JEŚLI NIE CHCECIE CIASTA PRZEKŁADAĆ KREMEM TO CIASTO JEST JUŻ GOTOWE. TAKIE CIASTO MOŻNA POLAĆ LUKREM, POLEWĄ, UDEKOROWAĆ TARTĄ DYNIĄ CZY BAKALIAMI. Jeśli chcecie przygotować ciasto-torcik z kremem to uwolnijcie teraz obręcz tortownicy (lub wyjmijcie ciasto z innej formy), by swobodnie przekroić ciasto na dwie połówki – podobnie jak biszkopt pod tort. Spód ciasta ponownie zapnij w obręczy
Zasmakuj Kuchni