bez barwnika, ale ja miałam inne plany co do tego ciasta i właśnie miało być wszystko na zielono..Można też normalnie układać warstwami w tortownicy,ale wtedy nie będzie już takiego efektu. 5 jajek 22 dkg margaryny Palmy 20 dkg cukru 25 dkg mąki pszennej 5 łyżek mleka 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia zielony barwnik(...)wszystko razem.Podzielić na połowę, do obydwu części dodać barwnik, jedna część ma jaśniejsza, a druga ciemniejsza.Przełożyć ciasto do foremki tak jak zebrę od środka po 2 łyżki na przemian. Piec w temperaturze 200 przez około 20 minut. 1 l śmietany 6 łyżek żelatyny 3-4 łyżki cukru galaretka zielona [ u mnie winogronowa] barwnik zielony Galaretkę przyrządzić
Moje domowe kucharzenieRęka do góry kto lubi kokos? Dla wszystkich zgłoszonych mam coś super pysznego. Fantastyczne ciasto bez pieczenia, przygotowane z dodatkiem kokosowego mleka, dużej ilości kokosu i słonych krakersów. Nieduże, bo przygotowane w formie keksowej. Ciasto jest jednak dość syte, więc ta ilość jest zupełnie wystarczająca. 400 ml mleka kokosowego 250 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)mleka rozprowadzamy obie mąki, mieszamy aż nie będzie widocznych grudek. Na gotujące się mleko kokosowe wlewamy mieszankę z mleka i mąki i stale mieszając gotujemy przez około 2-3 minuty, do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy. Na rozgrzanej suchej patelni prażymy płatki migdałowe, po chwili dodajemy kokos i prażymy dalej. Gdy się zezłocą przekładamy na talerz lub do miseczki. Miękkie masło
Smaki Na Talerzujeszcze lepsze. Fit wersja, bez cukru i na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Można chcieć czegoś więcej? Przygoda z kalarepą się nie kończy i wkrótce nowa odsłona, ale tym razem mniej kontrowersyjna – wersja wytrawna Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem foremka 20 x 25 cm 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody(...)oleju rzepakowego 1/3 szklanki mleka skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny Kalarepę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ubić z ksylitolem i miodem na bardzo puszystą masę (kilka minut na wysokich obrotach miksera), wlać oliwę i ubijać jeszcze przez chwilę. Kalarepę połączyć z jajeczną masą i krótko wymieszać. Dodawać naprzemiennie pozostałe suche składniki, skórkę z cytryny i mleko, wymieszać
Fitkotjeszcze lepsze. Fit wersja, bez cukru i na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Można chcieć czegoś więcej? Przygoda z kalarepą się nie kończy i wkrótce nowa odsłona, ale tym razem mniej kontrowersyjna – wersja wytrawna Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem foremka 20 x 25 cm 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody(...)oleju rzepakowego 1/3 szklanki mleka skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny Kalarepę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ubić z ksylitolem i miodem na bardzo puszystą masę (kilka minut na wysokich obrotach miksera), wlać oliwę i ubijać jeszcze przez chwilę. Kalarepę połączyć z jajeczną masą i krótko wymieszać. Dodawać naprzemiennie pozostałe suche składniki, skórkę z cytryny i mleko, wymieszać
Fitkotwaniliowy 6 żółtek (białka odłożyć do piany) PIANA 10 białek (4 z ciasta, 6 z masy ) 1,5 szkl. cukru Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Ciasta nie wychodzi zbyt dużo, ale wystarczy na blaszkę i podczas pieczenia podrośnie. Żółtka utrzeć wraz z cukrem waniliowym , dodać ser, następnie budynie, oliwę(...)szkl cukru (można dać troszkę mniej) i dodać do masy serowej i dokładnie i delikatnie wymieszać. Wylać na ciasto. Masa serowa jest dość luźna, ale taka ma być. Sernik piec około 45-55 minut w temp 180 stopni. WAŻNE-SERNIK STYGNIE W PIEKARNIKU, NIE WYCIĄGAMY GO, BO OPADNIE
Moje domowe kucharzenieSezon dyniowy w pełni. Nie mógłby się obyć bez pachnących, wilgotnych babeczek dyniowych z kawałkami gorzkiej czekolady. Babeczki są wilgotne, rozpływają się w ustach i ostrzegam...szybko znikają ;) Składniki ( ok 24 sztuk): 450 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 250ml maślanki naturalnej 2 łyżeczki cynamonu szklanka drobnego cukru(...)uznania) Przygotowanie: Do przygotowania babeczek niezbędny nam będzie mus z pieczonej dyni, który przygotowuje wcześniej i przechowuję w słoiczkach w lodówce (można go wykorzystać do placków, ciasta czy zupy). Dynię myje i kroje na mniejsze kawałki, wydrążając uprzednio nasiona. Piekę w 230 stopniach przez 30 minut. Usuwamy skórka z przestudzonej dyni i ją blendujemy. Przesiana mąkę, proszek
ChilliJemykawałek parmezanu lub podobnego sera ok 10 oliwek zielonych bez pestek, np. Develey szynka szwarcwaldzka - ok 6 plastrów bruschetta z suszonych pomidorów (może być koncentrat pomidorowy z czosnkiem) zioła prowansalskie oregano Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, oliwę, drożdże oraz ciepłą wodę. Urabiać 10 minut, aż ciasto przybierze kształt ładnej kulki. (Najlepiej poprosić Mężczyznę(...)zetrzeć na tarce, mozarellę pokroić w plastry i posypać oregano i ziołami prowansalskimi, szynkę pokroić wg uznania, oliwki przekroić na pół. Rozwałkowane ciasto nakłuć widelcem, posmarować bruschettą (lub koncentratem), rozłożyć szynkę, oliwki, mozarellę i posypać parmezanem. Piec ok 10-12 minut. Gotowe! :) Smacznego
TrufelkowoPuszysta, wilgotna babka bez których Wielkanoc nie jest Wielkanoc. Moje dzieciaki ja uwielbiają więc piekę ja bardzo często. Babka w klasycznej odsłonie, ale dobrych przepisów nigdy dość. Składniki: 1 i 1/2 szklanki cukru 250g masła 1/2 szklanki wody laska wanilii 2 szklanki mąki krupczatki 4 jajka opcjonalnie aromat do ciast do posypania cukier puder Sposób przygotowania: Cukier(...)wanilii oraz sama laskę. Pozostawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto jest już chłodne dodajemy mąkę krupczatkę oraz żółtka jajek. Jeżeli chcemy użyć aromatu możemy go dodać na tym etapie. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy jako ostatnie, delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 170 stopni C do tzw. „suchego
Pyry na Gazbez żadnych kremów, mas i dodatków. Proste, klasyczne ucierane ciasto kokosowe o bardzo intensywnym smaku. Od ciasta jogurtowego albo ucieranych szarlotek, które tak lubicie różni je to, że jest bardziej zbite, mniej puszyste, bardziej ciężkie – ale równie pyszne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 2 szkl * cukier – 3/4 szkl * wiórki kokosowe – 100 g * proszek do pieczenia(...)pokojowej. Masło ucieramy z cukrem na kremową masę, dodajemy jajka, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko – wszystko razem miksujemy, Dodajemy podprażone wiórki kokosowe, mieszamy i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut / 170C Polewamy roztopioną mleczną czekoladą! Smacznego
Ostra na Słodkobez dodatku tłuszczu. Tak przygotowany szpinak blendujemy długo i staranie wręcz na papkę w przeciwnym razie ciasto nie będzie tak zielone i kawałki szpinaku nie będą estetycznie wyglądać w cieście. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą słodką pianę, następnie ciurkiem wlewamy olej oraz ekstrakt waniliowy. W osobnej misce przesiewamy mąkę tortową + mąkę ziemniaczaną + proszek do pieczenia(...)porcjami szpinak i miksujemy tak długo aż składniki się całkowicie połączą. Masę wylewamy do tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia / bądź dobrze natłuszczoną. Piekarnik rozgrzewamy do 170*C i pieczemy około 60 minut. (do tzw. suchego patyczka). Wyciągamy ciasto i studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na 3 części. Pierwsze dzielenie robimy wyrównując ciasto pozbywając go stożka
W Moim Magicznym Domukremówki 30 % 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Sos malinowy: 400 g malin (mogą być mrożone) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody cukier do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy na co najmniej 20 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki. Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę(...)widelcem jajko, dodajemy śmietankę, cukier oraz 1 łyżkę budyniu. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Przygotowane wcześniej naleśniki, zalewamy śmietankową masą i przekładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika (z termoobiegiem). Pieczemy około 35-40 minut, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze. Maliny podgrzewamy (można wlać 1-2 łyżki wody). Dodajemy cukier do smaku. Mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy z 2 łyżkami
Smaki Na Talerzusmaki ciastek, klasyczne dla mojego synka bez żadnych przypraw typu kminek,chili czy czosnek. Dla mnie z kminkiem a z czosnkiem i chili dla Pana Ł ;). Składniki: 350 g mąki pszennej + trochę do podsypywania 150 g masła 100 g kremowego twarożku u mnie o smaku łososia 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli(...)siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło, proszek do pieczenia i sól. Wyrabiamy rękami aby powstał tak jakby mokry piasek i grudki tłuszczu nie były wyczuwalne. Dodajemy serek i jajko oraz cebulę, zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 mniejsze części. Jedna część klasyczna, nie dodajemy nic. Druga
Życie zaczyna się w kuchnipokładzie ktoś kto nie lubi serników? Ja osobiście mogę się nazwać sernikoholiczką. Gdybym miała wybrać jakie ciasto jest moim ulubionym bez wahania powiedziałabym, że sernik. Przepis na ten sernik jest w mojej rodzinie od kiedy pamiętam, niegdyś piekła go moja babcia, później mama i ja od kiedy "zakochałam się" w kuchni. Przepis może wygląda na skomplikowany ale jest naprawdę(...)łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia parę kropli aromatu migdałowego Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiać. Dodawać po kolei, masło, śmietanę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zagnieść ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa
Krakowskie smaki Anipodanych składników zagniatamy ciasto, białka odkładamy do biszkopta. Ciasto dzielmy w proporcji 1/3 2/3 Do większej części dajemy kakao i zagniatamy aż ciasto zmieni kolor. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Mniejszą część ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Smarujemy cienko powidłami i posypujemy zmielonymi orzeszkami ziemnymi lub włoskimi. Następnie ciemne ciasto dzielmy na 28 kawałków, spłaszczamy(...)blaszce 4x7 Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni. KREM 3 szklanki mleka dajemy do garnka, w połowie rozpuszczamy składniki. Gotujemy budyń i studzimy, Następnie masło ucieramy na gładki krem i powoli dodajemy do niego budyń. Powstały krem wykładamy na ostudzone ciasto. Z podanych składników pieczemy biszkopt. Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtko, mąkę, oraz proszek do pieczenia. Pieczemy około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokututaj . W międzyczasie gdy ciasto sobie rośnie, ja przygotowuje farsz. Pieczarki i cebulę kroje w paski i wrzucam na patelnie bez oleju. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlewam troszkę oleju, przyprawiam solą i pieprzem i przed kilka minut smażę. Gdy warzywa będą już usmażone, odkładam je do miski i na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucam pierś kurczaka przyprawioną solą(...)fixami i wlewam na patelnię. Całość gotuję przez około 3 minuty. Gdy ciasto już wyrośnie kroję je na kawałki, które wałkuję tworząc koła. Na połowę koła kładę troszkę farszu zostawiając wolny brzeg, posypuję startym serem i formuję pieroga. Pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smaruję je roztrzepanym jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Viki