Wegański makowiec 164nasion, stanowił też symbol płodności - ponoć tarcie maku miało zapewnić pannom szybkie zamążpójście. Tradycyjny makowiec większości z nas kojarzy się z roladą z ciasta drożdżowego z nadzieniem makowym. Ja postanowiłam zrobić wersję uproszczoną - bez ciasta 😉 Wegański makowiec - przepis Do przygotowania makowca będziesz potrzebować: 200g mielonego maku, 100g nieobłuszczonego sezamu, szklankę mleczka kokosowego, 2 banany, 50g rodzynek, 50g płatków migdałowych(...)ogniu przez 20 minut często mieszając, żeby zawartość nie przywarła do dna. Po tym czasie odstaw ją do przestudzenia. 2. Banany i daktyle zblenduj z sokiem pomarańczowym. 3. Do zblendowanej masy dodaj rodzynki, płatki migdałowe, wiórki kokosowe i masę makową - wszystko dokładnie wymieszaj. 4. Gotową masę makową przełóż do foremki (ja użyłam 25cm x 25cm) i piecz w piekarniku nagrzanym
Z notatnika dietetyka
Brownie z fasoli z sosem malinowym 174Brownie z czerwonej fasoli z sosem malinowym, to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Jeżeli ktoś nie pozna składu nigdy się nie domyśli z czego jest zrobione. Wyśmienite ciasto u mnie wychodzi zdecydowanie na prowadzenie w rankingu ciast ciemnych , suchych. Wierzcie mi, zakochacie się w nim od pierwszego ugryzienia:)) Towarzystwo malinowego sosu zdecydowanie podbija walory smakowe jak i wizualne , które mocno(...)papierem do pieczenia. Fasolę i banan zmiksować na gładką masę, odłożyć. Jajka ubić na puszysty, gęsty krem z cukrem. Pod koniec dodać masę fasolowo-bananową, wymieszać. Mąkę przesiać dodać do ciasta razem z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Na koniec wsypać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać łyżką. Wylać do formy, wyrównać i piec około 30 minut lub do suchego
gotuj ze mną
Pizzerinki -tartaletki 175Pizzerinki w foremkach od tartaletek.Oczywiście można zrobić i bez foremek. 1,5 szkl. mąki 0,5 szkl. ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczka soli 150 g kiełbasy 100 g mozzarelli kilka pieczarek kawałek papryki przyprawa do pizzy sos curry lub ketchup Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku .Mąkę(...)gładkie ciasto, po dzielić na 8-9 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła .[ u mnie koła przełożone do foremek do tartaletek. Kiełbasę, paprykę, pieczarki i mozzarellę pokroić lub tak ja zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pizzerinki posmarować koncentratem,ketchupem lub sosem curry , wyłożyć starte dodatki. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut
Moje domowe kucharzenie
Brownie z cukinii bez mąki 185tartą marchew, a gotowe ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm. Polecam przepis na brownie z cukinii bez mąki! Brownie z cukinii bez mąki SKŁADNIKI: 1 dojrzały banan 2 średnie cukinie – 500 g 3 łyżki kakao 2 spore łyżki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka rozm(...)olej do formy i papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Banana siekam na mniejsze kawałki, cukinie ścieram na tarce o dużych oczkach. Do misy blendera wrzucam banana, masło, kakao, proszek, syrop lub miód oraz jajka, miksujemy na gładko. Dodajemy startą cukinię oraz orzechy drobno posiekane. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 55 minut do suchego patyczka. Pieczemy na środkowej
Zasmakuj Kuchni
KRUCHE CIASTO Z CZEREŚNIAMI (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 177znak, że czas zamykać te owoce w zamrażalniku, słoikach na dżemy i pysznych ciastach. Dziś jedno z nich. Kruche, a nawet bardzo kruche...Kruszy się, jak przystało na ciasta bez glutenu, ale smakuje wyśmienicie i bogactwo okruszków nikomu nie przeszkadza, a nawet dodaje temu deserowi uroku. Polecam! Składniki na formę o średnicy 33 x 21 cm: 1 szklanka płatków(...)następnie wlewamy do miski z suchymi. Ugniatamy ciasto, które nie musi być zwarte, może być w formie kruszonki. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną z nich wylepiamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na nie wydrylowane czereśnie. Wierzch wysypujemy równomiernie pozostałą kruszonką i delikatnie dociskamy. Ciasto pieczemy 35 minut w 180 stopniach (termoobieg). Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiu
Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem i bitą śmietaną. 192mąka pszenna do posypania stolnicy Do dekoracji: listki melisy cytrynowej kwiaty bratki Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm ( formę można posmarować masłem, ja nie smarowałam ). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. 2. Nadzienie: Jajka(...)dodajemy pozostałe składniki: śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku, sól i proszek do pieczenia. Całość miksujemy chwilę, aż masa będzie jednolita. Następnie wylewamy na schłodzone ciasto ( masa jest dość rzadka i taka ma być ). 3. Pieczenie i studzenie: Tartę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie. Następnie ostrożnie
Izabelawkuchni
CZEKOLADOWE KULKI Z CYNAMONEM – domowe płatki do mleka (wegańskie) 315Kiedy w mojej głowie pojawił się pomysł na zrobienie płatków do mleka, na początku wydawało się to niemożliwe. Jednak udało mi się uzyskać to, co chciałam
Via Gusto
Msemmen – marokańskie naleśniki 193jako przekąska. Można go też zrobić w wersji wytrawnej – bez słodkości, wtedy stanowi doskonałą zakąskę do zupy. Można wreszcie nadziać go warzywami i mięsem i wówczas staje się samodzielnym daniem. Przedstawiamy Wam przepis na podstawowy naleśnik. Sami zdecydujcie jak chcecie go zjeść. My zjedliśmy chlebki z marokańską zupą z pieczonych warzyw , której słodycz świetnie szła w parze z lekko(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Ciepła woda – ok. 3/4 szklanki Olej około 1/3 szklanki Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj mąkę solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Wbij jajko i zacznij zarabiać ciasto dolewając stopniowo i powoli wodę. Dodaj tyle wody, żeby ciasto było lekko wilgotne, ale nie za mokre. Wyrabiaj energicznie przez 5 minut (w mikserze
Niedzielny kucharz
Niemiecki chleb farmerski, żytnio-pszenny (50/50) 320woda Ciasto właściwe zaczyn 1 + zaczyn 2 + namacznka 210 maka żytnia typ 720 lub 1150 245 maka pszenna typ 650 210 woda 45oC 9 sól 35 ekstrakt słodowy Wstępna fermentacja ciasta 40 minut w temperaturze 30oC. Potem formujemy w okrągły bochenek. Końcowe wyrastanie bochenka 60-90 minut w temperaturze pokojowej 21-24oC. Wypiekamy 10 minut w 260oC(...)parą, potem 200oC w 40-45 minut. Ja piekłem w garnku. Studzimy na kratce. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chleb
Markizy z kremem kokosowym i dżemem 270jednolite i gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku. Rozwałkować na grubość maksymalnie 0,5 cm i wykrawać kółka o średnicy maksymalnie 4 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady(...)budyń z wierzchu przykryć folią spożywczą. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodawać porcjami zimny budyń kokosowy i ucierać. Krem przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką. Na ciasteczkach bez czekolady zrobić okrąg z kremu a środek uzupełnić dżemem truskawkowym. Przykryć ciasteczkiem z czekoladą lekko dociskając. Boki obtoczyć w wiórkach kokosowych. Markizy przechowywać w zimnym miejscu
Ala piecze i gotuje
BAZYLIOWE PLACKI Z CUKINII 184naszego organizmu substancjami. Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele produktów spożywczych. Cukinia nie kumuluje bowiem metali ciężkich. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. A najbardziej wybredni smakosze docenią przysmak, jakim są kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym. Warto wiedzieć, że cukinia(...)świeżej bazylii sól, pieprz oliwa z oliwek do smażenia Cukinię umyć i zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na sitku na 15-20 minut, aż puści sok. Następnie odcisnąć cukinię, dodać roztrzepane jajko, starty ser i mąkę. Dokładnie wymieszać, a gdy masa będzie jednolita dodać bazylię, pieprz, sól i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać
wege i kropka
Szybka pistacjowa babka (bez miksera) 226Przypominam Wam też przepis na pistacjowe ciasto na jogurcie (klik) oraz wspaniałe lody pistacjowe (bez maszynki) . Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki niesolonych surowych łuskanych pistacji od Pistacje.pl niespełna 1 szklanka cukru (tak 4/5 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 3 jajka Przygotowanie: Pistacje przekładamy do misy blendera z nożami(...)całe jajka, lekko mieszamy i wlewamy przestudzaną rozpuszczoną margarynę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (w przypadku takich ciast zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka, czas jest jedynie orientacyjny
Słodkie okruszki
Proste MEGA CZEKOLADOWE ciastka 379łyżek kakao bez cukru (około 70g) 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100g posiekanej gorzkiej czekolady 100g posiekanej mlecznej czekolady 2-3 krople aromatu śmietankowego lub waniliowego (niekoniecznie) Dodatkowo: około 100g grubo posiekanej białej czekolady lub kolorowych cukierków typu lentilki 1. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie dodać jajko(...)okruchy ( patrz FILM ). Odstawić mikser, dodać mleczną oraz gorzką czekoladę i rękoma zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. 3. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, ciasteczka spłaszczać. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy ponieważ rosną podczas pieczenia
Mała Cukierenka
Ciasto orzechowo-jabłkowe bez pieczenia 193czas. Wykorzystajcie to! Ciasto orzechowo-jabłkowe bez pieczenia Pyszne, zdrowe i szybkie do wykonania Pomysł zaczerpnięty z Natura na talerzu Składniki na ciasto: 2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki mielonych migdałów 1 szklanka daktyli 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki miodu lub syropu klonowego Składniki na wypełnienie ciasta: 5 dużych jabłek 1/2 obranej pomarańczy 1/2 szklanki(...)miksera i drobno miksujemy. Dodajemy zmielone migdały, daktyle, miód lub syrop klonowy, olej kokosowy. Miksujemy przez chwilę do momentu połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną częścią wykładamy spód formy i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Jedno jabłko, pół pomarańczy, wymoczone daktyle, cynamon i gałkę muszkatołową dokładnie miksujemy. Pozostałe jabłka obieramy, kroimy w cienkie plastry. Wyjmujemy
Moja Mama Gotuje
Ciasteczka pełnoziarniste z kokosem i berberysem 215Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka z berberysem i kokosem. Wersja zdrowsza, bo z mąki pełnoziarnistej, zamiast cukru erytrol, kokos i łamiący słodycz berberys od Helio bez dodatku substancji konserwujących z serii Helio Natura . Zestawienie idealne :-) Ciasteczka kruche i smaczne - polecam :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki na około 30 ciasteczek: 240 g masła (temp pokojowa) 3/4 szklanki(...)mieszamy łyżką. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja góra -m dół). 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 4. Łyżką nabieramy porcję ciasta, formujemy w rękach kulki i układamy na blaszce. Lekko spłaszczamy palcem. 5. Pieczemy około 20 minut. Ciasteczka powinny się ładnie zarumienić :-). Smacznego
kruche babeczki