ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:585/1234)

Prosty piegusek z galaretką 145

pieczenia. Ciasto z nasionami chia pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu, postępujemy jak z biszkoptem, czyli zrzucamy 2 razy z wysokości kolan na podłogę, oczywiście nie tak, żeby ciasto nam wypadło z blaszki! :) Galaretka: Galaretki rozpuszczamy łącznie w 800 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Poncz: Wodę mieszamy z sokiem z cytryny. Składanie ciasta(...)nasączony biszkopt wykładamy 1/2 kremu budyniowego.  Na krem budyniowy wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka całkiem stężała. Na sztywną galaretkę wykładamy drugą część kremu budyniowego i przykrywamy ją górną częścią ciasta. Górne ciasto również nasączamy ponczem.  Ciasto doskonale smakuje bez polewy, ale jeżeli macie ochotę, można do niego wykonać polewę czekoladową. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Babka orzechowa z jabłkami 152

każdą okazję lub bez okazji Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 szklanka cukru 5 jajek 250 g masła 3 – 4 jabłka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy włoskie(...)wlać gorące do ciasta. Zmiksować. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki (około 1 cm). Keksówkę o wymiarach około 30 x 12 cm (mierzona u góry) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Na wierzch ułożyć jabłka, lekko je wciskając. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 – 50 minut (do tzw. suchego patyczka

Oryginalny smak
Bezglutenowe muffinki z mąki z amarantusa nadziewane dynią i masłem orzechowym - bez cukru, fit 127

nierafinowanego - masło orzechowe 100 % - 2 jabłka - 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy  -->tutaj przepis na pastę z kurkumy<-- - 1/2 łyżeczki cynamonu Dziś na deser przygotowałam bezglutenowe i bez cukrowe muffinki z mąki z amarantusa z aromatycznym dyniowo-jabłkowym nadzieniem. Mąka z amarantusa to mąka bezglutenowa. Zawiera w sobie białko które jest bogate w lizynę, metioninę i tryptofan(...)przygotowania nadzienia. Usuwamy pestki. Kawałki dyni kładziemy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na dolną półkę do piekarnika na  nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. . W czasie gdy dynia się piecze przygotowujemy ciasto na muffinki. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cynamon i pastę z kurkumy, ubijamy. Do ubitych jaj dodajemy przesianą

Szkrab Je Sam
DYNIA PIECZONA 115

roli głównej: ciasto torcik dyniowy mech zupę krem z dyni krem z dyni pieczoną dynię bigos z dyni z papryką i chorizo SKŁADNIKI: 1 dynia, u mnie Hokkaido (inną należy obrać ze skóry) oliwa kilka kropel soku z pomarańczy sól, pieprz cytrynowy, ostra papryka i lubczyk wg uznania szczypta imbiru opcjonalnie: 3 rozgniecione ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE DYNI PIECZONEJ: Dynię Hokkaido(...)łyżką pestki. Układam na papierze do pieczenia, skrapiam oliwą i sokiem z pomarańczy, przyprawiam. Gdy używam czosnku to rozgniatam ząbki i wcieram je w kawałki dyni lub lekko rozrzucam na dynię. Rozgrzewam piekarnik do 200 C grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Piekę dynię na środkowej półce piekarnika przez 15 minut. Podaję z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Traktuję

Zasmakuj Kuchni
Kremówki à la papieskie 444

wymieszanej ze szczyptą soli i śmietaną. Wyrobić szybko gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Tuż przed przygotowaniem kremu wyjąć masło z lodówki. W 250 ml roztrzepać żółtka (bez nadmiernego napowietrzania). Dodać mąki i cukier puder oraz nasionka z laski wanilii. 500 ml mleka mocno podgrzać z resztą laski wanilii. Wyjąć laskę wanilii i cały czas mieszając, dolewać(...)ostygnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto przekroić na dwie równe części. Każdą rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką na prostokąty nieco większe niż dno formy do wypiekania blatów, bo ciasto po upieczeniu nieco się skurczy. Ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy wyłożonej papierem. Podziurkować widelcem. Piec ok. 13 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z galaretką i kremem karpatka 364

Podaje Wam bardzo proste i szybkie ciasto z kremem. Krem jest z paczki i bez gotowania, ale bardzo dobry. Są osoby które nie lubią robić kremów, albo nie mają na to czasu. Dlatego podaję przepis na wykonanie w ten sposób. Jeśli chcecie zrobić krem samodzielnie to tu jest przepis http://kuchniapokolen.pl/karpatka-z-truskawkami/ Wykonanie biszkoptu – białka , szczyptę soli ubić(...)Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać składniki suche po jednej łyżce do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie łyżką. Dno okrągłej blaszki wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną. Wlać ciasto do formy. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 25-30 minut. Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Przygotowanie galaretki

Kuchnia Pokoleń
Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 140

łyżki zielonych migdałów 32 g cukru z wanilią 6 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia zielony barwnikk-opcjonalnie ½ kg pokrojonego rabarbaru Kruszonka: 20 dag mąki tortowej 12 dag zimnego masła 1 łyżka otartej skórki z cytryny 10 dag cukru Sposób przygotowania ciasta:   Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem(...)wanilią na puszystą pianę, cały czas miksując wbijać po jednym jajku, miksując po każdym około 2 minut. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami oraz mąką ziemniaczaną, po łyżce dodawać stopniowo do masy jajecznej cały czas ucierając , aż do skończenia.   ¾ gotowego ciasta wykładamy do wyłożonej wcześniej pergaminem blaszki, do reszty dodać odrobinę zielonego  barwnika, zmiksować

Wanilia i Kardamon
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 260

cieście francuskim ze szpinakiem – szybkie i pyszne danie. Obiad dla całej godziny bez brudnych naczyń! Wystarczy 15 minut przygotowań i trochę chęci Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 Składniki: 300 g łososia 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 60 g sera mozzarella 100 g mrożonego szpinaku szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej odrobina oliwy(...)ciasto francuskie wyłożyć plaster łososia, rybę delikatnie posolić. Na łososia wyłożyć kawałki sera, a na ser szpinak. Szpinak przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Ciasto po bokach naciąć i naprzemiennie zawinąć rybę, tworząc gruby warkocz (krok 4.). Tak przygotowany warkocz wysmarować delikatnie oliwą i posypać np. sezamem. Całość piec na papierze do pieczenia

KuchniaWeDwoje.pl
Muffinki 193

się tylko podoba. Ja serwuję bez dodatków. Polecam dla wszystkich wielbicieli muffinek i zabieganych słodyczomaniaków. Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju Opis przygotowania: Do miski dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki mieszamy(...)muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeżeli nie mamy formy do muffinek Na zwykłą blachę możemy wyłożyć papierowe papilotki. Przygotowane foremki wypełniamy ciastem (najlepiej do wysokości ok. 1 cm od brzegu). Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20-25 minut. Szypułką lub patyczkiem do szaszłyków możemy sprawdzić czy babeczki nie są surowe w środku. Najlepiej zjadać ciepłe, po upieczeniu

Ciastka i ciasta
Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą) 144

większą ilość - choć z pewnością i tak znikną w ekspresowym tempie. (około 19 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 60g cukru (używam ksylitolu) 1 łyżeczka cukru waniliowego (robię domowy - klik ) 1 jajko (duże) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie) 2-3 łyżki sezamu (płaskie) Dodatkowo: dżem/konfitura/krem czekoladowy (użyłam konfitury(...)całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie. Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut w 180 stopniach.  (Ciastka powinny być odrobinę

Di gotuje
TORT FERRERO ROCHER 128

Ciasto : z papieru do pieczenia wycinamy kółko wielkości tortownicy, boki pryskamy tłuszczem w sprayu, posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka. Później dodajemy resztę wymieszanych ze sobą składników, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę, wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut(...)Masło ucieramy, dodajemy czekoladę, nutellę oraz likier. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone wafelki.  Biszkopt przekładamy kremem z pokruszonym wafelkiem, wierzch i boki smarujemy masą bez wafelka. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą, robiąc esy floresy, posypujemy orzechami, dekorujemy pralinkami

słodki bratek
Czekoladowe muffinki z dżemem dyniowym. 196

bez okazji ;) Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 2 jajka 100 g masła (miękkie) 1/2 szkl. kwaśnej śmietany (u mnie 18%) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli dżem dyniowy Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia(...)wszystkie składniki. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać mikserem. Do każdej papilotki, umieszczonej w formie na mufiinki, włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu i znowu łyżkę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut. Udekorować polewą czekoladową i opcjonalnie posypka cukrową

zadanie-gotowanie
ZAKRĘCONY TORCIK 170

Zakręcony torcik, czyli ślimak, to tort bez użycia tortownicy, a jedynie zwykłej brytfanki. Jest łatwy w przygotowaniu i z pewnością każdy go zrobi. Doskonały na imieniny, urodziny czy inne okazje.    SKŁADNIKI Biszkopt: 1 szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na formę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, studzimy. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko

słodki bratek
Drożdżówki ze Śliwkami – Ciasto Drożdżowe z Olejem 189

ciasta rozwałkowuję wałkiem na placuszek, na środku układam wydrylowane śliwki i delikatnie wciskam w ciasto. Tak uformowane drożdżówki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jednorazowo na blasze układam 5 drożdżówek ponieważ podczas pieczenia wyrosną. Blachę z drożdżówkami odstawiam na około 15 minut aby drożdżówki wyrosły. W tym czasie przygotuję kruszonkę: Na blat wysypuję mąkę, cukier, masło, składniki(...)przełożyć na talerzyk i wstawić do lodówki. Pieczenie drożdżówek: Drożdżówki przed pieczeniem maluję roztrzepanym białkiem i posypuję obficie kruszonką. Blachę z drożdżówkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 22 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dól bez używania termoobiegu. Drożdżówki ze śliwkami są upieczone, można

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Śmietanowiec w kruchym cieście 278

ciasta pod nazwą "styropian", "sernik bez sera" itp. Ponieważ na ten jeszcze nie natrafiłam, więc zamieszczam i gorąco polecam. Ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia              Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Połowę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki(...)Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać, następnie połączyć ze śmietaną. Powstałą masę wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 20 minut. Po tym czasie zetrzeć lub pokruszyć na wierzch pozostałą część ciasta. Piec kolejne 20 minut.  Gorące ciasto można obsypać kawałkami mlecznej czekolady. Pozostawić (koniecznie) w blaszce

Praktyczna pl