Pewnie wszyscy doskonale znacie Ciasto Stefania . Szybkie proste i smaczne ciasto, którego bazą jest kasza manna. Dziś przedstawiam trochę inną jego wersję - bez kakao
Walijskie PichcenieSłodkości się zachciało, a że sernik to mój numer jeden, jeśli chodzi o ciasta, bez wahania uznałam, iż warto uraczyć nim najbliższych. Wersja nieco odmieniona z chałwą i solonym karmelem. Od dziś chyba moja ulubiona ! Z pewnością zasmakuje Wam i Waszym gościom, a dlaczego? Pewnie dlatego, że znika w zaskakującym tempie, a po spróbowaniu każdy prosi o przepis(...)Przelewamy masę do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką (bądź wyłożoną papierem do pieczenia). Ja używam formy o wymiarach 23 cm średnicy (tortownica okrągła). Pieczemy przez 90 minut w 175-180 stopniach C. 4. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Gdy ciasto będzie już zimne wkładamy na 10 do 12 godzin do lodówki. 5. Solonym karmelem
Sajkofanka smakuSerniczek na czasie, bo z dodatkiem sezonowych owoców - borówki amerykańskiej i śliwek. Borówkę amerykańską jak do tej pory używałam jedynie w stanie surowym. Nie wiem dlaczego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rzeczy prostej: konfektu. Czyli małych wypieków, takich w sam raz na raz . Migdałowe ciasto na białkach, krótko pieczone w wysokiej temperaturze, przybiera apetyczną złoto-brązową barwę i staje się chrupiące, w środku jednak pozostaje miękkie i lekko ciągnące. Sylwestrowa zabawa nie może się obyć bez kransekage - o dwunastej przegryza się je do szampana. Klasycznie w Danii używa się(...)woreczka cukierniczego z tylko w kształcie gwiazdki, wyciskać rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W część wcisnąć orzechy laskowe, włoskie i migdały. W pozostałych wilgotnym palcem zrobić dziurki. Połowę z nich wypełnić powidłami. Piec w 220 st. C. przez 6-7 minut. Ciasteczka powinny się zrumienić. Puste ciasteczka wypełnić nugatem (jeśli jest zbyt twardy, lekko go podgrzać). Zostawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednak, od kogo dokładnie nauczyłam się piec ciasta drożdżowego. Byłam samoukiem w wielu sprawach kulinarnych, ale tutaj nie wiem. Mama też niegdyś spędzała mnóstwo czasu w kuchni, ale od jakiegoś okresu gdzieś to umknęło, a gotowanie to dla niej strata w grafiku i energii. Szkoda.Oczywiście, sezon truskawkowy nie może obejść się bez domowego placka drożdżowego z truskawkami(...)siekam z mąką, dodaję cukier, po czym szybko i dokładnie zagniatam w kulę. Następnie powstało kulę z ciasta rozcieram na grudki, jakby konsystencja mokrego piasku i wstawiam do lodówki na 20 minut. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wykładam ciasto, które ponownie przed wyłożeniem zagniatam, rozprowadzam je po blaszce, za pomocą rąk pokrytych mąką
W kuchni Karmel-itkimisce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże i oliwę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrabianie powinno trwać około 15 minut przy ręcznym wyrabianiu. Dopiero kiedy uzyskacie elastyczne ciasto, które nie lepi się do rąk - jest poprawnie wyrobione. Ciasto nie musi wyrastać. Od razu podzielcie je na 4 części. Każdą z nich należy rozwałkować na odpowiednią wielkość. Choć zawsze będzie ona przybliżona(...)odcinamy nożem, po czym foremkę odwracamy i powinny wyskoczyć nam małe "lodowe" calzone. Nożem przecinamy je wzdłuż krawędzi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Do podania zrobiłam sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego i świeżego czosnku. Wioleta Gargula
MamaOskarkałyżki miodu 50 g suszonej żurawiny 50 g migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 herbatników szczypta soli Przygotuj prostokątną blaszkę o wymiarach 12 cm na 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia a na jej dnie ułóż herbatniki. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jabłka zetrzyj na tarce(...)Masę makową wymieszaj z żółtkami, posiekanymi drobno migdałami, żurawiną, kaszą, miodem, proszkiem do pieczenia i startym jabłkiem na gładką masę. Stopniowo wmieszaj w ciasto ubite białka. Przelej gotową masę do formy z herbatnikami. Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piecz 60 minut. Wystudź. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego, Klaudia! 1 porcja ma około 197 kcal
Mango PapajaInstagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Ciasteczka owsiane Składniki na ciasteczka owsiane. 12 dkg masła bez soli 8 dkg cukru pudru 1 łyżka miodu 18 dkg mąki owsianej bezglutenowej 12 dkg płatków owsianych bezglutenowych 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dkg suszonej żurawiny 5 dkg orzechów włoskich 2 łyżki siemienia lnianego Jak zrobić ciasteczka owsiane(...)pieczenia oraz płatki owsiane. Wymieszać. Następnie dodać żurawinę, siemię lniane oraz orzechy pokrojone na średniej wielkości kawałki. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki o pożądanej średnicy. Każdą kulkę spłaszczać na grubość jednego centymetra. Ciasteczka ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 do 25-u minut
MeCookspieczywo bez wyrabiania. Drożdżowy chlebek ziołowy z puszystym środkiem i chrupiącą skórką jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jak zrobić szybki chleb ziołowy? Nie musisz wyrabiać ciasta. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki i przełożysz do formy. Następnie odczekasz, aż ciasto wyrośnie i możesz piec! Chleb ziołowy przepis z dodatkiem czosnku i posypany słonecznikiem oraz siemieniem lnianym to bez wątpienia(...)dominujących dodatków. Chlebek z ziołami jest pieczywem bardzo aromatycznym. Podczas pieczenia, wszystkie te zapachy rozchodzą się po całym domu i nie sposób się doczekać, kiedy będzie można go ukroić i spróbować Jak upiec pyszny chleb ziołowy ? Wyrośnięte ciasto wstawiasz do nagrzanego piekarnika i po ok. 30 – 35 minutach masz pachnące domowe pieczywo. W naszym chlebku oprócz aromatycznego czosnku
Kuchnia Na WypasiePiekarnik nagrzewamy do 175-180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie ciasto wykładamy na blat/stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się mocno kleiło ręce podsypujemy mąką. Jednak należy tu uważać, by nie dodać jej zbyt dużo. Ciasto ma być lekko klejące (!). Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na grubość około(...)nadzienia (powideł lub marmolady). Przykrywamy całość drugim płatem ciasta i lekko dociskamy ciasto palcami wokół nadzienia. Teraz wycinamy foremką kształty (górka z nadzieniem ma być pośrodku). Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim nasze pierniczki w około 2 cm odstępach. Pierniczki pieczemy około 7-10 minut, aż zaczną się ładnie rumienić. Po upieczeniu wyciągamy
Słodkie okruszkipszennej 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dkg cukru pudru Masa śmietanowa: 100 ml wody 2 łyżki żelatyny 400 ml śmietanki kremówki (36%) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 dkg cukru pudru 20 dkg świeżych malin 5 dkg gorzkiej czekolady Jak upiec ciasto czekoladowe z malinami . Ciasto czekoladowe: masło i połamaną czekoladę włożyć(...)szczyptą soli na puszystą konsystencję. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać przez sitko. Do ubitych jajek małymi strużkami wlać zimną, nadal płynną czekoladę z masłem. Do mokrych składników dodać składniki suche. Wymieszać. Ciasto wylać na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 25 minut. Upieczone ciasto wystudzi. Masa śmietanowa: do kubka wsypać
mecooksDrożdże, cukier, mleko w proszku rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mają się połączyć idealnie, bez grudek. Dodajemy jajka i mieszamy do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę i sól. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy. Ciasto ma być miękkie, sprężyste i klejące. Zostawiamy do wyrośnięcia na 2 h. Ciasto przekładamy na oprószony blat i zagniatamy. Formujemy wałek i dzielimy na równe, dowolnej(...)wąski a długi „język” z ciasta. Tak rozwałkowane ciasto zwijamy w rulonik i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki bardzo mocno rosną, więc nie unikniecie „przytulonych” bułek. Ułożone bułeczki przykrywamy ściereczką i ostawiamy na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy bułeczki jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut i studzimy na kratce. Sposób
ladykitchenczekolady gorzkiej ( może być z dodatkami, np. skórką pomarańczową ) 100 g masła 2 jajka kl. L 120 g cukru 220 g startej cukinii bez skórki 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 g kakao Polewa: około 25 g masła 4-5 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżka zimnego mleka wiórki kokosowe 1. Czekoladę wraz(...)Teraz dodajemy odciśniętą z soku startą cukinię oraz mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i całość mieszamy do połączenia się składników. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto wyrównując jego wierzch. Pieczemy w 180 stop. przez około 20-25 minut. Wierzch ciasta musi być upieczony. 6. Kiedy brownie już wystygnie przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku
Gotowanie...to proste !czasu. Każdy bez problemu ją wykona, bez względu na umiejętności. Polecam do ciasta wykorzystać jabłka Renety, są wystarczająco słodkie. Zachęcam również do spróbowania SZARLOTKI Z BEZĄ LINK Wartości odżywcze 1 porcji (całe ciasto ok. 20) 247 kcal B 5 g W 18 g T 17 g Składniki: ciasto ▸ 3 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸kostka miękkiego masła(...)pudru (u mnie zmielony słodzik) + na wierzch Przygotowanie: 1. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Dzielimy się ja 2 części i 1/3 mrozimy, a resztę schładzamy 10 minut w lodówce, najlepiej owinięte w folię spożywczą. 2. Po wyjęciu rozwałkujemy na placek. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spód placek. Nakłuwamy go delikatnie widelcem. 3. Orzechy wrzucamy
Zdrowie i pysznie na talerzu