Przepis nie wymaga użycia miksera. Przygotowanie: 10 minut Koszt: Tanie Któż z nas nie kocha placków z jabłkami?! Pewnie na palcach u jednej ręki bym tylko naliczyła niejadków tego pysznego deseru. 😏Tyle dobrego, że jabłka mamy dostępne cały rok w sklepach i gdy tylko najdzie nas ochota na takie placuszki, możemy bez problemu je wykonać. Teraz gdy było lato(...)jesteście wybredni, to tak naprawdę każdy rodzaj się nada. Sposób, dzięki któremu placuszki są takie pulchne to oczywiście soda. Dodatnie samego proszku do pieczenia nie zawsze może dać taki dobry efekt, gdy w cieście jest ciężka masa (w tym przypadku kawałki jabłka). A soda zazwyczaj zawsze daje radę i desery ładnie na niej rosną. W tym przepisie jabłka wykorzystałam
zdrowo i aktywniePyszna kremowa zapiekana z makaronu faszerowanego masą serowo-szpinakową. Manicotti robi się szybko i wcale nie jest trudne do przygotowania. Czas przygotowania : 10-15 minut Czas
Niedzielny kucharzmasła - 130g-160g cukru (dałam 130g ksylitolu) - 4 duże jajka - szczypta soli - 200g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 40g mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 600g dowolnych owoców (u mnie śliwki- 500g, były małe i lekkie, więcej by się nie zmieściło..) W misie miksera utrzeć miękkie masło z ksylitolem(...)wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wykładamy przepołowione śliwki. Całość obsypujemy kruszonką. Kruszonka: - 150g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 100g zimnego masła - 50g ksylitolu (lub cukru) Z powyższych składników zagnieść energicznie kruche ciasto, rozetrzeć między palcami. Można wysłużyć się hakiem miksera. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok. 40 minut na termoobiegu
Smaczne Zdrowekażdym razem wychodziło bez zarzutu. Ciasto wychodzi wysokie, wilgotne i puszyste. Przepis pochodzi z tej strony ( klik ). P.S. Zdjęcia robione przy lipcowym, wieczornym słońcu...:) Lato trwaj! Forma 25x30cm Składniki: 4 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 600 - 700 g drylowanych(...)powoli olej, a następnie mleko. Na koniec do ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzchu rozłożyć czereśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem
My simple kitchenłyżeczką cukru. Jeżeli używamy drożdży instant dodajemy je bez wstępnego rozpuszczania. Można zagnieść ciasto ręcznie, lub wyrobić w robocie. Ręcznie : wymieszać mąkę z solą, dodać drożdże, jajko, masło, ciepłe mleko i dokładnie wyrobić. W robocie: Wszystkie składniki włożyć do misy robota i wyrobić. Ciasto uformuje kulę, będzie lekko klejące i raczej gęste(...)piekarnika z włączoną żarówką. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na blat i jeszcze chwilę wyrabiać. Nie było potrzeby podsypywania mąką, ciasto się dobrze wyrabiało. Podzielić na 16 równych kawałków, uformować podłużne bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po ok 15 minutach powinny wyraźnie się powiększyć. Jeżeli
Stare Garyznika w tempie ekspresowym. Tegoroczną wersję urozmaiciłam nadzieniem z kajmaku i posypką orzechową. Smakuje wybornie. PIERNIK BEZ MIODU Z KAJMAKIEM (blaszka 20*20 cm) składniki sypkie: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu mielonego składniki mokre: 2 jajka 0,25 kostki miękkiej margaryny(...)jajkami na gładką masę. Stopniowo dodawać sypkie składniki na zmianę z mlekiem i dżemem. Dosypać żurawinę i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku. Przekroić ciasto i przełożyć gotową masą kajmakową. Część masy zostawić do dekoracji. Posypać wierzch orzechami
W kuchni Karmel-itkikremem czekoladowym Kruche ciasteczka z bezą Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Świąteczne gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Owsiane ciasteczka Zielone pierniczki choinki Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane Kruche piernikowe ciasteczka Piernikowe kolorowe gwiazdki Popękane czekoladowe ciasteczka Choinki z piernika Orzechowe ciasteczka choinki Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g mielonych orzechów(...)skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki soli 2 białka cukrowe dekoracje Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy robota lub ręcznie. Ciasto owijamy w spożywczą folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto układamy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość około 5 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy choinki
Kulinarne przygody Gatityproduktu, ze zmielonych blanszowanych migdałów bez skórki, które znalazłam w internetowym sklepie ze zdrową żywnością Bionaturatrade. Składniki na 4 porcje : 100g mąki migdałowej 15g wiórków kokosowych 4 łyżki mleka kokosowego light z puszki 1 niewielkie jajko 2 łyżki erytrolu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę migdałową, wiórki kokosowe, erytrol i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Erytrol(...)porcji. Do mieszanki w misce dodać jajko i mleko kokosowe, wymieszać dokładnie tworząc gęste ciasto. Zupełnie nie będzie ono przypominać lejącego ciasta na gofry. Ciasto podzielić na 4 części. Na rozgrzaną gofrownicę wykładać po porcji ciasta, zamknąć i piec do zrumienienia (około 3-4 minuty). Podawać z jogurtem naturalnym lub owocami jagodowymi, które mają niski indeks glikemiczny . 1 porcja
DietologPrzepis nie wymaga użycia miksera. Przygotowanie: 10 minut Koszt: Tanie Któż z nas nie kocha placków z jabłkami?! Pewnie na palcach u jednej ręki bym tylko naliczyła niejadków tego pysznego deseru. 😏Tyle dobrego, że jabłka mamy dostępne cały rok w sklepach i gdy tylko najdzie nas ochota na takie placuszki, możemy bez problemu je wykonać. Teraz gdy było lato(...)jesteście wybredni, to tak naprawdę każdy rodzaj się nada. Sposób, dzięki któremu placuszki są takie pulchne to oczywiście soda. Dodatnie samego proszku do pieczenia nie zawsze może dać taki dobry efekt, gdy w cieście jest ciężka masa (w tym przypadku kawałki jabłka). A soda zazwyczaj zawsze daje radę i desery ładnie na niej rosną. W tym przepisie jabłka wykorzystałam
Zdrowie i pysznie na talerzuPyszne ciasto czekoladowe dla osób na diecie bez glutenu, bez laktozy oraz FODMAP ( więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ ). Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony Tasty . Zapraszam do przygotowań! Składniki (8 porcji): 250 g gorzkiej czekolady 4 jajka Dodatkowo (opcjonalnie): świeże truskawki i jagody cukier puder CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy(...)każdym dokładnie ucieramy. Dodajemy połowę piany z białek, mieszamy. Dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. 3. Spód formy do pieczenia o średnicy 15 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. 4. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. Możemy podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem cukru pudru i ulubionych owoców
My Culinary ArtŁatwa wegetariańska lasagna upieczona w słoiku. Proste a niecodzienne danie, które można podać gościom – na pewno zrobi wrażenie – lub zabrać do pracy. Czas przygotowania
Niedzielny kucharzTylko 5 składników i tylko 20 minut? Ano właśnie! Banalnie proste i smaczne ciacha, które upieczecie szybko i bez potrzeby posiadania wyszukanych produktów. Mogą stać się deserem awaryjnym, kiedy nieoczekiwani goście już prawie pukają do drzwi lub kiedy zwyczajnie najdzie was ochota na słodką przekąskę ;) Bezglutenowe ciastka orzechowo-czekoladowe Przepis na ok. 12 sztuk Potrzebujemy: 1 szklanka mąki(...)misce dokładnie mieszamy mąkę, masło orzechowe, mleko roślinne, cukier oraz szczyptę soli. Na koniec dodajemy dropsy czekoladowe lub posiekaną drobno gorzką czekoladę. Ciasto powinno mieć raczej gęstą konsystencję. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia oraz posmarowanej olejem formujemy ciastka - nasza konsystencja była dość gęsta, ale po wyłożeniu na blachę lekko się rozlewała, warto więc robić szersze odstępy między ciastkami
Bananowe Poletych wypieków, nad którym nie trzeba się napracować a efekt zadowoli niejednego łasucha. Piecze się ją bez użycia foremki, wystarczy duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia. Tarta jest pyszna, krucha i zawsze się udaje. Polecam z gałką lodów śmietankowych Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mielonych migdałów 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki gęstej(...)łyżka migdałów w płatkach Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mielone migdały, cukier puder, sól i masło, które siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze
Oryginalny smakpysznej wersji bez białego cukru i masła. Składniki 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki ksylitolu 4 dojrzałe banany 1 jajko 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru szczypta soli W dużej misce mieszamy suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon(...)połączenia się składników. Masę bananową stopniowo dodajemy do suchych składników i mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wierzch wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 55-60 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Podajemy z ulubionym smarowidłem. Chlebek bananowy świetnie
My Chcemy JeśćSzybki domowy chleb Brak w domu pieczywa? Masz ochotę na domowy, chrupiący i ciepły chleb? Polecam szybki domowy chleb, który przygotujesz bez zbędnego trudu! :) Składniki: - 2 szklanki mąki (ja zmieszałam pszenną z orkiszową) - 5 łyżek oliwy - 1 szklanka wody - 50g świeżych drożdży - 3 łyżki nasion chia - 3 łyżki siemienia lnianego - 1,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania(...)wszystko wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką, - masę odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, następnie przygotuj wąską blachę i wysmaruj ją masłem, - po 40 minutach ciasto przełóż do blaszki - znów przykryj ściereczką i poczekaj aż ponownie wyrośnie - po ok. 40 minutach włóż ciasto do nagrzanego piekarnika, - piecz 1h w 180 stopniach. Smacznego
MintTaste