ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:586/1234)

Lniany krążek - bez cukru, mąki i jajek 160

Lniane krążki świetnie zastępują chleb do słodkich kremów tutaj przepis na laskowy krem z awokado . Upiekłam je na blasze o średnicy 26 cm ale następnym razem

Szkrab Je Sam
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną 94

Składniki: (szklanka 250 ml) Mąka pszenna szklanka Jajka 6 L Cukier szklanka  Proszek do pieczenia łyżeczka Śmietanka 30 % 400 ml Galaretka truskawkowa Truskawki do

Kulinarne przygody
Rogale marcińskie 191

chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt (45 x 25 cm) – tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. 200 g masła pokroić w plastry, ułożyć na cieście ,a następnie rozsmarować równomiernie na całej powierzchni. 1/3 ciasta złożyć do góry(...)ciasto jest plastyczne) Złożyć tak jak poprzednio na trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Jabłka pieczone z bezą 173

Jabłka pieczone z bezą Jabłka pieczone z bezą, prosty przepis = pyszny efekt.     Jabłka pieczone uwielbiam wręcz z każdym nadzieniem w środku i bez

Kuchnia na wzgórzu
Torcik makowy z mascarpone bez pieczenia 2341

szybki torcik makowy bez pieczenia. Torcik ma 24cm średnicy, ale ma bardzo kremowy smak, także raczej tylko łakomczuchy są w stanie pożreć 1-2 kawałki, więc myślę, że można go pokroić na małe kawałki, żeby starczył dla wszystkich gości przy świątecznym stole. Dla kogo: dla lubiących kremowe, rozpływające się w ustach ciasta dla fanów maku dla nie mających(...)mascarpone, wystudzoną masę makową, posiekane migdały, łyżkę rumu i 2 łyżki cukru pudru. Zmiksować. Żelatynę zalać kilkoma (ok. 8 łyżek) łyżkami wody i poczekać aż napęcznieje (co najmniej 15 minut), następnie rozpuścić ją w rondelku (uwaga, by jej nie zagotować). W wysokim naczyniu ubić śmietanę na sztywno i dodać do niej powoli (cienką strużką) mieszankę żelatynową (zahartowaną łyżką śmietany) cały

Mania Wypiekania
Ciasto francuskie z dodatkami – wersja śniadaniowa 174

Jeżeli macie ochotę na śniadanie w zupełnie nowym wydaniu, proponuję Wam bardzo prostą mini tartę z ciasta francuskiego. Dodatkami, takimi jak jajko, czy boczek, podniesiemy kaloryczność

Ania i Marcin gotują
Ciasto czekoladowe tortowe z wiśniami 185

śmietana na wierzchu jest nie tylko piękną ozdobą, ale również nadaje ciastu kolejnych walorów smakowych. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Frużelina wiśniowa i nasączenie: 800 g wiśni bez pestek (u mnie mrożone) 200 g cukru 60 g mąki(...)składników sypkich i delikatnie wymieszać. Następnie wlać wodę, wymieszać i przesiać pozostałe składniki sypkie. Całość delikatnie wymieszać i przelać do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Frużelina wiśniowa i nasączenie: Z wiśni odlać do szklanki 150 ml soku, dodać do niego wódkę

Passions hobbies life
tort bezowo-orzechowy 147

    Składniki   1 1/2 szkl. orzechy laskowe ,lub włoskie 170g 6 dużych białka jajek, w temperaturze pokojowej szczypta soli 1/2 rodzynek opcjonalnie, mogą być

mojej kuchni
Seromakowiec bezglutenowy 224

Pomysł na takie ciasto jest genialny - bo robiąc jedno ciasto mamy dwa ciasta 😀 i sernik i makowiec...  Wykonanie jest całkiem proste.  Ja robię mak

Ze smakiem bez glutenu
Rogale marcińskie 241

lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki , wykładamy na blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 45 x 25 cm tak aby krótsze boki były góra - dół . 200 g miękkiego masła kroimy na plastry i układamy na cieście.  Rozsmarowujemy po całej powierzchni. Ciasto jest bardzo plastyczne i fajnie układa się podczas pracy . Ja dopiero(...)ciasta i od dołu przykrywamy 2 warstwy. Mają być 3 warstwy. Dociskamy i obracamy o 90 stopni i znowu i znowu rozwałkowujemy na prostokąt i składamy tak jak poprzednio . Czynności te należy powtórzyć jeszcze 3 razy. Gdy wykonamy te powtórzenia , owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut

Różne smaki w kuchni
FISTASZKOWY MAZUREK Z KREMEM KARMELOWYM, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 117

przepis na fantastycznego fistaszkowego mazurka z kremem karmelowym i czekoladą. PALMA sprawdza się idealnie do kruchych ciast! Przetestowałam wielokrotnie! Wzorowanego odrobinę na mojej ukochanej tarcie Snickers ze szkoleń w Akademii i ciastem Millionaires Shortbread ( tarta niezmiennie robi furorę! ). Delikatne, kruche ciasto przykryte słodkim kremem karmelowym z białą czekoladą i prażonymi, lekko solonymi fistaszkami z całą pewnością zrobi furorę na świątecznym(...)Dodajemy PALMĘ, żółtka i śmietanę – zagniatamy szybko, by nie ogrzać ciasta. Wałkujemy na ok. 6 mm, wycinamy kształt pisanki. Pozostałe ciasto skręcamy dłońmi tworzyć wałeczek, z którego tworzymy rant mazurka. Dociskamy łyżką, widelcem lub specjalną szpatułką do dekoracji ( to taka szpatułka do masy cukrowej ). Pieczemy ok. 20 minut w 200C na złoto. Studzimy. KREM KARMELOWY: Czekoladę rozpuszczamy na kąpiel

Ostra na Słodko
A’la pizza z patelni + film 99

może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnej pizzy z ciasta drożdżowego. Danie na pewno zauroczy nie jedno podniebienie swoim oryginalnym smakiem a dowolność składników sprawia, że każdy może skomponować swoją ulubioną pizzę.     składniki na 2 porcje ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1/2 szklanki mleka(...)kostkę. Ogórki konserwowe kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię bez dodatu tłuszczu wlewamy ciasto, dokładnie je rozprowadzając. Na cieście układamy pokrojone składniki na pizzę: paprykę, cebulę, pieczarki, wędlinę oraz ogórki wszystko posypujemy startym żółtym serem. Patelnię przykrywamy pokrywką i całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu około 15-20 minutciasto stanie się zwarte a ser żółty się roztopi

Smakowite Dania
Ciasto czekoladowe 242

wersja ciasta czekoladowego jest bardzo specyficzna bowiem do jego przygotowania nie będziemy używali jajek, mleka oraz masła. Ciasto nie wychodzi zbyt duże, ale na niewielkie rodzinne spotkanie wystarczy. Przede wszystkim musicie najpierw sprawdzić czy ciasto bez tych składników będzie Wam smakowało. Możecie je podać polane czekoladą, lukrem albo tak jak w naszym wypadku posypane cukrem pudrem . Czy wiesz: Witamina(...)ananasem Ciasto czekoladowe – przepis W misce mieszamy suche składniki – przesianą mąkę, cukier, sodę, kakao i sól. Następnie dodajemy mokre składniki – ocet, wodę, olej, aromat waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki albo widelce. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy miksera. Ciasto przekładamy do tortownicy o średni 22 cm i pieczemy przez 35 minut w temperaturze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułki kajzerki 128

Chrupiące, pyszne i proste do zrobienia bułeczki, bez problemu zrobicie je w domu. Idealne na śniadanko czy kolację. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 8-10 bułek Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI: 200 ml ciepłej wody 500 g mąki pszennej 40 g masła 25 g świeżych drożdży (7 g suchych) 1 jajko 2 płaskie łyżeczki soli pół łyżeczki(...)masło. 2. Przesiewamy mąkę i całość dokładnie mieszamy wyrabiając jednolite ciasto. Formujemy w kulkę, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 45 minut. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną mąką i dzielimy na części (od 8-10 wg uznania). Formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę lekko nacinamy nożem na krzyż i smarujemy roztrzepanym

karolgotuje
Ślimaki z ciasta francuskiego z orzechami laskowymi 125

śniadaniówki dla dziecka. Ślimaki z ciasta francuskiego z orzechami laskowymi Składniki: kawałek ciasta francuskiego ( ok 250 g) 100 g orzechów włoskich  6 miękkich daktyli 2 łyżeczki kakao 1/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki miękkiego masła Ciasto rozmrozić. Jeżeli daktyle nie są miękkie to trzeba ja najpierw zalać gorącą wodą na kilka minut. Orzechy przełożyć do robota kuchennego i zmiksować(...)daktyle, kakao, cynamon i masło - zmiksować na gładką masę. Ciasto rozłożyć, na nim rozsmarować nadzienie (z jednej strony zostawić ok 2 cm do sklejenie). Ciasto zwinąć w rulon, skleić delikatnie bok i pokroić następnie na plastry o szerokości ok 1 cm. Plastry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok 15-20 minut

Smaczny zeszyt
Ciasto Słodka Delicja 189

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Coś dla amatorów owocowo- kremowych ciast? Proszę bardzo! To Słodka Delicja , która swoją nazwę zaczerpnęła od popularnych ciasteczek z galaretką. A raczej mojemu skojarzeniu obu smaków. Mocno owocowa warstwa „pomarańczowo jabłkowa”  przywodzi na myśl galaretką(...)proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy . Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp

Domowe ciasta
Domowa beza Pavlova 225

beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to łatwe ciasto, gdyż wszystko zależy od ubicia białka. Beza jest dość kapryśna lecz warto pamiętać, żeby przy ubijaniu piany korzystać ze szklanych lub metalowej misy. Jakikolwiek tłuszcz spowoduje, że białka się nie ubiją. Przepis(...)cukru pudru Beza Pavlova – przepis Białka ubij za pomocą miksera na sztywno , następnie dodaj po łyżeczce cukier puder zmniejsz obroty lecz cały czas ubijaj. Na samym końcu dodaj skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny Blachę do pieczenia pokryj papierem do pieczenia i wyłóż białka, staraj się stworzyć okrąg. Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fit ciasta – marchewkowe i brownie 200

FASOLI) Proste, pyszne ciasto bez dodatku cukru i mąki. Bezglutenowe brownie z fasoli, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Wystarczy dobrze wypłukać fasolę (to bardzo ważne!) i zmiksować składniki. A potem już tylko poczekać na efekt Składniki: 1 średni dojrzały banan 1 puszka czerwonej fasoli (400 g puszka) 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka naturalnego(...)przekładamy do misy blendera z nożami i miksujemy na jednolitą masę. Keksówkę o wymiarach 10×20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy naszą masę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut. W wersji mniej fit po przestudzeniu ciasto można polać polewą czekoladową Smacznego ODCHUDZONE CIASTO MARCHEWKOWE Lubicie ciasta z marchewką? Ja uwielbiam Najczęściej

Słodkie okruszki
Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne/chili 148

ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu ułożyć je (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Kuleczek nie należy spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia same "rozleją" się na boki.) Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 9-10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie blachę wyjąć z piecyka, odczekać kilka minut(...)było bezglutenowe . Ja użyłam surowego Criollo , gdyż często je kupuję ze względu na cenną wartość odżywczą. Cukier zwykły i brązowy śmiało da się zastąpić np. ksylitolem . Wszystkie zdrowsze składniki bez problemu możecie nabyć na stronie sklepu Magiczny Ogród .       Inspiracja z blogu: Gourmand mama

Di gotuje
Ciasteczka a’la Cini Minis 147

przeciętny człowiek nie jest w stanie zrozumieć. Dlatego uznałam, że trzeba zrobić własne płatki. Padło na cini minis. Tak naprawdę to małe ciasteczka, które można zjeść tak po prostu bez mleka. Możesz wykonać je w formie dużych ciasteczek. Ja przygotowałam je jednak w formie małych prostokącików i zjadłam z dodatkiem ciepłego mleka owsianego Muszę przyznać, że smakowały prawie(...)składników dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz miód. Całość zagnieć, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto przełóż na papier do pieczenia, przykryj je drugim arkuszem i rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Następnie potnij je na małe kwadraciki lub prostokąciki. Ciasteczka posyp cynamonem i ksylitolem. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu przełóż

365 dni dookoła kuchni
PIZZA Z PATELNI (BEZ DROŻDŻY) Z KIEŁBASĄ I SEREM 174

patelni bez dodatku drożdży, czyli nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, ani też do jej upieczenia nie potrzebny jest piekarnik. Chrupiący spód, sos pomidorowy, farsz z kiełbasy i pieczarek oraz ser, dużo sera ;) Doskonałe rozwiązanie, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu bądź kolacji. Polecam :) Składniki:  Z podanych składników wychodzi jedna pizza na grubym cieście lub dwie rozwałkowane(...)pół łyżeczki proszku do pieczenia * pół łyżeczki ziół prowansalskich * 1 szczypta soli Dodatki: * solidna garść sera mozzarella * 5-6 większych pieczarek * 2 kiełbasy śląskie (użyłam  Maestro Henryk Kania ) * sos do pizzy ( przepis tutaj ) Wykonanie: Podane składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i dobrze dłońmi wyrobić ciasto. Przykryć ścierką i odłożyć na 5 minut, aby ciasto odpoczęło

Zrób to smacznie
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 189

łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  beza: 4 białka szczypta soli 1 szkl. cukru 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej ponadto: 400 g śliwek 1-2 łyżki płatków migdałowych Masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać sól,proszek i żółtka,zagnieść ciasto,podzielić je na dwie części,większą i mniejszą. Każdą część osobno zapakować(...)pieczenia.   Większą częścią ciasta wylepić dno,nakłuć widelcem i ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Ubijać aż piana stanie się gęsta i błyszcząca po czym dodać mączkę. Ubitą pianę wyłożyć na śliwki ,zetrzeć na tarce drugą część ciasta i posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp

Kolorowa kuchnia Elki
Barazek - sezamowe ciasteczka 136

pieczenia), cukier, miękkie masło i mleko. Ustawić czas 1 minuta, prędkość  5-6.   Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Wgnieść w ciasto pokruszone pistacje, odwrócić ciastka na drugą stronę, obsypać sezamem i przygnieść go dłonią, tak aby zagłębił się w cieście. Następnie na pierwszą warstwę sezamu, za pomocą łyżeczki nakładać porcje(...)pieczenia, warstwa z sezamem powinna być na górze. Piec na jasnozłoty kolor przez 15-20 min, w temp. 170ºC. Ps. Jest też inna metoda robienia ciasteczek - z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich kulki o średnicy około 3 cm. Zanurzamy je do połowy w pistacjach, po czym kulkę z przyklejonymi pistacjami spłaszczamy w dłoniach. Na część bez

Cztery Fajery
TORCIK MAKOWY Z POMARAŃCZOWĄ GALERETKĄ 228

głęboki talerz i wstaw do lodówki. Inna opcja zmiksuj pomarańcze w blenderze (tylko bez pestek!) blat z makiem: - 5 białek rozmiar L - 3 żółtka - 6 łyżek mąki pszennej tortowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 łyżek sparzonego we wrzątku maku (dobrze odsączonego) - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 5 łyżek cukru pudru Mak zagotuj w wodzie, przelej(...)ziemniaczaną przesianą przez sitko i delikatnie rózgą wprowadzaj do masy, dodawaj na przemiennie mak i mąkę i wprowadzaj do masy. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika temp. 170-180 stopni C, grzanie dół i góra. Pieczemy przez 35 do 40 minut. Studzimy całkowicie.  Masa: - 1 opakowanie serka mascarpone - 500 ml śmietany 36% - 2 łyżki cukru pudru - 3 łyżki wrzątku

SMYKWKUCHNI
Ciastka z AMARANTUSEM I KREMEM CZEKOLADOWYM (bez mąki, bez cukru, wegańskie, bezglutenowe) 247

szybkie i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki i cukru. Ciasteczka są też bezglutenowe i wegańskie. Miękkie i słodkie dzięki bananom oraz daktylom ciasto w połączeniu z czekoladowym kremem. Zapraszam do obejrzenia przepisu //   Składniki – ciastka: 2,5 szklanki ekspandowanego amarantusa (ok. 50 g) 2 dojrzałe banany 100 g daktyli (namoczonych wcześniej przez 15 minut w gorącej wodzie(...)gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Banany i daktyle zblenduj. Powstałą masę wymieszaj z amarantusem, płatkami jaglanymi, sodą oczyszczoną, kokosem i olejem. Następnie uformuj ciastka. Piecz je 15 – 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Aby przygotować krem mus kokosowy lub twardą część mleczka kokosowego zmiksuj na gładką masę z dodatkiem mleka. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej

Via Gusto
Barazek - sezamowe ciasteczka 231

pieczenia), cukier, miękkie masło i mleko. Ustawić czas 1 minuta, prędkość  5-6 Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Wgnieść w ciasto pokruszone pistacje, odwrócić ciastka na drugą stronę, obsypać sezamem i przygnieść go dłonią, tak aby zagłębił się w cieście. Następnie na pierwszą warstwę sezamu, za pomocą łyżeczki nakładać porcje sezamu(...)pieczenia, warstwa z sezamem powinna być na górze. Piec na jasnozłoty kolor przez 15-20 min, w temp. 170ºC. Ps. Jest też inna metoda robienia ciasteczek - z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich kulki o średnicy około 3 cm. Zanurzamy je do połowy w pistacjach, po czym kulkę z przyklejonymi pistacjami spłaszczamy w dłoniach. Na część bez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tartaletki z kremem waniliowym i owocami 194

kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.  Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1) . Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną(...)środku - to możemy wsypać do nich groch lub fasolę. Należy jedynie pamiętać, że przed wsypaniem grochu na dno babeczek należy położyć krążki powycinane z papieru do pieczenia. W przeciwnym razie groch odciśnie nam się na babeczkach. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Spody babeczek piec do momentu zrumienienia brzegów przez około 10-15 minut.  Dodatkowo można po wysypaniu grochu

Świat Ciasta
Chleb pszenny, dokładny przepis. 192

zaczynu. -- -- -- -- Mieszamy łyżką lub mikserem z odpowiednimi końcówkami do ciasta. Potem dosypujemy trochę mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie tzn. powiększy się o 2 -3 razy wtedy zagniatamy je i wyrabiamy chleby. Podana ilość wystarczy na zrobienie dwóch dużych chlebów w foremkach 30cm x 11cm Foremki z chlebami przykrywamy(...)żeby chleb nie pękał gdzie chce... Pieczemy w 200 st.C //GÓRA/DÓŁ 50-60 minut *** ***zależy jaki macie piekarnik, mój jest stary elektryczny. -- Po wyjęciu stukamy w spód chleba i jak jest głuchy odgłos tzn., że chleb jest gotowy,  jeżeli się nie dopiekł, to wstawiamy jeszcze na 5 minut bez foremek na samą kratkę. Studzimy

chleba naszego
Rewelacyjna tarta bez pieczenia, z kremem i owocami 214

Bardzo smaczna tarta bez pieczenia! Kruchy spód wypełniony delikatnym, śmietanowym kremem z dodatkiem letnich, soczystych owoców. Nie zawsze obchodzę urodziny w dzień urodzin, bo przecież często wypadają w środku tygodnia i ciężko byłoby niektórym bliskim do mnie zajrzeć. W tym roku też się tak stało i prawdę mówiąc nie spodziewałam się nikogo. Nie piekłam ciasta, odpuszczając sobie(...)rano byłam na targu i kupiłam owoce. Po śmietankę i mascarpone pobiegłam do pobliskiego sklepu, a że Robala mam dosłownie obok to zajęło mi to nie więcej jak 10 minut. Szybciutko wzięłam się do pracy i do kawy podałam wspaniałą tartę . Jak widać wcale nie trzeba włączać piekarnika żeby przygotować pyszne ciasto. Tarta na ciasteczkowym spodzie to bardzo łatwy

Smaczna Pyza
Kruche Ciastka Z Nutą Cytrynową 156

proszku do pieczenia 1. Masło wraz z cukrem miksujemy na puszysta masę, następnie dodajemy po jednym żółtku. 2. Cytrynę myjemy, sparzmy. Ścieramy skórkę, wyciskamy sok i dodajemy do naszej maślanej masy. Partiami dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników (ciasto jest dość luźne). Gotowe ciasto chowamy do woreczka(...)zamrażalce, a druga godzinę leżało sobie w lodowce. 3. Schłodzone ciasto wyjmujemy i na podsypaną mąką blacie wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Ciastka pieczemy w 200 stop. przez około 8-10 minut do lekkiego ze złocenia.      Źródło inspiracji Tutaj

Gotowanie...to proste !
Banana-na! 181

kokosowy roztopiony 1 szt jajko 250 g jogurt grecki 1 łyżeczka esencja waniliowa 1/2 szklanka mąka kukurydziana 1/2 szklanka mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia Sposób przygotowania Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. 2 banany kroimy na plasterki i mieszamy z 6 łyżkami rozpuszczonego oleju i sokiem z cytryny. Przekładamy na spód formy, pokrywając spód(...)miksujemy na gładką masę lub ugniatamy widelcem. Mieszamy z jogurtem, 3 łyżkami roztopionego oleju i jajkiem. Dodajemy esencję oraz wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na przygotowany spód. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. Po ostygnięciu formę przewracamy do góry nogami, przekładamy ciasto

Kucharzyca
Babeczki kakaowe z jabłkami 138

szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej pół szklanki cukru (użyłam ksylitolu) 3 jajka pół szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao 3 nieduże jabłka Wykonanie: Formę do pieczenia muffin wykładamy papilotkami. Mąki mieszamy z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą(...)krótko miksujemy. Suche składniki łączymy z ubitą masą, mieszamy do połączenia składników. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy na końcu do ciasta i mieszamy łyżką. Ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu dekorujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Pleśniak z dżemem i orzechami 366

łyżki cukru pudru, 1 łyżkę cukru z wanilią i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy 6 żółtek, 2 łyżki śmietany oraz pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy jednolite ciasto (gdyby nie chciało się zagnieść, można dodać 1-2 łyżki lodowatej wody). Kulę kruchego ciasta dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Mniejszą zawijamy w folię i chowamy(...)tortownicy o średnicy ok. 24-26 cm. Jeśli tak jak ja, macie ochotę na bardzo cienki spód, możecie wyłożyć ciastem nie tylko dno, ale i boki do połowy wysokości tortownicy. Tortownicę chowamy do lodówki na ok. 15 minut (schłodzony spód będzie bardziej kruchy). Piekarnik nagrzewamy do 180°C (170°C z termoobiegiem). Siekamy orzechy. Wyjmujemy z zamrażarki małą kulę ciasta

Poezja smaku
Bezowe ciasteczka orzechowo-owsiane 221

ciasteczka orzechowo-owsiane to odpowiedź na pytanie co zrobić z białkami, które zostają po przygotowaniu kruchego ciasta, albo kwasówki. Za pomocą 3 dodatkowych składników i szczypty cynamonu można ten problem zamienić w kruche, pachnące orzechami i cynamonem chmurki. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. A potem już tylko pozostaje wstawić je do piekarnika, a następnie schrupać ;) Bezowe ciasteczka orzechowo-owsiane(...)miksujemy. Z ostatnią łyżką cukru dodajemy też cynamon. Do ubitej masy z białek dodajemy orzechy i otręby. Całość mieszamy łyżką. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą worka cukierniczego (bez żadnej tylki) wyciskamy bezy wielkości orzecha włoskiego. Można to również zrobić za pomocą łyżki. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C (grzałka góra-dół

Trzeci talerz
Muffinki z sokiem mandarynkowym i kandyzowaną pomarańczą 171

przez słodką i pachnącą skórkę z pomarańczy. Nie chciałam dodawać barwnika - dla uzyskania pięknego koloru, więc całość wyszła 100% naturalna i bez zbędnego upiększania. Koniecznie spróbujcie! (5 sztuk) 125g mąki pszennej 50g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 szczypta sody  1 szczypta soli 1 jajko 75 ml oleju 50 ml mleka 50 ml soku mandarynkowego(...)pieczenia i sodę, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz sok. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać skórkę z pomarańczy.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut

Di gotuje
Tarta z kapustą kiszoną i puree ziemniaczanym A. Polana 246

suszonych śliwek 2 jabłka bez skórki 2 cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz majeranek koperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego. Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę soli. Krótko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy w folię(...)świeżo mielonym pieprzem.  Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub zwyczajnie "krychamy", dodajemy 2 łyżki chrzanu , śmietanę. Doprawiamy solą. Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy 1 roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy na maśle najlepiej klarowanym cebulę, następnie dodajemy jabłka, ugotowaną

Kubki smaku
Domowe chrupki cynamonowe Cini Minis 148

Pyszne, chrupiące, słodziutkie i zdrowe płatki śniadaniowe, które uwielbiają wszyscy - duzi i mali! Bez zbędnych dodatków, aromatów i białego cukru. Wspaniałe do mleka, jogurtu lub jako samodzielna przekąska do schrupania między posiłkami. Nieco szybsze w przygotowaniu niż Chocolate Cookie Crisps, polecam dla zabieganych :)  Składniki: 350 g  mąki pszennej pełnoziarnistej(...)ciasto. Jeśli będzie za mokre, dosypujemy odrobinę mąki i ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy bardzo cienko - im cieńsze ciasto tym bardziej chrupkie płatki. Dla ułatwienia wałkujemy ciasto bezpośrednio na papierze, na którym będziemy piec. Ostrym nożem tworzymy małe kwadraciki, tnąc ciasto wzdłuż i wszerz. Delikatnie oddzielamy od siebie. Przekładamy papier na blaszkę i pieczemy 20 minut

Chocolate Muffin Blog
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 258

Przed nami kolejne piłkarskie emocje. Wspólne kibicowanie i świętowanie zwycięstwa nie obędzie się bez piwa i oczywiście jedzenia! Więc skoro już zaprosiłeś swoich znajomych na piłkarski wieczór, może warto przygotować coś więcej niż kupowane chipsy i orzeszki? DOMOWE NACHOSY Fot. Menmagazine Składniki: 180 g mąki kukurydzianej 180 g mąki pszennej 70 g masła(...)połączenia składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy na cienkie plastry, kroimy na trójkąty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy z trójkątów smarujemy olejem roślinnym i posypujemy ostrą papryczką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, nachosy pieczemy przez około 8 minut do złotego

Menmagazine
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 184

Przed nami kolejne piłkarskie emocje. Wspólne kibicowanie i świętowanie zwycięstwa nie obędzie się bez piwa i oczywiście jedzenia! Więc skoro już zaprosiłeś swoich znajomych na piłkarski wieczór, może warto przygotować coś więcej niż kupowane chipsy i orzeszki? DOMOWE NACHOSY Fot. Menmagazine Składniki: 180 g mąki kukurydzianej 180 g mąki pszennej 70 g masła(...)połączenia składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy na cienkie plastry, kroimy na trójkąty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy z trójkątów smarujemy olejem roślinnym i posypujemy ostrą papryczką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, nachosy pieczemy przez około 8 minut do złotego

Menmagazine
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 152

Pyszne puszyste i wilgotne ciasto, które pojawia się u mnie obowiązkowo w sezonie truskawkowym, proste bez udziwnień które zawsze smakuje. Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli, świeże truskawki 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: Białka(...)przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszam ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek. Na koniec ciasto posypuję pokrojonymi świeżymi truskawkami, piekę około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzę przy

Wanilia i Kardamon
SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM 260

Kiedyś nie przepadałam za rabarbarem . Wydawał mi się kwaśny , łykowaty i bez charakteru. Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie wiosny i początku lata bez rabarbaru. Kompoty, aromatyczne konfitury, ciasta, ciasteczka, kisiel to wszystko pojawia się u mnie na stole wiosenną porą. Do moich ulubionych rabarbarowych smakołyków należą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne(...)wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki. 0,5 kg rabarbaru 3 łyżki dżemu z owoców leśnych lub truskawkowego Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy dżem, mieszamy i odstawiamy.  Ciasto rozawałkowujemy i wycinamy koła, które smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdym ciastku kładziemy łyżkę rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w temp

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasto gryczane ze śliwkami 171

mrożone, waga już bez pestek) WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, spód formy o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Jeżeli korzystacie z mrożonych, to odsączyć z soku (sok wykorzystać do ciasta). Do miski wsypać cukier(...)koniec wlać sok śliwkowy i wymieszać. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i wsypać przez sitko do masy mokrej, mieszając szpatułką. Gotowe ciasto przelać do formy, wyrównać górę, wyłożyć jedna przy drugiej śliwki lekko je wciskając w ciasto i włożyć do piekarnika. Piec 40 minut

Passions hobbies life
Bōłki ze sezamym (Bułki z sezamem) 163

nōm te ciasto ruszōło- drożdżowe sie robi tak barzi 8 na oko. Przigotujcie sie 2 blachy i połōżcie na nich papiōr do pieczynioł. Jak już widzicie, że tego ciasta zrobiōło sie tak rołz wiyncyj, to mogecie sie brać za kulanie bōłek. Niy biercie go za dużo, ale starejcie sie, żeby wszyske kulki bōły jednake 9 . Nim ta bōłka położycie(...)trocha urosły. Jak już bydōm fajnie napuchniynte, to rozgrzyjcie bratruła na 230 stopni (ale bez bōłek we środku), rozfyrlejcie jajco i kołżdo po wiyrchu fajnie nim posmarujcie jakim pyndzlym. Tera jeszcze yno posujcie na nie ta reszta sezamu i na 12-15 minut do pieca- joł żech dołwoł kołżdo blacha osobno. Dejcie pozōr, bo kołżdy piec je inkszy

Chop w kuchni
Tarta cebulowa z ziołami i mięsem. 177

się schłodziło (około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić na bardzo bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego szatkownicy. Cebule dość mocno posolić by zmiękła (ale bez przesady). Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, kiedy wytopi się z niego tłuszcz dodać cebulę. Całość podsmażać na złoty kolor, tak by cebula była już całkowicie szklista, miękka(...)oraz ziołami. Tarta musi być dość pikantna po upieczeniu, inaczej będzie mdła. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyjąć blaszkę z lodówki, ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach, by nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstawić na 15 minut i piec by odeszło od brzegów formy. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie cebulę i mięso, zalać sosem serowym. Wstawić ponownie

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania