Piekarnik nagrzewamy do 175-180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie ciasto wykładamy na blat/stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się mocno kleiło ręce podsypujemy mąką. Jednak należy tu uważać, by nie dodać jej zbyt dużo. Ciasto ma być lekko klejące (!). Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na grubość około(...)nadzienia (powideł lub marmolady). Przykrywamy całość drugim płatem ciasta i lekko dociskamy ciasto palcami wokół nadzienia. Teraz wycinamy foremką kształty (górka z nadzieniem ma być pośrodku). Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim nasze pierniczki w około 2 cm odstępach. Pierniczki pieczemy około 7-10 minut, aż zaczną się ładnie rumienić. Po upieczeniu wyciągamy
Słodkie okruszkipszennej 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dkg cukru pudru Masa śmietanowa: 100 ml wody 2 łyżki żelatyny 400 ml śmietanki kremówki (36%) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 dkg cukru pudru 20 dkg świeżych malin 5 dkg gorzkiej czekolady Jak upiec ciasto czekoladowe z malinami . Ciasto czekoladowe: masło i połamaną czekoladę włożyć(...)szczyptą soli na puszystą konsystencję. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać przez sitko. Do ubitych jajek małymi strużkami wlać zimną, nadal płynną czekoladę z masłem. Do mokrych składników dodać składniki suche. Wymieszać. Ciasto wylać na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 25 minut. Upieczone ciasto wystudzi. Masa śmietanowa: do kubka wsypać
mecooksDrożdże, cukier, mleko w proszku rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mają się połączyć idealnie, bez grudek. Dodajemy jajka i mieszamy do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę i sól. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy. Ciasto ma być miękkie, sprężyste i klejące. Zostawiamy do wyrośnięcia na 2 h. Ciasto przekładamy na oprószony blat i zagniatamy. Formujemy wałek i dzielimy na równe, dowolnej(...)wąski a długi „język” z ciasta. Tak rozwałkowane ciasto zwijamy w rulonik i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki bardzo mocno rosną, więc nie unikniecie „przytulonych” bułek. Ułożone bułeczki przykrywamy ściereczką i ostawiamy na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy bułeczki jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut i studzimy na kratce. Sposób
ladykitchenczekolady gorzkiej ( może być z dodatkami, np. skórką pomarańczową ) 100 g masła 2 jajka kl. L 120 g cukru 220 g startej cukinii bez skórki 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 g kakao Polewa: około 25 g masła 4-5 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżka zimnego mleka wiórki kokosowe 1. Czekoladę wraz(...)Teraz dodajemy odciśniętą z soku startą cukinię oraz mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i całość mieszamy do połączenia się składników. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto wyrównując jego wierzch. Pieczemy w 180 stop. przez około 20-25 minut. Wierzch ciasta musi być upieczony. 6. Kiedy brownie już wystygnie przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku
Gotowanie...to proste !czasu. Każdy bez problemu ją wykona, bez względu na umiejętności. Polecam do ciasta wykorzystać jabłka Renety, są wystarczająco słodkie. Zachęcam również do spróbowania SZARLOTKI Z BEZĄ LINK Wartości odżywcze 1 porcji (całe ciasto ok. 20) 247 kcal B 5 g W 18 g T 17 g Składniki: ciasto ▸ 3 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸kostka miękkiego masła(...)pudru (u mnie zmielony słodzik) + na wierzch Przygotowanie: 1. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Dzielimy się ja 2 części i 1/3 mrozimy, a resztę schładzamy 10 minut w lodówce, najlepiej owinięte w folię spożywczą. 2. Po wyjęciu rozwałkujemy na placek. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spód placek. Nakłuwamy go delikatnie widelcem. 3. Orzechy wrzucamy
Zdrowie i pysznie na talerzubez barwnika, ale ja miałam inne plany co do tego ciasta i właśnie miało być wszystko na zielono..Można też normalnie układać warstwami w tortownicy,ale wtedy nie będzie już takiego efektu. 5 jajek 22 dkg margaryny Palmy 20 dkg cukru 25 dkg mąki pszennej 5 łyżek mleka 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia zielony barwnik(...)wszystko razem.Podzielić na połowę, do obydwu części dodać barwnik, jedna część ma jaśniejsza, a druga ciemniejsza.Przełożyć ciasto do foremki tak jak zebrę od środka po 2 łyżki na przemian. Piec w temperaturze 200 przez około 20 minut. 1 l śmietany 6 łyżek żelatyny 3-4 łyżki cukru galaretka zielona [ u mnie winogronowa] barwnik zielony Galaretkę przyrządzić
Moje domowe kucharzenieRęka do góry kto lubi kokos? Dla wszystkich zgłoszonych mam coś super pysznego. Fantastyczne ciasto bez pieczenia, przygotowane z dodatkiem kokosowego mleka, dużej ilości kokosu i słonych krakersów. Nieduże, bo przygotowane w formie keksowej. Ciasto jest jednak dość syte, więc ta ilość jest zupełnie wystarczająca. 400 ml mleka kokosowego 250 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)mleka rozprowadzamy obie mąki, mieszamy aż nie będzie widocznych grudek. Na gotujące się mleko kokosowe wlewamy mieszankę z mleka i mąki i stale mieszając gotujemy przez około 2-3 minuty, do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy. Na rozgrzanej suchej patelni prażymy płatki migdałowe, po chwili dodajemy kokos i prażymy dalej. Gdy się zezłocą przekładamy na talerz lub do miseczki. Miękkie masło
Smaki Na Talerzujeszcze lepsze. Fit wersja, bez cukru i na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Można chcieć czegoś więcej? Przygoda z kalarepą się nie kończy i wkrótce nowa odsłona, ale tym razem mniej kontrowersyjna – wersja wytrawna Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem foremka 20 x 25 cm 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody(...)oleju rzepakowego 1/3 szklanki mleka skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny Kalarepę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ubić z ksylitolem i miodem na bardzo puszystą masę (kilka minut na wysokich obrotach miksera), wlać oliwę i ubijać jeszcze przez chwilę. Kalarepę połączyć z jajeczną masą i krótko wymieszać. Dodawać naprzemiennie pozostałe suche składniki, skórkę z cytryny i mleko, wymieszać
Fitkotjeszcze lepsze. Fit wersja, bez cukru i na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Można chcieć czegoś więcej? Przygoda z kalarepą się nie kończy i wkrótce nowa odsłona, ale tym razem mniej kontrowersyjna – wersja wytrawna Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem foremka 20 x 25 cm 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody(...)oleju rzepakowego 1/3 szklanki mleka skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny Kalarepę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ubić z ksylitolem i miodem na bardzo puszystą masę (kilka minut na wysokich obrotach miksera), wlać oliwę i ubijać jeszcze przez chwilę. Kalarepę połączyć z jajeczną masą i krótko wymieszać. Dodawać naprzemiennie pozostałe suche składniki, skórkę z cytryny i mleko, wymieszać
Fitkotwaniliowy 6 żółtek (białka odłożyć do piany) PIANA 10 białek (4 z ciasta, 6 z masy ) 1,5 szkl. cukru Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Ciasta nie wychodzi zbyt dużo, ale wystarczy na blaszkę i podczas pieczenia podrośnie. Żółtka utrzeć wraz z cukrem waniliowym , dodać ser, następnie budynie, oliwę(...)szkl cukru (można dać troszkę mniej) i dodać do masy serowej i dokładnie i delikatnie wymieszać. Wylać na ciasto. Masa serowa jest dość luźna, ale taka ma być. Sernik piec około 45-55 minut w temp 180 stopni. WAŻNE-SERNIK STYGNIE W PIEKARNIKU, NIE WYCIĄGAMY GO, BO OPADNIE
Moje domowe kucharzenieSezon dyniowy w pełni. Nie mógłby się obyć bez pachnących, wilgotnych babeczek dyniowych z kawałkami gorzkiej czekolady. Babeczki są wilgotne, rozpływają się w ustach i ostrzegam...szybko znikają ;) Składniki ( ok 24 sztuk): 450 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 250ml maślanki naturalnej 2 łyżeczki cynamonu szklanka drobnego cukru(...)uznania) Przygotowanie: Do przygotowania babeczek niezbędny nam będzie mus z pieczonej dyni, który przygotowuje wcześniej i przechowuję w słoiczkach w lodówce (można go wykorzystać do placków, ciasta czy zupy). Dynię myje i kroje na mniejsze kawałki, wydrążając uprzednio nasiona. Piekę w 230 stopniach przez 30 minut. Usuwamy skórka z przestudzonej dyni i ją blendujemy. Przesiana mąkę, proszek
ChilliJemykawałek parmezanu lub podobnego sera ok 10 oliwek zielonych bez pestek, np. Develey szynka szwarcwaldzka - ok 6 plastrów bruschetta z suszonych pomidorów (może być koncentrat pomidorowy z czosnkiem) zioła prowansalskie oregano Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, oliwę, drożdże oraz ciepłą wodę. Urabiać 10 minut, aż ciasto przybierze kształt ładnej kulki. (Najlepiej poprosić Mężczyznę(...)zetrzeć na tarce, mozarellę pokroić w plastry i posypać oregano i ziołami prowansalskimi, szynkę pokroić wg uznania, oliwki przekroić na pół. Rozwałkowane ciasto nakłuć widelcem, posmarować bruschettą (lub koncentratem), rozłożyć szynkę, oliwki, mozarellę i posypać parmezanem. Piec ok 10-12 minut. Gotowe! :) Smacznego
TrufelkowoPuszysta, wilgotna babka bez których Wielkanoc nie jest Wielkanoc. Moje dzieciaki ja uwielbiają więc piekę ja bardzo często. Babka w klasycznej odsłonie, ale dobrych przepisów nigdy dość. Składniki: 1 i 1/2 szklanki cukru 250g masła 1/2 szklanki wody laska wanilii 2 szklanki mąki krupczatki 4 jajka opcjonalnie aromat do ciast do posypania cukier puder Sposób przygotowania: Cukier(...)wanilii oraz sama laskę. Pozostawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto jest już chłodne dodajemy mąkę krupczatkę oraz żółtka jajek. Jeżeli chcemy użyć aromatu możemy go dodać na tym etapie. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy jako ostatnie, delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 170 stopni C do tzw. „suchego
Pyry na Gazbez żadnych kremów, mas i dodatków. Proste, klasyczne ucierane ciasto kokosowe o bardzo intensywnym smaku. Od ciasta jogurtowego albo ucieranych szarlotek, które tak lubicie różni je to, że jest bardziej zbite, mniej puszyste, bardziej ciężkie – ale równie pyszne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 2 szkl * cukier – 3/4 szkl * wiórki kokosowe – 100 g * proszek do pieczenia(...)pokojowej. Masło ucieramy z cukrem na kremową masę, dodajemy jajka, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko – wszystko razem miksujemy, Dodajemy podprażone wiórki kokosowe, mieszamy i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut / 170C Polewamy roztopioną mleczną czekoladą! Smacznego
Ostra na Słodko