Kopytka - przepis podstawowy 184stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 gram mąki pszennej 2 duże jajka 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli woda do gotowania kopytek praska do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy z dodatkiem łyżeczki soli, odcedzamy i studzimy bez przykrycia. Lekko studzimy i przecisnąć przez praskę(...)zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto na kopytka dzielimy na 3-4 części i formujemy z nich wałeczki, obtaczając je dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy partiami kopytka do wody, ostrożnie żeby się nie pochlapać wrzątkiem. Mieszamy od czasu do czasu delikatnie, drewnianą łyżką. Gotujemy przez 2-3 minuty
Życie zaczyna się w kuchni
Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe 257trochę, dodajemy ją do masy. Cukier puder przekładamy do małej, głębokiej miseczki. Nabieramy łyżeczką porcje ciasta i toczymy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dokładnie i z każdej strony otaczamy grubo w cukrze pudrze. Rozkładamy na blasze, na papierze do pieczenia po 6-8 kulek, w zależności od wielkości blachy – ile Wam się zmieści – zachowując jednocześnie między(...)środkowa półkę rozgrzanego piekarnika. Każda partię pieczemy 13-14 minut. Zdejmujemy łopatka z papieru na kratkę i zostawiamy do ostudzenia. Ciastka po upieczeniu są miękkie, gdy wystygną z wierzchu robią się chrupiące i kruche – w środku zostają mięciutkie, mocno żółte i bardzo, bardzo cytrynowe. Można przechowywać je w szczelnym słoiku/puszce bez dostępu powietrza przez 3 tygodnie. Ale idę
Karo in the Kitchen
Pieczone kotlety z dynią i kukurydzą 212zamieszanie ciasta zajmuje tylko chwilę. Dodatek wędzonej papryki i mielonych ziaren kolendry sprawia, że nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. Lekko pikantne, ale nie ostre. Idealne. Podane z jogurtem lub surówką będą smakowały i na obiad i na kolację. Zamiast mięsa mielonego można dodać ugotowaną kaszę jaglaną. Pieczone kotlety z dynią i kukurydzą Kuchnia Bez glutenu Porcje 12 placków(...)Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki (kukurydzę odsączamy) i mieszamy dokładanie, aby się połączyły. Formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut
Kucharzyca
Placek z malinami i kruszonką 250ucierane ciasto piaskowe, tym razem wzbogaciłam go malinami i kruszonką, ale można go zrobić z różnymi miękkimi owocami. Bez kruszonki też smakuje. Jeden przepis a tyle możliwości. Lekkie, puszyste, zawsze ładnie wyrasta, rewelacyjnie smakuje z mlekiem lub kubkiem herbaty. Ciasto które zawsze wychodzi. Czego chcieć więcej ? Składniki: Blacha 25/30 cm 25 dag masła 15 dag cukru pudru(...)pieczenia Czerwony barwnik-opcjonalnie 1,5 szklanki świeżych malin Kruszonka: 20 dag mąki tortowej 12 dag zimnego masła 10 dag cukru pudru Jak wykonać ? Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą pianę, cały czas miksując wbijać po jednym jajku, miksując po każdym około 2 minut
Wanilia i Kardamon
Biszkopt orkiszowy idealny - metoda 1-2-3 357jajek 35 minut UWAGI: jajka w całości ubija się dłużej niż same białka, ale się opłaca, bo masa jest bardzo puszysta, a cukier idealnie rozpuszczony i nie tworzy się na górze biszkoptu krucha, cukrowa skorupka użyć drobnego cukru zamiast dodatku mączki ziemniaczanej można zamiennie użyć mączki kukurydzianej nie dodawać proszku do pieczenia lub sody. Psują smak(...)piec bez termoobiegu, na środkowej szynie. Nie ustawiać tortownicy na blaszce, a najlepiej na kratce z piekarnika. Zapewni to równomierne pieczenie biszkoptu dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boku nie smarować tłuszczem. Biszkopt podczas pieczenia będzie ładnie się "wspinał" i nie opadnie boki biszkoptu odzielić ostrym nożem od boków foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta możliwe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka śmietankowa (bez masła) 181bez masła) duża forma z kominkiem przepis autorstwa Lauren Chattman 3 szkl. mąki 1 łyżka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 6 dużych jajek 2 ¼ szkl. cukru ( oryginalnie było 2 ¾ ) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 szkl. śmietany kremówki (dałam 30%) Piekarnik nagrzać do 175°C . Dużą formę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać mąką. Mąkę, proszek do pieczenia(...)zmianę mąkę (w trzech częściach i śmietanę (w dwóch). Po każdym dodaniu mąki lub śmietany krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Przelać ciasto do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Jeśli ciasto zbyt szybko będzie się rumienić, przykryć je z góry luźno folią aluminiową. Po upieczeniu zostawić
Posadzone i zjedzone
Ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy i z bezą 191folię spożywczą i odłożyć na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wykroić ciasteczka o średnicy około 4-5 cm i ułożyć na macie silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przygotowanie bezy Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy pianą będzie już dość sztywna(...)rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Przygotowanie ciastek Na ułożone na blasze ciasteczka wycisnąć bezę pozostawiając w środku każdego ciastka wolne miejsce o średnicy około półtora centymetra, a następnie nałożyć w nie konfiturę. Piec w temperaturze 160-170 stopni z włączonym termoobiegiem przez około 20-30 minut. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placuszki jogurtowe z truskawkami 210pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli kilka truskawek dodatkowo: masło klarowane do smażenia Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. W misce mieszamy jogurt, jajka, olej, a następnie dodajemy cukier i mąkę. Całość mieszamy lub miksujemy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy ciasto - jedna łyżka cista na jeden placek(...)lejemy w odstępach, bo placki rosną podczas smażenia. Smażymy na niewielkim płomieniu na złoty kolor (ok.2,5 minuty), a następnie kładziemy na plackach po dwa kawałki truskawek i przekładamy na drugą stronę, na kolejne 2,5 minuty. Gotowe. Razem ze mną placki smażyły: Listę uzupełnię gdy smażące dodadzą w akcji linki do swoich placków
Czary - gary w kuchni
Chleb piwny z suszonymi jabłkami i "Zapach miłości" 202świątecznym objadaniu się ciastami naszła mnie ochota na chleb bez dodatku cukru, ale jednak ze słodkimi akcentami. W szafce znalazłam zapas suszonych latem jabłek. Zamiast wody, użyłam piwa i wyszedł słodko-goryczkowy chleb na codzienne kanapki. Składniki : 550 g mąki pszennej chlebowej saszetka (7g) suchych drożdży łyżeczka soli ok. 400 ml jasnego piwa duża garść suszonych jabłek Mąkę wymieszać(...)ciasto drewnianą łyżką. Powinno mieć mokrą konsystencję, więc nie będzie odchodzić od łyżki. Odstawić na ok. 10 minut. Do ciasta wrzucić jabłka. Zagniatać ciasto (łyżką) ok. 2 minut, wciskając jabłka do środka. Zagniatanie ciasta powtarzać 2 razy co 10 minut. Chodzi o to, by jabłka jak najlepiej wmieszały się w ciasto. Odstawić ciasto na ok. 30 minut. Przełożyć ciasto
Weekendy w domu i ogrodzie
Mazurek migdałowy z malinami i czekoladą 199Obiecany mazurek w końcu zagościł na blogu. Co roku przygotowuję mazurki dla znajomych i przyjaciół. Co roku mazurek jest inny. Tym razem bez mąki i tradycyjnego cukru. Za to są migdały i maliny i gorzka czekolada. Cudowne zestawienie smaków. Mazurek migdałowy z malinami i czekoladą składniki na spód: 200 g mielonych migdałów 1 jajko 1 łyżka masła(...)serka mascarpone do dekoracji: maliny migdały w płatkach wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem na gładkie ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy blaszkę wysmarowaną masłem. Ciasto jest elastyczne i można nim spokojnie wykleić spód foremki. Pieczemy w temperaturze 180C przez 25-30 minut. Maliny wkładamy do rondelka wraz
Przysmaki Karolki
Pizza focaccia z oliwkami i rozmarynem. 199bardzo prostą pizzę, wręcz minimalistyczną, czy jak to powiedzilibyśmy kiedyś kryzysową. Bo bez sera. Potrzeba do niej na prawdę niewiele: ciasto na pizzę, kilka czarnych oliwek, różowa cebulka i kilka gałązek rozmarynu (do nadania jej charakterystycznego aromatu). Porcja na 4 osoby: Potrzebne nam będą: ciasto na pizzę, 10 cl oliwy z oliwek, garść czarnych oliwek (w zależności od tego(...)Kroimy cebulkę i podsmażamy przez 2 minuty na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Przepoławiamy czarne oliwki i wyjmujemy z nich pestkę. Rozkładamy ciasto na pizzę. Z wierzchu rozprowadzamy odrobinę oliwy z oliwek. Dekorujemy je połówkami czarnych oliwek, poszatkowaną cebulką i listkami rozmarynu. Posypujemy solą. Podgrzewamy piekarnik do temperatury 220 °C i pieczemy w nim naszą pizzę. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie
MODA NA BIO
Babka "łaciata" na oleju 199cukru/ksylitolu 150 ml oleju 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Składniki na polewę: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki jajeczka-migdałki do dekoracji Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia jajka ubić na puszysty kogel-mogel, aż masa potroi objętość. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę(...)olejem i jogurtem. Część masy odłożyć do odzielnej miseczki, przesiać na sitku kakao i wymieszać mikserem wyłożyć białe ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub grysikiem, na to ciemno ciasto i białe na górę piec w 180`C 55 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona. Studzić pierwsze 10 minut w foremce, po tym czasie babkę wytrząsnąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciastka digestive 185tego stopnia, iż czuję się specjalistką od tych owsianych, pysznych ciasteczek. Smakują każdemu bez wyjątku i są niesamowicie smaczne. Polecam! Składniki (na około 24 ciastek): 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki orkiszowej (użyłam typ 2000) 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram masła szczypta soli 3-4 łyżki mleka polewa: 100 gram(...)Płatki owsiane miksuję na pył. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło, sól i mleko i ponownie miksuję całość w malakserze na jednolite i gęste ciasto. Ciasto wałkuję na grubość 0,5 cm, jeśli trzeba podsypuję mąką, i wykrawam z niego kółka. Ciastka umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Blachę z ciastkami umieszczam
Mango Papaja
Ciasteczka jaglane z bananem i słonecznikiem, bezglutenowe 182Moja nowa propozycja na dietetyczne rarytasy, bez mąki, bez cukru i bez glutenu.... :), jeśli macie ochotę ich spróbować to śmiało do kuchni i pieczemy!. Składniki: - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 banan - 1/2 szklanki mleka - 4 łyżki miodu - 1/2 szklanki rodzynek - 1/4 szklanki słonecznika - 1/2 łyżeczki carry - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżki lnu mielonego(...)banana, blenderem miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników, mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, na przygotowane formy wyłożone papierem do pieczenia łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Czas pieczenia ok. 20 - 25 minut, pod koniec formę przekładamy na sam spód, aby ciastka dobrze się podpiekły od spodu
Apetyczna babeczka
Francuskie Bułeczki Śniadaniowe 260ciasta w dłonie i turlać go pomiędzy dłońmi aż powstanie kulka ( dokładnie widać to na filmiku ) . Gotową bułeczkę obtaczam w mące i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Bułeczki układam w odstępach około 2 -3 cm ponieważ jeszcze wyrosną . Możemy je również ułożyć luźniej aby nam się nie skleiły podczas pieczenia ale wtedy trzeba je piec(...)pieczemy na drugą turę . Blachę z bułeczkami nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia tak żeby podwoiły swoją objętość . Moje wyrastały około 45 minut . Pieczenie bułeczek : Blachę z wyrośniętymi bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na środkową półkę i piekę około 16 minut na złoty kolor . Piekarnika mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Francuskie
Uwaga Babcia Piecze Chleb