Masa Brzoskwiniowa: 4 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy (bez cukru) 2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 180 g masła ok. 300 g brzoskwiń z puszki + ok. 60 ml syropu spod brzoskwiń ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania wierzchu) Ciasto Brzoskwiniowo-Kokosowe - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka(...)miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąki i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut do "suchego patyczka". Warstwa kokosowa: Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo wsypujemy cukier. Na końcu dodajemy
Słodka Stronamożna z niego zrobić naprawdę niezłe cudo! Ciasto ma puszystą konsystencję, jest czekoladowe i fajnie zaspokaja wilczy apetyt na słodkie Składniki 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżka erytrolu szczypta soli 1 łyżka kremu kokosowego odrobina proszku do pieczenia Przygotowanie: Ramekin smarujemy masłem. Mieszamy razem kakao, słodzidło, sól i proszek do pieczenia. Jajko ubijamy na sztywną masę, dosypujemy(...)ramekina i wstawiamy do mikrofalówki na 1,5 minuty (700 W) ( chyba nie muszę pisać że mikrofalówka nie szkodzi zdrowiu ) lub pieczemy w piekarniku przez około 10 minut w 200 stopniach. Serwujemy z owocami, bitą śmietaną, puddingiem waniliowym albo wszystkim innym co lubicie Smacznego! Artykuł Błyskawiczny deser czekoladowy (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifefiliżanki posłodzonej kawy WYKONANIE CIASTA: Orzechy mielimy, mieszamy z mąką, proszkiem i bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Po dokładnym ubiciu dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy przez chwilę. Dodajemy partiami sypkie składniki i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach(...)reszty wsypujemy zmielone wafelki. Delikatnie mieszamy z masą. SKŁADANIE TORTU : 1 krążek ciasta nasączamy kawą. Smarujemy dżemem. Nakładamy krem (nie wydrapywałam dokładnie miski). Przykrywamy drugim krążkiem i również nasączamy kawą. Wierzch smarujemy resztką masy, która pozostała w misce, a boki odłożoną masą bez wafelków. Ciasto chowamy przynajmniej na pół godziny do lodówki. ROBIMY POLEWĘ : Żelatynę zalewamy
Pani na deserkoniec przesiewam mąkę i dodaję ją stopniowo do zawartości miski, mieszam delikatnie trzepaczką. Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 40 cm, wyrównuję powierzchnię łyżką. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C do zarumienienia biszkoptu.Wystudzony biszkopt dzielę na dwie części. Rozpuszczam 2 galaretki według przepisu na opakowaniu lecz(...)śmietany chwilę ubijam z połową cukru pudru i dodaję rozpuszczoną żelatynę, chwilę mieszam i daję połowę malin (resztę zostawiam na wierzch ciasta). Wykładam na połowę biszkoptu i przykładam drugą połówką biszkoptu. Drugi raz przygotowuję śmietanę tylko bez dodawania malin. Wykładam na ciasto. Układam maliny. Tężejącą galaretką polewam ciasto. Zostawiam ciasto w lodówce do stężenia galaretki. Bardzo mi będzie miło
Cukiernia Pychotkiciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny twaróg zmiksować blenderem z jajkiem, miękkim masłem, cukrem ,cukrem wanilinowym wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, na podsypanej mąką desce rozwałkować 2 porcje ciasta, posmarowac twarogiem, zwinąć jak rolady i nożem maczanym w wodzie pokroić na porcje, układać na blaszce z papierem do pieczenia
W Mojej Kuchni LubięRobiąc ponownie na pewno skuszę się na poprawki szczególnie jeśli chodzi o biszkopt resztę pozostawię bez zmian. Krem chałwowy jest bardzo smaczny i zasługuje na dobry biszkopt! Ciasto chałwowe Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem chałwowy 20 dag chałwy 20 dag margaryny Kasia 4-5 łyżek cukru pudru(...)przerywając ubijania dodawać po jednym żołtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy delikatnie mieszając. Do prostokątnej formy ( i tu miałam wątpliwości bo niewiem czy nie miała przez przypadek być keksówka ) posmarowanej margaryną wlać ciasto i piec około 30 minut w temp 170 stopni. Miękką Kasię utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę
Pieguskowa Kuchniabudyniu czekoladowego (bez cukru) 300g truskawek Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę przesiać z cukrem pudrem i kakao, składniki suche dokładnie ze sobą wymieszać - dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, szczyptę soli oraz żółtko, zagnieść ciasto - jeśli ciasto trudno zlepić, dodać 1-2 łyżki zimnej wody - ciasto zafoliować, schłodzić - schłodzonym ciastem wylepić(...)ciasto na papierze do pieczenia i przełożyć do formy, papierem do góry) - ja zostawiam boki z ciasta nieco wyżej niż brzeg formy, żeby podczas pieczenia ciasto delikatnie opadając, nie obniżyło za bardzo brzegu tarty - ciasto nakłuć widelcem i ponownie schłodzić - piekarnik rozgrzać do temperatury 180-190 stopni - schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 20-25 minut
Smakołyki BerenikiTotal time 30 min Placki z jarmużem z dodatkiem serka wiejskiego Author: www.cookinngforemily.pl Serves: 10 Ingredients 50 g jarmużu - bez łodyżek, same liście, umyty i posiekany 170 g mąki ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny 2 jajka 150 ml mleka 80 g masła 150 g serka wiejskiego dwie łyżeczki posiekanego koperku(...)zblanszoać przez minutę w goującej się wodzie albo podgotować na parze przez około 2 minuty. Odcisnąć z wody i w razie koniecznoście jeszcze drobniej posiekać. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i ½ łżeczki soli- całość wymieszać. Jajka odzielić od żółtek. Do miski z mąką dodać żółtka i mleko, stopione masło i wymieszać( zmiksować) ciasto. Białka ubić
Cooking for Emilyrozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego pół łyżeczki mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki mielonego cynamonu garstka lekko prażonych łuskanych pistacji bez soli garść suszonej żurawiny kandyzowana skórka pomarańczy 3 łyżki sosu z mango, moreli i kolendry ale może być również domowa konfitura Mąkę ,sodę oraz przyprawy korzenne przesiej(...)połączenia się wszystkiego. Keksówkę o długości np. 25 cm może być inny rozmiar – ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe- wysmaruj olejem kokosowym lub masłem i obsyp mąką. Wlej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Temperatura 180 stopni ( góra i dół ) i pieczemy około 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie czego pieczemy kolejne 10 minut
Z Kuchni Do Kuchnimiesiąc spędzony w UK. Indywidualne kursy dla dzieci oraz młodzieży - tej młodszej i tej trochę starszej ;) Warto zapoznać się z ofertą. Składniki: 500 g jogurtu greckiego 1 budyń śmietankowy bez cukru 3 jajka 50 g brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Frużelina jagodowa: 200 g jagód 1 płaska łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru 3/4 łyżki soku(...)cukier.. Pianę z białek delikatnie wmieszać do masy serowej. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód), wylać ciasto, wyrównać. Na dół piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą. Piec w temperaturze 170 stopniach przez około 70 minut. . Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Jagody przebrać i umyć. Włożyć je do garnuszka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny
Domowa cukiernia EwySkładamy tak jak poprzednio ale już bez masła i chłodzimy 45 minut w lodówce. Proces wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin minimum 5. Mak oraz orzechy parzymy wrzącą wodą, zostawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy i dobrze odciskamy(...)również skórkę pomarańczową oraz pokruszone biszkopty. Mieszamy. Pozostała nam jeszcze śmietana, dodajemy jej tyle aby powstała nam zwarta ale plastyczna masa 2 łyżki maksymalnie. Ciasto na rogaliki wyjmujemy na 20 minut przez pieczeniem i wałkujemy na prostokąt 65 x 35 cm, musimy wykroić 12 równych trójkątów. Na każdym rozłożyć równomiernie masę makową, zostawiając margines
Życie zaczyna się w kuchnipapierem do pieczenia. Drugi arkusz papieru układamy na stolnicy lub blacie. Wałkujemy okrąg o średnicy około 24 cm (ja na rozwałkowane ciasto przyłożyłam tortownicę i wykroiłam ładne koło). Wykładamy na blaszkę. Smarujemy 2-3 łyżkami nutelli, pozostawiając brzegi bez nadzienia. Ponownie postępujemy z pozostałym ciastem. Ostatniego krążka nie smarujemy. Całość lekko dociskamy (brzegi). Na środku ciasta za pomocą(...)następny kawałek dwa razy w prawo. Kolejny kawałek skręcamy w lewo itd. Przekręcone kawałki łączymy przegami po dwa. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20-25 minut. Źródło
Smaki Na Talerzuumieścić w misie i zagnieść ciasto (wyręcza mnie w tym hak miksera). Można również zagnieść ciasto ręcznie. Ja mieszam tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto odstawiam w misie przykrytej folią spożywczą w ciepłe miejsce, na ok.2-3h. Ciasto musi wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Najlepiej użyć świeżo dokarmionego zakwasu, wówczas ciasto szybciej nam wyrośnie. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany delikatnie mąką(...)części. Z każdej formuję bułkę i odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiam pod przykryciem na ok. 1,5h, do napuszenia. Piekarnik nagrzewam do 250*C, wstawiam wyrośnięte bułki, temperaturę zmniejszam od razu do 220*c i piekę bułki ok.15-20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam do wystudzenia. Przechowuję w papierowych torebkach. Smacznego
Smaczne ZdrowePrzepis dostałam od siostry Ani. Z tego ciasta można zrobić również muffinki bananowe. Chlebek jest bez dodatku drożdży, tylko z sodą, co sprawia, że ciasto jest ciemne. Jaśniejsze natomiast wychodzi po dodaniu proszku do pieczenia. Wilgotne, mocno bananowe, chrupiąco orzechowe! Składniki: • 250 g masła • 4 jajka • 4 banany bardzo dojrzałe • 8 łyżek(...)warzyć przed wsypaniem mąki to dodawać ją wcześniej po trochu. • Na koniec dodać przesiekane orzechy włoskie. • Ciasto wlać do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. • Piec w 180 st.C przez 40 minut. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
To co kochamludzi szuka przepisów bez jajek ,oto jeden z nich. Pierożki ze śliwkami oblane lukrem, idealne do kawki na jesienne popołudnia. Ciasto – do dużej miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, dodać śmietanę, pokrojone drobno masło, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto na gładką masę za pomocą rąk. Zlepić w kulę, wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć. Ciasto podzielić na mniejsze(...)dużych śliwek użyjecie. Na każdym krążku położyć połowę śliweczki, obsypać odrobiną cukru i zakleić, formując pierożka. Ułożyć pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15-20 minut. Pierożki muszą się podpiec na złoty kolor. Tak samo piec pozostałe pierożki. Ostudzone pierożki polać lukrem. Cukier puder rozmieszać z małą ilością wody. Smacznego
Kuchnia Pokoleń