miękkiego masła 700 ml mleka 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 75 ml Advokatu *Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń ( bez tych dwóch wyjętych do ciasta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 250 ml wrzątku *Dodatkowo: 1 duże opakowanie herbatników (ok. 300 g) 1 galaretka brzoskwiniowa 350 ml wody Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia(...)brzoskwinie i mieszamy za pomocą łyżki, delikatnie. Spód formy (30x25 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy) i wylewamy do blachy ciasto, wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka, następnie studzimy, delikatnie wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier i ponownie wkładamy ciasto do blaszki, odstawiamy
Piekę, bo lubięmożemy również brzegi ciasta zagnieść do środka (tak jakbyśmy robili sakiewkę) i łączeniem położyć na blasze. Uformowane bułki maślane układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po położeniu bułki na blasze delikatnie ją spłaszczam dłonią (naciskam od góry dłonią). Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut. Dodatkowo przed pieczeniem bułki maślane możemy(...)łącze je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Pieczenie bułek maślanych : Przed wstawieniem blachy do piekarnika , bułki maluję mlekiem i posypuję kruszonką. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Bułki maślane piekłam około 25 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu . Bułki maślane są upieczone pięknie pachną. Życzę udanych
Uwaga Babcia Piecze Chlebwaniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 cukru wanilinowego 1/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań można dodać więcej lub mniej) ok 100-150 g masła (ja dodaję po trochu do moment pożądanego efektu) ok 4 łyżki wiórek kokosowych dodatkowo 1-2 banany oraz galaretka o ulubionym smaku. Wykonanie ciasta: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz(...)kawałki masło oraz żółtka. Ze wszystkich składników ugnieść ciasto i odstawić na ok godzinę do lodówki. Następnie wykładamy ciasto na formę do tarty (wcześniej posmarowałam ją delikatnie masłem i obsypałam bułką tartą). Ciasto nakłuć w wielu miejscach widelcem i włożyć do rozgrzanego do 190*C piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do złotego koloru. Wykonanie kremu: 3/4 mleka wlać
The Sweet Damselbez kuchenki min. jednopalnikowej i patelni się nie obędzie :) Początkowo wątpiłam w powodzenie tego przepisu, ale ciasto wyszło :) Co prawda wyglądem nie powala, bo z jednej strony troszkę za bardzo się przypiekło, ale w końcu spędziło na patelni 1,5 h, więc chyba można przymknąć na to oko :). Najważniejsze, że wszystkim smakowało. Nikt nie wierzył, że to ciasto(...)cukru waniliowego 250 g jogurtu naturalnego 60 ml oleju 375 g mąki 16 g proszku do pieczenia 2 jabłka cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). W międzyczasie umyć jabłka, obrać i pokroić w drobną kostkę. 2. Do ubitych
Domowa Cookierenka AgiWielkanoc, to mazurek! :) Jedną z propozycji jest pyszny mazurek z masą kawową, bezami i karmelem, na który dzisiaj zapraszam. Składniki: Ciasto: 175 g mąki 50 g cukru (może być cukier puder) 100 g masła łyżka śmietany 18% 1 żółtko Masa kawowa: 200 g masy krówkowej z puszki 80 g masła 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Karmel: 1/4 szklanki cukru(...)małych bezików Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta energicznie mieszamy i formujemy w kulę, zawijamy w folie i chłodzimy w lodówce przez ok godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma pergaminami (podobnie jak w przypadku mazurka czekoladowego ) i przekładamy na blaszkę. Rękoma formujemy małe ranty z ciasta i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po wyjęciu
Taste Of My DayWiosenna, limonkowa wersja babki. Bez glutenu i laktozy. potrzebujemy: - skórka i sok z 2 limonek - 200g cukru - 200 g masła (temp pokojowa) - 6 jajek - 300g zmielonych migdałów (można je zastąpić mąką ryżową albo wymieszać w pożądanej proporcji) - 50g skorbii - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło,cukier i skórkę z limonki ubić na puszystą masę. Cały czas ubijając(...)wymieszane ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać sok z limonki. Całość wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia. Piec 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (termoobieg). Ostudzić i wyjąć z formy. Z soku i skórki z limonki oraz cukru pudru przygotować lukier, którym należy polać ciasto
Szybko Tanio Smaczniebyłoby opanować ciasto bez formy, ale za to jego miąższ okazał się przyjemnie wilgotny i wytrzymał względnie świeży przez 3 doby. Jeśli została Wam resztka dyni, z którą nie wiecie co zrobić, to jest to przepis dla Was.Składniki:na zaczyn:200g mąki pszennej chlebowej40g zakwasu żytniego150ml wodyna ciasto właściwe:cały zaczyn425g puree z dyni (pieczemy pokrojoną w grube(...)chlebowej15g soli270g wodySposób przygotowania:Składniki zaczynu zmieszać wieczorem i zostawić na noc.Rano do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać lekko i zostawić na pół godziny. Następnie wyrobić ciasto w robocie z mieszadłem hakiem 8 minut. Zostawić do pierwszego wyrastania 1,5 godziny. W połowie tego czasu raz złożyć ciasto.Następnie wysmarować naczynie, w którym będziemy piec chleb masłem i przełożyć
W kuchni wieczoremtartego)wiązanka botwiny (same łodygi, bez dużych liści)pół szklanki bobupół cukiniipół małej, czerwonej paprykisól, pieprzKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 15 minut. Na złoty kolor.Bób gotujemy(...)plastry a paprykę w paseczki. Śmietankę mieszamy z jajkami oraz tartym serem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wylewamy na podpieczone cisto, a na wierzchu układamy: botwinę, bób, cukinię, paprykę. Pieczemy kolejne 20 minut w 190 stopniach aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie.przed pieczeniemtarta z botwiną i bobem
Bon Appetit Małgorzatystopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być sprężyste i odchodzić bez problemu od naczynia. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut.W tym czasie przygotować masę serową łącząc wszystkie jej składniki na gładką masę.1/3 lub 1/4 wyrośniętego ciasta (zależy to od wielkości stolnicy) przełożyć na stolnicę podsypaną mąką (ja używam silikonowej(...)grubości około pół centymetra. Na cieście rozsmarować odpowiednią ilość nadzienia serowego.Ciasto złożyć na 3 warstwy. Dłuższy bok założyć do środka......a drugi na niego.Tak przygotowane ciasto kroić na kilkucentymetrowe kawałki.Kawałki skręcać "na kokardkę".Takie drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem i odstawić do ponownego podrośnięcia na około 20-30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez niecałe pół godziny
Codzienna kuchnia niecodziennaposypaną mąką lub bułką tartą okrągłą formę wyklejamy naszym ciastem. Nakłuwamy je widelcem. Następnie podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190st ok 15 minut. Jeśli wylejemy nasze nadzienie na surowe ciasto, jest pewne, że wyjdzie nam zakalec :) Po wyjęciu lekko studzimy.Na farsz: 2 małe filety z kurczaka przyprawa Gyros mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona(...)cebulą podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski (staramy się odcedzić bez oleju). Następnie do miski dorzucamy kukurydzę, drobno pokrojoną paprykę, natkę lub szczypiorek. Śmietanę i jajka roztrzepujemy. Solimy, pieprzymy i wlewamy do zawartości naszej miski. Całość mieszamy i wlewamy powoli na naszą podpieczoną tartę. Pieczemy przez około 35min w tem.180st
Walijskie Pichcenieciasto podrośnie. Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników (prócz jagód). Wyrobione ciasto wałkujemy w prostokąt. Posypujemy borówkami, cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Roladę kroimy "w plastry" grubości 2 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy na kolejny kwadrans pod ręcznikiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
prawdziwe jedzeniemąki i bez cukru. Składniki:1.5 szklanki płatków owsianych1/3 szklanki wiórek kokosowych1/3 szklanki łuskanego słonecznika2 duże banany lub 3 małe + 1 banan do dekoracji6 łyżek mleka (użyłam migdałowego)1 łyżeczka proszku do pieczenia wodaprzyprawy:cynamon Przygotowanie: Płatki owsiane mieszamy z wiórkami, słonecznikiem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce banany ugniatamy(...)mieszamy. Mokre łączymy z suchymi. Jeśli po połączeniu ciasto nie jest lepkie, dodajemy trochę wody, aby takie się stało. Chodzi o to, by płatki nie oddzielały się od siebie, tylko tworzyły jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut. Sprawdzamy co jakiś czas, czy ciasto jest już
Weganizm infantylnyczego ją wykorzystam gdy natknęłam się na ten przepis. Brakowało mi tylko cukru kokosowego ale zastąpiłam go równie zdrowym ksylitolem. Dodałam także czekolady słodzone cukrem brzozowym ( dla wegan- bez mleka ) i tak oto powstały suuuper zdrowe, bezcukrowe, bezglutenowe oraz bezmleczne przepyszne ciasteczka meeega kokosowe. Gorąco polecam, szczególnie wielbicielom kokosu i czekolady. :-) Składniki na ok.15 sztuk :- 160 ml mleka kokosowego(...)ksylitol, wiórki kokosowe i kawałki czekolady. Wymieszać razem. Następnie wlać mleko kokosowe i mieszać do połączenia składników. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180*C ok.30-35 minut ( termoobieg), do lekkiego zarumienienia. Smacznego
Smaczne Zdroweskładnikii zagnieść kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie.Z ciasta uformować dwie kule, które następnie spłaszczyć i każdą po kolei rozwałkować na blacie na ok.3-5mm i wykrawać foremką ciasteczka.Wycięte ciacha układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Z pozostającego ciasta zagnieść kolejną kulę i rozwałkować ją , powycinać ciacha i tak aż do zużycia całego ciasta. Piec w nagrzanym(...)piekarniku z termoobiegiem, ok.10-12 minut, do lekkiego zrumienienia.Pozostawić na blaszce do wystygnięcia. Smacznego
Smaczne Zdrowe