orzechów laskowych 1 budyń czekoladowy bez cukru 60g 0,5szkl. cukru pudru 1 duży cukier waniliowy 32g 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150g masła 1 jajko kilka łyżek nutelli (użyłam domowej z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/domowa-nutella-z-orzechow-laskowych.html) Sposób przygotowania: Mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy laskowe, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i cukier puder wsypałam(...)dość szybko jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam w folię spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto wyjęłam i odrywając małe kawałki, formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kulki wkładałam do nagrzanego opiekacza elektrycznego do orzeszków i piekłam każdą porcję po 2-3 minuty. Upieczone łupinki wyjmowałam
Waniliowe Improwizacjewziął się ten przedziwny zamiennik jajek, który nie tylko weganom, ale i alergikom ułatwia życie. Podstawowe zasady pieczenia bez znajdziecie w TYM wpisie. Dotyczą również aquafaby. PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 110-120⁰C z termoobiegiem. Blachy do pieczenia wykładamy papierem. Bardzo mocno schłodzoną wodę z puszki ciecierzycy przekładamy do misy miksera i na najwyższej prędkości ubijamy(...)masa będzie gęsta i puszysta, a ubijaczka będzie zostawiać w niej wyraźny ślad. W Kitchen Aidzie trwa to ok. 8-10 minut na prędkości 10. Beza z aquafaby ubija się znacznie dłużej niż beza z białek jaj kurzych – nie ma się gdzie spieszyć i nie ma się co martwić, że aquafaba może się „przebić” tak jak beza z białek
Karo in the KitchenMazurek truskawkowy w wersji wegańskiej to kolejna świąteczna propozycja bez jajka i masła Poskładałam w głowie kilka produktów i wyszło z tego całkiem smaczne ciacho z pachnącą truskawkową polewą. Mazurka trzeba przygotować kilka dni wcześniej, ponieważ potrzebuje trochę czasu, aby zmięknąć. Składniki: 2 szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 8 łyżek wody 5 łyżek płynnego oleju(...)lniane zalewam wodą i mieszam. Wszystkie składniki, łącznie z siemieniem, umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję na grubość około 5-6 mm i wykrawam prostokąt. Skrawki wykorzystuję na boczki. Zrobiłam z jednej strony warkocz. Ciasto piekę w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż się lekko zarumieni. Odstawiam do wystygnięcia. Mazurka zawijam szczelnie w folię aluminiową i zostawiam
Słodki sentymentKolejny pomysł na pyszne, puszyste placki bez grama mąki. Moje dzieci je uwielbiają, a i ja też bardzo chętnie zajadam je na śniadanie. Placki te są bardzo delikatne, smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne placuszki Składniki: – 1 marchewka (u mnie 120g po obraniu) – 100g płatków owsianych górskich(...)jajka – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – słodzidło wg smaku Płatki zalać kefirem i odstawić na około 15-20 minut aby zmiękły. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do płatków. Dodać jajka, cynamon, słodzidło i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na średnim ogniu, na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej
Smaki Arminemąki 160 g cukru 160 g oleju 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao (bez cukru) Przepisy Thermomix. Piernik marchewkowy. Wykonanie: Marchewkę myjemy i obieramy. Kroimy na większe kawałki. Umieszczamy w naczyniu Thermomix . Marchewkę rozdrabniamy czas 20s/obr.5. Marchewkę przekładamy do innego naczynia. Naczynie Thermomix myjemy(...)Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika. (wskazane aby wcześniej mąkę przesiać) Mieszamy czas 30s/obr/3. Do blaszki o wymiarach 20×20 dajemy papier po pieczenia. Przelewamy masę do blaszki. Piernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 70 minut. Pozycja piekarnika to góra – dół. Na koniec pieczenia sprawdźmy drewnianym patyczkiem
Themo przepisymasła -2 łyżeczki proszku do pieczenia -5 łyżek cukru pudru -7 żółtek -2 łyżki śmietany 12 lub 18% PIANKA -7 białek -3/4 szkl cukru -1 cukier waniliowy -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 łyżka mąki ziemniaczanej -150ml oleju DODATKOWO -500g malin Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części w proporcji(...)obrotach do połączenia się składników. Powstałą masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i układamy na niej maliny, dziurką do góry. Na maliny trzemy resztę ciasta, lub urywamy kawałeczki palcami. Tak przygotowanie ciasto pieczemy około 50 minut w temp 180 stopni. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem, przechowujemy w lodówce. Najlepiej kroić na drugi dzień :) I gotowe :) Ciasto jest pyszne, bardzo polecam Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupyszne i smaczne ciasto, przypominające sernik, ale bez sera. Szybkie i raczej nie da sie go zepsuć. Odkryła go moja siostra i bardzo przypadł mi do gustu. SKŁADNIKI: 3 szkl mąki tortowej 1 margaryna Kasia 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 1 proszek do pieczenia 5 żółtek 1/2 kg wydrylowanych wiśni MASA SEROWA(...)CIASTO KRUCHE ; z podanych składników zagnieść ciasto, 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika a pozostałą wyłożyć blachę. MASA SEROWA białka ubić na sztywno dodać cukier i cukier waniliowy, wlać śmietany i dwa budynie dokładnie wymieszać i wylać na ciasto kruche, wyłożyć wiśnie, pozostałe ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach na masę śmietanową. piec
Kuchnia Beatypieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i kisiel cytryny, przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i kisielem cytrynowym - dokładnie wymieszać za pomocą różdżki lub drewnianej łyżki. Na koniec do przygotowanej wcześniej tortownicy wylać ciasto(...)Piec 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa kokosowa- ugotować budyń śmietankowy w 500 ml mleka - wystudzić. Następnie wiórki kokosowe zalać 250 ml wrzącego mleka, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe namoczone
Ciastka - domowe słodkościzagnieć elastyczne ciasto. Zagniataj przez około 10 minut do wytworzenia glutenu. Następnie dodaj słonecznik i dziką różę. Słonecznik najlepiej namoczyć w wodzie przed dodaniem do ciasta. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka razy i daj mu odpocząć 10 minut. Następnie podziel ciasto na 16 porcji(...)każdej uformuj kule. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę spłaszcz i nakłuj. Ten chleb przypomina szwedzkie chlebki tekakor . Chlebki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na 225ºC (lub wedle piekarnika). Wstaw chlebki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz przez kolejne
codojedzeniabiałkowego i trzeba poczekać 4 godziny do następnego posiłku, np. podwieczorku, który z kolei może być węglowodanowy. Jest to dobry czas, by przygotować fit ciasteczka owsiane - bez grama cukru... By posłodzić można spokojnie użyć banany, które wspomogą sklejanie i dodadzą słodyczy... Można też zostawić sobie kilka takich ciasteczek i zaserwować po wysiłku😤, po treningu(...)siemię lniane, rodzynki, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić na 15 minut (jak będzie dłużej to nic się nie stanie) aby płatki napęczniały od bananów. Po upływie tego czasu formujemy ciasteczka. Nabieramy małą porcję ciasta, robimy kulkę i lekko spłaszczamy. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce (zachowując małe odstępy). Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach (góra
Dieta Rozdzielna i ZdrowieCiasto kryształek to pyszne i efektowne ciasto na bazie czekoladowego biszkoptu, bitej śmietany i galaretki. Pierwszy raz zrobiłam biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia - obawiałam się, że może nie wyrosnąć, ale wyszedł bardzo dobrze. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (100 g) 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru (150 g) Ponadto: 500 ml śmietany(...)Mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Dno foremki o wym 23x26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki niczym nie smarujemy. Do formy wlewamy ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i rzucamy na podłogę z wysokości kolan, następnie wkładamy ponownie do piekarnika
e-PrzepisyKulinarnesię kruszył. Następnym razem spróbuję wykonać zwykły biszkopt z dodatkiem kakao. Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki 2 budynie czekoladowe bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju Masa: 500 ml śmietanki 30% 4 serki homogenizowane waniliowe (po 150g) 1 cukier wanilinowy 2 galaretki cytrynowe Polewa: 1/2 kostki masła(...)żółtku i ubijamy jeszcze chwilę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Produkty sypkie łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę (21×32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odkładamy do przestudzenia. Schłodzoną kremówkę
Smaki Na Talerzuwyobrażam sobie kolejnych Świąt bez tego luksusowego jabłecznika. Składniki (na blachę o wymiarach 20 cm x 20 cm): Ciasto kruche: 1/2 kilograma mąki tortowej 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 jajko 3 łyżki śmietany 250 gram masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa jabłkowa(...)podanych składników ciasta kruchego zagnieć jednolitą masę. Ciasto podziel na 3 równe części. Jeżeli nie wiesz jak podzielić ciasto, może pomóc Ci w tym ten film . Każdą z części ciasta należy rozwałkować na kwadrat o powierzchni takiej samej jak blacha do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, do zarumienienia na złoto
Mango Papajaproblemów się z niej wyślizguje. Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a wręcz przepyszny, niezwykle delikatny, a dodatek nasionek chia urozmaica nieco jego strukturę. Jest tak dobry, że można go jeść bez dodatków 😍 Składniki: 500 g mąki orkiszowej (użyłam tortowej, typ 450) 40 g świeżych drożdży 400 ml wody 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka(...)wody (powinna być ciepła, nie gorąca) i rozpuść w niej drożdże z cukrem. Odstaw pod przykryciem na 10 minut. W międzyczasie do miski przełóż wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj kolejno z rozrobionymi drożdżami. Dokładnie wyrób ciasto. Wyrobione ciasto przełóż do misy Multicookera REDMOND RMC-250E . Zamknij pokrywę i ściągnij zawór od pary. Ustaw program "BREAD" i zmień czas
Zdrowie na języku :PLight z moimi modyfikacjami. Pyszna :-) Zapraszam do wypróbowania. Smak, mimo że bez jakichkolwiek zbóż, zdecydowanie przypomina tradycyjną pizzę. Low Carb Pizza Składniki na spód: 260 gram mąki migdałowej (może być zmieszana z tartymi migdałami) 2 jajka 250 gram startej mozzarelli 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego jeśli chcecie pizzę bezglutenową) Składniki na wierzch - do wyboru(...)blachę) Rozgrzej piekarnik do ok. 175 stopni W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej zacząć drewnianą łyżką, a kiedy ciasto zacznie się kleić, dokończyć ręką :-) Nasmaruj blachę - może być oliwa Rozłóż ciasto na blasze rozgniatając je dłońmi Piecz ok 15 minut po czym wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika podpieczone ciasto na pizzę low carb rozsmaruj
Marta próbuje