śniadaniówki dla dziecka. Ślimaki z ciasta francuskiego z orzechami laskowymi Składniki: kawałek ciasta francuskiego ( ok 250 g) 100 g orzechów włoskich 6 miękkich daktyli 2 łyżeczki kakao 1/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki miękkiego masła Ciasto rozmrozić. Jeżeli daktyle nie są miękkie to trzeba ja najpierw zalać gorącą wodą na kilka minut. Orzechy przełożyć do robota kuchennego i zmiksować(...)daktyle, kakao, cynamon i masło - zmiksować na gładką masę. Ciasto rozłożyć, na nim rozsmarować nadzienie (z jednej strony zostawić ok 2 cm do sklejenie). Ciasto zwinąć w rulon, skleić delikatnie bok i pokroić następnie na plastry o szerokości ok 1 cm. Plastry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok 15-20 minut
Smaczny zeszytfamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Coś dla amatorów owocowo- kremowych ciast? Proszę bardzo! To Słodka Delicja , która swoją nazwę zaczerpnęła od popularnych ciasteczek z galaretką. A raczej mojemu skojarzeniu obu smaków. Mocno owocowa warstwa „pomarańczowo jabłkowa” przywodzi na myśl galaretką(...)proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy . Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp
Domowe ciastabeza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to łatwe ciasto, gdyż wszystko zależy od ubicia białka. Beza jest dość kapryśna lecz warto pamiętać, żeby przy ubijaniu piany korzystać ze szklanych lub metalowej misy. Jakikolwiek tłuszcz spowoduje, że białka się nie ubiją. Przepis(...)cukru pudru Beza Pavlova – przepis Białka ubij za pomocą miksera na sztywno , następnie dodaj po łyżeczce cukier puder zmniejsz obroty lecz cały czas ubijaj. Na samym końcu dodaj skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny Blachę do pieczenia pokryj papierem do pieczenia i wyłóż białka, staraj się stworzyć okrąg. Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!FASOLI) Proste, pyszne ciasto bez dodatku cukru i mąki. Bezglutenowe brownie z fasoli, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Wystarczy dobrze wypłukać fasolę (to bardzo ważne!) i zmiksować składniki. A potem już tylko poczekać na efekt Składniki: 1 średni dojrzały banan 1 puszka czerwonej fasoli (400 g puszka) 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka naturalnego(...)przekładamy do misy blendera z nożami i miksujemy na jednolitą masę. Keksówkę o wymiarach 10×20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy naszą masę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut. W wersji mniej fit po przestudzeniu ciasto można polać polewą czekoladową Smacznego ODCHUDZONE CIASTO MARCHEWKOWE Lubicie ciasta z marchewką? Ja uwielbiam Najczęściej
Słodkie okruszkiciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu ułożyć je (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Kuleczek nie należy spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia same "rozleją" się na boki.) Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 9-10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie blachę wyjąć z piecyka, odczekać kilka minut(...)było bezglutenowe . Ja użyłam surowego Criollo , gdyż często je kupuję ze względu na cenną wartość odżywczą. Cukier zwykły i brązowy śmiało da się zastąpić np. ksylitolem . Wszystkie zdrowsze składniki bez problemu możecie nabyć na stronie sklepu Magiczny Ogród . Inspiracja z blogu: Gourmand mama
Di gotujeprzeciętny człowiek nie jest w stanie zrozumieć. Dlatego uznałam, że trzeba zrobić własne płatki. Padło na cini minis. Tak naprawdę to małe ciasteczka, które można zjeść tak po prostu bez mleka. Możesz wykonać je w formie dużych ciasteczek. Ja przygotowałam je jednak w formie małych prostokącików i zjadłam z dodatkiem ciepłego mleka owsianego Muszę przyznać, że smakowały prawie(...)składników dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz miód. Całość zagnieć, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto przełóż na papier do pieczenia, przykryj je drugim arkuszem i rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Następnie potnij je na małe kwadraciki lub prostokąciki. Ciasteczka posyp cynamonem i ksylitolem. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu przełóż
365 dni dookoła kuchnipatelni bez dodatku drożdży, czyli nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, ani też do jej upieczenia nie potrzebny jest piekarnik. Chrupiący spód, sos pomidorowy, farsz z kiełbasy i pieczarek oraz ser, dużo sera ;) Doskonałe rozwiązanie, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu bądź kolacji. Polecam :) Składniki: Z podanych składników wychodzi jedna pizza na grubym cieście lub dwie rozwałkowane(...)pół łyżeczki proszku do pieczenia * pół łyżeczki ziół prowansalskich * 1 szczypta soli Dodatki: * solidna garść sera mozzarella * 5-6 większych pieczarek * 2 kiełbasy śląskie (użyłam Maestro Henryk Kania ) * sos do pizzy ( przepis tutaj ) Wykonanie: Podane składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i dobrze dłońmi wyrobić ciasto. Przykryć ścierką i odłożyć na 5 minut, aby ciasto odpoczęło
Zrób to smaczniełyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli beza: 4 białka szczypta soli 1 szkl. cukru 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej ponadto: 400 g śliwek 1-2 łyżki płatków migdałowych Masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać sól,proszek i żółtka,zagnieść ciasto,podzielić je na dwie części,większą i mniejszą. Każdą część osobno zapakować(...)pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić dno,nakłuć widelcem i ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Ubijać aż piana stanie się gęsta i błyszcząca po czym dodać mączkę. Ubitą pianę wyłożyć na śliwki ,zetrzeć na tarce drugą część ciasta i posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp
Kolorowa kuchnia Elkipieczenia), cukier, miękkie masło i mleko. Ustawić czas 1 minuta, prędkość 5-6. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Wgnieść w ciasto pokruszone pistacje, odwrócić ciastka na drugą stronę, obsypać sezamem i przygnieść go dłonią, tak aby zagłębił się w cieście. Następnie na pierwszą warstwę sezamu, za pomocą łyżeczki nakładać porcje(...)pieczenia, warstwa z sezamem powinna być na górze. Piec na jasnozłoty kolor przez 15-20 min, w temp. 170ºC. Ps. Jest też inna metoda robienia ciasteczek - z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich kulki o średnicy około 3 cm. Zanurzamy je do połowy w pistacjach, po czym kulkę z przyklejonymi pistacjami spłaszczamy w dłoniach. Na część bez
Cztery Fajerygłęboki talerz i wstaw do lodówki. Inna opcja zmiksuj pomarańcze w blenderze (tylko bez pestek!) blat z makiem: - 5 białek rozmiar L - 3 żółtka - 6 łyżek mąki pszennej tortowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 łyżek sparzonego we wrzątku maku (dobrze odsączonego) - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 5 łyżek cukru pudru Mak zagotuj w wodzie, przelej(...)ziemniaczaną przesianą przez sitko i delikatnie rózgą wprowadzaj do masy, dodawaj na przemiennie mak i mąkę i wprowadzaj do masy. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika temp. 170-180 stopni C, grzanie dół i góra. Pieczemy przez 35 do 40 minut. Studzimy całkowicie. Masa: - 1 opakowanie serka mascarpone - 500 ml śmietany 36% - 2 łyżki cukru pudru - 3 łyżki wrzątku
SMYKWKUCHNIszybkie i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki i cukru. Ciasteczka są też bezglutenowe i wegańskie. Miękkie i słodkie dzięki bananom oraz daktylom ciasto w połączeniu z czekoladowym kremem. Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki – ciastka: 2,5 szklanki ekspandowanego amarantusa (ok. 50 g) 2 dojrzałe banany 100 g daktyli (namoczonych wcześniej przez 15 minut w gorącej wodzie(...)gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Banany i daktyle zblenduj. Powstałą masę wymieszaj z amarantusem, płatkami jaglanymi, sodą oczyszczoną, kokosem i olejem. Następnie uformuj ciastka. Piecz je 15 – 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Aby przygotować krem mus kokosowy lub twardą część mleczka kokosowego zmiksuj na gładką masę z dodatkiem mleka. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej
Via Gustopieczenia), cukier, miękkie masło i mleko. Ustawić czas 1 minuta, prędkość 5-6 Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Wgnieść w ciasto pokruszone pistacje, odwrócić ciastka na drugą stronę, obsypać sezamem i przygnieść go dłonią, tak aby zagłębił się w cieście. Następnie na pierwszą warstwę sezamu, za pomocą łyżeczki nakładać porcje sezamu(...)pieczenia, warstwa z sezamem powinna być na górze. Piec na jasnozłoty kolor przez 15-20 min, w temp. 170ºC. Ps. Jest też inna metoda robienia ciasteczek - z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich kulki o średnicy około 3 cm. Zanurzamy je do połowy w pistacjach, po czym kulkę z przyklejonymi pistacjami spłaszczamy w dłoniach. Na część bez
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1) . Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną(...)środku - to możemy wsypać do nich groch lub fasolę. Należy jedynie pamiętać, że przed wsypaniem grochu na dno babeczek należy położyć krążki powycinane z papieru do pieczenia. W przeciwnym razie groch odciśnie nam się na babeczkach. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Spody babeczek piec do momentu zrumienienia brzegów przez około 10-15 minut. Dodatkowo można po wysypaniu grochu
Świat Ciastazaczynu. -- -- -- -- Mieszamy łyżką lub mikserem z odpowiednimi końcówkami do ciasta. Potem dosypujemy trochę mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie tzn. powiększy się o 2 -3 razy wtedy zagniatamy je i wyrabiamy chleby. Podana ilość wystarczy na zrobienie dwóch dużych chlebów w foremkach 30cm x 11cm Foremki z chlebami przykrywamy(...)żeby chleb nie pękał gdzie chce... Pieczemy w 200 st.C //GÓRA/DÓŁ 50-60 minut *** ***zależy jaki macie piekarnik, mój jest stary elektryczny. -- Po wyjęciu stukamy w spód chleba i jak jest głuchy odgłos tzn., że chleb jest gotowy, jeżeli się nie dopiekł, to wstawiamy jeszcze na 5 minut bez foremek na samą kratkę. Studzimy
chleba naszegoBardzo smaczna tarta bez pieczenia! Kruchy spód wypełniony delikatnym, śmietanowym kremem z dodatkiem letnich, soczystych owoców. Nie zawsze obchodzę urodziny w dzień urodzin, bo przecież często wypadają w środku tygodnia i ciężko byłoby niektórym bliskim do mnie zajrzeć. W tym roku też się tak stało i prawdę mówiąc nie spodziewałam się nikogo. Nie piekłam ciasta, odpuszczając sobie(...)rano byłam na targu i kupiłam owoce. Po śmietankę i mascarpone pobiegłam do pobliskiego sklepu, a że Robala mam dosłownie obok to zajęło mi to nie więcej jak 10 minut. Szybciutko wzięłam się do pracy i do kawy podałam wspaniałą tartę . Jak widać wcale nie trzeba włączać piekarnika żeby przygotować pyszne ciasto. Tarta na ciasteczkowym spodzie to bardzo łatwy
Smaczna Pyzaproszku do pieczenia 1. Masło wraz z cukrem miksujemy na puszysta masę, następnie dodajemy po jednym żółtku. 2. Cytrynę myjemy, sparzmy. Ścieramy skórkę, wyciskamy sok i dodajemy do naszej maślanej masy. Partiami dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników (ciasto jest dość luźne). Gotowe ciasto chowamy do woreczka(...)zamrażalce, a druga godzinę leżało sobie w lodowce. 3. Schłodzone ciasto wyjmujemy i na podsypaną mąką blacie wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Ciastka pieczemy w 200 stop. przez około 8-10 minut do lekkiego ze złocenia. Źródło inspiracji Tutaj
Gotowanie...to proste !kokosowy roztopiony 1 szt jajko 250 g jogurt grecki 1 łyżeczka esencja waniliowa 1/2 szklanka mąka kukurydziana 1/2 szklanka mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia Sposób przygotowania Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. 2 banany kroimy na plasterki i mieszamy z 6 łyżkami rozpuszczonego oleju i sokiem z cytryny. Przekładamy na spód formy, pokrywając spód(...)miksujemy na gładką masę lub ugniatamy widelcem. Mieszamy z jogurtem, 3 łyżkami roztopionego oleju i jajkiem. Dodajemy esencję oraz wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na przygotowany spód. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. Po ostygnięciu formę przewracamy do góry nogami, przekładamy ciasto
Kucharzycaszklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej pół szklanki cukru (użyłam ksylitolu) 3 jajka pół szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao 3 nieduże jabłka Wykonanie: Formę do pieczenia muffin wykładamy papilotkami. Mąki mieszamy z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą(...)krótko miksujemy. Suche składniki łączymy z ubitą masą, mieszamy do połączenia składników. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy na końcu do ciasta i mieszamy łyżką. Ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu dekorujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniłyżki cukru pudru, 1 łyżkę cukru z wanilią i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy 6 żółtek, 2 łyżki śmietany oraz pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy jednolite ciasto (gdyby nie chciało się zagnieść, można dodać 1-2 łyżki lodowatej wody). Kulę kruchego ciasta dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Mniejszą zawijamy w folię i chowamy(...)tortownicy o średnicy ok. 24-26 cm. Jeśli tak jak ja, macie ochotę na bardzo cienki spód, możecie wyłożyć ciastem nie tylko dno, ale i boki do połowy wysokości tortownicy. Tortownicę chowamy do lodówki na ok. 15 minut (schłodzony spód będzie bardziej kruchy). Piekarnik nagrzewamy do 180°C (170°C z termoobiegiem). Siekamy orzechy. Wyjmujemy z zamrażarki małą kulę ciasta
Poezja smakuciasteczka orzechowo-owsiane to odpowiedź na pytanie co zrobić z białkami, które zostają po przygotowaniu kruchego ciasta, albo kwasówki. Za pomocą 3 dodatkowych składników i szczypty cynamonu można ten problem zamienić w kruche, pachnące orzechami i cynamonem chmurki. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. A potem już tylko pozostaje wstawić je do piekarnika, a następnie schrupać ;) Bezowe ciasteczka orzechowo-owsiane(...)miksujemy. Z ostatnią łyżką cukru dodajemy też cynamon. Do ubitej masy z białek dodajemy orzechy i otręby. Całość mieszamy łyżką. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą worka cukierniczego (bez żadnej tylki) wyciskamy bezy wielkości orzecha włoskiego. Można to również zrobić za pomocą łyżki. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C (grzałka góra-dół
Trzeci talerzprzez słodką i pachnącą skórkę z pomarańczy. Nie chciałam dodawać barwnika - dla uzyskania pięknego koloru, więc całość wyszła 100% naturalna i bez zbędnego upiększania. Koniecznie spróbujcie! (5 sztuk) 125g mąki pszennej 50g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 szczypta sody 1 szczypta soli 1 jajko 75 ml oleju 50 ml mleka 50 ml soku mandarynkowego(...)pieczenia i sodę, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz sok. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać skórkę z pomarańczy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut
Di gotujesuszonych śliwek 2 jabłka bez skórki 2 cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz majeranek koperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego. Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę soli. Krótko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy w folię(...)świeżo mielonym pieprzem. Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub zwyczajnie "krychamy", dodajemy 2 łyżki chrzanu , śmietanę. Doprawiamy solą. Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy 1 roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy na maśle najlepiej klarowanym cebulę, następnie dodajemy jabłka, ugotowaną
Kubki smakuPyszne, chrupiące, słodziutkie i zdrowe płatki śniadaniowe, które uwielbiają wszyscy - duzi i mali! Bez zbędnych dodatków, aromatów i białego cukru. Wspaniałe do mleka, jogurtu lub jako samodzielna przekąska do schrupania między posiłkami. Nieco szybsze w przygotowaniu niż Chocolate Cookie Crisps, polecam dla zabieganych :) Składniki: 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)ciasto. Jeśli będzie za mokre, dosypujemy odrobinę mąki i ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy bardzo cienko - im cieńsze ciasto tym bardziej chrupkie płatki. Dla ułatwienia wałkujemy ciasto bezpośrednio na papierze, na którym będziemy piec. Ostrym nożem tworzymy małe kwadraciki, tnąc ciasto wzdłuż i wszerz. Delikatnie oddzielamy od siebie. Przekładamy papier na blaszkę i pieczemy 20 minut
Chocolate Muffin BlogPrzed nami kolejne piłkarskie emocje. Wspólne kibicowanie i świętowanie zwycięstwa nie obędzie się bez piwa i oczywiście jedzenia! Więc skoro już zaprosiłeś swoich znajomych na piłkarski wieczór, może warto przygotować coś więcej niż kupowane chipsy i orzeszki? DOMOWE NACHOSY Fot. Menmagazine Składniki: 180 g mąki kukurydzianej 180 g mąki pszennej 70 g masła(...)połączenia składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy na cienkie plastry, kroimy na trójkąty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy z trójkątów smarujemy olejem roślinnym i posypujemy ostrą papryczką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, nachosy pieczemy przez około 8 minut do złotego
MenmagazinePrzed nami kolejne piłkarskie emocje. Wspólne kibicowanie i świętowanie zwycięstwa nie obędzie się bez piwa i oczywiście jedzenia! Więc skoro już zaprosiłeś swoich znajomych na piłkarski wieczór, może warto przygotować coś więcej niż kupowane chipsy i orzeszki? DOMOWE NACHOSY Fot. Menmagazine Składniki: 180 g mąki kukurydzianej 180 g mąki pszennej 70 g masła(...)połączenia składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy na cienkie plastry, kroimy na trójkąty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy z trójkątów smarujemy olejem roślinnym i posypujemy ostrą papryczką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, nachosy pieczemy przez około 8 minut do złotego
MenmagazinePyszne puszyste i wilgotne ciasto, które pojawia się u mnie obowiązkowo w sezonie truskawkowym, proste bez udziwnień które zawsze smakuje. Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli, świeże truskawki 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: Białka(...)przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszam ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek. Na koniec ciasto posypuję pokrojonymi świeżymi truskawkami, piekę około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzę przy
Wanilia i KardamonKiedyś nie przepadałam za rabarbarem . Wydawał mi się kwaśny , łykowaty i bez charakteru. Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie wiosny i początku lata bez rabarbaru. Kompoty, aromatyczne konfitury, ciasta, ciasteczka, kisiel to wszystko pojawia się u mnie na stole wiosenną porą. Do moich ulubionych rabarbarowych smakołyków należą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne(...)wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki. 0,5 kg rabarbaru 3 łyżki dżemu z owoców leśnych lub truskawkowego Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy dżem, mieszamy i odstawiamy. Ciasto rozawałkowujemy i wycinamy koła, które smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdym ciastku kładziemy łyżkę rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w temp
WYSPA SZCZĘSLIWAmrożone, waga już bez pestek) WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, spód formy o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Jeżeli korzystacie z mrożonych, to odsączyć z soku (sok wykorzystać do ciasta). Do miski wsypać cukier(...)koniec wlać sok śliwkowy i wymieszać. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i wsypać przez sitko do masy mokrej, mieszając szpatułką. Gotowe ciasto przelać do formy, wyrównać górę, wyłożyć jedna przy drugiej śliwki lekko je wciskając w ciasto i włożyć do piekarnika. Piec 40 minut
Passions hobbies lifenōm te ciasto ruszōło- drożdżowe sie robi tak barzi 8 na oko. Przigotujcie sie 2 blachy i połōżcie na nich papiōr do pieczynioł. Jak już widzicie, że tego ciasta zrobiōło sie tak rołz wiyncyj, to mogecie sie brać za kulanie bōłek. Niy biercie go za dużo, ale starejcie sie, żeby wszyske kulki bōły jednake 9 . Nim ta bōłka położycie(...)trocha urosły. Jak już bydōm fajnie napuchniynte, to rozgrzyjcie bratruła na 230 stopni (ale bez bōłek we środku), rozfyrlejcie jajco i kołżdo po wiyrchu fajnie nim posmarujcie jakim pyndzlym. Tera jeszcze yno posujcie na nie ta reszta sezamu i na 12-15 minut do pieca- joł żech dołwoł kołżdo blacha osobno. Dejcie pozōr, bo kołżdy piec je inkszy
Chop w kuchnisię schłodziło (około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić na bardzo bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego szatkownicy. Cebule dość mocno posolić by zmiękła (ale bez przesady). Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, kiedy wytopi się z niego tłuszcz dodać cebulę. Całość podsmażać na złoty kolor, tak by cebula była już całkowicie szklista, miękka(...)oraz ziołami. Tarta musi być dość pikantna po upieczeniu, inaczej będzie mdła. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyjąć blaszkę z lodówki, ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach, by nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstawić na 15 minut i piec by odeszło od brzegów formy. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie cebulę i mięso, zalać sosem serowym. Wstawić ponownie
Poezja Smaków - blog kulinarnyKruche daktylowe ciasteczka bez cukru i bez słodzików (22 ciasteczka) Dzisiaj prezentuję dietetyczne ciasteczka przy wykonaniu których nie potrzeba dodawać cukru, ani żadnych innych słodzideł. Ciasteczka są fantastycznie kruche (ale nie rozpadające się) i zasmakują każdemu ciasteczkowemu potworkowi ;) Składniki: 160g mąki pszennej 70g masła 70g suszonych daktyli jajko Przygotowanie: Zaczynamy od pocięcia daktyli na malutkie kawałeczki(...)Dodajemy jajko, posiekane daktyle i mąkę i wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto możemy rozwałkować i wycinać dowolne kształty albo tak jak ja odrywać po kawałku i formować ciasteczka w ręce. Ciasteczka ułożone na blaszce, na papierze do pieczenia pieczemy w 190*C przez około 15 minut. Gotowe ciasteczka wyjmujemy i studzimy. Kaloryczność: Wszystkie 22 ciasteczka mają 1320 kalorii
Moja Michasuszoną żurawiną dodatkowo na kruszonkę: 50 g miękkiego masła bez laktozy 50 g mąki 50 g drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (ja dałam mleko zamiast wody) Przygotujcie zaczyn: odrobinę ciepłego mleka, cukru, mąki wymieszajcie z pokruszonymi drożdżami. Odstawcie na kilka minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. W misce umieśćcie przesianą mąkę(...)ciasto wymieszać mikserem planetarnym, ręcznym lub rękoma. Zagniećcie w kulę i ponownie pod przykrycie umieśćcie w ciepłym miejscu na ok 90 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzając w nie pięścią), raz jeszcze zagniatamy. Odrywamy kawałki ciasta, w środku umieszczamy surowe owoce żurawiny (lub kilka suszonych) po czym formujemy jednakowej wielkości bułeczki. Układamy je w formie do pieczenia
Szybko Tanio SmacznieBułeczki na śniadanie, na kanapki do pracy a i bez żadnych dodatków smakują wyśmienicie. Składniki: -3,5 szklanki mąki 650 -4 dkg drożdży -łyżeczka cukru -250 ml ciepłej wody -łyżeczka soli -4 łyżki oleju -nasiona białego i czarnego sezamu, słonecznika, dyni i siemienia lnianego Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody, 4 łyżki mąki, mieszamy(...)Wyrabiamy ciasto, dolewamy olej , wyrabiamy, aż się wchłonie, dosypujemy nasiona, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy na stolnicę, formujemy wałek i tniemy na porcje. Z każdej porcji formujemy bułeczkę i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25 minut. Gotowe
Maminek kulinarnyPrzepis podaję typowo tradycyjny, klasyczny bez żadnych dodatków. Gdyż ja bardzo często robiąc je dodaję do środka orzechy włoskie lub dżem wiśniowy. Składniki: Polewa 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 szklanki mleka 4 łyżki kakao 250 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego Ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 olejek rumowy Dekoracja(...)się gładka i lśniąca. Pozostawić do wystygnięcia. Jajka ubić, dodać polewę. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać olejek rumowy i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po ostygnięciu ciasta polać rozpuszczoną czekoladą i obsypać orzechami. Rada
Ciastka - domowe słodkościmasłem i wyrabiamy ciasto. ~120g konfitury z czerwonej porzeczki ~40g mąki ~20g masła ~czubata łyżka cukru Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą / wyłożonej papierem do pieczenia / silikonowej (u mnie trzecia opcja) i rozprowadzamy w niej równomiernie. Wierzch smarujemy konfiturą. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Wkładamy ciasto do piekarnika uprzednio(...)nagrzanego do 180*C i pieczemy 45 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i postawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 5-10 minut. Kroimy dopiero po ostudzeniu. Smacznego! :) Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę z przepisu na blogu? Masz jej zdjęcie? Wyślij je na maila anytrami@o2.pl a zostanie opublikowane na FANPAGE CHILI&SUGAR NA FACEBOOK
chili & sugarrozpuścić , gotować około 4 minut . Masę ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do zimnej masy kakaowej dodać żółtka i wymieszać , stopniowo dosypywać mąkę z sodą i proszkiem ciągle mieszając mikserem . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Dużą tradycyjną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego(...)Następnie dodajemy śmietanę fix , wszystko mieszamy. Zimne ciasto przeciąć na pół . Na jedną połowę ciasta wyłożyć słoiczek dżemu , następnie wykładamy połowę masy śmietanowej . Przykrywamy drugim plackiem . Wierzch smarujemy resztą dżemu i masy śmietanowej. Na wierzch ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych , ekologicznych , bez konserwantów produktów firmy http://www.primavika.pl/ . Zapraszam
Sama słodycz i szczypta chiliciasto bez proszku do pieczenia, po drugie-ósemki jabłek wrzucone bezpośrednio na ciasto i po trzecie- tak duża ilość, że podczas krojenia, kawałki jabłek wypadały z ciasta i postanowiłam zrobić podobnie przy najbliższej okazji. Może nie było to tak szybko jak mogłoby być, ale jednak okazja się nadarzyła, gdy Mąż poprosił mnie o szarlotkę:) Ciasto- pyszne(...)bułka tarta 10-12 jabłek 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Mąkę mieszam z cukrem pudrem i siekam z masłem. Wbijam żółtka, zagniatam ciasto, zawijam w folię i wstawiam na 30 minut do lodówki. Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i posypuję bułką tartą
Ciasteczkowy PotwórBardzo lubię serniki, szczególnie takie, które mają wyłącznie masę serową, bez ciasta. Wyjątek stanowi sernik królewski. Może z czasem pojawi się na tym blogu. Dziś jednak przepis na sernik, który piekłam na Wielkanoc, czyli sernik z dużą ilością bakalii. Podstawą jest oczywiście dobry ser - tłusty i wilgotny. Jeśli po zmieleniu okaże się zbyt suchy, można dodać kilka łyżek mleka(...)Cały czas miksować. Dodać bakalie (nie obsypuję ich wcześniej mąką, bo ciasto jest w miarę gęste i bakalie nie opadają) i skórki z wyszorowanych wcześniej owoców. Wymieszać. Białek ubić na sztywno.Stopniowo dodawać do masy serowej i delikatnie mieszać. Przełożyć masę do formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 180-200 stopni
Weekendy w domu i ogrodziebabkę, to już nie musicie dalej szukać. Polecam! Zapraszam na Babkę pomarańczową bez masła. Składniki : 120 g cukru 5 białek 5 żółtek 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 ml śmietanki 30% 45 g mąki ziemniaczanej 90 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 1/2 szklanki cukru pudru + 1,5-2 łyżeczki(...)drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. W oddzielnej misce łączymy obie mąki z proszkiem do pieczenia - dosypujemy do wcześniej przygotowanej masy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem/olejem i obsypanej mąką pszenną formy z kominem. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie. Ostudzone ciasto polewamy lukrem (c ukier puder
Słodkie Przyjemnościmąki pszennej szczypta soli Mleko podgrzać (ma być letnie), masło stopić, jajka roztrzepać. Przygotować średniej wielkości miskę i wszystkie składniki w podanej powyżej kolejności równomiernie wkładać jeden po drugim. Bez soli. Nie mieszać. Mąkę najlepiej przesiać. Miskę przykryć szczelnie folią i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko wymieszać dodając sól. Piekarnik nagrzać(...)dużą (23 x 33). Foremki wysmarować odrobiną margaryny i oprószyć bułką tartą. Ciasto wykładamy w foremki do połowy ich wysokości ( w czasie pieczenia powinno podwoić swoją objętość), posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i jeszcze przez 20 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić
Kuchcik gotujeprzeglądać magazyny remontowe, pokażę Wam kolejną Wielkanocną propozycje na Babkę. Tym razem będzie to przepis na Babkę kawową z orzechami włoskimi. Cudowne połączenie smaków. Jeżeli nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez babki, to tą chętnie Wam polecę :)"Składniki:2 jajka2 żółtka 30 ml espresso160 g cukru300 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakao100 ml oleju rzepakowego100 g orzechów(...)misce łączymy kakao, proszek do pieczenia i mąkę razem z orzechami.Do płynnych składników dosypujemy partiami suche, mieszając łopatką albo mikserem na najniższych obrotach.Foremkę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąka albo tartą bułka i wlewamy do niej ciasto. Wyrównujemy.Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.Gdy ciasto ostygnie wyjmujemy
Słodkie PrzyjemnościoprószeniaWYKONANIE:CIASTO:Mąkę, masło pokrojone w kostkę, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia przełóż do malaksera i krótko zmiksuj na gładkie ciasto lub wyrób ręcznie. Ciasto podziel na porcje 60% i 40%, każdą osobno zawiń w folię spożywczą i zamroź. (Możesz to zrobić spokojnie dzień wcześniej albo kilka godzin przed pieczeniem ciasta).Piekarnik nagrzej do temperatury(...)wymiarach 33 x 20 cm wyłóż folią aluminiową. Na spód blachy zetrzyj na tarce o grubych oczkach 60% zamrożonego wcześniej ciasta, lekko przyklep dłonią i wyrównaj (ja ścieram robotem - na tarce do warzyw).Podpiecz ciasto przez 20 minut na złoty kolor. Ostudź dokładnie ciasto.PIANKA:Białka ubij na sztywną pianę.Następnie, łyżka po łyżce, dodawaj cukier i cukier waniliowy, wciąż
Słodko-Słony Świat Ilonylekkim posmakiem ciecierzycy. Jeśli jej nie lubicie, mogą nie przypaść Wam do gustu. Jeśli macie stosunek neutralny lub ją lubicie, myślę, że takie muffinki Wam zasmakują. Bez mleka, bez glutenu - idealne dla alergików. Choć i wszystko jedzący zjadali je z apetytem.Kakaowe muffiny z mąki z ciecierzycySkładniki:(na 10 sztuk)2 jajka100 g cukru4 łyżki oleju1 banan2 łyżki letniej(...)przesiać, wymieszać z proszkie do pieczenia i kakao.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRolada z ciasta drożdżowego z przepysznymi polskimi jabłkami. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży kilka startych jabłek lukier: sok z cytryny i cukier puder Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę(...)minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Na rozwałkowane ciasto kładziemy starte jabłka. Ciasto zwijamy w rulon. Formę
prawdziwe jedzeniePodstawowy przepis na ciasto drożdżowe bez mleka - proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na deser jak i na drugie śniadanie ponieważ jak na ciasto nie jest przesadnie słodkie. Składniki: pół kg mąki pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy(...)minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Formujemy jedno większe lub dwa mniejsze ciasta. Przekładamy do foremki. Najwygodniej użyć foremki z silikonu, której nie trzeba niczym wykładać. Inne foremki smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia przed włożeniem
prawdziwe jedzeniewrecz wysmienicie. Moj Maz zajadal sie nimi bez opamietania.Te knedle maja jeszcze jedna zalete, nie ma przy nich specjalnie duzo pracy mimo podsmazania boczku i grzanek.skladniki:800g ziemniakow70g boczku wedzonego1 cebula50g masla2 kromki chleba tostowego2 jajka150g makisolgalka muszkatalowamaka ziemniaczana do obtoczeniaWykonanie:Ziemniaki dobrze wyszorowac i gotowac w osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie ostudzic, obrac i przecisnac(...)ziemniakow dodajemy jajka, make, sol, galke, boczek z cebula i grzanki. Zagniatamy na jednolita mase.Mokrymi dlonmi formujemy z ciasta knedle. Obtaczamy w mace ziemniaczanej i gotujemy we wrzatku przez okolo 15 minut.Knedle podajemy ze swiezymi warzywami i z sosem, najlepiej z pieczeni, ale jak nie dysponujemy takim to nic nie szkodzi.Smacznego
Przysmaki KarolkiKruche ciasto z rabarbarem.Proste, szybkie w przygotowaniu bez wcześniejszego chłodzenia ciasta w lodówce.W smaku przypominające kruche ciasteczka posypane cukrem :) Składniki na ciasto : 215 g mąki 125 g masła 100 g cukru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 400 g rabarbaru (3-4 łodygi) 1 łyżka cukru 2- 3 łyżki(...)ciasto przełożyć do malaksera i wyrobić. Ciasto jest dosyć miękkie i nie nadaje się do rozwałkowania więc należy nim wylepić przygotowaną foremkę ( może wydawać się go mało jednak w czasie pieczenia ładnie urośnie) Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście. Posypać łyżką cukru i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut. Gdy ciasto
Zabawa smakiemłyżeczka proszku do pieczenia2,5 łyżki kakaoMasa wiśniowa:150 ml syropu po wiśniach w zalewie50 ml wody3-4 łyżki cukru pudru1,5 łyżki mąki ziemniaczanej500 g mrożonych wiśni (bez pestek)Masa śmietanowa:700-800 ml śmietanki kremówki 30% (całkowicie ostudzonej)2 opakowania fixu do ubijania śmietany3- 4 łyżki cukru pudruok. 50 ml likieru wiśniowegowisienki koktajlowe do dekoracjiwiórki czekoladowe(...)dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao.Gotową masę wlać do formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na trzy części.Masa wiśniowa:Syrop podgrzewamy i dodajemy
Słodka StronaDziś zapraszam Was na pyszny kremowy sernik z borówkami. Latem najczęściej stawiam na ciasta bez pieczenia. Przy wysokich temperaturach sernik na zimno na serkach homogenizowanych sprawdza się doskonale. Całość wychodzi pysznie kremowa i dosłownie rozpływająca się w ustach. Dla przełamania słodyczy do ciasta dodałam borówki (u mnie świeżo zerwane z krzaczka :)) i ta galaretka… mmm coś cudownego(...)sernik z borówkami to nasz numer jeden tego lata. Ten przygotowałam wraz córeczką. Dlatego wierzę, że nikt z Was nie będzie miał z nim problemów. Proste i jakże pyszne ciasto na letnie, upalne dni. Spróbujcie. Składniki: (na tortownicę 24 cm) 700 g waniliowych serków homogenizowanych* 250 g śmietanki 36%* 4 łyżki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny w proszku
Słodkie okruszkidodac dodac starta marchewke oraz 1/3 piany z bialek i delikatnie przy pomocy szpatulki wymieszac.Dodac reszte piany,.migdaly z proszkiem do pieczenia i 50 g maki ,wymieszac.wypelnic foremke przygotowanym ciastem,wyrownac gore szpatulka i piec 45 minut w 180°C.studzic na kratcePRZYGOTOWANIE KREMU:zelatyne namoczyc w zimnej wodziewycisnac sok z 3 duzych pomaranczy.Przecedzic przez sitko,by pozbyc sie klaczkow.Mozna(...)rodzaje mielonych migdalow.Mielone ze skorka,ciemniejsze i tych uzylam do upieczenia tortu.Jakiego koloru jest biszkopt widac na zdjeciu.Drugi rodzaj to mielone migdaly bez skorki,bielusienkie.Tych bialych uzylam do mojego pierwszego marchewkowego ciasta biszkoptowego,link na poczatku wpisu.Biszkopt z bialymi migdalami jest w cudnym marchewkowym kolorze,po prostu bajeczny.Wybor nalezy do Was.Oba ciasta sa przepyszne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki , wykładamy na blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 45 x 25 cm tak aby krótsze boki były góra - dół . 200 g miękkiego masła kroimy na plastry i układamy na cieście. Rozsmarowujemy po całej powierzchni. Ciasto jest bardzo plastyczne i fajnie układa się podczas pracy . Ja dopiero(...)ciasta i od dołu przykrywamy 2 warstwy. Mają być 3 warstwy. Dociskamy i obracamy o 90 stopni i znowu i znowu rozwałkowujemy na prostokąt i składamy tak jak poprzednio . Czynności te należy powtórzyć jeszcze 3 razy. Gdy wykonamy te powtórzenia , owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut
Słodkości i nie tylkocukru70 g mąki pszennej tortowej25 g kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyWarstwa Wiśniowa:75 ml syropu po wiśniach w zalewie25 ml wody2 łyżki cukru pudrułyżeczka mąki ziemniaczanej250 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)Masa Czekoladowa:5 żółtekcukier waniliowy3 łyżki mąki pszennejbudyń waniliowy2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru220 g masła50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiejłyżka kakaolikier wiśniowy (opcjonalnie)Tort Czekoladowo(...)poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175-180°C. Pieczemy ok. 20-25 minut do "suchego patyczka".Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.Masa Czekoladowa:Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku
Słodka Stronaskładniki: sodę z mlekiem, sól i na koniec przyprawę do piernika. Wyrobiłam ciasto. Ciasto można wyrobić ręką lub mikserem. Zachęcam do użycia miksera, bo wyrabianie ręką wychodzi ciężko, ponieważ ciasto jest trochę rzadkie i klei się do rąk. Ale takie ma być. Po dokładnym wyrobieniu, ciasto przełożyłam do porcelanowej miski (może być garnek emaliowany, kamionkowe naczynie). Przykryłam bawełnianą ściereczką(...)moje pierniczki nadziewane. Piekarnik nagrzałam do temp. 180 °C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Pierniczki ułożyłam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Trzeba zachować odstępy, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę urosną. Blaszkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Upieczone pierniczki wyłożyłam na kratkę żeby wystygły. W tym czasie przygotowałam gęsty lukier. Najlepiej zrobić
Kuchnia u KrysiDzisiaj rozgrzewający krem z pieczonej dyni i oscypka. Ostatnio trochę pochodziłam po naszych górach i przywiozłam dużo wędzonych serów w tym oscypków. Co prawda teraz oscypka
Niezły MłynekPrzepyszne, kruche ciasteczka o smaku chałwy i co najważniejsze, cudownie kruche :) Składniki na około 25-30 ciasteczek: 1 i 1/2 szkl mąki 1/2 szkl tahini 120
Gotowanie...to proste !Przepis mam od mojej mamy, jest on bardzo stary można powiedzieć bo z lat 70 jak go mama otrzymała. A oto składniki 3 galaretki różne smaki
Moje WyrobyCiasto czekoladowe Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki gryczanej 300 ml mleka ryżowego 1
nietadietaCiasteczka ryżowo-jaglane Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki płatków jaglanych 1 banan 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 3/4
nietadieta