Już dawno na śniadanie nie jedliśmy placuszków, które tak uwielbiamy. Dlatego korzystając z pełni sezonu na śliwki, dzisiaj na śniadanie serwujemy puszyste placuszki z owocami. Proponuję
Ania i Marcin gotująBardzo dobre ciasto, można można polecić każdemu. Przepis na wykonanie w thermomix na dole. Wykonanie ciasta – wiśnie odcedzić, sok zostawić. Masło z cukrem utrzeć na
Kuchnia PokoleńRolada szpinakowa to bardzo efektowna przystawka na świąteczny stół. Jednak u mnie nie będzie to rolada z łososiem wędzonym i kremowym serkiem, która jest wszystkim bardzo
Kuchnia MagdaLenywiadomość dla wszystkich łasuchów- bananowym sernikiem z mojego przepisu będziecie mogli zajadać się bez obawy o niezdrowe kalorie. Nic dziwnego, przepis opiera się głównie na twarogu i bananach, które są stosunkowo niskokaloryczne. Kremowa konsystencja oraz intensywny bananowy smak wzbogacony nutką cytrynową to kwintesencja całego ciasta. Idealny na upalne letnie dni! Ale dosyć już tego gadania, sami się przekonajcie! Składniki(...)wybrać jak najmniej płynny twaróg. Im bardziej płynny tym dłużej zastyga, a co za tym idzie potrzeba więcej żelatyny. Przygotowanie: Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Następnie umieść ją na palniku i i podgrzej cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Pamiętaj, by NIE DOPROWADZIĆ ŻELATYNY DO WRZENIA, gdyż wtedy straci właściwości żelujące! Zdejmij z palnika
Smiling ShrimpMaj nas nie rozpieszcza szczególnie dzisiaj pogoda spłatała figla. Po wczorajszym ciepłym dniu dzisiaj przyszło niespodziewanie ochłodzenie. Dla poprawy nastroju proponuję pyszne, pachnące cynamonem i czekoladą
Pieguskowa KuchniaNajlepszy czas aby zajadać się szparagami :), co roku o tej porze część z nich ląduje w naszych obiadowych daniach, a zdecydowana większość jest marynowana, aby można
Apetyczna babeczkaBycie kawoszem zobowiązuje. Nie mniej jednak niż przygotowanie tortu dla kawosza. A ten nie zadowoli się jakimś jej byle substytutem, nawet w wypieku. Kawosz chce w
Domowe ciastaBułki pieczone metodą solno-drożdżową na wspólne pieczenie wybrała Ania, twórczyni Piekarni Amber . Przepis pochodzi w bloga Zorry. Bułki pięknie się upiekły, miają cieniutką, chrupiącą
Codziennik KuchennyTa szarlotka powstała z potrzeby chwili, kiedy bardzo chciało mi się zjeść coś słodkiego, ale przy okazji zdrowego i bezglutenowego. Akurat miałam ugotowany
To co kochamBardzo miękki, bardzo aromatyczny, pachnący dynią i przyprawami do piernika... Przepyszny piernik dyniowy! Świetny do kawy lub herbaty, idealny na jesienne wieczory bądź popołudnia, znika bardzo
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieOstatni przepis na ciasto jednogarnkowe pobił na blogu rekordy popularności. Postanowiłam więc, pokazać pierwowzór tego ciasta, czyli gniotka Przepis równie szybki, ale zamiast czekolady są owoce
Kuchnia w bieguCoś słodkiego do weekendowej kawki. Kruche ciasto, krem ze śmietanki i mascarpone, a na wierzchu owoce. Coś pysznego. Jeśli lubicie kruche ciasta, to na pewno, taka tarta Wam posmakuje. Moją tartę piekłam bez obciążania, ponakłuwałam ją tylko widelcem. Zawsze tak robię. I jest płaska, nie wyrasta. Piekłam w formie 28 cm. Składniki: 200 g. mąki(...)Formę do tarty (miałam 28 cm.) nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Odrywać po kawałku ciasta i wykleić nim formę. Spód i brzegi. Tak przygotowane ciasto,ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia. Dopiero wtedy przygotować krem. Śmietankę ubić na gęsto
Agusiowe smakołykiPyszne proste ciasto na deser i do kawy.Bardzo szybko się robi i bardzo szybko znika z talerza.Znakomite dla dzieci i dorosłych.Ciasto wyróżnia bardzo puszysta i
Mała w garnku miesza